- 16 Ağustos 2010
- 292.910
- 602.599
- 43
Meyvelerin tazeliğini koruması için öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta uygun saklama şartlarıdır. Türüne göre oda sıcaklığında olgunlaşması gereken meyveler, oda sıcaklığında saklanması gereken meyveler ve buzdolabında saklanması gereken meyveler olarak gruplandırma yapmak mümkündür. Bu kategoriler içerisinde muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar söz konusudur.
- Buzdolabında Saklanması Gereken Meyveler: Ahududu, böğürtlen ve dut gibi küçük ve sulu meyveler ile çilek ve üzüm gibi hassas yapılı meyveler buzdolabında saklanmalıdır. Bu kategoriye elma, armut, şeftali ve kayısı da dahil edilebilir. Bu grupta yer alan yiyecekler saklanırken hava ile temaslarının mümkün olduğunca kesilmesi gerekir. Kilitli buzdolabı poşetleri ya da streç film bu amaç için kullanılabilir. Çürüme meydana gelirse çürüyen parçalar ayrılmalıdır. Bu şekilde meyveler iki haftadan uzun süre saklanabilir.
- Oda Sıcaklığında Saklanması Gereken Meyveler: Limon, muz, kavun, portakal ve mandalina gibi meyveler bu kategoride yer alır. Bu besinler oda sıcaklığında daha uzun süre bozulmadan kalabilir. Bu nedenle bu meyveler oda sıcaklığında, doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde saklanmalıdır. Bu koşullar altında iki haftadan uzun süre taze şekilde muhafaza etmek mümkündür.
- Oda Sıcaklığında Olgunlaşması Gereken Meyveler: Bu kategoride yer alan ananas, mango, avokado ve erik gibi ürünler genellikle tam anlamı ile olgunlaşmadan toplanır. Olgunlaşma, hasat işleminden sonra gerçekleşir. Bu sürecin herhangi bir bozulma yaşanmadan gerçekleşmesi için oda sıcaklığı gerekir. Oda sıcaklığında ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde muhafaza edildiğinde bu grubun meyveleri kısa süre içerisinde olgunluğa ulaşacaktır. Aynı koşullarda saklanmaya devam edildiğinde ise tazeliklerini koruyabilirler.
Kaynak: nasıl kolay