Davranış Bozuklukları lütfen bana akıl verin...:(

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

kronick

bize her yer TRABZON:)
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
1.807
29
116
44
İstanbul
selam hanımlar...
bilenler bilir..2,5 yaşında bir oğlum var.Allah'a şükür yaşıtlarıyla kıyaslandığında uslu sayılır.kırıp dökme saçma huyu yok.fakat hareketli ve meraklı.hiç engellenmeden keşfetmek istiyor sürekli...yemeklerini aşırı olmasada aç kalmayacak şekilde yer.genelde sözümü dinler.uykusu düzenlidir vs...
fakat son zamanlarda bir vurma huyu oldu çocukta.
netten yaptığım araştırmalarda bunun tepkisel olabileceği söyleniyor ama bu tepki değil.çocuk resmen oyuna çevirdi.
bazen çok olgun davranıp anlatmaya çalışıyoruz fakat her zaman bu kadar sakin olamıyoruz.dövme huyumuz yok eşiminde benimde.ama koltukta uyuyakaldığım bir akşam olanca gücüyle suratıma patlattığında uyanıp poposuna vurdum bi kere.ve malesef bağırdım.
keza eşimde bir kaç kere aynı şekilde dayak yediği için tepki verdi.
sanırım bu yüzden bunu bize karşı kullanıyor.gayet güzel oynarken gözümüzün içine bakıp "anne ben vurucam.babalar anneler dövülür vs.." gibi sözler söylüyor.
ve malesef başka çocuklarada vurmaya başladı.inanın saldırganlığından değil.tamamen oyuna çevirmiş durumda.
nasıl davranacağımı bilemiyorum.
görmemezlikten gelsem başkasının çocuğunada zarar versin istemiyorum.başka çocuklarda ona vursun istemiyorum.
sürekli uyarsam inada çevirmesini istemiyorum.(ki yavaş yavaş öyle oluyor galiba).ayrıca görmemezlikten geldiğimde bu davranışının tepki almadığını görüp kanıksayabilir.
konuşup anlatıyorum ama anlık işe yarıyor.
resmen çocuk bana doğru biraz hızlıca koşsa dayak yiyeceğimi sanıp gardımı alıyorumkafamçokkarıştı
onu çok seviyorum ve asla ona zarar verecek bişey yapmak istemiyorum.ama bu davranışı nasıl bıraktıracağımıda bilemiyorum.
bana akıl verin ne olursenağlama

canim benim kizim henuz 15 aylik, ama inanilmaz yaramaz . benim yedigim dayaklari bir bilsen. istedigi olmadimi ya patlatiyor bir tane, ya sacimi cekiyor, ya da elinde ne varsa firlatip atiyor. bi ara cok uysaldi yien huyu degisti. hep onun huyuna gitmeye calisiyorum.

canım sen çalışıyorsun bildiğim kadarı ile...oğlunun bakımını sen olmadığında kim üstleniyor...yada kreşe felan gidiyor mu??

evet çalışıyorum ekrulum.ama marjinal çalışma saatlerim yok.sabah o uyurken çıkıyorum.gün içinde arayıp konuşuyorum.akşam 6 gibi evdeyim.haftasonlarım hep oğlumla.yemeği o uyduktan sonra yaparım.inan ilgisiz bi anne değilim.sevgimi göstermekten çekinmem.
henüz kreşe gitmiyor.ben işteyken halası yani görümcem bakıyor oğluma.ve inan benden bin kat daha iyi bakıyor.hiç bir zaman zorlayıcı olmadı.ne yemek konusunda nede başka konularda.keşfetmesini destekler.dokunsun öğrensin yaşasın der hep.
ama dediğim gibi bu vurma huyuna engel olamadık.
ya bilmiyorum benmi abartıyorum.:bbo:
ne yapmalıyım,nasıl yapmalıyım..
nasıl davranmalıyım:sm_confused:

kronick'in ben senin ilgisiz bir anne olmadığına yürekten inanıyorum...şurdan tanıdığım kronick bunu yapamaz çünkü senin mizacına ters düşer,yapında bu yok çünkü bundan eminim....benim takıldığım şu "anne vuracağım,anne baba dövülür"demesi ...fisfisfis bu fikri nerden edinmiş:sm_confused:..şimdi halayı eleyelim sen güvenmesen çocuğunu asla ona teslim etmezsin....öte yandan 2,5 yaşındaki bir çocuk bunu durduk yerde telafuz etmez...hiç konuştun mu...bu fikre nerden kapıldı??? tv izleme durumu ne?? gün içinde evde neler izleniyor ??yada müptelası olduğu bir dizi,çizgi film felan var mı??

yada gün içinde konu komşu gelip,aile içi sorunlar yanında konuşulmuş olabilir mi....çocuklar bu yaşlarda korkunç alıcı oluyorlar...yani o orda oynar,ilgili değilmiş gibi...ama her şeyi duyar ve takip eder..ve inan kendince yorumlar beyninde....

saldırganlık normal bi tepkisel davranıştır
bi takım gereksinimlerinin (güven,mutluluk,sevgi vs) karşılanma isteğinin belirtisidir
veya tv de olumsuz örnek olacak şeylerle karşılaşması da olabilir
özellikle babayla daha fazla vakit geçirmesi
saldırganlığı karşısında duygusal fiziksel tepkiler yerine
bana vurduğunda çok üzülüyorum,biraz da canım acıyor denmesi
haber veriyorsa vuracağını
bak şimdi beraber 10 a kadar sayalım senle, artık bana vurmak istemeyceksin gibi telkinler
oyun hamuru gibi dikkatini ve gücünü vereceği oyunlara,oyuncaklara yöneltmek
işine yarayacaktır diye düşünyorum
ve sakin ol.başka çocuklara zarar vermediği müddetçe panik yapılacak boyutta değildir

canım benim düşüncelerin için çok teşekkür ederim.senin gibi bilinçli ve vicdan sahibi bir kadından bunları duymak beni ne kadar mutlu etti anlatamamŞeniz
hala yani görümcem kimseyle görüşmez pek.eve başkasınıda almaz.gün içinde izlediği baby tv vardı.birde yumurcakla disney channel eklendi.yani öyle vurdulu kırdılı bir şeylerde izlemiyor.6-7 ay önce sadece şu bizim evin halleri dizisinde sefa karısına vurmuş onu anlatıyodu bana.kendini tokatlıyodu sefanın karısına vurduğu gibi.zaten bir dahada izletmedi görümcem o diziyi.gafil avlandık yani bi an.
ilk zamanlar bana yada babasına vurduğunda "yapma oğlusum.anne baba övülmez öpülür vs..." şeklinde anlatmaya çalışmıştım.sanırım "anne baba dövülür" cümlesini benimle bu anlamda tezat oluşturmak için söylüyor.
birde dayak olayı şöyle başladı aslında.
dayımın benim oğlumdan 15 gün küçük bir kızı var.bunlar 1-1,5 yaş civarındalardı.ben oğlumu hep başkalarına zarar verme şeklinde öğretiyordum.fakat yengem böyle değildi.bir gün kuzen bizim oğlanı altına aldı ve vurmaya başladı şakayla karışık.oğlum bana bakıp ağladı ama vurmadı.aslında rahatlıkla vurabilirdi ama vurmak yok dediğim için sadece bana baktı.bende yengemin alınganlığından çekinip dayımla aralarında bi tatsızlık olmasın diye o anda tepki veremedim ama sonra çok pişman oldum.
benim aşırı telkinlerim yüzünden oğlum kendini savunamayacak duruma düşmüştü.
o olaydan sonra biri sana vurduğunda sende vur dedim.
acaba oğlum direk "sende vur" şeklindemi algıladı bu lafımımirmirmirmir
ya çok karışık kafamsenağlama

bu olay geçici bir durum olabilir dikkatinizi çekmeye çalışıyordur benim kardeşim hiperaktif bir çocuk aynen vurma olayı da anlattığın gibiydi biz çocuk psikiyatristine götürdük şimdilerde 9 yaşında hala biraz şiddet var ama geçti panikleme sadece çizgi film izliyor demişsin sen hiç o çizgi filmleri seyrettinmi o filmlerde de şiddet çok bu durum geçmesse bir pisikologtan yardım al inşallah geçici bir durumdur

biraz demogojide işe yarayabilir....mesela şöyle de ona"ben ve baban seni çok seviyoruz ve sana güzel oyuncaklar alabilmemiz için çalışmak zorundayız...ama ben işte iken seni çok özlüyorum...eve gelincede bir tanecik oğlumunda beni özlemiş olmasını ve beni sevmesini bekliyorum...ama sen bana vurunca çok üzülüyorum hem canımda acıyor hemde acaba oğlum beni sevmiyor mu diye üzülüyorum vs de....
insanların canını yakarsan kimse seninle arkadaş olmak istemez,evmize kimse gelmez felan de...bu hareketleri tekrarladığında ona küs...sorularına cevap verme...sseni çok seviyorum ama sana kırıldım şu an seninle konuşmak istemiyorum ...ve bunları yapmaya devam edersen her defasında daha uzun süre seninle konuşmayacağım de....ama sakın sert tepkiler vermeyin...hı birde eşinde bu küçük cezalara seninle katılsın...sen küsken oda konuşmasın...anneyi üzdün kırıldım sana belki annenden özür dileyip,ona bir daha böyle kötü davranmayacağına söz verip yanağından öper gönlünü alırsan bende seni affedip konuşabilirim desin...benim ufaklıkta bu yaşlarda öyle idi; ben inatla sevgimi ifade ettim ilgimi hep hissetti...ama bu tür küçük küsme cezaları veriyordum....misafirliğe giderken yada bize gelecek olduğunda ...ona efendi olması gerektiğini ve insanlar "ne kadar efendi bir oğlun var dediklerinde çok hoşuma gittğini onunla gurur duyduğumu söylerdim,ama kötü davranışlar sergilediğinde çok mahçup olduğumu söylerdim....bir yere gittiğimizde çıkınca hemen bana sorardı...anne benimle gurur duydun mu?? mahçup olmadın değil mi...felan gerçekten uslu olmuş ise evet seninle gurur duydum,beni hiç mahçup etmedin derdim...hatta sevdiği ufak bir şey alıp onu ödüllendirirdim.....benimkinde çok işe yaramıştı...ha birde bu bizim sırrımızdı...ne baba biliyordu ne abiyerimseniben...ben akşam babası bugün oğlum o kadar efendi davrandıki,herkez onu çok sevdi bende onunla gurur duydum deyip onore ediyordum...bir denesen belki seninkinde de faydalı olabilir....ama kesinlikle inatlaşmayın...fakat küçük tepkilerle yanlışı doğruyu öğrenmesinide sağlamalısınız...sevdiği bir oyuncağı ile oynamasına izin vermemek,parka gitmemek küsmek gibi....:sm_confused:

canım arkadaşım...aynen dediğin gibi olması kuvvetle muhtemel....çünkü o bir erkek çocuğu fıtratları kız çocuklarından çok farklı...bu yaşlarda yavaş yavaş cinsiyet ayrımını,kızlardan farklı olduklarını algılamaya başlıyorlar cinsiyet kimlikleri oluşuyor...dizide sefa erkek,ve vuran hükmeden,sindiren çocuk algısında güçlü olan taraf yani...anne baba dövülür demesindeki açıklamanada katılıyorum bu muhalif olma bir anlamda birey olma adına gövde gösterisi gibi bir şey...birde erkek çocukları bu yaşlarda vurdulu kırdılı olabiliyor dedim ya fıtratlarında var....ve evet keşke yengenin alınmasını göze alsaydın....ben o hatayı büyük oğlumda yaptım...arkadaşlar bir araya geliyoruz çocuklarımızda yanımızda ...eh birkaç çocuk bir araya gelince hali ile birşeyler oluyor ....ben hemen oğluma kızıyordum çok ayıp yapılmaz vurulmaz...baskı uyguluyordum...ona vurduklarında ağlasa "o arkadaşın isteyerek yapmamıştır,çok ayıp niye ağlıyorsun...inan kimse benim gibi yapmıyordu...bunu farkedinceye kadar epey zaman geçti...ama oğlumu tekrar açıp,haklı olduğunda tepkisini uygun bir şekilde dile getirmesini öğretmek çok daha fazla zamanımı aldı....halada bazen ayarı tam yapamıyor...ya fazla kaçırıyor tepkiyi yada tepkisiz olabiliyor...inanırmısın hep kendimi suçlu hissederim bu konuda...küçük oğlumda asla yapmadım...karşımdakinin çocuğuna müdahil olma ayarına göre ayarladım uyarıları...sende kimse için bunu sakın yapma....kocaman kadın izahını yaparsın anlamadı ise yapacak bir şey yok....o olmuş zaten olacağını....ama elinde şekillenen bir karakter var...kişilik gelişimi fedakarlığa gelmiyor hayatım ...

haklısın ekrulum.keşke müdahale etseydim.
sonra bi baktım kimse benim gibi kollamıyor çocuğunu.ben başkalarına zarar vermesin diye gayret ediyorum ama karşı tarafta o yok.
açıklamaların için çok teşekür ederim.
yarın İnşallah yeni bir gün başlıyor ve ben kesinlikle Allah izi verirse oğluma karşı daha sabırlı olacağım.
çocuk olma hakkınıda kullanmasına izin vereceğim.
ve sanırım birazda bencil olmayı başarmalıyım.
çok teşekkür ederim yarımın için.
Allah razı olsun.

rica ederim canım....çok hassas,çok duyarlı olmak bize bunu yaptıran...aslında idealide budur...ama maalesef insanlar o kadar düz bakar oldularki...bir zaman sonra bunlarla mücadele edebilmek içn oyunu onların kuralları ile oynamaya mecbur kalıyoruz...belki direk kendimizle ilgili konularda birşeyleri göze alabiliriz ama iş çocuklara gelince iş değişiyor...korumak ve hazırlamak zorundayız...aksi taktirde ilerde toplumda çocuklar ya tarih öncesi,yada tam tersi uzaydan gelmiş gibi kalırlar...çocuk yetiştirmek temelinde zaten sabır ve sevgiyle oluşan birşey...yoksa heralde günde birkaç kez balkondan aşağı uçmaları muhtemel dahilinde olurdu:))))Allah senden de razı olsun canım...mizacı güzel,kendi güzel kadın sen bu işin altından kolaylıkla kalkarsın sana inanıyorum...yüreğin çok sağlam senin,oğlunda çok şanslı bir çocuk annesi sen olduğun için...yanaklarını öp benim için kung_fucu keratanın...sevgiler

kronickcim;
sanırım erkek çocuklarının biraz da doğasında var bu.
çevremden gördüğüm kadarıyla söylüyorum sadece henüz anne değilim.
eşimin 3 erkek yeğenide bu şekilde.
hele bir tanesi sevgisini bu yolla gösteriyor.
eşime bo der.bo deldiiii yapıp pat diye bacağını ısırıyor.
uyurken eşim yanına gidip kafasına indiriyor,dadi dadi diyor..
onun annesi yani eltim sınıf öğretmeni.
enerjisini bu şekilde çıkarıyor diyor..bir müddet de böyle olacak önemli olan yaptığında gülmememiz diyor.
Allah kolaylık versin sanada.
Ama sen iyi bir annesin..O dengeyi bir şekilde kuracaksındır.

benim oğlum 4 yaşını doldurdu ve bu sizin yaşadıklarınızı biz 2 sene çektik.. vurma konusunda yapabileceğimiz hiçbirşey olmadığına karar verdik ve üstünde durmadığımız bir zamanda oğlum vurmayı azaltı. eşim uyurken vurmalar ablalarına vurmalar yılmıştık artık.. benim dışımda babamız ve ablalarımız tepki veriyorlardı doğal olarak canları yanıyordu. şimdi 2 aydır nerdeyse çok rahatız oğlum vurma huyundan vazgeçti diyebilirim zaman zaman tabiki vurmaları var ama azaldığı için şükür diyoruz.allah kolaylık versin size.

teaşa kapılma hiç.çocuklarda 2 yaş sendromu die bişey var.bir çok çocuğun 2 -3 yaş arası huyu bozulur farklı davranışlar gösterir buda karakteri oturtmaya çalıştığı bu dönemde ortaya çıkar bir psikoloğa götürsen emin ol buna benzer şeyler söyleyecek sana.bunu kuzenlerimin ve arkadaşlarımın çocuklarından biliyorum.zamanla düzelir ve paşa olur merak etme sabırla davranmaya çalış

bu çocukların dönemlerinden biri
malesef bunu öğrendiklerinde ve aileden tepki aldıklarında devam ederler çünkü bişekilde iyi veya kötü sizin dikkatinizi çekmiştir
onlar için iyi veya kötü tepki yoktur ilgi ilgidir

benimde 2 çocuğum var oğlumda böyle idi şimdi kızımdada aynı şey var ama tecrübelendiğimiz için bunu yaptığında hiç ilgilenmiyor bu davranışının üstünde durmuyoruz bile artık azaltmaya başladı eskisi kadar vurmuyor
sizde bunu deneyin bu şekilde ilgi toplıyamadığı için zamanla bırakacaktır

canım kendini üzme 2-3 yaş sendromu diye bişey var benim oglumdada oldu o dönemlerde geçti benden sana tavsiye o hareketinin üstünde hiç durma vurma yapma deme sen dedikçe o tersini yapacaktır. hiç önemli olmayan bir hareketmiş gibi davran inanki unutacaktır kararlı ol hiç üstünde durma

kızlar hepinize çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için.
bugün akşam eve gelince önce çok güzel oynadık.sonra yemekte bi ara bana halasına ve teyzesine sırayla vurmaya başladı.hiç umursamadan konuşmalarımıza devam ettik.bi süre daha vurup sonra vazgeçti ve gece boyunca hiç vurmadı.
bi süre bu yöntemi kullanmaya karar verdik
inşallah bırakacak bu huyunu.

güzel bi yöntem
hemen de karşılığını almışsın demek ki uzun vade de işe yarayacak
sevindim...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…