Bu çeyiz hesabının karşılığı dantel, eşarp, pike seti değildir diye düşünüyorum. Yani sembolik birşey, çocuk o hesabı evlenirken kullansın diyedir. Sonuçta evlenirken birçok gider olacak, teminat açısından bu.
Çeyiz diyince akla 10 düzine dantel takımı, 40 adet nakışlı dantelli havlu, 50 adet iğne oyalı yazma mı geliyor akla, benim çeyizimde de var gereksiz bikaç şey ama çoğu gerekliydi ve kullandım yani. Kullanmadığımı da (özellikle bolca ayağıma olmayan patiği) hediye ettim. Kaynanam gelininin kendisi gibi 37-38 numara ayağa sahip olacağına o kadar derinden inanmış ki, bir tane bile 40 numara taraklı ayak için patik yapmamış. Hadi onu geçtim anamda yapmamış.
Öyledir elbette ama adının çeyiz hesabı oluşundan memnun olmadım şahsen, birde yaş sınırı nedir?
Belki benim kızım üniversiteyi 22'sinde kazanacak, 26'sında mezun olacak, sonra kariyer yapacağım diyecek, belki bir işyeri açmak isteyecek ve 30 yaşından sonra evlenmek isteyecek?
Neden çeyiz hesabı? Bir birey kadın olsun erkek olsun, hele de üniversite okumuşsa, mezun olup işi atıldığında zaten yaşı 24-25'i buluyor, biriyle tanışsa 2-3 ayda evlenecek hali yok, bir flört dönemi olacak, eee yaş oldu 27 zaten.
Şu olsa desteklerim, gençler için yatırım hesabı açılsa, öyle çeyiz meyiz gibi isimlendirerek değil, isteyen evlilik için kullanır, isteyen geleceğine yatırım amaçlı kullanır.
Kız beşikte, çeyiz sandıkta devirleri çoktan geçti, o benim zamanımdaymış, annem harıl harıl dantel örerdi, hamam havlularının etrafı bile bir karış danteldi, dantelin eni ne kadar geniş olursa o kadar Mutlu hissederdi kendini, yok yani bana da ördü ne oldu? Örme gözlerine yazık dedim dinletemedim, sermedim hiçbirini, kim uğraşacak onun yıkaması, kolalayıp ütülemesiyle.
Kızımında çeyizi yok, büyüklerin hatıra diye ördükleri, aldıkları hariç hiçbirşey yapmadım, gereksiz çünkü, ilerde evlenirse huzurlu olsun yeter, dantel mutluluk getirmiyor, sermese de olur.
Çeyiz yardımı ne zamandır var biliyorum dersem yalan olur, annen öyle diyorsa biliyordur mutlaka ama sonuçta ben parti bazlı demiyorum, çeyiz hesabı oluşuna tepkim, belli bir yönlendirme oluyor adı çeyiz vs olunca.Ben yaş vs kısmına konuşmadım ama annemin dediğine göre bu çeyiz yardımı Akparti öncesinde de yapılıyormuş, özellikle yetimlere falan. Adının çeyiz yardımı olma sebebi de zannımca düğün için olması. Adı düğün yardımı da olabilirdi bilmiyorum. Ama çeyiz yardımı deyince benim aklıma dantel falan gelmedi. Bu parayı gidip dantel alsınlar diye verdiklerini düşünmüyorum sadece.
Ama yaş sınırı, yardım şekli tartışılır tabi.
Bak tam takdir edecem 27 yaş sınırını görünce vazgeçiyorum.
27'yi geçtinmi babayı alırsın mesajını veriyor..
Naftalin kokan düşüncelerEbeveynlere çocukları doğdukları zaman bir çeyiz hesabı açmalarını tavsiye eden Bakan Ramazanoğlu, "Eskiden bir gelenek vardır, özellikle bizim Ege'de şöyle bir deyim vardır, 'Kız beşikte, çeyiz sandıkta' Artık biz bunu değiştiriyoruz, 'çocuklarımız beşikte, çeyizlerimiz de hesapta' diyoruz. Annelere babalara sesleniyoruz, çocuğunuz doğduğunda bir çeyiz hesabı açtırın, o çeyiz hesabı çocuğunuz için bir kanaviçedir, danteldir, karşılığı aynı zamanda çocuğunuzun da geleceğidir" dedi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?