Maharetli bayanlara bir sorum var :)

Hazanvaktiiii

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Şubat 2015
215
131
34
kızlar iki tane sorum var
ben mayalı poğaca yapınca Şekil veremiyorum değişik oluyor yuvarlak şekilden bahsediyorum yamuk yumuk oluyor
İkinciside biraz kuru oluyor benim poğacalarım bunlar için bana çözüm verirmisiniz

Elleri yağlayıp yuvarlamak gerekiyor ki yapışmasın.
Bir de ben mayalı hamurların yumuşaklığını kaybetmemesi için fazla sıkıştırmıyorum şekil verirken. Hafifçe yuvarlıyorum öyle daha puf puf oluyorlar aksi halde kuru ve yoğun oluyorlar.

cok sert yoguyoruyorsun muhtemelen.
unu fazla geliyordur.
yumusacik bir hamur olmasi lazim.
eline yapismayacak ama yumusacik olucak, pofidik pofidik.

PS: Sana bir tarif,
1 bardak su,
1 bardak sut,
1 bardak sivi yag,
yarim bardak seker,
1 tatli kasigi tuz,
1,5 ya da 2 tatli kasigi maya
aldigi kadar un.
genelde 5 yada 6 bardak. ununa gore deyisir.

ilik suda, sekeri ve mayayi erit 10 dakika bekle, kabarsin.
ilik sutu, yagi ekle karistir.
unu yavas yavas ekleyerek yogur.
hamurun daha cabuk kararir ilik su ve sut koydugun icin.,

kabarinca ellerini yaglayarak, parca p[arca kopar sekil ver.
tekrar mayalanmaya birak, tekrar kabarsinlar.\
bu sirada ustune bez ort ki kurumasin.
ustune yumurta sarisi sur, firina koy, ve firini o zaman calistir.
genelde 170 derece iyi olur pogacaya.

illa tam yuvarlak olmasa bile o piserken duzelir, yuvarlaklasir.
yeterki hamurun sert olmasin
yu

Son düzenleme:
Sıkıştırmıyorum derken az hamur Alıp eline öyle mi Şekil veriyorsun ?

Parçaları yuvarlayıp üzerilerine (poğaçanın kenarlarına değil, orta kısımlarına) hafifçe bastırınca gayet güzel yuvarlak oluyor.
poğaça hamurunun malzemesi oda sıcaklığında olmalı, kullandığnı su ve süt soğuk olmasın ılık olsun. Mayalanma süreside önemli en az 2 katı kadar kabarmış olacak. ayrıca mayanlandığında mutlaka bir kere daha yoğur. elenmiş unla daha güzel oluyor. Ben haftada 3 gün poğaça yaptığım için babam sayesinde artık alıştım. birde ben poğaçalara şekil verince direk fırına atmıyorum şekil verdikten sonra 20 dakika fırında bekletiyorum (fırın açık olmayacak) sonra çıkarıp yumurta sarısı sürüp öyle atıyorum bunuda pastanede çalışan ablamız var ondan öğrendim pastanede öyle yapıyorlarmış. :)

Tepsi mayası yap. Yani hamuru yoğurdun ya 15 dk dinlendir şekil ver nazikçe yuvarla. Tepsiye diz 45 dk ılık kapalı bi alanda beklet. Nazikçe yumurtasini sür fırını çalıştır. Yumurtaya süt koy iki kaşık. Az kokar ve rahat sürersin hamur toplarini ezmeden.

Öncelikle bütün malzemeler oda sıcaklığında olacak kuru maya değil de yaş maya kullanıyorum ben ve ılık suyla açıyorum şekerle beraber daha sonra malzemeleri ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur haline gelene kadar un ekliyorum sanırım ununu fazla koyuyor olabilirsiniz Yoğurma işleminden sonra en az yarım saat bekletiyorum ağzını kapatarak şekil verdikten sonra tepside de bir 15-20 dakika bekletiyorum iyice kendini bulduktan sonra fırında pişiriyorum yumurtalarını sürmeden önce fırını ısıtmaya başlıyorum yumurtaları sürülene kadar normal sıcaklığa geliyor o şekilde atıyorum fırına şekilleri gayet normal oluyor hatta yuvarlak yapmam ben tam pişmiyor gibi hissediyorum hep şerit halinde yaparım çiçek halinde değişik şekiller denerim hamurla pufidik pufidik tarifte verebilirim dilerseniz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…