mesnevi dersleri

DatluCadu

5 dakkaya hazırım
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
772
Puanlar
413
mesneviyi okumak, anlamak, yorumlamak ve yaşamak için açılmış bu konuya mesnevi severleri bekliyorum. şu an yanımda mesnevi olmadığı için ancak akşam katılımda bulunabileceğim.
burada mesneviyi okumaya başladığımız tarihi girelim, yorumlarda bulunalım. günlük okumak için kendimize bir hedef koyalım. bu işlerin periyodik şekilde takip etmekte pek iyi sayılmam. ben yalnız konu açıcı olayım. takip işini isterse başka bir arkadaşımız alsın olur mu?

Son düzenleme:
mesneviyi okumak, anlamak, yorumlamak ve yaşamak için açılmış bu konuya mesnevi severleri bekliyorum. şu an yanımda mesnevi olmadığı için ancak akşam katılımda bulunabileceğim.
burada mesneviyi okumaya başladığımız tarihi girelim, yorumlarda bulunalım. günlük okumak için kendimize bir hedef koyalım. bu işlerin periyodik şekilde takip etmekte pek iyi sayılmam. ben yalnız konu açıcı olayım. takip işini isterse başka bir arkadaşımız alsın olur mu?

datlucadu cidden çok ama çok datlusun bacımmmm... çok teşekkür ederim yazıma saygı duyup katıldığın için ve de üstelik lafda yetinmeyip o topici kurduğun için çok ama çok teşekkür ederim... hemen takipçisi olup senide kulittayıda tablo halinde eklerim bende yeryer zamanım oldukça....

inan sabah dersim vardı sizlere onu yazdım sonra 10 sahife okudum mesneviden ve evden adımımı attım inannn geldiğimde ben kurucaktım topici sen kurmuşun daha başka oldum feci sevindimmm çok sağol bacım
..

sen bunu yaptın yaaaa erkencikden birkez dedim hemen açman yeter bacım... inşallah takipçisi olucağım... bak ilk liste geliyorrrrr şimdi

311.gif

Konunun dağarcığımıza çok şey katacağına inanıyorum canım. Yüreğine sağlık.
205.gif

Okuyarak ve takip ederek katılacaklar için hayırlı uğurlu olsun.
%3E

[TABLE="class: grid, width: 500, align: left"]
[TR]
[TD]okuyucu
[/TD]
[TD]mesnevi başlangıç süresi[/TD]
[TD]okunulan sahife[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]kgokce
[/TD]
[TD]20/02/2013[/TD]
[TD]10[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]datluCadu[/TD]
[TD]20/02/2013
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]kulitta[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

311.gif

Konunun dağarcığımıza çok şey katacağına inanıyorum canım. Yüreğine sağlık.
205.gif

Okuyarak ve takip ederek katılacaklar için hayırlı uğurlu olsun.
%3E

kesinlikle aynı kanıdayımmmmm..... datluCadu sağolsun hemencecik açmış benim yerime harika da yapmış.... en azından ben fikir almak ve bu düşüncemi icraate geçirmek adına yazmıştım sizlerdende hemen desteği görmek inanılmaz mutlu etti tekrar tekrar teşekkür ederim...listemizi oluşturdum..inşallah en az 10 veya daha fazlaaa katılım olurda güzel paylaşımlar yaşarız.... görüşmek ümidiyleee

[TR]
[TD]okuyucu
[/TD]
[TD]okunulan sahife[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]kgokce
[/TD]
[TD]20/02/2013[/TD]
[TD]10[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]datluCadu[/TD]
[TD]20/02/2013
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]kulitta[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ay ay aaay!!! Mükemmeeel!!! :46: Liste yeni üyelerini bekliyor. $00s.gif
Ellerine, yüreğine sağlık kgokcecim. :16:
Dilerim hepimiz için keyifli, verimli bir etkinlik olur. $book.gif

Ay ay aaay!!! Mükemmeeel!!! :46: Liste yeni üyelerini bekliyor. Eki Görüntüle 638057
Ellerine, yüreğine sağlık kgokcecim. :16:
Dilerim hepimiz için keyifli, verimli bir etkinlik olur. Eki Görüntüle 638068

dilerim ve inşallah bacım.....

başlangıç süreni henüz yazmadım datlucadu burayı açtığına göre hemen bugunun tarihini yazayım dedim.... sizlerdende sürenizi bekliyor olucammm... sağolsun datlucadu benim adıma açmış oldu topici.... devamıda desteğide şahsım adına gelicek inşlh...
hattaa 62.sayfadayım mesnevide ancak 1 den başlıyorum tekrarr daha iyi özümsenebilmek için

Mesnevi evimde kaldı, okuma kısmına katılamayacağım ama yorumlarınız için takipteyim

Ben de şu an yok, en kısa zamanda almaya çalışacağım, şimdilik takipteyim. Teşekkürler. :3:

Okuduğumuz metinlerin farklılığı da ilerleme süremizi etkileyecek elbette.
Elimdeki metni ve bilgilerini ekliyorum ve sizinkileri de görmekten keyif alacağımı
söylemek istiyorum.

Mesnevi-i Şerif (tam metin)
Mevlana Celaleddin-i Rumi

. .
9789752635579_s.jpg

sayfa sayısı: 800 / basım yılı: 2010
Mütercim: Süleyman Nahifi / Sadeleştiren: Amil Çelebioğlu

(tanıtım bülteni)
"Ben yaşadıkça Kur’ân’ın kulu, kölesiyim
Ben, o temiz, pâk Muhammed’in yolunun toprağıyım
Bir kimse, benim bu sözümden başka bir şey naklederse Onu söyleyenden de, o sözden de bîzârım.."

Mevlânâ

Mevlâna, yaşadığı dönemde "Bizden sonra Mesnevî şeyhlik edecek ve arayanlara doğru yolu gösterecek; onları yönetecek ve onlara önderlik edecektir" demişti. Bu sözden alınan ilham ile, Mesnevî tarih boyunca birçok tercüme ve şerhe konu olmuştur. Süleyman Mehmed Nahîfî (ö.1738) Mevlevîlerin elkitabı olan bu eseri, aynı aruz vezninde manzum olarak tamamını tercüme eden ilk kişidir. 2007, doğumunun 800. yılı olarak Mevlana yılı olarak kutlanırken Timaş Yayınları Mesnevi’nin bilinen en iyi tercümesini, Mevlana’nın soyundan gelen ve dedesi Karaman Mevlevihanesi’nin son şeyhi olan Âmil Çelebioğlu tarafından sadeleştirilmiş metnini ihtiva eden tek ciltlik eseri Türkçeye hediye etmektedir.

dilerim ve inşallah bacım.....

başlangıç süreni henüz yazmadım datlucadu burayı açtığına göre hemen bugunun tarihini yazayım dedim.... sizlerdende sürenizi bekliyor olucammm... sağolsun datlucadu benim adıma açmış oldu topici.... devamıda desteğide şahsım adına gelicek inşlh...
hattaa 62.sayfadayım mesnevide ancak 1 den başlıyorum tekrarr daha iyi özümsenebilmek için

Tanıtım, içindekiler, önsöz, mütercim seceresi derken sayfa; 30'a gelmiş bulunuyorum. :34:
Konu aslına gelebilmem için biraz daha var. Cümlenin gidişatından anlamaya çalıştığım halde bilmediğim
kelimeleri de çıkarıp anlamlarına göz atıyorum. :44:
Sanırım iyice sindireceğiz Mesneviyi. :42:

Çıkardığım kelimeleri de paylaşmak istiyorum. Bir harf öğretenin kırk yıl kölesi oluyorsak, bir kelime öğretenin
kaç yıl oluruz??? :9:

Mevlânâ: Söyleyiş: (mevlâ:na:) Cinsiyet: Erkek
“1. “Efendimiz anlamında kullanılan bir ad. 2. Hazret anlamında bir san.

mesnevi: (1. anlamı) a. (mesnevi:) ed. 1. Her beyti ayrı uyaklı bir divan edebiyatı nazım biçimi. 2. Bu türdeki eserlerin genel adı.
(2. anlamı) (Divan edebiyatı terimi) Her beyti ayrı uyaklı koşuk şekli.
(3. anlamı) Her koşası ayrı uyaklı bir divan koşuk biçimi.

derviş: a. 1. Bir tarikata girmiş, onun yasa ve törelerine bağlı kimse, alperen. 2. mec. Yoksulluğu, çilekeşliği benimsemiş kimse.
3. mec. Alçak gönüllü ve her şeyi hoş gören kimse.

sufi: a. din b. Tasavvuf inançlarını benimseyerek kendini Tanrı'ya adamış kimse, İslam gizemcisi, mutasavvıf

vahdet (1. anlamı) a. esk. Bir olma, tek olma, birlik, teklik.
(2. anlamı) 1. Yalnızlık, teklik, birlik. 2. Allah'a yakınlık, Allah'a ulaşma.

çerağ: a. (çera:ğı) 1. Mum, kandil, lamba vb. ışık veren araç, çırağ. 2. Işık, çırağ.

beka: a. (beka:) esk. Kalıcılık, ölmezlik

datlucadu cidden çok ama çok datlusun bacımmmm... çok teşekkür ederim yazıma saygı duyup katıldığın için ve de üstelik lafda yetinmeyip o topici kurduğun için çok ama çok teşekkür ederim... hemen takipçisi olup senide kulittayıda tablo halinde eklerim bende yeryer zamanım oldukça....

inan sabah dersim vardı sizlere onu yazdım sonra 10 sahife okudum mesneviden ve evden adımımı attım inannn geldiğimde ben kurucaktım topici sen kurmuşun daha başka oldum feci sevindimmm çok sağol bacım
..

sen bunu yaptın yaaaa erkencikden birkez dedim hemen açman yeter bacım... inşallah takipçisi olucağım... bak ilk liste geliyorrrrr şimdi

teşekkür ederim canım. güzel şeyler için acele davranmak lazım. senin fikrine benim hızıma sağlık:1:

[TR]
[TD]okuyucu
[/TD]
[TD]okunulan sahife[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]kgokce
[/TD]
[TD]20/02/2013[/TD]
[TD]10[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]datluCadu[/TD]
[TD]20/02/2013
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]kulitta[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
ayrıca eline de sağlık:16:

Tanıtım, içindekiler, önsöz, mütercim seceresi derken sayfa; 30'a gelmiş bulunuyorum. :34:
Konu aslına gelebilmem için biraz daha var. Cümlenin gidişatından anlamaya çalıştığım halde bilmediğim
kelimeleri de çıkarıp anlamlarına göz atıyorum. :44:
Sanırım iyice sindireceğiz Mesneviyi. :42:

Çıkardığım kelimeleri de paylaşmak istiyorum. Bir harf öğretenin kırk yıl kölesi oluyorsak, bir kelime öğretenin
kaç yıl oluruz??? :9:

Mevlânâ: Söyleyiş: (mevlâ:na:) Cinsiyet: Erkek
“1. “Efendimiz anlamında kullanılan bir ad. 2. Hazret anlamında bir san.

mesnevi: (1. anlamı) a. (mesnevi:) ed. 1. Her beyti ayrı uyaklı bir divan edebiyatı nazım biçimi. 2. Bu türdeki eserlerin genel adı.
(2. anlamı) (Divan edebiyatı terimi) Her beyti ayrı uyaklı koşuk şekli.
(3. anlamı) Her koşası ayrı uyaklı bir divan koşuk biçimi.

derviş: a. 1. Bir tarikata girmiş, onun yasa ve törelerine bağlı kimse, alperen. 2. mec. Yoksulluğu, çilekeşliği benimsemiş kimse.
3. mec. Alçak gönüllü ve her şeyi hoş gören kimse.

sufi: a. din b. Tasavvuf inançlarını benimseyerek kendini Tanrı'ya adamış kimse, İslam gizemcisi, mutasavvıf

vahdet (1. anlamı) a. esk. Bir olma, tek olma, birlik, teklik.
(2. anlamı) 1. Yalnızlık, teklik, birlik. 2. Allah'a yakınlık, Allah'a ulaşma.

çerağ: a. (çera:ğı) 1. Mum, kandil, lamba vb. ışık veren araç, çırağ. 2. Işık, çırağ.

beka: a. (beka:) esk. Kalıcılık, ölmezlik
bu iyi oldu kulitta. teşekkürler

Son düzenleme:
benim elimdeki Mesnevi İslam Klasikleri serisinden. yaklaşık 5-6 yıl kadar önce okul kitaplıklarına dağıtılması için milli eğitime gönderilmişti görünce hemen aldım. hazırlayan Prf.Amil ÇELEBİOĞLU . 945 sayfa. bir yanda orjinali diğer yanda tercümesi var. mübarek öyle dolu dolu ki fihristi 6, önsözü 21 sayfa.:1: oldum olası önsöz okumayı sevmem. bir an önce kitaba başlamak için can atarım ama mesnevinin önsözü atlanacak gibi değil. şimdilik 5 sayfa okudum. okumaya devam ediyorum

Mevlana Celaleddin Rumi

Mevlânâ Horasan'ın Belh yöresindeki Vahş (Farsça: وخش; Tacikçe: Вахш) kasabasında (bugün Tacikistan sınırları içinde) doğmuştur. Annesi, Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun; babaannesi, Harezmşahlar hanedanından Türk Prensesi, Melîke-i Cihan Emetullah Sultan'dır.[73] Babası, Sultânü'l-Ulemâ (Alimlerin Sultânı) unvanı ile tanınmış, Muhammed Bahâeddin Veled; büyükbabası, Ahmed Hatîbî oğlu Hüseyin Hatîbî'dir. Babasına Sultânü'l-Ulemâ (Alimlerin Sultânı) unvanının verilmesini kaynaklar Türk gelenekleri ile açıklamaktadır.[74]
Mevlânâ Celâleddin-î Rûmî (Rûmî adı, Anadolu'ya yerleşip orada yaşadığı için (o dönemde Anadolu'ya Diyarı-ı Rum deniliyordu); "Efendimiz" manasına gelen Mevlânâ ise, kendisine karşı duyulan büyük saygının belirtisi olarak verilmiştir), dönemin İslâm kültür merkezlerinden Belh kentinde hocalık yapan ve Sultan-ül Ulema (Alîmlerin Sultânı) lakabıyla anılan Bahaeddin Veled'in oğludur. Mevlânâ, babası Bahaeddin Veled'in ölümünden bir yıl sonra, 1232 yılında Konya'ya gelen Seyyid Burhaneddin'in mânevi terbiyesi altına girmiş ve dokuz yıl O'na hizmet etmiştir.

Süleyman Mehmed Nahifi:
Mevlâna, yaşadığı dönemde “Bizden sonra Mesnevî şeyhlik edecek ve arayanlara doğru yolu gösterecek; onları yönetecek ve onlara önderlik edecektir” demişti. Bu sözden alınan ilham ile, Mesnevî tarih boyunca birçok tercüme ve şerhe konu olmuştur. Süleyman Mehmed Nahîfî (ö.1738) Mevlevîlerin elkitabı olan bu eseri, aynı aruz vezninde manzum olarak tamamını tercüme eden ilk kişidir. Bu çalışma ise, onun bu tercümesinin Âmil Çelebioğlu tarafından yapılan sadeleştirilmiş metnini ihtiva etmektedir.

Son düzenleme:
22 sayfalık ön söz kısmını okumuş bulunuyorum

Mesnevi evimde kaldı, okuma kısmına katılamayacağım ama yorumlarınız için takipteyim
herzaman bekleriz bacımmm...

Ben de şu an yok, en kısa zamanda almaya çalışacağım, şimdilik takipteyim. Teşekkürler. :3:
kesinlikle aramızda görmekten çok mutluluk duyacağım özel arkadaşım.... bekliyoruz senide... (beni vikitapla ve güzel kitaplarla tanıştıran insan sağol ) belki unutmuşunuzdur ama ben unutmadım :)

konunuz hayırlı ugurlu olsun:nazar::nazar::nazar:

keyifle okuyun inşallahhh:16::16::16:
sağol prensesss

inşallah okur paylaşır yorumlar yaşama katar bu şekilde özümserizzz.... hedefimiz son sahifeye kadar okumak paylaşmak

$mesnevi_i_serif_2011_10_27_9.jpg bendeki mesnevi bu arkadaşlar.... süre yayınları tam metin yazıyor...

Arka Kapak
Sevgide güneş gibi ol,
dostluk ve kardeşlikte
akarsu gibi ol,
hataları örtmede gece gibi ol,
tevazuda toprak gibi ol,
öfkede ölü gibi ol,
her ne olursan ol,
ya olduğun gibi görün,
ya göründüğün gibi ol.
-Mevlana-

[TD="colspan: 2, align: left"]