Gıda zehirlenmesi veya mide üşütmesi, en çok görülen rahatsızlıklar arasındadır. Eminiz ki sizin de etrafınızda midelerinden rahatsız veya midelerini üşütmüş arkadaşlarınız vardır. Yoksa gıda zehirlenmesi geçiren mi demeliyiz? Biliyoruz ki ikisini birbirinden ayırt etmek zor ama tedavi yöntemlerini doğru uygulamak ve vücudumuza daha fazla zarar vermemek adına ikisini birbirinden ayırabilmek çok önemlidir.
İşte size ikisini birbirinden ayırmanızı sağlayacak farklılık ve belirtiler!
Mide üşütmesi
Sebepleri
Bağırsaklarınıza saldıran bir virüs var ve bu size birine temasla ya da hasta başka bir kişinin dokunduğu bir şeye dokunduğunuz için geçti. Bu virüs aynı zamanda su veya gıdadan da geçebilir.
Semptonları
- Sulu ishal
- Mide bulantısı ve/veya kusma
- Abdominal ağrı
- Ateş
- Kas ağrısı
- Başağrısı
Semptomlar virüsle temasa geçildikten 1-2 gün sonra ortaya çıkar ve genelde 1-2 günde geçer. Ama bazı durumlarda 10 güne kadar hastalık süresi uzayabilir.
Komplikasyonları
Dehidrasyon (susuz kalmak), mide üşütmesinin en önemli komplikasyonudur. Bu durum kusma ve ishalden dolayı ortaya çıkar.
Nasıl tehşis konulur?
Doktor size semptomlarınızı sorar ya da dışkı örneği alır. Eğer bakteri görülürse, mide üşütmesi olmadığını anlarlar.
Tedavisi
Dinlenmek, sıvı kaybını telafi için bolca sıvı içmek, kızartmış ekmek, pilav ve haşlanmış patates gibi hafif besinler tüketmek ve süt ürünlerinden, baharatlı ve yağlı besinlerden uzak durmak gerekir.
Korunma yöntemleri
Hasta bir insanla ya da dokunduğu hiçbir şey ile temas etmeyin. Günde birkaç defa, özellikle yemeklerden önce ve spor salonu ya da toplu taşımada bir yerlere dokunduğunuzda mutlaka ellerinizi yıkayın. Bardak, havlu gibi kişisel eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın.
Gıda zehirlenmesi
Sebepleri
Bozulmuş besinlerden dolayı hastalandınız, bu besinlerdeki bakteriler, virüsler ya da parazitler sizi hasta etti.
Semptomları
- Abdominal ağrı
- İştahsızlık
- Sulu ishal
- Mide bulantısı ve/veya kusma
- Ateş
- Yorgunluk
Semptomlar alınan gıdadan birkaç saat sonra ortaya çıkar ve 1-10 gün arasında hastalık sürebilir.
Komplikasyonları
Dehidrasyon, kusma ve ishalden dolayı ortaya çıkar. Bazı türler anne karnındaki bebeğin ölümüne ve E koli mikrobunun bazı derecelerdekileri böbrek yetmezliğine sebep olabilir.
Nasıl teşhis konulur?
Doktor sizden yediğiniz besinler hakkında bilgi ister, semptomların ne kadar zamandır devam ettiğini sorar ve kan ve dışkınızda bazı testler yapabilir. Aynı zamanda parazit kontrolü de yapabilir.
Tedavisi
Sıvı kaybını telafi için bolca sıvı içmek, gıda zehirlenmesi tedavisi için çok önemlidir. Semptomlar şiddetli ise, doktorunuz antibiyotik verebilir.
Korunma yöntemleri
Ellerinizi, yemek pişirdiğiniz alanı ve mutfak aletlerinizi temiz tutun. Soğuk yemeği soğuk, sıcak yemeği sıcak saklayın. Dışarıda kalmış ya da durumundan emin olmadığınız yemekleri çöpe atın.
Mide üşütmesi ve gıda zehirlenmesini ayırt etmek zor olsa da, daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olmadan, hangi rahatsızlığı yaşadığınızı teşhis etmek önemlidir.
Kaynak:Yaşam sayfaları