KONTAKT LENS KULLANIMI
Lens Takma Yöntemi
Lenslerin kullanımında ilk aşamalar
KONTAKT LENS ÇEŞİTLERİLens Takma Yöntemi
- Lensi kabından çıkartın.
- Lensin iç yüzeyinin dışa dönmemiş olmasına dikkat edin, dönmüşse düzeltin. (Kenarları yukarı bakmalıdır)
- Sol orta parmağınızla göz kapağınızı kaşınıza doğru çekin.
- Sağ işaret parmağınızın üzerine lensi koyup sağ orta parmağınızla göz kapağınızı aşağıya çekin. Sonra işaret parmağınızla lensi gözünüzün ortasına hafifçe yerleştirin.
- Bu duruşunuzu bozmadan aşağıya bakarak lensin yerine tam oturmasını sağlayın. Sonra göz kapaklarınızı yavaşça bırakın.
- Aynı işlemi sol lens için de uygulayın.
- Ellerinizi yıkayıp iyice kurulayın.
- Yukarı bakın. Sol elinizle üst göz kapağını yukarı kaldırıp sağ elinizin orta parmağı ile alt göz kapağınızı sabit tutarken işaret parmağınızı lensin alt kenarına yerleştirin.
- Lensi işaret parmağınızla gözünüzün renkli kısmından aşağıya doğru kaydırın ve başparmağınızla işaret parmağınız arasında hafifçe sıkıştırarak çıkarın.
- Tırnaklarınızı kullanmaktan kaçının.
Lenslerin kullanımında ilk aşamalar
- Lens bakım malzemeleriniz elinizin altında bulunsun.
- Temiz, düz bir yüzey üzerinde çalışın.
- Lensleri tutmadan önce ellerinizi lanolin içermeyen sabun ile yıkayıp iyice durulayın.
- Karıştırmamak için temizliğe her zaman aynı lensten başlayın. (sağ ya da sol)
- Lensi avucunuza koyun.
- Lensin üzerine birkaç damla solüsyon damlatın.
- İşaret parmağınızı ileri geri oynatarak lensin iki yüzünü hafifçe ovalayın (tırnak değdirmeden).
- Lensleri her çıkarışınızdan sonra temizlemek, üzerindeki depozit tabakasını kaldırır.
- Lensi temizledikten sonra durulanana kadar üzerine solüsyon damlatın.
- Lensleri her temizleyişinizden sonra durulamak, temizleme sırasında lensin üzerinden sıyrılan depozit ve toz tabakasının akıp gitmesini sağlar.
- Lensleri saklama kabındaki bölümlere yerleştirin.
- Lenslerin solüsyonun içine iyice batmasına özen gösterin.
- Kabın kapağını iyice kapatın.
- Lensleri kabında en az dört saat veya bir gece boyunca bırakın.
- Lensleri her çıkarışınızdan sonra dezenfekte etmek, tahrişe veya enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların yok olmasını sağlar.
Kullanımı en rahat ve alışması en kolay lenslerdir.
Optik bölgesi daha geniş olduğundan daha geniş bir görüş alanı sağlar. Yüksek oksijen geçirgenliğine sahip oldukları için en fazla kullanıcı kitlesine sahip lens grubudur.
- Planlı değişim lensleri (aylık atılan)
- Günlük lensler
- Toric Lensler (Astigmatlı)
- Uzak - yakın bir arada lensler
- Gece gözde kalabilen lensler
- Afak lensler (pediatrik)
- Yüksek numaralı ve uzun süreli lensler
Astigmatı bulunmayan sferik refraksiyon kusurunu düzelten yumuşak kontakt lenslerdir.
Torik Kontakt Lens
Gözdeki astigmatik kırma kusurlarını düzelten, astigmatik bileşen içeren yumuşak kontakt lenslerdir.
Multifokal Kontakt Lens
40 yaşından sonra ortaya çıkan ve yaşa bağlı olarak gelişen yakını görememe kusurunu (presbiyopi) düzelten, hem uzak hem de yakın görmeyi sağlayan yumuşak lenslere multifokal kontakt lens denir.
Gaz Geçirgen Lensler (Sert lensler)
Sert lensler, optik kalite ve dayanıklılığının yanında yüksek oksijen geçirgenliğine sahip lenslerdir. Korneal astigmatizmanın düzeltilmesinde ve keratokonus, yani kornea sivrileşmesi rahatsızlığı olan kişilerde en iyi sonucu vermektedirler.
Hybrid Kontakt Lens
Keratokonus denilen ve gözün önündeki şeffaf kornea tabakasının inceldiği ve öne doğru sivrileştiği göz hastalığında kullanılan lenslerdir. Lensin optik yani merkezi kısmı sert lens materyalinden, haptik yani periferik kısmı yumuşak lens materyalinden üretilmiştir.
Keratokonus rahatsızlığı olan kişilerde genellikle yüksek astigmatizma olduğundan gözlük ve yumuşak kontakt lenslerle yeterli görme sağlanamaz bu yüzden bu hastalar gaz geçirgen sert kontakt lens ile net görürler fakat bu sert lense alışmak zordur ve her hasta bunu kullanamayabilir. Hybrid kontakt lens, ortası sert kenarları yumuşak lenslerdir. Hybrid kontakt lens ile hastalar daha rahat ve net bir görüşe sahip olur.
Renkli Kontakt Lensler
Renkli lensler sayesinde çarpıcı ve büyüleyici doğal bakışlara sahip olmak mümkün. Ayrıca, kırma kusuru olan gözlerde de renkli lenslerden faydalanarak hem kırma kusurlarından kurtulup hem de istenilen göz rengine sahip olmak oldukça kolaydır.
Kromojen Lens
Kromojen lens, renk görme bozukluğuna sahip ve okuma zorlukları çeken hastalara yardımcı olmak üzere geliştirilmiş eşsiz bir üründür. Kromojen haploskopik filtreler, özel olarak renklendirilmiş ve göz içi lensi ya da gözlük olarak kullanılabilir. Renk körü olan insanlara yardımcı olmak üzere geliştirilmiştir ve denemelere de 97% başarı elde ettiği gözlenmiştir.
Kromojen Nasıl Çalışıyor?
Kromojen Haploskopik lensler, dominant olmayan göze giden her rengin seviyesini, bazı durumlarda dominant ve dominant olmayan her göze değiştirerek rengin algılanmasını ve renk ayırımını sağlamaktadır. Birçok insan için renk algılama ve ayrımındaki gelişmeler çok dramatik olabilir. Her rengin parlaklığı, doğru algıladıkları renkler de dahil olmak üzere daha zengin ve güçlü olarak artar.
Kromojen Lenslerin Kullanım Amaçları:
- Genel renk algılanmasını güçlendirmek
- Renklerin daha net ve parlak görülmesini sağlamak
- Renklerin tonlarını ayrıştırmak
- Renkleri isimlendirmek
- Güvenliği artırmak (örn. trafik ve fren lambaları)
- Renk görme testlerindeki görme kabiliyetini artırmak
Terapötik Kontakt Lens
Terapötik kontakt lensler korneada epitelyal iyileştirmeyi arttırmak, epitelyal erozyonları önlemek veya kornea yüzeyindeki ağrıların kontrolünde kullanılır.
Proestetik Kontakt Lens
Tek göz rengi diğer gözden farklı bir renge sahip ise proestetik lensler ile ideal göz renginize kavuşabilirsiniz. İki göz arasındaki farklılığı ortadan kaldıran yumuşak lens istediğiniz renge göre boyanabilme özelliğine sahiptir.
Lens kullananlar bu uyarıya dikkat!
Uzmanlar,"Kontakt lensin uygunsuz kullanımlarda göz alerjilerine veya enfeksiyona sebep olabildiğini belirterek, "Lensin kullanımı mutlaka bir göz doktorunun kontrolünde olmalı" dedi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç, Görme sorunu olanların çoğu zaman gözlük kullandığını ama son zamanlarda özellikle gençler arasında kontakt lens kullanımının yaygınlaşmaya başladığını dile getirdi.
Kontakt lensin kornea üzerine uygulandığını anlatan Erkılıç, "Doğru kullanıldıklarında lensler yaşamı kolaylaştırıyor. Gözlük kullanmak istemeyenler için eğer sakıncası yoksa kontakt lens bir alternatif. Özellikle estetik açıdan insanlar renkli lensi tercih ediyorlar. Ancak her göze kontakt lensin uygun olmayacağı göz ardı edilmemeli. Lensin materyalinden, temizleme solüsyonundan ya da gözün kendi yapısından kaynaklanan nedenlerden dolayı lens kullanımı sırasında olumsuzluklarla karşılaşılabilir" diye konuştu.
Renkli lenslere genellikle 15 yaş üstü gençlerin rağbet gösterdiğini ifade eden Erkılıç, şöyle devam etti:
"İnsanların öncelikle kendi vücutlarına saygı duymaları gerekiyor. Eğer bu bilinçle hareket edilirse en önemli organlardan olan gözde de ihmalden kaynaklanan bir sorun yaşanmaz. Kontakt lens uygunsuz kullanımlarda göz alerjilerine veya enfeksiyona sebep olabiliyor. Lensin kullanımı mutlaka bir göz doktorunun kontrolünde olmalı. Doktorun 'lens kullanımına uygunsunuz' onayının ardından önerilen lens, kullanma talimatları dikkate alınarak kullanılmalı. Lensin yanlış kullanılmasının sebep olabileceği en büyük risk göz enfeksiyonu. Yanlış kullanımlar uzun vadede gözün yüzeyinde, geometrisinde istenmeyen değişikliklere neden olabiliyor. Yanlış kullanım hem korneanın epilatini hem de endotenini bozabilir, hatta korneanın yapısını değiştirebilir."
İnternetten lens alımı hastalık riskini arttırıyor
Erkılıç, birkaç yıl önce kontakt lenslerle ilgili çıkan yönetmelik nedeniyle lenslerin temin edilmesinin kolaylaştığına dikkati çekti.
Lenslerin satışı ve kullanımının takip edilmesinin zor olduğunu vurgulayan Erkılıç, şunları kaydetti:
"Lensler rahatlıkla optikçilerden, eczanelerden alınabiliyor. Özellikle internet üzerinden sipariş yaygınlaştı. Kontakt lensin kolaylıkla temin edilmesi ve kullanımının doktor kontrolünde olmaması beraberinde göz hastalıklarında artışa neden oluyor. Lens iltihaplarında, göz alerjisinde bir artış var. Ancak lens kullananlar bize iş işten geçtikten sonra geliyor. Göz çoktan enfeksiyon kapmış olabiliyor. Bazen ciddi astigmatı olan hastaların numaralı kontakt lens takmayıp renkli lens taktıklarına şahit oluyoruz. Halbuki astigmatlılar için numaralı renkli lens yok."
Lens kullanımında dikkat edilecekler
Prof. Dr. Erkılıç, kontakt lenslerin önce eller yıkanarak, hiçbir yere dokunulmadan takılması gerektiğini belirtti.
Lenslerin makyaj yapmadan önce takılması gerektiğini ifade eden Erkılıç, "Makyaj temizleyiciler ya da diğer solüsyonlar lense temas ettiklerinde zarar verebilirler. Lens çıkarıldığında mutlaka solüsyonla parmaklar kullanılarak temizlenmeli. Lens tekrar kullanılana kadar solüsyonda en az 5 saat bekletilerek, dezenfekte edilmeli. Solüsyon kabı ikinci kez kullanılmamalı. Lens takılmadan önce yırtık ya da hasarlı mı diye kontrol edilmeli" şeklinde konuştu.
Kaynak : AA