Mikrofiber Kumaş Nasıl Temizlenir
Polyester ve polyamid karışımının saçın yüzde biri kalınlığına getirilmesi ile elde edilen mikrofiber ipliklerinin dikişsiz ve özel bir yöntem ile birbirlerine tutturulması ile mikrofiber kumaşlar elde edilir. Çok ince olmalarından dolayı her türlü girintiye ve çatlağa kadar girebilen bu bezler derinlemesine temizlik sağlar. Normal bezlere göre su emme özellikleri de çok yüksek olan mikrofiber kumaşların uzun süre kullanılabilmeleri için temizliklerinin doğru şekilde yapılması gerekir.
Mikrofiber Kumaşlar Nasıl Temizlenir?
Mikrofiber kumaşlar sadece su ile yıkanarak temizlenebilir. Özellikle bu kumaşlar sadece toz alma ve cam silme gibi işlemlerde kullanılıyorsa, kumaş üzerindeki kirlerden bu yöntemlerle kurtulmak oldukça basittir. Bunun için mikrofiber kumaş akan soğuk suyun altında yıkanabilir. Eğer lekeler bu şekilde çıkmıyorsa bu durumda mikrofiber kumaş önce ılık suda bekletilmeli ve ardından yine çok sıcak olmayan su ile yıkanmalıdır. Kumaş üzerindeki lekeler ılık su ile de temizlenemiyorsa doğal bir el sabunu kullanılarak kumaş ılık su altında yıkanabilir.
Mikrofiber kumaşların çamaşır makinesinde yıkanmaları tavsiye edilmez. Ancak elde yıkama zahmetli geliyor ya da bu yöntem tercih edilmek istenmiyorsa bu durumda çamaşır makinesi ile yapılacak yıkama işleminde bazı noktalara dikkat edilmelidir. Mikrofiber kumaşlar çamaşır makinesinde yıkanacakları zaman, makinede bezdeki kirlerden etkilenmemesi için başka bir çamaşır bulundurulmamalıdır. Özellikle de kolaylıkla yıpranabilecek olan pamuklular da makinede bulundurulmamalıdır.
Yıkama işlemi için sıcaklık değeri de yüksek olmamalı ve elde yıkamada olduğu gibi makinede de yıkama suyunun ılık olmasına dikkat edilmelidir. Mikrofiber kumaşların yıkanması için herhangi bir deterjan ya da yumuşatıcı da kullanılmamalıdır.
Mikrofiber kumaşların temizliğinde sirke de kullanılabilir. Bunun için kumaş beyaz sirkeye yatırılarak yarım saat kadar bekletilmeli ve ardından ılık su kullanılarak elde yıkanmalıdır. Ağartıcı içeren temizlik ürünleri ve ağır kimyasallar mikrofiber yapısına zarar vereceklerinden dolayı bu tür kumaşların temizliğinde kullanılmamalıdır.
Yıkanıp temizlenen mikrofiber kumaşlar serilerek kurutulmalıdır. Bu kumaşların kurutuma makinesine atılmaları, ısı etkisi ile kumaşların yapısının bozulmasına ve bazı maddelerin kumaşa yapışmasına neden olabilir. Bunun yanında ısıdan etkilendikleri için mikrofiber bezlerin ütülenmemesi gerekir.