Plazma ve LCD TVnin avantaj ve dezavantajları
Görüntüler arasındaki farklar
Plazma mı ve LCD TV mi sorusunu anlamanın en iyi yolu her iki teknolojinin belli parametrelerine bakmaktan geçiyor. Bu sayede her iki teknolojinin de avantaj ve dezavantajlarını ortaya koyabiliriz.
1. Kontrast
Plazma televizyonlarda 10.000:1 gibi oldukça yüksek kontrast değerlerine rastlayabilirsiniz. Siyah rengi oluşturma oranı olarak tercüme edebileceğimiz kontrast, ne kadar yüksek olursa görüntülerdeki siyah renk de o oranda gerçekçi olur.
Mevcut plazma TVler bu yüzden karanlık görüntülerde daha iyi sonuç verir. Karanlık sahneler daha derin ve zengin olarak izlenir. Hali hazırda satılan LCD televizyonlar ise maksimum 2.000:1lik kontrast değerlerine ulaşabiliyor. Bu oran gerçeğe yakın bir siyah ton üretmek için yeterli olsa da karanlık görüntülerde plazma televizyonlar kadar başarılı olduğunu söylemek biraz zor.
Gerçi LCD TVlerin son yıllarda geçirdikleri evrim neticesinde bu açığı zaman içerisinde kapatacakları kesin. Hatta elimize ulaşan son bilgilere göre 10.000:1 kontrast oranına ulaşan LCD TVler de yolda.
2.Renk
16.9 milyon renk ile başlanan süreçte günümüzde artık 549 milyar renk oranları telaffuz ediliyor. Plazma televizyonlar bugünlerde Dual 13 bit teknolojisiyle 549 milyar renk üretir duruma geldiler. Yine de bir insan gözünün algılayabileceği renk oranının 4 milyar olduğu unutulmamalıdır.
Plazma ekranlarda her pikselde kırmızı, mavi ve yeşil elementler bulunuyor. Bu teknoloji spektrumundaki her bir rengi üretebilmek için tüm elementleri bulundurduğundan oldukça ileri bir düzeyde. Bu yüzden plazmalar, LCDlere nazaran daha doğal ve daha zengin renkler sunuyor. LCDler ise ışık dalgalarını manipüle ederek beyaz ışıktan renkleri çıkararak görüntü üretir. LCD teknolojisi bu konuda başarılı olsa da bu sistem renk devamlılığı açısından zor bir yöntemdir. Öte yandan LCD teknolojisinin ulaşabildiği renk
oranı 12.8 milyardır. Renk aralığı da kırmızı ve yeşil tonlar için biraz daha dardır. Bu nedenlerden ötürü ton geçişlerinde biraz daha zayıf kalırlar.
3.Detaylar, keskinlik, canlılık
Plazma hücreleri daha büyük olduğundan yakından bakıldığında görüntüyü oluşturan pikselleri fark edebilirsiniz. LCD ile aynı ekran büyüklüğündeki plazma panellere, rakibine göre daha az piksel sığar. Sonuç olarak yeterli bir keskinlik, canlılık ve detay ortaya koysalar da bu konularda LCDler kadar başarı değillerdir. LCDler, arka ışık sistemi sayesinde plazmaya göre çok daha canlı bir görüntü ortaya koyar. Özellikle HD içerikli
yayınlarda LCDnin görüntü keskinliği çok daha iyidir. Bu da izlediğimiz görüntülerdeki öğelerin hatlarının daha belirgin, üç boyutlu olmasını ve görüntünün net görünmesini sağlar.
4.İzlenme açısı
Plazmalar kısa bir süre öncesine kadar daha iyi bir izlenme açısı sunsalar da LCD bu konudaki açığı kapatmış hatta bazı modellerde öne bile geçmiştir. Günümüz plazmaları
175 derecelik bir izleme açısı sunarken LCD TVlerde bu oran 178 dereceye çıkmıştır. Yine de LCD TVlere yandan baktığınızda bir nebze de olsa kontrast ve renk kaybına tanık olabilirsiniz. Plazmalara ise yandan bakıldığında hafif bir gölgelenme göze çarpabilir.
Ekran büyüklüğü ve maliyet Plazmalarda standart ekran büyüklüğü 42 inçken bu oran
LCD TVlerde 32 inçdir. Ekran büyüklüğü LCD TVlerde 37 inçin üzerine çıktığında ödeyeceğiniz miktar da ciddi oranda artar. Ayrıca 100 inç büyüklüğünde plazma televizyon yapılabilirken LCD TVlerde en büyük ekran 80 inçdir. Özetle ekran büyüklüğüne ödenen para konusunda plazma TVler daha avantajlıdır. Ancak 32 inç büyüklüğünde LCD TVlerin fiyatları daha avantajlıdır.
5.Hareketli görüntüleri yansıtma
Plazmalarda her pikselin kendi parlaklığı dijital şekilde oluştuğu için hareketli görüntülerdeki tepki süresi çok hızlı meydana gelmektedir. Plazma televizyonlarda tepki süresi 0 ms olduğundan yani görüntüleri bire bir verdiğinden görüntüler daha akışkan bir biçimde izlenir.
LCD TVler zaman içerisinde bu konuda büyük bir aşama gösterseler de plazma TVler kadar başarılı sonuçlar ortaya koyamamaktadırlar. LCDlerde hareketli görüntüleri iletme aşamasında ön plana çıkan piksellerin tazelenme hızı yeni modellerde 4 msye kadar düşmüştür. Özellikle piksellerin tazelenme hızları yüksek olan LCD TVlerde hızlı hareket eden cisimlerde zaman zaman bozulmalara yol açabilir.
6.Panel ömrü
Plazmalardaki fosfor zaman içerisinde etkisini kaybeder. Ancak bunun için geçmesi gereken süre 60 bin saattir. Bu sürede günde ortalama 6 saatlik bir kullanımla, 22 yılı buluyor. Panel ömrü bittikten sonra kırmızı renkte hafif azalmalarla plazma televizyonlarınızı seyretmeye devam edebilirsiniz. LCDlerin panel ömrü de plazma TVlerle eşitlenmiş durumda. Panel ömürlerini tamamladıklarında bu ürünleri de, arkadan ışık veren ampullerini değiştirerek kullanmaya devam edebilirsiniz.
Plazma mı LCD mi almalı ?
Plazma TVler; karanlık sahneler, hareketli görüntülerde ve renklerin doğallığı konularında LCDlere nazaran daha iyi sonuç veriyorlar. Keskinlik, detay ve renklerin parlaklığında ise LCD, plazma TVlere karşı daha başarılı. Eksilerine baktığımızda LCD TVler hızlı hareket eden cisimlerde görüntülerde zaman zaman bozulmalara yol açabiliyor. Karar vereci tek mekanizma bu noktada sadece gözünüz olabilir. Eğer gerçekten 40 inç ve üzeri gibi büyük bir televizyon istiyorsanız bu boyutlara çıkıldığında fiyat avantajı ile LCDnin daha iyi çözünürlük sunmasına rağmen plazma TVler bir adım önde.
Öte yandan 37 inç ve altında bir televizyon almayı düşünüyorsanız; o zaman tercihinizi, LCD TVden yana kullanabilirsiniz. Bu boyutlardaki LCD TVlerin gün geçtikçe daha da ucuzlaması ve teknolojilerinin her gün biraz daha ileri gitmesi, onları bu sınıfta neredeyse rakipsiz kılıyor.
LCD'LER
Yeni gelişen teknoloji sonucunda ortaya çıkan düz ekran teknolojilerinden biri olan lcd tvler Sıvı kristal ekran (İngilizce: Liquid Crystal Display) özelliği ile, elektrikle kutuplanan sıvının ışığı geçirmesi ve önüne eklenen bir filtre ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir.
Çözünürlük (HD)
LCD ekranlarda teknolojinin elverişliliği nedeniyle yüksek çözünürlüklü görüntü almak daha kolaydır. Günümüzde çoğu LCD ekran HD Ready logosu ile satışa sunulur. HD Ready, HDTV yayınlarına uyumluluk anlamına gelmektedir. Bu yayınlar HD Ready bandrollü ekranlarda izlenebilir fakat HD yani yüksek çözünürlülüğe sahip yayınlardan tam verim alabilmek için ürünün HD Full etiketine sahip olması gerekir.
Parlaklık (Brightness)
LCD TV'ler için parlaklık değeri piyasada satılan çoğu ortalama modeller için 500 cd/m2 civarındadır.
Kontrast (Contrast Ratio)
Genel olarak LCD ekranların kontrast değerleri Plazma ekranlara göre teknolojik farklılıklar sebebiyle daha düşüktür. Piyasada bulunan lcd tvlerin kontrast değerleri 800:1 - 5000:1 arasında değişmektedir.
Kullanım Ömrü (Lifespan)
LCD ekranlarda kullanım ömrü yaklaşık olarak 60.000 saat civarındadır.
Enerji Kullanımı (Power Conversation)
LCD ekranlar plazma ekranlara oranla daha düşük enerji tüketimine sahiptirler. Bu durum LCD ekranların kullanımda daha ekonomik olmasına sebep olur.
Tepki Süresi (Response Time)
LCD teknolojisi piksellerin, aktiften inaktif hale ve sonra yine aktif hale geçerek tek bir tepki döngüsü tamamlarlar. Tepki zamanları 4 milisaniye ile 25 milisaniye arasında değişir. En hızlı LCD ekranlar dahi belli bir miktar hareket bulanıklığı yaşayabilirler. Bu durum özellikle oyunlarda görüntünün ghosting denilen hareketli anlarda bulanıklaşmasına sebep olur.
İzleme Açısı (Viewing Angle)
LCD pikselleri arkalarındaki bir ışık kaynağından ışık aldıkları için Çoğu LCD ekranlar 45 derece kadar küçük açılarla izlenseler dahi kontrast ve renk kaybı yaşayabilirler. Günümüzde izlenme açıları 160 dereceye kadar yükseltilmiş olsa da geniş açılardan bakıldığında yine de görüntüde kayıplar yaşanmaktadır.
Renk Derinliği (Color Saturation)
Renk derinliği, renklerin içerisinde bulunan grilik miktarı ile alakalıdır. Renkte daha çok gri bulunması rengin daha sönük gözükmesine sebep olur. LCD ekranlar Plazma'lar gibi pixellerdeki ışığı bloklama özelliğine sahip olmadıklarından renk geçişlerinde sorunlar görülebilmektedir.
Ekran Büyüklüğü (Screen Size)
LCD tvler ekran boyutu yükseldikçe fiyat farkı oldukça yükselen bir teknolojidir. Bu durumda yüksek ekran boyutuna sahip bir LCD ekran için plazma ekranlara göre çok daha fazla ücret ödemek gerekebilir.
Artıları
Plazma ekranlara göre;
Daha Yüksek kullanım ömrü,
Daha düşük enerji tüketimi,
Daha yüksek çözünürlüklerde fiyat farkı az.
Eksileri
Plazma ekranlara göre;
Daha düşük izleme açısı değeri,
Daha yüksek tepki süresi,
Daha düşük kontrast,
Daha düşük parlaklık,
Daha az gerçekçi renkler,
Yüksek ekran boyutunda daha yüksek fiyatlar.
PLAZMA
Plazma ekranları çoğunlukla CRT ekranları gibi çalışır, fakat fosfor kaplanmış bir tek CRT yüzeyi yerine onlar yassı hafif bir yüzeyin üstünde milyonlarca cam kabarcıklarıyla matrisleyerek kaplanmıştır, ve her biride fosforla kaplanmıştır. Sonuçta bu fosforlar doğru bir kalıpla hareketlendirilerek bir görüntü yaratır.
Çözünürlük (HD)
Plazma ekranlarda yüksek boyutlara kolayca ulaşılabilmesine karşın HD Full etiketli ürünlere daha az rastlanır bu durum teknolojinin yüksek çözünürlüklere LCD ekranlar kadar yatkın olmamasından dolayıdır. Yine de piyasada ki pek çok plazma ekran HD yayınlara uygun üretilmiştir. Plazma ekranlarda LCD'lere nazaran çok daha nadir HD Full etiketli ürüne rastlanır ve bu ürünlerin fiyatları LCD ekranlara göre oldukça yüksek boyuttadır.
Parlaklık (Brightness)
Günümüzde piyasada bulunan plazma ekranların parlaklık değerleri 500-2000 cd/m2 arasında değişmektedir.
Kontrast (Contrast Ratio)
Yüksek kontrast değerleri daha parlak görüntü demektir. Plazma ekranlar yüksek kontrast değerlerine rahatlıkla çıkabilmektedir. Bu durumda piyasada bulunabilecek plazma ekranlar arasında düşük kontrast değerlerine sahip ürünler bulmak neredeyse imkansızdır. Ortalama en düşük kontrast değeri 10000:1 civarındadır.
Kullanım Ömrü (Lifespan)
Plazma ekranlar için ortalama kullanım ömrü 20.000 ila 30.000 saat civarındadır.
Enerji Kullanımı (Power Conversation)
Plazma ekranlar çalışmak için lcd ekranlara göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduklarından enerj tüketimi konusunda LCD ekranlar kadar avantaja sahip değiller.
Tepki Süresi (Response Time)
Plazma TVler herhangi bir keskinlik veya detay kaybı yaşamadan hareketli objeleri görüntüleyebilirler. Plazma teknolojisi her pikselin bir imaj üretebilmesi için sadece bir pulsa ihtiyaç duyduğu için tepki zamanı nerdeyse bir andır. Bu durum hareketli görüntülerde LCD tvlere göre çok daha kaliteli görüntü anlamına gelir.
İzleme Açısı (Viewing Angle)
Plazma TVler, ışığı doğrudan ekran hücrelerinden veya piksellerinden yaymaları sayesinde, renkte ve kontrastta ciddi herhangi bir kayıp olmaksızın çok geniş açılardan izlenebilirler. Bu durum ortamın her yerinden aynı derecede yüksek kalitede görüntünün alınmasına sebep olur.
Renk Derinliği (Color Saturation)
Plazma ekranlar renkler kullanılmadığı zaman pixelleri tamamen kapatabilme (pixel blocking) teknolojisi ile çalışır. Bu durumda renkler LCD ekranlara göre daha hatasız oluşur ve daha gerçekçi görünür. .....................................................................................................................
Ekran Büyüklüğü (Screen Size)
Plazma ekranlar yapı bakımından büyük boyutlara sahiptir. Ufak boyutlu plazma bulmak mümkün değildir. Bu durumda LCD ekranlara göre Plazma ekranlar büyük boyutlarda daha ekonomik fiyatlara sahiptir.
Artıları
LCD ekranlara göre;
Daha düşük Tepki süresi,
Daha yüksek kontrast,
Daha yüksek parlaklık,
Daha geniş izleme açısı,
Daha gerçekçi renkler,
Yüksek ekran boyutunda daha uygun fiyatlar.
Eksileri
LCD ekranlara göre;
Yüksek çözünürlüklerde fiyat farkı çok,
Daha düşük kullanım ömrü,
Daha yüksek enerji tüketimi.
bunlar benim netten bulduğum bilgiler,belki yardımcı olur...