Macs Trkiye'de bir ilk erkek infertilitesinde

haziran15

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
26 Şubat 2008
424
3
Merhaba arkadaşlar daha öncesindede başka bir topikte 3. denememizde eşime macs diye birşey uygulayacaklarını söylemiştim bu türkiyede ilk kez uygulanıyormuş paylaşmak istedim. Teşekkürler Maya Tüp Bebek MErkezinin Embriyologu Kerem Dirican Bu çalışmasından dolayı teşekkürler.
alıntıdır
MACS
Ağır erkek faktörü grubunda önerilecek gebelik şansını artırıcı ek uygulamalardan birisi mikroenjeksiyon ile birlikte “iyi spermin seçildiği” yeni teknolojilerin kullanılması olacaktır. Sperm sayısının ve hareketliliğinin azalmasının yanı sıra, sperm şekil yapılarının da bozulduğu durumlarda, yalnızca mikroskopla tespit edilemeyen ve “apoptozis” adı verilen ölüme programlanmış sperm sayısı da artmış olmaktadır. Apoptozis, hücre ölüm tiplerinden birisidir; iç yapısı bozulmuş olan bir spermin dölleme ve bebek oluşturma yeteneği azalır. Bu nedenle bu hücre intihar eder, yani kendini öldürerek yumurtaya ulaşmasını engeller. Ancak, bunu yapmaya karar vermiş bir sperm hücresi, incelendiği sırada daha henüz hareketliliğini kaybetmemiş olabilir. Mikroenjeksiyon yapan bir embriyolog, bu spermi sağlıklı zannederek yumurta içerisine enjekte edebilir. Böyle bir durumda, sperm enjekte edilen sperm kendini öldüreceğinden döllenme gerçekleşmez ya da transfer edildikten sonra kendini öldürdüğünde anne rahmine tutunmaz, anne-baba adayının şansı azalır. Maya’da uygulanan yeni “iyi sperm seçme yöntemleri” ile, apoptozis sürecine girmiş spermler elimine edilmekte, ayıklanmaktadır. Bu sayede mikroenjeksiyon yapan embriyoloğun, ölüm sürecine girmiş spermleri yumurtaya enjekte etme riski azaltılmaktadır. Bu yöntemlerin uygulaması sperm sayısı, hareketliliği ve morfolojisi bozulduğu zaman faydalıdır. Çünkü, sperm değerleri normal olan baba adaylarının spermlerinde apoptozis oranı azdır.
Bugüne kadar tüp bebek veya mikroenjeksiyon tedavisi yapılacak olan baba adaylarının spermleri değerlendirilirken hareketli ve normal yapıda olan spermler mikroskop altında embriyologlar tarafından seçiliyor ve kullanılıyordu.
MACS ™ yönteminde ise spermlerin özel bir solüsyon içerisinde manyetik bir alana yerleştirilerek kötü kalitede olanların uzaklaştırılmaları sağlanıyor.
Bu sayede, ölüm sürecine girmiş spermlerin yumurtaya enjekte etme riski azaltılmaktadır. MACS ™ uygulaması sperm sayısı, hareketliliği ve morfolojisi bozulduğu zaman faydalıdır.
 
Son düzenleme:
Alıntıdır
MACS - GENEL BİLGİLENDİRME
Infetilite Kavramında MACS'ın Yeri
Üremeye yardımcı tedavi yöntemleri günümüzde doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlere uygulanan en ileri tedavi yöntemidir. Bu yöntemler, esas olarak anne ve baba adayına ait anatomik, hücresel, genetik ve bağışıklık sistemleri ile ilgili problemleri hedef almaktadır. Günümüzde erkek kaynaklı hücresel problemler, infertilitenin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu problemler, ana hatlarıyla, sperm sayısının azalması, hareketliliğinin düşmesi ve morfolojik özelliklerinin bozulmasıdır. Bilindiği üzere sperm değerleri (sayı, hareketlilik, morfoloji) anne adayının vücudunda sperm hücrelerinin yumurtaya ulaşması, döllemesi için son derece önemlidir. Bu değerlerdeki bozulmalar, sadece doğal gebeliğin oluşumunu olumsuz yönde etkilemekle kalmamakta, aynı zamanda seçilecek tedavi yönteminde de belirleyici rol almaktadır. Doğal yolla yumurtaya ulaşma ve dölleme yeteneği azalmış bir sperm popülasyonu bulunması halinde, klasik tüp bebek ve intra uterin inseminasyon (IUI-aşılama) tedavilerinde de başarı şansı azalmaktadır. 1992 yılından itibaren uygulanmakta olan intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI-mikroenjeksiyon) yönteminin yararı işte burada görülmektedir. Gerek doğal üreme sisteminde, gerekse spermin yumurtayı kendi yeteneği, kapasitesi ile bulup döllemesinin zorlaştığı, ileri derecede sperm değerlerinin bozulduğu olgularda ICSI ile oldukça başarılı sonuçlar alınmış ve günümüzde erkek kaynaklı infertilitenin temel tedavi yöntemi ICSI olmuştur. ICSI, temel olarak, yumurtaya ulaşma ve dölleme kapasitesi azalmış spermlerin bir mikroskobik enjektör aracılığıyla anne adayından alınan yumurtalara enjekte edilmesi, döllenen yumurtalardan gelişen embriyoların seçilerek anne adayına transferi olarak tanımlanabilir.
MACS'ın yararlandığı Temel Mekanizmalar
Son yıllarda yürütülen çalışmalar, sperm değerlerinin, sayılarının, hareketliliklerinin, morfolojilerinin bozulduğu olgularda spermlerin standart mikroskoplarla görülemeyen diğer bazı özelliklerinin de bozulmaya uğradığını göstermektedir. Bu özellikler üç temel başlıkta toplanabilir. Bunlar, spermlerin olgunlaşma aşamalarının aksaması, kapasitasyon adı verilen dölleme yeteneklerinin azalması ve spermlerde apoptozis oranının artmasıdır. Bizim çalışmalarımız apoptozis üzerine yoğunlaşmıştır. Apoptozis, programlanmış hücre ölümü olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir ifadeyle hücre intiharı olarak kullanılabilir. Neden apoptozis oranı, sperm değerleri düştüğü zaman artar: Bu sorunun esas cevabı “abortive apoptosis” olarak karşımıza çıkmaktadır. Abortive apoptosis, bir sperm hücresinin, bazı genetik faktörler nedeniyle veya bazı dış etkenler (testis ve epididimis içi mikro çevre, kimyasallar, yüksek ısı, radyasyon, enfeksiyonlar, bazı ilaçlar vs&#8230:KK66: hasar görmesi halinde kendini öldürerek hasarlı yapısını fetüse taşımasının engellenmesidir. Burada dikkat çekmemiz gereken noktalardan bir tanesi, spermlerde apoptozis oranının artmasına neden olan faktörlerin aynı zamanda sperm değerlerinin bozulmasına neden olan faktörlerle aynı olmasıdır. Yani bu faktörler hem sperm değerlerini bozmakta, hem de bozulan sperm parametrelerindeki artışa paralel oranda apoptozis, yani hücre ölümü oranını arttırmaktadır. Bu sistem, organizmanın hasar görmüş hücrelerini ortadan kaldırmak için uyguladığı temel bir mekanizmadır. Peki, ICSI uygulamalarında her bir spermin mikroskop altında seçilip yumurtaya enjekte edildiği aşamada apoptotik (apoptozise uğramış) hücreleri yumurtaya enjekte etme riski var mıdır? Evet vardır. Apoptotik bir sperm, tamamen ölene kadar mikroskop altında tanınamamaktadır. Spermlerinin belli bir yüzdesi apoptotik olan bir baba adayının eşinden alınan yumurtalara uygulanan ICSI işleminde, aynı yüzde oranda apoptotik sperm enjeksiyonu yapılması kaçınılmazdır. Örneğin apoptozis oranı %30 olan bir sperm örneği ile ICSI uygulandığı zaman, anne adayından elde edilen 10 yumurtanın 3’üne apoptotik sperm enjekte edilme riski vardır. Peki, bu yumurtaların akıbeti ne olur? Embriyo gelişimi belli bir aşamada duraklama gösterir. Biz bugün biliyoruz ki, sperm değerlerinin bozulduğu baba adaylarında apoptozis oranı %5’lerden başlayarak %50’lere kadar çıkabilmektedir. Bu da ICSI tedavisinde anne adayından alınan yumurtalara %5’ten başlayarak %50’lere varan oranda apoptotik sperm enjeksiyonu yapılması riskini de beraberinde getirmektedir.
Nasıl Çalışır?
Bu sorunu nasıl çözebiliriz? Biliyoruz ki apoptotik spermler hücre ölümü tam olarak gerçekleşene kadar özel boyalar kullanılmadan tespit edilemiyorlar. Acaba bu hücreleri ayırıp, uzaklaştırmak mümkün müdür? Laboratuvar sorumlumuz Biyolog Doktor Enver Kerem Dirican’ın2005 yılından itibaren yaptığımız araştırmalarda, MACS teknolojisinin bu ayırımı yapabilen bir uygulama olabileceği görülmüştür. MACS (Magnetic Activated Cell Sorter), hücrelerin yüzeylerindeki bazı değişimlerden yararlanarak, hücreleri boyamadan, canlı vaziyette seçme ayırma imkanı veren bir teknolojidir. Apoptotik spermlerde fosfatidilserin molekülü, normalde hücrenin iç kısmında daha yoğun bulunması gerekirken, hücrenin dış yüzeyine taşınmaktadır. Bu molekül, hücre ayırımı için önemlidir. MACS teknolojisi, sadece bu moleküle özgü, yani fosfatidilserine bağlanan, ancak başka moleküllere bağlanmayan bir proteinden yararlanır. Bu protein annexin’dir. Sistemde, annexin proteini çok küçük demir parçacıklarının etrafına kaplanmıştır. Bu karışım, uygulama yapılacak olan sperm örneği ile aynı tüpe yerleştirilir. Annexin proteini ve kapladıkları demir parçacıkları gider fosfatidilserin molekülüne bağlanır. Bu karışım özel bir mıknatıstan geçirilir. Geçiş esnasında demir parçacıkları, annexin proteinleri ve onlara bağlanmış hücreler, yani apoptotik olup fosfatidilserin molekülü dış yüzeyinde yer alan spermler mıknatısa yapışır. Fosfatidilserin molekülü dış yüzeyine taşınmamış, yani apoptozis başlamamış, yani annexine bağlanmayan spermler mıknatısa yapışmaz, akar ve bir tüpte toplanarak ICSI için kullanılabilir. MACS teknolojisinin spermler de dâhil olmak üzere birçok hücre tipinde apoptotik hücreleri ayırdığı, elimine ettiği, uzaklaştırdığı araştırmacılar tarafından gösterilmiştir. Ayrıca bu teknolojinin hücrede hiçbir hasar yaratmadığı, tamamen biyolojik olduğu ve herhangi bir kimyasal kullanılmadığı da bilinmektedir. Bu teknoloji günümüzde kan nakilleri de dâhil olmak üzere birçok alanda sağlıklı olarak kullanılmaktadır. Merkezimizde yürütülen ön çalışmalar sonucunda, MACS teknolojisinin apoptotik sperm oranı artmış olan, yani sperm değerlerinin düşme gözlendiği çiftlere yardımcı olması gerektiği belirlenmiş ve bu bağlamda bir araştırma başlatılmasına karar verilmiştir.
Biz Ne Yaptık?
Kerem Dirican, 2007 yılının son çeyreğinde başlayan çalışmamızı bu temel prensipten yararlanılarak dizayn etmiştir. Öncelikle apoptotik sperm oranlarının arttığı bilinen, literatürde gösterilmiş, sperm sayısının azaldığı olgular çalışmaya alınmıştır. Çalışmamızda MACS teknolojisinin uygulandığı çiftlerin döllenme, embriyo gelişimi ve gebelik sonuçları, klasik sperm hazırlama yöntemleri uygulanan çiftlerle karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalı çalışma dünyada ilk MAYA tarafından uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda dünyada ilk kez MACS teknolojisi ile apoptotik spermlerin uzaklaştırılmasının ardından uygulanan ICSI tedavilerinin sonuçları yayınlanmıştır.
Nedir çalışmanın sonuçları? Çalışmada en dramatik gelişme klivaj oranlarında elde edildi. Klivaj terimi, döllenmiş yumurtadan gelişen embriyo sayısını ifade eder. Çalışmamızda klivaj oranlarında MACS uygulanan çiftlerde anlamlı bir artış olduğu gösterildi. Örneğin klasik sperm seçme yöntemleri sonrasında uygulanan ICSI sonucunda döllenen her 100 yumurtadan yaklaşık 80’i günüyle uyumlu duraksama göstermeyen embriyo aşamasına ulaşırken, MACS uygulanması halinde bu oranın %90’ların üzerine çıktığı belirlenmiştir. Bu veriler, MACS teknolojisinin ve apoptozis mekanizmasının temelleri ile de uyumludur. Yani, ölüm sürecine girmiş bir spermin oluşturduğu döllenmenin, embriyo gelişiminin belli bir aşamasında duraksama göstermesi kaçınılmazdır. Bizim çalışmamız bu gerçeği açık bir şekilde ortaya koymuştur.
Bu ilerleme çiftlere gebelik oranlarında artış şeklinde bir yarar sağlamıştır. Çalışmamızda MACS uygulanan çiftlerde gebelik oranlarında %30’lara varan bir artış olduğu gösterilmiştir. Bu artışın ana nedeninin, embriyo gelişiminde duraksamanın azaltılması, buna bağlı olarak gelişen embriyo sayısında artış sağlanması ve embriyo transferi için daha zengin bir embriyo havuzundan seçim yapılmasına imkan vermesine bağlanması mantıklıdır.
Çalışmamız, üreme sağlığı alanında dünyada önde gelen mesleki süreli yayınlardan olan “Journal of Assisted Reproduction and Genetics” adlı dergiye gönderilmiştir. Şu anda basım aşamasındadır.
 
ALINTIDIR
Çalışmanın Dünyadaki Önemi
Üreme sağlığı ve teknolojileri alanına tüm dünyada yapılan çalışmalara bakarsak, günümüzde birçok tüp bebek merkezinde rutin uygulama haline gelen embriyo dondurma-çözme, assisted hatching, implantasyon öncesi genetik tanı, embriyo s-HLA-G sekresyonlarının incelenmesi, mikro-TESE gibi başarıyı arttıran uygulamalardan sonra başarıyı arttıran yeni bir uygulama olmadığı görülmektedir. Günümüzde in vitro matürasyon ve kokültür uygulamalarının sonuçları dahi istenen düzeyde değildir. MACS çalışması bu açıdan orijinal ve değerlidir. Aynı zamanda üreme teknolojilerinde başarıyı arttıran bir uygulamanın bilim dünyasına ülkemizden sunulmuş olmasının da önemi yüksektir. Özel olarak sperm seçme yöntemlerindeki gelişmelere baktığımızda durumun daha da dramatik olduğunu görmekteyiz. Yoğunluğa bağlı çöktürme (Density Gradient Centrifugation) yönteminin yaklaşık olarak 20 yıl önce üreme teknolojilerine girişinden itibaren yeni bir gelişme olduğu söylenemez. Son yıllarda sperm mıknatısı adıyla üreme teknolojilerinde uygulanmaya başlanan PICSI yönteminin klinik sonuçları henüz bilinmemektedir. Merkezimiz tarafından uygulanmış olan çalışmamızda MACS yönteminin klinik sonuçları bilim dünyasına sunulmuştur. Bu veriler sperm seçme tekniklerinde uzun yıllar gelişme kaydedilmemiş olan üreme sağlığı sektöründe son derece değerlidir.
 
ALINTIR
Tüp bebek tedavisinde başarıyı yüzde 33 arttıran teknik Türk doktorlarca geliştirilerek, bilim dünyasına sunuldu. Dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanan MACS (Manyetik hücre seçici) adı verilen yöntemle, baba adaylarının spermleri arasından kaliteli olanlarını, yani dünyaya bebek getirme yeteneği en yüksek olanları seçmek artık mümkün.

-Dr. Enver Kerem Dirican ve Op. Dr. Osman Denizhan Özgün tarafından klinik çalışmaları gerçekleştirilen ve yayınlanan MACS tekniği ile, tüp bebek tedavisinde embriyo oluşturma ve gebelik oranlarında yüzde 33 başarı oranı ile anne baba adaylarının bebek sahibi olmaları kolaylaşıyor.

-Erkek kısırlığında kullanılan bu yönteme yurt dışından birçok hasta rağbet gösteriyor. Bu hastalardan biri olan ve Almanya’da yaşayan Kazım-Gülçin Kalaycı Çifti, Almanya’daki 9 denemede de başarısız olmuş; ancak Türkiye’de uygulanan bu yöntemle ilk denemede başarı elde edilmiş. Gülçin Kalaycı şu anda 3 aylık hamile.

– Tüp bebek tedavisinde başarıyı yüzde 33 arttıran teknik Türk doktorlarca geliştirilerek, bilim dünyasına sunuldu. Dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanan MACS (Manyetik hücre seçici) adı verilen yöntemle, baba adaylarının spermleri arasından kaliteli olanlarını, yani dünyaya bebek getirme yeteneği en yüksek olanları seçmek artık mümkün. Dr. Enver Kerem Dirican ve Op. Dr. Osman Denizhan Özgün tarafından klinik çalışmaları gerçekleştirilen ve yayınlanan MACS tekniği ile, tüp bebek tedavisinde embriyo oluşturma ve gebelik oranlarında yüzde 33 başarı oranı ile anne baba adaylarının bebek sahibi olmaları kolaylaşıyor.

Üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden tüp bebek-mikroenjeksiyon başarısını yüzde 33 oranında artıran yeni yöntem bilim dünyasına sunuldu. Dünyada ilk kez, özel bir tüp bebek merkezinde Dr. Enver Kerem Dirican ve Op. Dr. Osman Denizhan Özgün tarafından klinik çalışmaları gerçekleştirilen ve yayınlanan MACS (Manyetik hücre seçici) tekniği ile baba adaylarının spermleri arasından dünyaya bebek getirme yeteneği en yüksek olanlar seçilebiliyor. Bu kaliteli spermlerle döllendirilen yumurtalardan oluşan embriyoların ise gebelikle sonuçlanma şansı artıyor. Yöntem, dünyada tüp bebek-mikroenjeksiyon tedavisinin başarısını artıran bir teknik olarak, infertilite alanında önde gelen süreli yayınlardan biri olan "Journal of Assisted Reproduction and Genetics" dergisinde de yayınlanmak üzere onaylandı.

-“BAZI SPERM HÜCRELERİ KENDİLERİNİ ÖLDÜRMEYE KODLUYORLAR”-

Dr. Enver Kerem Dirican, Türkiye’de şiddetli erkek kısırlığını yaşayan yaklaşık 500 bin hastanın olduğunu söyledi. Dirican, MACS yönteminin tüp bebekte erkek kısırlığı halinde kullanılabileceğini ifade ederek şunları söyledi:

“Erkek kısırlığının tek çözüm yöntemi olan ICSI işlemini uygularken aklımızda sürekli şu soru vardı: ‘Neden aynı kriterlerle seçtiğimiz spermlerin döllediği yumurtalardan oluşan embriyoların bazıları gebelikle sonuçlanırken, bazılarında sonuç alınamıyor?’Çalışmalarımızda, spermlerin kullandığımız mikroskoplarla görülemeyen bazı özelliklerinin bulunduğunu saptadık. Bizim üzerine yoğunlaştığımız soruya da cevap teşkil edecek bu çalışmaların kanıtladığı ve bizi çok heyecanlandıran önemli bir sonuç vardı. Sperm değerleri düşük olan vakalarda spermler “hücre intiharı” diye nitelendirebileceğimiz bilimsel adı “abortive apoptosis” olan bir davranış gösteriyorlardı. Yani kendilerini yaşamaya değil öldürmeye kodluyorlardı. Neden bazı spermler bu davranışı gösteriyor sorusunun cevabı ise çok çarpıcıydı. Bir sperm hücresi, bazı genetik faktörler nedeniyle veya bazı dış etkenlere bağlı olarak hasar gördüğünde, hasarlı yapısını, oluşacak bebeğe taşımamak için kendisini öldürme eğilimi geliştiriyordu. Böylece sağlıksız döllenme ve gebeliklerin önüne geçecek doğal bir filtreleme sistemi oluşuyordu. Ekim 2007’den bu yana 122 hasta üzerinde uyguladığımız MACS yönteminin, klasik sperm seçme yöntemiyle karşılaştırıldığında, daha başarılı olduğu görüldü. MACS yöntemiyle saptanabilen ölüm sürecine girmemiş sağlıklı spermler anne adayından elde edilen yumurtalara enjekte edildiğinde ise gebelik oranlarında eskisine oranla yüzde 33’lük gibi büyük oranda bir artış sağlandı. MACS yönteminin ICSI işleminde kullanılarak gebelik oranlarını arttırması dünyada bir ilk olması açısından büyük önem taşımaktadır.”

-“AMACIMIZ SON YILLARDA ARTAN ERKEK KISIRLIĞINI TAMAMEN ORTADAN KALDIRMAK”-

Yöntemin diğer bir mimarı olan Op. Dr. Osman Denizhan Özgün ise, son 20 yıldır sperm seçimi üzerine başarısı kanıtlanmış yeni bir teknik gelişme olmadığı gibi tüp bebek tedavisinde de başarıyı bu oranda etkileyen yeni bir uygulama da geliştirilemediğini söyledi. MACS’ın bu nedenle erkek kısırlığının çözümünde ICSI-Mikroenjeksiyon’dan sonra atılmış en önemli adım olduğuna işaret eden Op. Dr. Özgün, “MACS, Dünya’da ilk kez merkezimizde gerçekleştirilmiş ve başarısı kanıtlanmıştır. Çalışmanın sonuçları uluslararası bilimsel camiada kabul görmüştür” dedi. MACS tekniğini daha da ileri noktaya taşımaya yönelik ar-ge çalışmalarının TÜBİTAK destekli olarak devam ettiğini kaydeden Op. Dr. Özgün şunları söyledi: “Bu çalışmanın ekibimize ait olması ve dünyada takdirle karşılanması bizleri motive etmekte ve yeni araştırmalara yönlendirmektedir. Amacımız gelecekte sperm yapısından kaynaklanan erkek kısırlığını tamamen ortadan kaldıracak teknikler geliştirerek insanlığın hizmetine sunmaktır. Son yıllarda yapılan araştırmalar erkek kısırlığında belirgin bir artış olduğunu gösteriyor. MACS yöntemi bugün özellikle sperm değerlerinde düşme belirlenen olgulara öneriliyor. Bunun nedeni, sperm değerlerinde düşme gözlenen olgularda, ölüm sürecine girmiş sperm oranlarının artış göstermesi. Tekniğin uygulanabilmesi için baba adayının menisinde veya testislerinde tüp bebek-mikroenjeksiyon uygulanabilecek sayıda yeterli spermin olması gerekiyor.”

-YENİ YÖNTEMLE ALMANYA'DA 9 DENEMEDE SAĞLANAMAYAN GEBELİK, TÜRKİYE'DE İLK DENEMEDE GERÇEKLEŞTİ-

Gülçin-Kazım Kalaycı çifti, MACS yöntemiyle gebelik elde edilen çiftlerden biri. Almanya Bilim Araştırma Merkezi'nde 2003 yılından bu yapılan 9 ayrı tüm bebek denemesinde de gebelik sağlanamadı. Almanya'nın en iyi tüp bebek merkezi sayılan merkezden umudunu kesen 8 yıllık evli çift, tedavi için Türkiye'ye geldi. MACS yöntemiyle yapılan ilk denemede gebelik sağlandı. Gülçin Kalaycı şu an üç aylık hamile.

-“TABİAT SİZİN ÇOCUK SAHİBİ OLMANIZI İSTEMİYOR”

MACS yöntemiyle başarıyı yakalayan Kazım Kalaycı, Almanya'daki süreci “kabus” olarak değerlendirdi. 5 yıldır tedavi gördüklerini belirten Kalaycı, “Bir, iki üç derken tüm denemeler başarısızlıkla sonuçlandı. Tedavimizi yürüten doktor, 9'uncu denemenin de başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, 'Tabiat sizin çocuk sahibi olmanızı istemiyor' diyerek hayallerimizi yıktı. Tabi her şey Allah'ın izniyle oluyor. Biz tedaviye devam kararı aldık” dedi. Türkiye'de uygulanan tedavi ile ilk denemede gebelik elde ettiklerini ve eşinin şu an 3 aylık hamile olduğunu ifade eden Kazım Kalaycı, ültrason resimlerini Almanya'daki doktora göstereceğini de ifade etti. Anne adayı Gülçin Kalaycı ise, Almanya'daki tedavi sırasında umutlarının kırıldığı anlar olduğunu, ancak vazgeçmeyerek tedaviye devam ettiklerini söyledi. Türkiye'deki tedavi ile umutlarının yeniden filizlendiğini ifade eden Gülçin Kalaycı, duruma hala inanamadığını da dile getirdi.
 
ilginçççççç inş bu tedavı yaygınlaşır teşekkurler.......canımmmmmmmm
 
ilginçççççç inş bu tedavı yaygınlaşır teşekkurler.......canımmmmmmmm

İnşallah canım yaygınlaşır. bende ilk kez maya tüp bebeğe gittiğimde bu yöntemi duymuştum ve adını bile yanlış yazmışım max şeklinde. Hiç duymamış ve bundan dolayı şüphelerim olmuştu çünkü ilk kez bir dr böyle bir yöntemden bahsetmişti ve kamu oyunada yansıyınca nekadar güzel iyi bir şey olduğunu heyecanlanarak buraya aktardım.
 
canım sen maya da mı tedavi oluyorsun ya da oldun. nasıl bir yer tavsiye eder misin?merak ettim orayı.ilgi nasıl sonuçlar nasıl
 
haziran 15 bende okudum ve inanamadim. Bizde almanyada 3 kez basarisiz sonuc elde ettik.
Cok enteresan bu. Büyük bir ümit kapisi acmislar. Eger gercekten yazdiklari gibi ise, bende oraya
giderim zaman kaybetmeden.
 
Arkadasim 5 yildir uygulaniyor demissiniz.Nerede uygulaniyor bes yildir nerede uygulattiniz ve sonuclari nedir bilgi verirseniz sevinirim.
 
Magnetic-activated-cell-sorting (MACS) Miltenyi Biotec firmasına ait tescilli bir marka olup, basit olarak hücre popülasyonlarını yüzey antijenlerine göre ayırmaya yarayan bir flow sitometrik tekniktir. Manyetik aktive hücre ayrıştırma yöntemi onkoloji, hematoloji, fetal tıp, üreme tıbbı alanları da dahil olmak üzere neredeyse tıbbın her alanında yıllardır kullanılmakta ve araştırılmaktadır. MACS ve diğer flow sitometrik yöntemlerin yardımla üreme teknolojilerinde sperm seçimi amaçlı kullanımı da uzun süredir değerlendirilmektedir. Haberde iddia edildiği gibi ilk kez adı geçen merkezde kullanılmış olması bir yana sperm seçiminde manyetik aktive hücre seçimi yöntemi ile apopitotik spermlerin ayrılmasıyla ilgili araştırmalar 2000 yılına kadar gitmektedir. Ancak yöntemin henüz gebelik oranlarını artırdığına dair iddia edilen yayın dışında bir bulgu yoktur.


yukardaki yazidan kopya yaptim bunu
ben avusturyadayim
ilk asilama yaptigimda bu yöntem uygulandi doktorum uzun uzun anlatmisti
daha sonraki tedavilerimdede hep devam etti ama sonuc alamadik
yukardada bahsedildigi gibi gebeligi arttirdigi kanitlanmamistir
 
hülya teknik yalnızca ABD'de Cleveland'da ve Türkiye'de Maya'da uygulanıyor şuanda. Ben de Maya'da tedavi gördüm, erkek infertilitesinde uygulanıyor. Olumlu sonuçlar veriyor. yaklaşık 600 lira civarında hatıladığım kadarıyla.
 
X