Metabolizma Sorunum

aycaa1997

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
25 Temmuz 2014
3
1
Merhaba, 17 yaşındayım. Ailemizde anne tarafından herkesin boyu kısa ve öğrendiğime göre hepsi bir dönem çok olmasa da tombul denilecek kadar kilo almış. Liseye geçene kadar hiç bu tür bir sorunum olmamıştı ama ergenliğe girmemle beraber bende kilo almaya başladım. Kilo aldım dediysem öyle fazla değildi, 56 kilo oldum. Boyum 1,58 zaten. Yüzüm yuvarlaklaştı, kalçam büyüdü. Annem ve teyzelerimin yaptığı gibi oluruna bıraksaydım durum nasıl olurdu bilmiyorum ama ben çok kafaya taktım ve geçen sene dört ay boyunca sıkı bir diyet yaptım. Sevdiğim bir sanatçının konseri için para biriktiriyordum ve hazır harçlığımı buna harcıyorken kilo da vereyim dedim. Abur cuburu kestim, suyu çoğalttım, yeşil çaya başladım, spor yaptım, yağsız-tuzsuz bir şekilde ara ara makarna ve bulgur yiyordum, kalori hesabı yapıyordum, günlük 1200 kaloriyle kısa sürede kilo verdim ve o yaz memlekete gittiğimde herkes farketmişti. Sağlıklı kilo vermiştim. Okullar tekrar açıldığında tabiki eski düzenime geri döndüm. Abur cuburlar, çıkışta arkadaşlarla fastfood, oturduğum yerden 6-7 saat kalkmamak. Ama bir an kafama esiyordu benim göbeğim çıktı diyip hiçbirşey yemiyordum. O dönemlerde nasıl bir mantık bilmiyorum ama eskisi gibi suyu çoğaltmadım ya da yeşil çaya başlayıp spor yapmadım. Sadece yediğimi kestim. Metabolizmam altüst oldu haliyle. Şuan 53 kilo falanım ama bu sene fazlasıyla sindirim sorunları yaşamaya başladım. Bağırsaklarım çalışmıyor resmen ve metabolizmam çok yavaş. Mecburen önüme konulan yağlı-tuzlu her yemeği "ay ben bunu sindiremem" deyip geri çeviriyorum. Çünkü yediğim zaman günlerce sindirim sorunu yaşayıp, gece sancılar çekiyorum. Annemin de uzun yıllardır bağırsak problemi var ama alışmış. Şu sıralar işte çok yorulduğundan epey kilo da verdi. Şimdi bir de Ramazan ayındayız. Durum benim için iyice vahim oldu. Gece beni rahatsız eder diyip sahur yapmadım bir ay boyunca. İftarlarda çorba içtim, kavun yedim. Anlayacağınız günlük kalori miktarım saysanız 500'ü geçmezdi. Ailemle de bu durum yüzünden kaç kez tartıştım, hatırlamıyorum. Çok abarttığımı, ilgi çekmek için yemek yemediğimi düşündüklerinden çok kavgalar ettik. O zamanlar zaten hiçbirşey yemedim. 2 günü sadece su içerek geçirdiğimi hatırlıyorum. Niye bu sorunları yaşıyorum diye araştırdığımda öğrendim ki yemekten kesersem kas kaybedermiştim ve bu durumda da metabolizmam yavaşlarmış. Bazen kayısı ya da leblebi yiyerek sindirim problemimi çözüyorum ama bazen ne yapacağımı bilemiyorum. Bu yaşta bu sorunları çekiyorsam, ilerde halim ne olur onu da bilmiyorum. Lütfen fikirlerinizi paylaşıp bir çözüm yolu bulmama yardım edin. Bu böyle devam eder mi, yoksa düzelir mi? Ne yapmalıyım?
 
Merhaba öncelikle geçmiş olsun canım, umarım en kısa zamanda toparlarsın. Şimdi sana neler yapıp toparlaman gerektiğini anlatıcam.

Ben üniversitedeyim ve ilk yılımda arkadaşlarımın da etkiliyse afedersin ama öküz gibi yemek yedim. Her an yemek, her yemeğin üstüne tatlı. Bisüre sonra gaz problemim başladı. Ve ondan bisüre sonra da mide yanması. tam 4 gün boyunca çok az şey yemek zorunda kaldım çoğunlukla meyve yoğurt ve çorba. ama farkettim ki gaz problemim çözülmüştü. Az yemek de çok yemek de bağırsakları zorluyor ve çeşitli bozukluklara neden oluyor. Genetik olarak bir metabolizma yavaşlığın olsa bile bu çevresel etkenlerden etkilenir. Yani eğer sen dikkat edersen bu yavaşlık sende hiç etki göstermeyebilir. Neyse bunların üstünden bir yıl geçti ve ben 1 yıl içinde beslenmemde büyük değişiklikler yaptım.

1- Öncelikle bağırsakların için şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalısın. Bağırsaklar vücudun ikinci beyni ve aynı zamanda bağışıklık sisteminin merkezidir. ne kadar kötü gıda sokarsan o kadar etkisini görürsün. tatlı yerine kuru meyveleri yiyebilirsin ama çok abartmadan tabiki :)

2- Salata. mutlaka her yemeğinin yanında ye. özellikle et yemeği yiyorsan, o etin yanında et miktarının 4-5 katı salata yemelisin yada sebze.

3- tabiki yağlı şeyleri çok tüketme ama hangi yağlılar? - kızartmalar- fastfood ürünleri- ne olduğu belli olmayan yağlar. Tüketmen gerekenler de var ve bunlar çok mühim. Zeytinyağı (salatalara mutlaka koy ama çok değil) fındık- fıstık-ceviz - ve en önemlisi badem. (günde 15-20 bademi geçirme) cevizi avuç avuç tüketme kalorisi çoktur. Ve omega-3 . tavsiyem kapsül şeklinde alman ama sadece omega-3 olmasına dikkat et.

4- sebzeye ağırlık ver yemeklerinde. Bir de ben her öğünde bir kase çorba içmeye çalışırım :)

5- Light ürünlerden uzak dur eğer yağ değerlerinle ilgili bi sorunun yoksa.

6- ve son tavsiyem günde 3 öğün beslenmen ama bu benim vücudum için işe yaradı) senin şuan bişi yememe isteğin olduğunu düşünürsek sana da yardımı olur bence. Hem yemek düzenin okul düzenini çok etkilemez diye düşünüyorum.

Bunların yanında hergün yrü bi 40-50 dk. Hareketsizliğin de etkisi çok bağırsaklarda :)
 

İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim :) Söylediklerinizi uygulamaya çalışacağım. Yeme düzenim çok bozuldu ve ben ciddi anlamda hareketsiz bir insanım. Sadece okuldan eve evden okula gelip gidiyorum ama bu sene zorunlu staj gereği çalışacağım. Hem okul hem staj, bir de yeme düzenimi yerine oturtursam o tempoda düzelir, rahat ederim herhalde. :)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…