• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Leyla Zana yemin edemedi!.

Anladım. Özel konuşmalarda ırkını ifade etmek ırkçılık değil ama bi meclis yemininde ırkçılık bence. 'Irk' gibi doğuştan secemedigimiz birseydense, islamiyet bizim ortak noktamız diye düşünüyorum ben. Vatanimizin birleştirici unsuru, ortak noktamız, islamiyet... osmanlı da olduğu gibi... neyse; burda fark kavramlardan ne çıkardığımız. Her bir kavram hepimizin beyninde farklı kodlanmış. Şimdi bu yorumum da çok tepki alabilir. Ama arkadaşlar söylediğim şeylerin hepsi benim fikrim sadece. İslamiyet birleştirici unsur dedim ya, ona çok tepki olabilir. Evet %100 müslüman değil ülkemiz ama bence islamiyet ırk tan daha birleştirici bişey.

Mesela Kurtuluş Savaşı'nda insanları bir araya getiren din değil vatan ve millet aşkıydı. İman gücü zafer kazanmada etken olabilir ama öncelik yurdu düşmandan temizlemekti, İslami cihad değil. Her dinden, kökenden insan tek vücut oldu ne için vatan için, millet için.

Padişahların hristiyan topraklarda yaptığı savaşlar mesela o İslami cihad ama o da birlik için değil dini yaymak içindi.

Ülke birliğini sağlayan din olamaz, bütünlüğü pekiştirir ama din bağlayıcı olsaydı hristiyanların, müslümanların hepsi tek vücud olurdu ama gördüğün gibi Araplar müslümanım diye bana ayılıp bayılmıyor, bende onlara keza. Ya da müslüman ülke liderleri müslüman diye diğerini bağrına basmıyor, herkes önce vatanım diyor. Demek ki din değil millet birleştiriyor herkesi.

Mesela Kurtuluş Savaşı'nda insanları bir araya getiren din değil vatan ve millet aşkıydı. İman gücü zafer kazanmada etken olabilir ama öncelik yurdu düşmandan temizlemekti, İslami cihad değil. Her dinden, kökenden insan tek vücut oldu ne için vatan için, millet için.

Padişahların hristiyan topraklarda yaptığı savaşlar mesela o İslami cihad ama o da birlik için değil dini yaymak içindi.

Ülke birliğini sağlayan din olamaz, bütünlüğü pekiştirir ama din bağlayıcı olsaydı hristiyanların, müslümanların hepsi tek vücud olurdu ama gördüğün gibi Araplar müslümanım diye bana ayılıp bayılmıyor, bende onlara keza. Ya da müslüman ülke liderleri müslüman diye diğerini bağrına basmıyor, herkes önce vatanım diyor. Demek ki din değil millet birleştiriyor herkesi.
boşuna açıklıyorsun,
zaten ümmetçi olduğunu kabul etti.
bu düşüncede milliyet önemli değil, din önemli.
o yüzdende osmanlıya türk islam devleti dememekle israr ediyor.islam devleti diyor.
bakış açısı bu.

boşuna açıklıyorsun zaten ümmetçi olduğunu kabul etti.
bu düşüncede milliyet önemli değil, din önemli.
o yüzdende osmanlıya türk islam devleti dememekle israr ediyor. bakış açısı bu.

Osmanlı Türk değilse bu kadar türk nereden geldi acaba, ağaçta mı yetişti. Ataları kim ki bu türklerin :confused:

Türkiye değil Osmaniye olsaydı ülkenin adı o zaman kimseye batmazdı belki..

Osmanlı Türk değilse bu kadar türk nereden geldi acaba, ağaçta mı yetişti. Ataları kim ki bu türklerin :confused:

anlatabiliyormuyuz saatlerdir. çünkü düşüncesi bu. değiştirmez. yanlış düşünüyor ama yapacak şey yok.

Kırmızı yaptığım cümlen... tamamen o kadar farklı düşünüyoruz ki... beslendigimiz kaynaklar farklı ki bu kadar farklı düşünebiliyoruz...yani senin A dediğin benim için B ve tam tersi de gecerli. "Millet" derken kastın nedir? Yani benim ifademle "ırk" demek istiyorsan, ırk asla birleştirici olamaz. Yok eğer ırk demek istemiyorsan ne demek istiyorsun? "Millet" kelimesi kullanandan kullanana değişen bir kavram. Mesela Tayyip Erdoğan da 'tek millet' diyor. Ama onun kastettiği ile senin kastettiğin aynı değil

sen millet diyerek arabistan halkıyla kendini bir tutuyorsan yada dubaidekilere aynı olduğunu düşünüyorsan ne diyelim sana artık. aynı dinden olan insanlar yüzyıllardır savaşıyorlar onu bir düşün önce. birbirlerindende ölesiye nefret ediyorlar
üstelik ırkları ve dinleri aynı olmasına rağmen. al ırak kuveyt.

Son düzenleme:
Kırmızı yaptığım cümlen... tamamen o kadar farklı düşünüyoruz ki... beslendigimiz kaynaklar farklı ki bu kadar farklı düşünebiliyoruz...yani senin A dediğin benim için B ve tam tersi de gecerli. "Millet" derken kastın nedir? Yani benim ifademle "ırk" demek istiyorsan, ırk asla birleştirici olamaz. Yok eğer ırk demek istemiyorsan ne demek istiyorsun? "Millet" kelimesi kullanandan kullanana değişen bir kavram. Mesela Tayyip Erdoğan da 'tek millet' diyor. Ama onun kastettiği ile senin kastettiğin aynı değil

Yahu millet=ırk ne alaka.

Ben ne kastettim, Tayyip Erdoğan ne kastediyor?

Aradaki fark ne, milletin otuz tane manası eşanlamlısı yok.

Erdoğanla ben aynı milletten bahsediyoruz ama sen hangi milletten bahsediyorsun anlamış değilim :KK14:

sen millet diğerek arabistan halkıyla kendini bir tutuyorsan yada dubaidekilere aynı olduğunu düşünüyorsan ne diyelim sana artık. aynı dinden olan insanlar yüzyıllardır savaşıyorlar onu bir düşün önce. birbirlerindende ölesiye nefret ediyorlar
üstelik ırkları ve dinleri aynı olmasına rağmen. al ırak kuveyt. al iran ırak.

Aynen, Osmanlı Arap savaşları ne için yapıldı bana izahat etsin biri. Hani İslami cihad da değil.

İslami birlik olsa araplarla elele kolkola olmalıydık, var mı böyle birşey hayır. Müslüman bir ülkenin başı sıkışsa ilk diğer müslümanlar çelme takıyor. Suriye'ye ilk kazık kimden geldi acaba ve hiç yardım etmeyen hangi ülkeler acaba o_O

Aynen, Osmanlı Arap savaşları ne için yapıldı bana izahat etsin biri. Hani İslami cihad da değil.

İslami birlik olsa araplarla elele kolkola olmalıydık, var mı böyle birşey hayır. Müslüman bir ülkenin başı sıkışsa ilk diğer müslümanlar çelme takıyor. Suriye'ye ilk kazık kimden geldi acaba ve hiç yardım etmeyen hangi ülkeler acaba o_O
benim dedelerimden bri subaymış.osmanlı arap savaşında, arapların elinde ne işkenceler yaşamış. susuz bırakılmış su yerine at idrarı içirmişler. o yüzden bu sözler bana çok uçuk geliyor. araplar biz osmanlı döneminde ,onlara hükmettiğimizden beri bize pek sevgi duymazlar. nede olsa işgalimiz altındaydılar yüzyıllarca.

Son düzenleme:
benim dedelerimden bri subaymış.osmanlı arap savaşında, arapların elinde ne işkenceler yaşamış. susuz bırakılmış su yerine at idrarı içirmişler. o yüzden bu sözler bana çok uçuk geliyor. araplar biz osmanlı dönemimde onlara hükmettiğimizden beri bize pek sevgi duymazlar. nede olsa işgalimiz altındaydılar yüzyıllarca.

İşte o araplar her daim Osmanlıya ihanet etti. Tarih arap ihanetiyle dolu.

Suriye, Irak az beslemedi PKKyı korumadı.

Bak yine biz açtık kollarımızı.

Bize bişey olsa Araplar suratımıza bakmaz.

Neler neler yaşadık hiç taziye bile yollamadılar. Suudi kralı öldü yas ilan ettik.

Sonra Avrupa kötü, pis.. Terörü lanetlemedi hain Avrupa ohh oldu onlara.

Arap kralı lanetleye lanetleye helak oldu zaten. Ya da diğer müslüman liderleri. Adamların dünya yansa umru değil. Böyle vurdum duymaz ülkeler olamaz.

Herkes milliyetçi, vatancı, hiçkimse diğerlerini dini için savunmuyor. Ama türkler azıcık milliyetçi olsa faşist ve ırkçı oluyor.

Aynen.
Türk adı insanlara resmen batıyor bilmem nedendir.
Bir de halkımızdaki Arap yalakalığını cidden anlayamıyorum. Adamlar tarih boyu ellerine geçen her fırsatta darbelediler, kendi sırtına bıçak vuran adamlara bu kadar aşık millet bizden başka bulamazsınız. Ne Arap aşkıymış arkadaş!!!! İslamın kabulunden beri halkımız Araplaşma aşkıyla ölüp bitiyor. Keşke Türk + müslünan olabilseydik. Din için ya da başka bir şey için Orta Asya Türk kültürünün en azından toplumsal , sosyal yönlerinden ,kadın erkek eşitliğinden, kadının eve kapanmamasından , peçeye girmemesinden vazgeçmeseydik.

ümmetçilere göre,kişilerin milliyeti olmaz sadece dini olur ve en önemliside budur.
dinin önemli olması.
osmanlının son döneminde ortaya çıkmış ve arap osmanlı savaşında arapların isyanıyla son bulmuş bir akım.
kısaca millet ve milliyetçiliği rededer bu akım.
zeynebinde düşüncesine uyuyor.

İnsan kural nedir bilmeyince böyle şov peşinde prim yapmaya çalışır anca. Madem begenmiyorsun, meclise teklif sunarsın böyle şov peşinde koşmak yerine.

Yemin metninin ırkçılıkla ilgisi zaten hiç yok da... aşırı milliyetçilikle de bir ilgisi yok. Aşırı milliyetçi tavır takınan asıl bu gibi tiplerdir. O zaman açık sözlü olacaksın en önce; ''halkların kardeşligi'' gibi abidik lafları sıralamayacaksın. ''Ben Kürtüm, sen de Türksün'' diyeceksin. Hem politik dogruculuk oyunu oynayıp hem de ardından tam zıttını yapmayacaksın. Bu ne rezilliktir ya.

Aynı rezalet başka şekillerde de karşımızda; ''artık kan akmasın, herkesin canı kıymetlidir bizim için, aslında hepimiz kardeşiz'' falan diye politik dogruculuk oynayıp ardından terör örgütü ile kol kola can ciger kuzu sarması takılmak gibi mesela. Bu gibi samimiyetsizlikleri insanlar yemiyor. Gerçi yiyen yine yiyor tabi o da var...

Türkiye'de yaşıyorsan, Türklerin ülkesinde yaşıyorsan kurallara uyman gerekiyor. Ama bu yemin metni degiştirilirse sıkıntı yapacak da degilim. Bizim sözde aydın kesim de bunlara çok destek çıkıyor ne hikmetse; bu sözde aydınlar sayesinde Türklerle alakalı her şey ırkçılık oluverdi. Türküm deyince ırkçısın, Kürtüm deyince özgür... Biri çıkar Ermenileri katlettiniz, digeri gelir Kürtleri katlettiniz... bunları diyen hemen prim yapıverir oldu hemen ünlenip Nobel falan da alır bu tipler.... Hep Türkler kötü hep Türkler ırkçı, diger herkes de günahsız melekler güya.

Bu olayların nedeni de belli... bir yandan Türk devletinin sırtından geçinip diger yandan da istedikleri gibi agalık düzenini rahatça uygulayabilecekleri özerk bir eyalet. Oldu gözlerim doldu....

Marilyn Atatürk "Ne mutlu Türküm diyene" derken ırkçılık mı yaptı. Bunu da ırkçılığa yoran bir güruhtan bahsediyoruz.

Atatürk şu ülkede ırkçılık yapacak en son insan. O bile oradaki Türk kavramını türk kökeni, saf kan türk olarak söylememiş. Yani Türk kavramı Türkiye vatandaşı olarak algılansa böyle sonuçlar doğurmaz. "Ne mutlu Türkiyeliyim" diyene ne kadar abes geliyor.

Bakın Turgut Özal hatta ondan önce İsmet İnönü kürt kökenli liderler. İsmet İnönü istese ırkçılık kokuyor diye türk kavramını her yerden silerdi ama silmedi çünkü Türk kavramını etnik kökene indirgemedi. Turgut Özal da keza ben kürdüm, bu şekilde yemin edemem demedi. Bunlar C. Başkanı oldukları için verdiğim örnekler, onlarca MV ve bakan geldi geçti.

Neden sadece HDP bunu sorun yapıp böyle mide bulandırdı?

Kürt olanlar ırkçılığı göremedi de Zana mı bi gördü?

İşte istedikleri bu ırkçılığa inandırmak ki başardılar.

Hani Türkiyeliyim deseler ondan da hoşnut değiller ki, adamların Türk olan herşeye garezi var. Kürdistanlı olsa o zaman huzura erecekler...
Zey ben 1920'lerin 1930'ların Türkiyesi ile şu anı kıyaslamayı çok mümkün görmüyorum.
şundan dolayı:
Osmanlı döneminde halktaki etkin görüş "ümmetçilik" oysa ki Atatürk'ün yapmaya çalıştığı milli benliğe sahip bir devlet yaratmaktı.
o yüzden de o dönemde ortak bir Türk Kimliği ortaya çıktı ve Atatürk'ün millet tanımına bakarsak zaten literatürdeki millet ve milliyetçilik tanımlarından farklıdır.
o dönemde bu görüş bir tutkal vazifesi görmüştür
evet
ama artık görmüyor.
dolayısıyla artık yeni bir şeyler söylemek zorundayız. 2015 yılında hala 1930'lardaki görüşlerle devam edemeyiz, o görüşleri, geliştirmek, yenilemek ve çağa adapte etmek zorundayız, yoksa çağın gereklerine ihtiyaç veremeyen her görüşte olduğu gibi yok olup gitmeye mahkumdur.
ha bu arada lafım Leyla Zana için değil.
çünkü HDP'deki bu Kürtçülük tavrını sevmiyorum. ben nasıl Türk Milliyetçiliğine mesafeliysem, Kürt Milliyetçiliğine de mesafeliyim.
benim söylediklerim, genel olarak Türk, Kürt, Türkiyeli kavramları üzerineydi.
Sizin kaynaklar nelermis ? Attiniz ortaya bir sav destekleyin.Buyuk Selcuklu da Turk devleti degilmis diyolar? Kesin onlarda Turk degil Islam devletiydi degil mi ?
Osmanlı literatürde bir Türk-İslam Devleti olarak geçer, atarlı genşler bilmez ama. Türk değil diyenlere bakmamak lazım. hayır hayır, benim millet kavramımım yok, bence X daha birleştirici unsur diyenlere bakmayın, onlar da başka çeşit bir ırkçı.
Osmanlı'nın başı ve halkı Türktür. nokta.
Osmanlı kendini Türk olarak tanımlamaz doğru. İslam Devleti olarak tanıtır, o da doğru
ben de kendimi sarışın mavi gözlü olarak tanıtabilirim burada ama bu benim kestane saçlı ela gözlü olduğum gerçeğini değiştirmiyor.
Osmanlı'nın kendisini Türk değil, İslam olarak tanıtımasının sebebi, İslamiyet Öncesi Türklerdir. Osmanlı'da Türk=Pagan, Dinsiz gibi bir inanış vardı.
haliyle de Halife olan padişah İslamı öne çıkarmak zorundaydı.
Araptan çok Arapçılık o dönemlerden kaldı bizim memlekete.
Nasıl yani saf Türk yoktur. Yani Türk ırkı yok mudur ? Samimi soruyorum.
e saf Türk yok, 1sen, saf İngiliz de yok. imparatorluk kurmuş hiçbir kavimde, boyda saflık olmaz hele de göçebeyse. Orta Asya Türk'ü dediğin kısa boylu, geniş omuzlu, kalın bacaklı, çekik gözlü.
kaçımız çekik gözlüyüz?
Türk diye bir ırk adı var. hem de çok eski tarihlerden beri ve bu kavmin bir iddiaya göre Norveç'e kadar gittiği varsayılıyor.
Ön Türkler, o dönemin Amerikasıydı, Çin Prensesleri kaçırıp onları kendilerine eş yapan, sürekli akın etme üzerine kurulu bir siyasi anlayışta saflık mümkün değil.
sonra İslamiyetin kabulü ile Araplarla karışmış bir soydan bahsediyoruz.
zaten Türk Milliyetçisi dediğin insanların %90'nı Ayaz Ata kimdir, Ülgen Bey kimdir, Umay Ana kimdir, bilmezler. çünkü onların da Türklükten anladığı Müslüman Türklüktür.
oysa İslamiyet sonrası olduğu kadar İslamiyet öncesi Türkler de Türktür.
bizim milli benliğimizin, kimliğimizin bir parçasıdır
birleştirici olan neydi, Kurtuluş Savaşında, İslam mı?
Halife 1. Dünya Savaşı sırasında İngiliz yancısı Araplar halife totolarıyla güldüğünde almadınız mı ümmetçilikten ağzınızın payını.
ırk ve ırkçılık farklı kavramladır.
hepimi bir ırka mensubumuz, bugün Orta Doğu'nun kan gölü içinde olmasının sebebi mide bulandırıcı selefilerdir. dini üst kimlik olarak almak da içinizde bir parça insanlık olmadan bir işe yaramıyor yani.
nasıl ki her müslüman pis selefiler gibi yatırıp insan kesmiyorsa, kendi kimliğini gizlemeyen insan da gaz odalarında diğerlerini öldürmeyi savunmaz.
kaldı ki Kürtler nasıl ki ben Kürdüm demek istiyorsa
ben de bir Türk olarak ümmetçiliği de içine alan bir Tek Millet kavramıyla tanımlanmayı reddediyorum.
ben sadece Türk'üm. dini üst kimlik olarak tanımlayan bir görüşü de kabul etmiyorum.
bu topraklar da Ermeniler de Zerdüştler de Aleviler de Süryaniler de Rumlar da yaşıyor.
din temelli bir üst kimlik de tıpkı Türk temelli bir üst kimlik gibi
ırkçılıktır.
ırkçılık sadece belli bir ırk üzerinden değil, belli bir din üzerinden de yapılır.

Back