• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Lokum Gibi Yumuşak Et Pişirmenin Sırları

KadinlarKulubu

Popüler Üye
Pro Üye
21 Ağustos 2011
5.186
592
198
Yemeklerinizde kullandığınız etlerin lokum
gibi yumuşacık, sulu ve damakta dağılmasını
ister misiniz ?
Hepimiz yumuşacık lokum gibi et yemek
istiyoruz. Peki bunu nasıl pişireceğiz.
Etin suyunu kaybetmeden.
Etlerin içinde kendilerine ait bir miktar, etin
suyu dediğimiz bir su vardır. Et eğer bu suyu
bırakırsa daha sonra tekrar içine alması
mümkün olmadığından, et piştikçe kurumaya
devam eder ve biz asla yumuşak bir et
yiyemeyiz.
Bunun olmaması için yapmamız gerekenler öncelikle: dana eti, kuzu eti veya tavuk eti fark
etmez, diyelim ki kuşbaşı sote yapacağız, etlerimizi doğradıktan sonra, tencerenin içerisine az
miktarda yağ koyup, ya da yanmaz yapışmaz bir tava kullanıyorsak hiç yağ koymadan tenceremizi
ya da tavamızı güzelce ısıtıyoruz.
Isıttıktan sonra bir tane et attığımızda ses duymamız gerekiyor. Cızz diye bir ses geldiğinde tava
ya da tencere artık istediğimiz kadar ısınmış demektir.
Bütün etleri kabın içerisine atıyoruz, ateşi hiç kısmadan etlerin rengi dönünceye kadar
karıştırıyoruz.
Bu işlem mühürlemedir. Yani, etlerin dışındaki renk hızla değiştiğinde suyunu içine hapseder ve
sonrasında asla bırakmaz.
İşte bu aşamada sakın tuz kullanmayın. Tuz eğer ete tam bu aşamada değerse yine etin
suyunu bırakmasına sebep olur.
Etlerimizin renkleri dönünceye kadar soteledikten sonra arkasından soğan, biber, domates ve ne
sebze kullanıyorsak onları da ekliyoruz ve yemeğimizi pişirmeye devam ediyoruz.
İşte Lokum Gibi Yumuşak Et Pişirmek bu anlattıklarımızı uygulayarak mümkündür.
Sevgiyle Pişirilen Nice Yemeklere :) (yemektarifleri-sitesi)
Tecrübeli ev kadınınlarının yorumlarıı;
1 2 damla sut koyuyorum yumusacik oluo...
Eti yıkayıp önce tereyağı yada sıvıyağ ile kavurmaya başlayın ardındn su ekleyip pişmeye bırakın 10 dk sonra 1 kabuğu soyulmuş domates rendesi ve kısık ateşte sürekli su ekleyerek 1,30 saatte en kral aşçıdan daha leziz bi et elde edersiniz tadı içinse
Pisirirken biraz su ilave ederseniz et kendi suyunu salmaz ve boylecede kurumaz
Ben dana etine tuz koymadan pişiriyorm birazda kuyruk koyuyorum ama pişmemiş üç dört küp kesilmiş şekilde ve en önemlisi termo düdüklüde pişirşyorum gayet lokum kıvamını alıyor.piştikten sonra içimdeki yagları alıyorm.kuyrugu küp küp kesip buzluga attım üç beş parca her et pişirdiğimde atıyorm.o kaynatılan pişirilen kuyruk yağ kokusu tadı yok tavsiye ederim.eger yemiyorsanız kuyruk yağı bir yemek kaşıgı tereyağ ilave edin.pişimce suyunu alıp tuz ilave edip tereyag ve zeytin yagı ile kavuruyorm
Ben genelde eti bir güzel yıkayıp bir gün sütün içerisinde bekletiyorum ve ertesi gün kızartıgımda yumusacık oluyor Veya 5 saat kadar bekletsenizde olur ..

Son düzenleme:
valla bence en büyük püf nokta etin buzluktan çıkmış olup olmadığıdır. et/tavuk bir kere donup çözüldükten sonra nasıl pişirirsen pişir sert oluyor...

güzel bir paylaşım olmuş,
ben de kendime göre şöle yapıyorum..eti hazırladıktan sonra yıkayıp tencereye koyuyorum ve kısık ateşte kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişiriyorum.baharat, tuz ve yağ da dahil hiç bi şey koymuyorum...suyunu çekince duruma göre eğer 750 gram ve üstüyse yetecektir.hiç su koymamıza gerek yok ama kötü suyunu bıraktıktan sonra bu sefer de kaynar su koyuyorum 1 bardak genelde...kötü suyunu bırakıp kendi suyunu çektikten sonra..baharat,tuz ve zeytinyağını koyuyorum..böyle yapınca da çok yumuşak oluyor..

bu yöntem özellikle demirdöküm tencerelerde ve tavalarda daha uygun olur sanırım..orda da böyle tavayı kızdırıp mühürleme durumu var....

güzel bir paylaşım olmuş,
ben de kendime göre şöle yapıyorum..eti hazırladıktan sonra yıkayıp tencereye koyuyorum ve kısık ateşte kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişiriyorum.baharat, tuz ve yağ da dahil hiç bi şey koymuyorum...suyunu çekince duruma göre eğer 750 gram ve üstüyse yetecektir.hiç su koymamıza gerek yok ama kötü suyunu bıraktıktan sonra bu sefer de kaynar su koyuyorum 1 bardak genelde...kötü suyunu bırakıp kendi suyunu çektikten sonra..baharat,tuz ve zeytinyağını koyuyorum..böyle yapınca da çok yumuşak oluyor..
sen eti yıkıyomusun

Haşlarken içine 1 yemek kaşığı kadar sirke eklerseniz yumuşak kalmasını sağlıyor . Ben hep bu şekilde yapıyorum .

buzluktan çıksa da yazdığım gibi yapınca yumuşacık oluyor..mesela 1 kg kuzu etini kısık ateşte kendi suyu ile hiç su katmadan pişirin..başta içine hiç bi şey koymayın..suyunu çekince yağ, tuz ,kekik ve pul biber koyun... hem lezzeti kaybolmamış oluyor su koymadığımızdan hem de yumuşacık oluyor...ama bu kuşbaşı et için geçerli
başlıktaki konuda biftek ve pirzola için tavayı kızdırıp eti mühürlemekten bahsedilmiş sanırım..özellikle demir döküm tavalarda..

Back
X