Bende de aynı sorun oluştu çok fazla araştırdım çok güzel bir makale buldum. Yüzümü her gün temizledim, makyaj yapmadım, yeterince nemlendirdim detaylar için okuduğum makaleyi paylaşıyorum.
Maske takmak cildinize zarar verebilir.
Nazik bir cilt bakımı, maskenizin cilt sorunlarına neden olmasını önleyebilir.
Maskeler, koronavirüsün yayılmasını azaltmada hayati bir rol oynuyor. İster 15 dakika ister tüm gün maske takıyor olun maskeler; maskne (maske nedeniyle meydana gelen akneler), beyaz nokta, siyah nokta, fungal akne, cilt kuruluğu, cilt yağlanması, alerjik irritasyon, rozasea (gül hastalığı), egzama, nemli veya kuru havaya duyarlılık, cilt soyulmasından kızarıklık ve kaşıntıya kadar değişen sorunlara neden olabilir. Maskenizin altında cilt sorunlarının oluşmasını önlemeye yardımcı olmak için, kurul sertifikalı dermatologlar bu yedi ipucunu önermektedir.
1. Yüzünüzü her gün temizleyin ve nemlendirin.
Nazik bir cilt bakımı cilt problemlerini önleyebilir. Bu süreçte günlük cilt bakımı rutininiz basit olmalı. Yüzünüzü yıkarken hafif, kokusuz bir temizleyici kullanın ve aşağıdaki adımları izleyin.
Yüzünüzü yıkadıktan hemen sonra nemlendirici sürün. Bir nemlendiriciden en iyi şekilde yararlanmak için; Dermatolog Carrie L. Kovarik, MD, FAAD, aşağıdaki bileşenlerden herhangi birini içeren bir nemlendirici kullanmanızı önerir:
- Seramidler (cildi iyileştirir, bariyeri korur.)
- Hyaluronik asit (cildi nemlendirir, bariyeri korur.)
- Dimetikon (tahriş olmuş cildi yatıştırmaya yardımcı olan bir bariyer oluşturur.)
Kuruluk yaşanıyorsa daha bariyer koruyucu kremler tercih edilmelidir. Özellikle iyileştirici ve yatıştırıcı özelliği olan centella asiatica, mugwort içeren kremler ve serumlar kısa sürede sorunu çözecektir.
Nemlendiriciyi seçerken şu kılavuzu izleyin:
- Yağlı cilt (veya hava sıcak ve nemli olduğunda): Jel nemlendirici
- Normal veya karma cilt: Losyon
- Kuru ve çok kuru cilt: Krem
Maske altına güneş koruyucu sürülmeli mi?
Gündüz cildinizi temizledikten sonra güneş kremini mutlaka sürmelisiniz. Özellikle dışarı çıkılacaksa maske altına da olsa güneş koruyucu sürülmelidir.
2. Vazelin uygulayarak dudaklarınızı koruyun.
Kuru cilt ve çatlamış dudaklar, yaygın yüz maskesi cilt problemleridir. Dudaklarınıza vazelin sürerek dudaklarınızın çatlamasını önleyebilirsiniz.
3. Maske takarken makyajı atlayın.
Maskenin altında makyajın gözeneklerinizi tıkaması ve cilt problemlerine yol açma olasılığı daha yüksektir. Makyaj gerekliyse yalnızca “komedojenik olmayan (gözenekleri tıkamayan)” ürünleri kullanın.
4. Cildinizi tahriş edebilecek yeni cilt bakım ürünlerini denemekten kaçının.
Kısa bir süre için bile maske takmak cildinizi daha hassas hale getirebilir. Dermatolog Daniela Kroshinsky, MD, MPH, FAAD, ‘’Cilt sorunlarını azaltmak için; kimyasal peeling, peeling veya retinoid gibi sert ürünleri ilk kez deneyecekseniz bundan kaçının.’’ diyor.
Retinoidler cildinizi tahriş edebilir.
“Retinoid (Veya Retinol) Kullanıyorsanız, Yatmadan Önce Uygulayın Ve Uyguladığınız Miktarı Artırmayın.”
Kurul Onaylı Dermatolog Daniela Kroshinsky, MD, MPH, FAAD
5. Yüzünüz tahriş olursa, belirli cilt bakım ürünlerini daha az kullanın.
Yüzünüzü bir maske ile kapattığınızda geçmişte kullandığınız bazı cilt bakım ürünleri cildinizi tahriş edebilir. Böyle bir durumda, Dr. Kroshinsky cildinizi tahriş edebilecek ürünleri azaltmanızı önerir.
6. Doğru maskeyi takın.
Cilt sorunlarını azaltmak için aşağıdakileri sunan maskeleri arayın.
- Sıkı ama rahat bir uyum
- En az iki kat kumaş
- Cildinize dayanan iç katmanda pamuk gibi yumuşak, doğal ve nefes alabilen kumaş
Sıkı ama rahat oturan bir maske takmak sizi ve diğer insanları koronavirüsten korumaya yardımcı olur.
Maskenin sıkı ve rahat oturması cilt sorunlarını da azaltır. Çok sıkı gelirse veya yüzünüzden kayarsa cildinizi tahriş edebilir. Ayrıca, tam oturmayan bir maskeyi ayarlama olasılığınız da daha yüksek olduğundan mikropları maskenize ve yüzünüze aktarabilirsiniz.
Maskenin kumaşı da oldukça önemlidir. Cildinize dayanan katmanda naylon, polyester ve suni ipek gibi sentetik kumaşlardan kaçının. Bunların cildinizi tahriş etmesi ve çatlaklara neden olması daha olasıdır.
7. Dermatoloğunuzun sizin için oluşturduğu tedavi planına devam edin.
Akne veya rozasea gibi bir cilt rahatsızlığınız varsa tedavi planınızı takip etmeniz özellikle önemlidir. Bu, durumu kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Kaynak: 9 ways to prevent face mask skin problems