• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maya intoleransı beslenmesi

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bazı besinler vücudumuza zararlı olabilir. Her besinin vücuda yaptığı etki farklı olmakla birlikte kişiden kişiye de farklılık göstermektedir. Benzer metabolizmaya sahip kişilerin kilo verme süreçlerinin farklılık gösterme sebeplerinden biri de barsak florasındaki farklılıklardır. Mesela sağlıklı olduğunu düşündüğümüz besinler vücutta doğru sindirilmezse vücudumuz buna karşı tepki gösterebilir. Maya da vücutta istenmeyen reaksiyonlara sebep olabilir. Bunun sonucu olarak kilo artışı olabilmektedir. Maya intoleransı sindirim sorunları, cilt döküntüleri, kaşıntı, mide ekşimesi, baş ağrısı gibi olumsuz belirtilere yol açabilir. Kendinizi sürekli yorgun hissetmenizin sebebi maya olabilir.

Maya çok eski zamanlardan beri şarap, bira ve ekmek yapımında kullanılmaktadır. Maya hücresinin kimyasal yapısı, maya türüne ve çoğaldığı ortama göre değişir. Maya ortalama %75 su ve %25 kuru maddeden oluşur. Kuru maddede %30-75 protein ve %25-50 oranında karbonhidrat vardır. Ayrıca lipid, vitamin ve mineral maddeler de içerir.
Mayaların farklı türleri vardır. En çok bilinen maya, ekmek ve hamurlu ürünlerin yapımında kullanılan saccharomyces cerevisiae’dir.
Fermantasyon (mayalanma) genel olarak maya hücrelerinin çoğalarak hamurun kabarmasını sağlamasıdır. Fermantasyonda maya hücreleri hamurda bulunan basit şekerleri fermente eder. Fermantasyon sonucu etil alkol, karbondioksit ve enerji açığa çıkar. Karbondioksit hamurun kabarmasını sağlar.
Besin intolerans testi sonucu mayaya karşı bir reaksiyon görülmüşse beslenmenizde mayayı çıkartmanız gerekmektedir. Maya akıllara ilk ekmeği getirse de, başka besinlerin içerisinde de bulunmaktadır. Maya birçok işlenmiş besinin içerisinde yer almaktadır. Maya bazı besinlerin etiketlerinde hidrolize protein, hidrolize bitkisel protein ve kabartıcı olarak adlandırılmaktadır. Bu yüzden etiket okuma alışkanlığının edinilmesi faydalı olacaktır. Maya ayrıca;
-ekmek, pasta ürünleri, pizza hamuru ve benzeri ürünler
-turşu, sirke
-mayadan elde edilen soslar, ketçap, hardal
-peynir
-yoğurt
-kefir
-malt içecekleri
-hazır meyve suları
-bira, şarap, fermantasyonla elde edilen diğer alkoller
-soya sosunda bulunur.

Maya, b vitamini kaynağı olduğundan maya beslenme programından çıkarıldığı zaman b vitaminin diğer kaynakları olan yumurta, et, balık, kuru yemişler gibi diğer b vitamini kaynaklarının beslenme programımızda yer almasına dikkat edilmelidir.

Maya İntoleransında Beslenme Tedavisi

Beslenme programından ilk olarak maya içeren besinler elimine edilir ve yerine uygun besinler eklenerek kişinin yeterli ve dengeli beslenmesi sağlanır. Maya içeren besinlerin beslenme programından elimine edilmesi istenmeyen reaksiyonları önleyecektir.
Beslenme programının kişiden kişiye değiştiği ve birine iyi gelen bir besinin bir başkasına kötü gelebileceği unutulmamalıdır.

Dyt. Tuğba CİCİ tarafından yazılmıştır.
 
Back