Meslek değiştirmek ?

cruela209

Üye
Kayıtlı Üye
5 Kasım 2021
180
181
34
Merhaba ,

2015 senesinde hukuk fakültesinden mezun oldum. Bu şubat ayında tam 30 yaşıma gireceğim. Ancak hiçbir zaman mesleğimi severek yapmadım. Sadece para kazanma amaçlı çalıştım. Mesleğim toplum içinde genel geçer bir meslek ama ben hiç mutlu değilim. Çalıştığım yerde kazandığım parayla güzel bir birikim yaptım. Bundan sonra artık bu mesleği yapmak istemiyorum. Küçükken hep daha sanatsal bir işle uğraşmak istedim hatta arkeolog olmak istiyordum ama tabiki ailem müdahale etti. Ülkemiz şartlarında onlara da hak vermiyor değilim.

Kendi ayaklarım üzerinde duruyorum aileme hiçbir yüküm yok Ama saolsunlar hep yardımcı olmaya çalışırlar .Bu birikimimle birlikte artık mutlu olduğum bir işte çalışmak hatta kendi işimin patronu olmak derdindeyim. Aklımda tekrar ünv sınavına girip sanat tarihi okumak var. Hatta geçen bir sahaftan baya bilgi aldım. Kendime büyük çaplı bir sahaf cafe tarzı birşey açmak istiyorum ama cesaret edemiyorum açıkçası. İnsanlar avukatlığı bıraktı açtığı iş yerine bak derler diye çekiniyorum.

Biliyorum baya saçma geliyor ama bu mutsuzluk artık hayat kalitemi bitirdi. Maddi sıkıntım yok küçük bir evim ve arabam var kira ödemiyorum. Ya da ne yapabilirim ev dekorasyonu ile ilgili de bir yer açabilirim diyorum.

Bana ne tavsiye edersiniz ? Ne tarz bir başlangıç yapabilirim ?

Sevgiler...

Hiçbir şey için geç değildir. Sadece iş kuracaksaniz iyi araştırma yapın, gerekli eğitimleri alın, işte ne bileyim kısa süre o işle ilgili bir yerde çalışabilirsiniz mesela. Sonra yapıp yapamayacağınıza bakarsınız. "Talih cesurlardan yanadır." Cesaret edip gerekli adımlar atılınca bir şekilde hallolur.

Sahaf cafe ile ev dekorasyonuyla ilgili bir yer bir birinden alakasız duruyor. Yani demek istediğim geçmişten bu güne sabit bir hayalin olsaydı onu dene derdim ancak şimdi 'mutlu olmak' için ucu açık planlamalar riskli, belki onu yapınca da mutlu olmayacaksın ne belli? O yüzden nacizane tavsiyem, ne yapmaktan mutlu olursun bunu bulman ve iş yeri açmadan önce bunu deneyimlemen, mutlu olursan devamı gelir zaten.
Yolun açık olsun.

Son düzenleme:
Sahaf cafe ile ev dekorasyonuyla ilgili bir yer bir birinden alakasız duruyor. Yani demek istediğim geçmişten bu güne sabit bir hayalin olsaydı onu dene derdim ancak şimdi 'mutlu olmak' için ucu açık planlamalar riskli, belki onu yapınca da mutlu olmayacaksın ne belli? O yüzden naçizane tavsiyem, ne yapmaktan mutlu olursun bunu bulman ve iş yeri açmadan önce bunu deneyimlemen, mutlu olursan devamı gelir zaten.
Yolun açık olsun.
Hiçbirşey yapamazsam en son onu düşündüğüm için söyledim ama önceliğim o değil tabiki.

Tamamen keyfi bir degisiklik istegindesiniz. Yani nasil desem, elimde su kadar sermayem var ve buna muhtacim ne is yaparsam batmam seklinde degil sorunuz. O yuzden mutlu olacaginiz isi siz secmelisini, kimsenin fikriyle olmaz bence. Evet okulunu okdugunuz isi yapmak zorunda degilsiniz, ama Türkiye sartlarinda biraz fazla toz pembe bu hayaller. Onu da soylemeden edemicem. Kafe vs açanların yuzde 99 u batıyor malesef

Tamamen keyfi bir degisiklik istegindesiniz. Yani nasil desem, elimde su kadar sermayem var ve buna muhtacim ne is yaparsam batmam seklinde degil sorunuz. O yuzden mutlu olacaginiz isi siz secmelisini, kimsenin fikriyle olmaz bence. Evet okulunu okdugunuz isi yapmak zorunda degilsiniz, ama Türkiye sartlarinda biraz fazla toz pembe bu hayaller. Onu da soylemeden edemicem. Kafe vs açanların yuzde 99 u batıyor malesef
evet işte tereddüt etmemin sebeplerinden biri de bu.

Okumak istediğin bölümü okuyan arkadaşlarım şuan ya polis yada jandarma.
İş bulması sıkıntılı bir meslek kolu.
Hele kafeler şuan batıyorken riski 2 ye katlarsın.

Ben olsam hiç denemem ama bölümü yine okurum.

ben de azor adalarına yerleşmeyi ve deniz memelileri üzerine çalışmayı düşünüyorum. sıkıcı yaşamlardan tası tarağı toplayıp topuklamak lazım. saçma sapan değerler uğruna heba edilemez hayat. gerçekten de çok ama çok kısa -belki beklediğimizden bile kısadır-. ne istiyorsanız yapın gitsin. ne istediğinizi bilmiyorsanız da bulmak için yola çıkın. yoldayken bugün düşünemediğiniz, aklınıza gelmeyen neler neler çıkar karşınıza.

Heves kırmak istemem, kendi işini kurmakla alakalı deneyimim de yok ama ben şahsen cesaret edemezdim. Geçirdiğimiz şu günler olağanüstü, gidişatı tahmin etmek zor. Dünya düzeni değişiyor. Sahaf/cafe tarzı bir yerin iş yapacağını da çok sanmıyorum. Çok okuyan bir millet de değiliz ☹️

Dışarıdan kimin ne diyeceğini umursamayın.
Nerede nasıl iç huzuru yakalayacaksınız orada olun ve tabii bir düzen bozup atılacağınız macera sürecinde çeşitli olumsuzluklar ve kayıplar yaşayabileceğinizi, en sonunda "Olsun buna değer" deyip geçebilecek rahatlıkta olup olamayacağınızı öngörün.

Bu sizin, hayalinize ne kadar tutkunuz olduğuna da bağlı. Zaten karşı konulamaz bir istek duyumsuyor olsanız kimseyi dinlemez yola koyulursunuz.

Duruma gerçekçi ve garantici yaklaşırsak, tecrübe edinip belli bir gelire kavuştuğunuz avukatlık gibi saygın ve geçerli bir mesleğin, bu kriz ortamında sıfırdan başlanacak bir esnaflığa tercih edilmesi pek akıl işi görünmüyor. Ha her zaman en akıllı işler mi tercih edilmeli? O kısmı sizin.

Kendimden örneklendirecek olursam, huzurumu paraya, akla değişmem. :)

Esas mesleğim kimyagerlik. Bir süre hastane lab.ında çalıştım ve burada devam edebilirdim. Güzel kazanıyordum. Ancak mutlu değildim. Lab.ın ışık görmeyen ortamını bir türlü sevemedim ki 4 sene kendimi okulda bunun için zorlamıştım. Bu mesleği ömür boyu yapabilir miyim dedim, düşündüm ve para için de olsa yapamayacağıma, bana iyi gelmediğine karar verdim.

Uzun süre evdeydim. Eskiden beridir çok sevdiğim hobim olan resme vakit ayıracak şansım oldu, üzerine gitmeye başladım. Şimdi ise bununla ilgili, kendi yaptığım, boyadığım çeşitli ürünleri satabileceğim bir dükkan açıyorum, dükkan kirası üzerine anlaşmak üzereyiz.

Tutar mı, batar mı bilmem. Ama umurumda değil, ne kaybederim ki? Severek yapıyorum ve bu enerjinin ürünlerime geçtiğine inanıyor, başarı getireceğini düşünüyorum.

Siz de kendiniz için doğru kararı verirsiniz umarım.

Sanat tarihi okumak hobi olarak olabilir bence ama size asla para kazandırmaz.Çok riskli bir dönemdeyiz bir yer açacaksanız o yerden 2 sene hiçbir kazanç gelmeyeceğini düşünerek açın derim. Kafe o kadar çokki çok da riskli .Nedendir bilmiyorum ama genç büyük beden günlük abiye iç çamaşırı özellikle kadın giyiminde artık çok aranıyor yıllar geçtikçede hazır tüketimden dolayı dahada ihtiyaç olacağını düşünüyorum .gerçi internette herşey var çok ucuza ama yınede ınsan gorerek dokunarak almak ıstıyor

İşler yolunda gitmeyip de pişman olup hayıflanacaksanız sürekli o zaman hiç başlamamak lazım.
Tecrübe olarak görüp yeni yeni yollar arayabilecek bir kişiliğiniz var mı?
Ne isteğinizi de tam olarak bilmek önemli ama.
Kafanız karışık gibi biraz sanki.

sanat tarihi gibi bölümler genelde ortam olarak rahattır öyle vizede finalde kafayı yemezsiniz
girin sınava kazanın bir yandan işinizi yapıp bir yandan okursunuz. zaten konservatuvar-sanat vs. bölümü mezun olup işini yapan ben kimseyi tanmıyoum hepsi ya keyfine/geyiğine okumuş. ya da bilinçsiz okumuş.

ki bu bölüm imza yetkisi olan bir bölüm değil, illa okulunu okumuş olmanız gereken bir bölüm değil
ama ne olur ortam görürsünüz, insan tanırsınız, bağlantılarınız olur hele mimar sinanda filan okursanı okulun binası yeter. ne biliyim bir iş kuracak olursanız okul arkdaşlarınızdan birini işe filan alırsınız o başında durur, mesela. bir yerlerden başlamak için size fikir verebilir. altyapı verebilir.

ha ama yok siz para da kazanayım diyorsanız zaten bu dediklerimin hiçbirinin parayla alakası yok.
ticari kafanız iyise tutacak bir konsept geliştirirsiniz (kafe/dekoratif ürün/tasarım atölyesi vs vs benim kafamın basmadığı şeyler) o konseptle hem keyif alıp hem para kazanabilirsiniz ama bunun için epey ticaret bilmek ve piyasa bilmek lazım. birikmişinizi hiç de edebilirsiniz bir süre sonra...

birikiminizin ne kadar olduğuyla alakalı aslında durum. ben şu an kızımın benim peşimden ağlamayacağını bilsem yurtdışında bir eğitime giderdim. benim ilgi alanım yeme-içme olduğu için o tarz bi eğitim araştırıyorum, kız büyüyor hala vazgeçmiş değilim, İtalya'yı taktım kafama. sizde ilgilendiğiniz bir alanda eğitim alabilirsiniz. eski sitede üst komşum örgüden tablolar yapmaya merak salmıştı emekliliğinde, bu işin ilk çıktığı yer Vancouver'daymış. içimde kalmasın diye 2 aylık bi workshopa gitmişti. sonra daha gaza gelip kendi gibi boş durmayı sevmeyen emekli arkadaşlarına öğretmiş, hep birlikte sergi açmışlardı. sizin tam hayaliniz ne bence öncelikle onu keşfetmelisiniz. şuanki konfor alanınızdan ne için vazgeçmek istiyorsunuz, siz emin olmazsanız dışarıdan gelen eleştirilere karşı kırılgan olursunuz.

ben de azor adalarına yerleşmeyi ve deniz memelileri üzerine çalışmayı düşünüyorum. sıkıcı yaşamlardan tası tarağı toplayıp topuklamak lazım. saçma sapan değerler uğruna heba edilemez hayat. gerçekten de çok ama çok kısa -belki beklediğimizden bile kısadır-. ne istiyorsanız yapın gitsin. ne istediğinizi bilmiyorsanız da bulmak için yola çıkın. yoldayken bugün düşünemediğiniz, aklınıza gelmeyen neler neler çıkar karşınıza.
Ne güzel şeyler yazmışsınız teşekkürler 😍

sanat tarihi gibi bölümler genelde ortam olarak rahattır öyle vizede finalde kafayı yemezsiniz
girin sınava kazanın bir yandan işinizi yapıp bir yandan okursunuz. zaten konservatuvar-sanat vs. bölümü mezun olup işini yapan ben kimseyi tanmıyoum hepsi ya keyfine/geyiğine okumuş. ya da bilinçsiz okumuş.

ki bu bölüm imza yetkisi olan bir bölüm değil, illa okulunu okumuş olmanız gereken bir bölüm değil
ama ne olur ortam görürsünüz, insan tanırsınız, bağlantılarınız olur hele mimar sinanda filan okursanı okulun binası yeter. ne biliyim bir iş kuracak olursanız okul arkdaşlarınızdan birini işe filan alırsınız o başında durur, mesela. bir yerlerden başlamak için size fikir verebilir. altyapı verebilir.

ha ama yok siz para da kazanayım diyorsanız zaten bu dediklerimin hiçbirinin parayla alakası yok.
ticari kafanız iyise tutacak bir konsept geliştirirsiniz (kafe/dekoratif ürün/tasarım atölyesi vs vs benim kafamın basmadığı şeyler) o konseptle hem keyif alıp hem para kazanabilirsiniz ama bunun için epey ticaret bilmek ve piyasa bilmek lazım. birikmişinizi hiç de edebilirsiniz bir süre sonra...
Ticaret için yardım alabileceğim yakınlarım var o konuda sıkıntı yaşamam sanıyorum valahi yapacağım galiba 😛

X