• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Meme Ultrasonografisi-Ultrasonu-USG

shenay75

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
23 Mayıs 2018
8
2
1
49
Meme Ultrasonografisi-Ultrasonu-USG
Meme ultrasonografisi oldukça detaylı bir incelemedir. Mutlaka bilinmesi gereken nokta meme ultrasonografisinin tek başına, meme kanseri taraması için kullanılmaması gerektiğidir.

Meme ultrasonografisi genellikle memede bir takım şikayetleri olan kişilere yapılır. Ağırlıklı olarak kadınlara yapılsa da erkeklere de yapılabilmektedir.

Meme şikayetlerinden en sık karşımıza çıkan meme ağrısıdır. Her kadının bildiği bir durumdur ve büyük olasılıkla hormonal değişikliklere bağlı olarak oluşmaktadır. Meme ağrısı bir meme hastalığı olarak kabul edilmemelidir.

Meme ağrısı ile başvuran hastalardan doktorları meme ultrasonografisi çektirmelerini isteyebilir. Bunun nedeni temel olarak ağrıya neden olabilecek bir iltihabi durum olup olmadığının araştırılmasıdır. Ayrıca memede sıkça karşımıza çıkan kistler büyüyerek ağrıya sebep olabilir.

Bazı memelerde kistler çok yaygın olarak bulunabilir. Bu tip memelerde fibrokistik hastalık/değişikliklerden söz etmek mümkündür. Bu önemli bir durum değildir.

Meme ultrasonografisi ile her iki meme ve her iki koltuk altı dikkatli şekilde incelenir. Kist varsa yeri ve boyutu, kitle varsa yeri ve boyutu raporda belirtilir. Özellikle kitle varlığında kitlenin iç özellikleri, duvarları ve daha birçok özelliği detaylı şekilde incelenir. Bir kitle varlığında amaç, bu kitlenin kötü huylu olma ihtimalini değerlendirmektir. Kötü huylu özellikle yoksa 3 yıl süreyle 6 ay aralıklarla takip edilerek büyüme olup olmadığına bakılır. 3 yıl süreyle takip edilmiş ve büyümemiş bir kitle tamamen iyi huylu kabul edilir.

Meme ultrasonografisi, konuyla ilgili Radyoloji uzmanlarınca, gelişmiş ultrasonografi cihazlarında meme için özel olarak üretilmiş parçalarla incelenmelidir. Gerekirse Doppler ve elastografi yapılabilmelidir. Radyoloji uzmanı bulgularını hastaya net olarak anlatmalı ve raporunda net sonuçlar belirtmelidir.

İyi yapılan meme ultrasonografisi en az 30 dakika sürmelidir. Tetkik yaptırırken bunu göz önünde bulundurmanız çok önemlidir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Back