slm kızlar, ben çooook seneler önce ilk mantar olduğumda doktor klasik fitil hap krem üçlüsünü vermişti ve mantarım hemen geçmişti, bir daha uzun yıllar olmamıştım ama son 2 senedir olabilecek tüm ilaçları kullandım geçmek bilmedi, flucan, dynoxal, gynomax...vs...hepsini denedim. Bir sürü jinekoloğa gittim hani belki daha iyi birini bulurum diye, hepsi başka bir ilaç verdi, aynı şeyleri söylediler, sonuç sıfır...6 aylık kronik mantar tedavisi bile gördüm, 2 kere de jinekolog tavsiye ettiği için eşimde ilaç kullandı.
neyse geçen gün birileri jinekolağa değil dermotoloğa gitsene aslında bu tip akıntı ve kaşıntılar deri hastalığıdır dedi ve istanbulun en ünlü dermatoloğuna gittim. Adama daha ben anlatmaya başlamadan, kullandığım ilaçların isimlerini ve süresini söyledi, evet dedim bu ilaçlar ve 1 hafta kullandım. Bana dediği flucan falan filan 1 hafta tedaviyle işe yaramazmış. 2 hafta tedavi gerekirmiş, ancak 2. hafta mantar tedavisi başlarmış. Size 1 hafta dayıyorlar bu ilacı hem geçmiyor hem direnç kazanıyorsunuz etki etmez hale geliyor dedi.
Sonra muayene etti, bakar bakmaz maya mantarı bu klasiktir dedi, eşine maya mantarı bulaşmaz uydurmasınlar dedi, yanlız başka tip mantarlarda var tabii maya bulaşmıyormuş...Daha hiçbir jinekolog mantarın türünü söylememişti. Bir de ekzama da varmış ve jinekologlar hiç böyle bir şey söylememişti. Ekzama çok kaşıdığın için olmuş olabilir dedi.
2 haftalık tedavi verdi bakalım daha yeni başlayacağım, geçerse yazarım siz de dermatoloğa gidersiniz. Yalnız karbonat kompress kesinlikle öneriyor. Bir de insülin direncini ölçtür dedi, mantarın geçmeme sebebi bu olabilirmiş. Tatlı ve karbonhidrata yani pasta böreğe aşırı düşkünlüğünüz varsa insülin direncinizde problem vardır, şeker deri altına da işler ve mantara sebep olur gibi birşeyler anlattı.