21. Yüzyılın İlham Veren Entelektüeli: Noam Chomsky Sadece 10 yaşındayken ilk siyasi makalesini yazmış, 33 yaşında Profesör olarak göreve başlamış, 2. Dünya Savaşından Koronavirüs sürecine kadar birçok tarihi olaya tanıklık etmiş birisi Chomsky.
Kitap Ömür Uzel tarafından Chomsky’nin makalelerinden alıntılarla akademik hayatı, siyasete -özellikle ABD dış politikasına- bakışı, teknoloji, bilim, popüler kültür, dil bilimi ve daha birçok alandaki düşüncelerinden oluşuyor.
Chomsky alışılagelmişin dışında, kendi ülkesi ABD’yi en ağır eleştirilere maruz bırakan bir aydın. Öyle ki bazı eleştirileri yüzünden hapis bile yatmış birisi.
Dopdolu bir hayat, akılcı ve sorgulamayı her daim öğütleyen bir düşünce yapısı; kısacası yeryüzünde sayılı insanlardan biri oldu benim gözümde.
Tanımak adına güzel bir kitap olmuş, eminimki kendi kitapları akademik bağlamda okuması oldukça zordur, ancak ilgisini çekenler benim gibi makalelerinden başlayabilir.
Terör, onu bize karşı (Abd) uyguluyorsanız standart anlamda terördür. Ancak onu biz size karşı uyguluyorsak, iyi huyludur, insani müdahaledir, iyi niyetle yapılmaktadır.
Modern demokraside halkın rolü katılımcı değil, izleyici olmaktır. Halkın, her birkaç yılda bir ortaya çıkıp ‘seçim’ adı altında, başka bir yerde alınmış kararları onaylaması beklenir.
Bana uygun bir ordu ve sıradan insanın payına düşenden daha fazla para verin, ben de otuz yıl içinde nüfusun büyük bir çoğunluğunu, iki artı ikinin beş olduğuna ve suyun ısıtıldığında donduğuna inandırayım.
Dijital dünyanın basılı yayını yok edeceğine inanmıyorum. Çünkü elinde bir kitabı tutmanın çok özel bir şey olduğunu düşünüyorum. Yirmi sayfa geriye gidip bir şeyin altını somut bir şekilde çizmenin hazzı başkadır.