Mahkeme tecavüz mağduru kıza kürtaj izni vermedi

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
'Ceninin hakkı psikolojinden önemli'

Tecavüz sonucunda hamile kalan 16 yaşındaki anne adayının kürtaj başvurusunu mahkeme, “Anne yönünden sorun yaratmadığı ve başka bir zorunluluk hali olmadığı sürece gebeliği sonlandırmak ceninin yaşam hakkının ihlali sayılır” gerekçesiyle reddetti.

16 yaşındaki F.T.’nin kürtaj olmak istemiyle Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmasına neden olan olaylar zinciri 4 ay önce başladı. Yolda yürürken bir tinercinin saldırısına uğradığını, kendisine koklatılan bir madde yüzünden bayıldığını, kendisine geldiğinde boş bir arazide olduğunu ve bir şey hatırlamadığını anlatan genç kız ilk başta bu olayı polise ve ailesine söylemedi.

4 aylık hamile

Aradan 4 ay geçtikten sonra rahatsızlanan ve annesiyle hastaneye giden genç kızın burada yapılan muayenesi sonucunda 16 haftalık hamile olduğu ortaya çıktı. Genç kızın ailesi ailesi hemen bebeğin alınması için girişimlerde bulunduysa da hastane kürtajın yasal süresi olan 10 haftalık sürenin aşılmış olması nedeniyle savcılıktan izin alınmasını istedi.

Savcı kürtaj talep etti

Anadolu Cumhuriyet Savcılığı’na başvuran T.’nin ailesi 16 yaşındaki kızlarının cinsel istismar sonucu hamile kaldığını ve bebeği doğuracak ruh halinde olmadığından kürtaj izni verilmesini talep etti. Başvurunun acil olması nedeniyle başvuruyu inceleyen savcı gerekli kürtaj kararının verilmesi için dosyayı Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

‘Ruh sağlığından önemli’

Gelen talebi değerlendiren Sulh Ceza Mahkemesi ise şok bir karara imza atarak kürtaj için izin vermedi. Mahkeme hakimi kararında, Anayasa’nın 17. ve 90. maddesi gereğince iç hukukun parçası olan İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 2. maddesinde düzenlenen yaşam hakkının korunmasının devletin görevi olması ve kararlarda kürtajın bir hak olarak tanımlanmaması, günümüzde ceninin yaşam hakkına sahip olduğu, anne yönünden sağlık sorunu yaratmadığı veya diğer bir zorunluluk hali olmadığı sürece gebeliği sonlandırmanın yaşam ihlali sayılacağını belirtti.

‘Hayatı tehdit ediyorsa...’

Kararda kürtajın yapılması için gereken şartlar ise şöyle sıralandı: “Nüfus planlanması kanuna göre gebelik annenin isteği üzerine 10. haftadan önce sonlandırılabilir. 10. haftadan sonra ise annenin hayatını tehdit etmesi ve doğacak çocuğun gelecek nesiller için ağır maluliyete neden olacağı hallerde raporla kürtaj yapılır. Ancak hekim bu kürtaj sonrası 24 saat içinde müdahale yapılan kadının kimliğini ve müdahale gerekçesini sağlık ve sosyal yardım müdürlükleri ile hükümet tabipliklerine bildirmek zorundadır.” Mahkeme ayrıca 7 gün içinde itirazın Asliye Ceza Mahkemesi’ne yapılmasını da tutanağa geçirdi.
milliyet

kızcağız daha çocuk yaşta, tinerci tarafından bayıltılıp tecavüze uğruyor ve hamile kalıyor, şimdi bu kız intihar etse, ki edebilir, suçlusu kim???

kızcağız daha çocuk yaşta, tinerci tarafından bayıltılıp tecavüze uğruyor ve hamile kalıyor, şimdi bu kız intihar etse, ki edebilir, suçlusu kim???

16 yaşındaki birey çocuktur henüz.Devlet anne baba koruuyamasa bile korumak ve bakmakla görevlidir bu çocuğa.Madem koruyamadın ruh sağlığını koru çocuğun.....

Yıl olmuş 2014 ülkede hala neler oluyor.
Her anlamda bireylerin eğitimi çok gerekli.
16 yaşında bir çocuk söz konusu onun yaşam hakkı yok muydu peki? o bunları yaşamak istemiş miydi?
Nerede bas bas bağırdıkları sosyal devlet? böyle bir anlayış mı sosyal devlet denilen yapı?
Bu çocuğa bu adiliği yapan adama nasıl bir yaptırım uyguladılar?

16 yaşındaki birey çocuktur henüz.Devlet anne baba koruuyamasa bile korumak ve bakmakla görevlidir bu çocuğa.Madem koruyamadın ruh sağlığını koru çocuğun.....

kesinlikle, okula bile gidemeyecek belki, hepsinin hayatı alt üst olacak

konuyu sende açmışsın. bende açtım. neyse mune kapatır benimkini görünce.
kıza üzüldüm. keşke 4 ayı geçirmeseydi..

16 haftalık gebelikte kürtajın anne sağlığına hatta hayatına etkisini bilmiyorum . 4. ayında kürtaj büyük ölçüde anne için hayati tehlike içermiyorsa , bu kararı anlamak ve arkasında durmak çok zor .

Değil ki bir de kararın açıklaması '' cenin yaşam hakkına ihlal '' olunca insan ister istemez soruyor , 16 haftalık değil 16 yaşında bir insanın '' yaşamının devamını şekilllendirme hakkına ihlal '' ne oluyor diye ???

konuyu sende açmışsın. bende açtım. neyse mune kapatır benimkini görünce.
kıza üzüldüm. keşke 4 ayı geçirmeseydi..

şimdi gördüm canım galiba sen yeni açmışsın, sabah okudum ve kız için çok üzüldüm açıkcası, bu kararı verenler kendi kızları olsada aynı kararı verirmiydi acaba

peki 16.yaşındaki kızın yaşam hakkı,o ne olacak? hadi bebeğin yaşama hakkı elinden alınmadı ve doğdu,tecavüz maduru bi anne kimliğini annenini bile bilmediği bir baba herkesin bilmem ne gözüyle bakacağı bir çocuk...bir mahkeme buna nasıl izin verir?

çok yazık ya çok üzüldüm kıza
peki hayati tehlikesi olduğu için mi izin yok yoksa sadece yasal süreyle mi ilgili onu anlamadım
eğer doktorlar tehlike yok diyosa alınmalı bence o kızın ruh sağlığı yaşamı nolucak

Son düzenleme:
16 yaş ve annelik mi ?
Devlet neyin kafasını yaşıyor hangi ceninden bahsediyor ?
Kendi yaşam hakkı ne olacak lisede arkadaşlarıyla sohbet edip yeri geldi mi sınavlara girmesi gereken kişini hakkı ?
Babasını da dna dan tespit edip evlendirecekler mi ?

Yazık çok yazık ne günlere kaldık....

Anneyi büyük ölcüde tehdit ettigini normal bir insan bile vicdanen düsünebilirken, hukugun böylesi sacma prosedürlerle kisitlanmis olusu ve sacma sapan yorumlanisi insani düsündürüyor. Yahu 16 yasinda genc bir kiz, ki kanunen henüz cocuk, tecavüze ugramis. Tecavüze ugradigi adamin cocugu yüzünden hayati bir kere daha mi kararacak?

Devletin görevi cidden ne acaba?!

Ya bu 16 yasinda ki cocuk (!) yasal yol ile kürtaj olamadigi icin farkli yollari deneyerek kendi hayatini da tehlikeye atarsa?

Annenin yaşam hakkı ihlalini sorgulamak neden akıllarına gelmiyor ki. Ahime goturebilecek bir karar bu. Zorla git kendi ülkenin adaletini şikayet et diyorlar başka bir şey değil. Böyle mantıksız ve vicdansız bir karar olabilir mi? Kadın yıllar boyu o bebeğe baktıkça kendi tercihi olmayan bir şeyin sonucuna katlanacak. Kimin ne hakkı var hayatı uzerinde karar almaya. Önceden kadının adı vardı şimdi o da yok...

tinercinin biri, babasını bulma şansı bile yok

İnsan haklarını bu kadar yanlış anlayan (yada anlamayan) bir ülke daha yoktur herhalde...

Doğmamış çocuğun hakkını korumak için yaşayanın hayatını karartmak da nedir?! Daha 16 yaşında yazık kızcağıza,10 haftayı kaçırması kötü olmuş. Siyasi yalakalık adına insanları merdiven altı işlere itiyorlar işte...

Zaten bizde doğmamışlar ve ölenler değerlidir,yaşayanlar kimin umurunda..

10 hafta yasal süre ve bu süre içinde hamilelik isteğe bağlı sonlandırılabilir ama 10 haftayı geçtiği için gebeliğin sonlandırılması için mahkeme kararı gerekiyor mahkemenin kürtaj kararı için ya hamile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak bir gebelik yaşıyor olması ya da çocuğu "engelli" doğacağından dolayı gebeliği sonlandırılabilir deniyor

Her bebeğin yaşama hakkı vardır ve ben kendimce çocuk aldırmayı doğru bulmam ama herkese de saygı duyarım sonuçta hepimiz kendi doğrularımızla yaşıyoruz. Habere bakıldığında hamile olan 16 yaşında henüz reşit bile olmayan bir kız - işin kötüsü tecavüze uğramış bebeğinin babası kim bilmiyor onun içinde bulunduğu ruh halini anlamak mümkün değil - o ister miydi bir tinerci onu bayıltsın ve istemediği bir birlikteliği yaşasın sonunda da hamile kalsın?! Hadi doğurdu diyelim nüfusunu bile çıkartırken baba adını bilmiyor ne yazacak? Doğumdan sonra nasıl yaşayacak, okuluna gidebilecek mi, bundan sonra hayatını nasıl kuracak??? Onun seçim hakkı bile olmamış - istemez mi okul bitsin üniversiteye gitsin sonra sevdiği bir insanla mutlu bir yuva kursun?! Zor çok zor...

başına gelen kötü bir olay tüm hayatını karartmamalı

aslında 6-7 aylık bebekler düştüğünde ya da anne karnında öldüğünde alıyolar
o açıdan hayati tehlike olmayabilir belki sanırım bebek acıyı hisseder diye 2 aydan sonra yasak
normalde ben de kürtaja çok karşıyım o bebeğe ben de çok acıyorum ama bu durum çok farklı
belki anne karnında acı çekecek ama 16 yaşında bi kız tecavüze uğrayarak sahip olduğu bi bebeğe nasıl annelik yapsın ki bu tarz tecavüz vb vakalarda mağdurun istekleri göz önüne alınmalı gibime geliyo

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…