Bakın ortama büyük bir ilde iyi devlet okulu bulmak çok zor ilk ve orta okulda, sınıflar haddinden fazla kalabalık, kaldı ki sizin istediğiniz deniz kenarı şehirler, kadro açıdından çok sıkıntılı, istanbul deseniz ortalamai iyi bir özel okulun seneliği 30 -40 bin yan giderler ve kurslar hariç, harici kurslar ve sosyal aktiviteler bir ton para, ayrıca kurum avukatları genelde çok yoğun çalışıyorlar, her birinde çok fazla dosya var büyük illerde, takipleri çok zor, duruşmayı atlasan sıkıntı, kaç defa hakime dosya işlemden kaldırılmasın diye dil döken kurum avukatına rastladım. Kurum amiriniz sıkıntılıysa yandınız, zira adamın gözünde düz memurdan farkınız olmuyor. Büyük şehirde ev fiyatları , kiralar belli , ulaşım gideri belli.Yani çocuğun için büyük şehire gitmek çare olmayabilir, oraya gidip kıt kanaat geçinince daha çok üzülürsünüz. Ben sizin yerinize olsam yerimden kıpırdamam. Doğudasınız anladığım kadarıyla, gideriniz fazla değildir. Çocuğunuz için bir hesap açıp her ay bir iki gram altın alsanız, oraya atanan yeni mezun olan öğretmenlerden ingilizce , matematik fen gibi alanlarda özel ders aldırsanız, bir müzik hocasından bir enstürman çalmayı öğrense. yeteneği varsa resim dersi alsa, büyük şehirdeki çocuklardan çok daha donanımlı yetişir emin olun. Benim bir arkadaşım vardı üniversitede, babası pratisyen hekimdi, adam hep güney doğuda ilçelerde çalışmış, ama arkadaşıma ingilizce ve eksik kaldığı derslerden özel dersler aldırmış, müzik hocalarından yan flüt ve gitar dersi aldırmış, resim dersi almış, arkadaşım lisedeykende kendi insiyatifi ile almanca dersi almış, kız üniversiteye geldiğinde biri orta biri iyi olmak üzere iki dil biliyordu, çoğu büyük şehirde yetişmiş arkadaştan daha donanımlıydı ve hiçbir kötü alışkanlığı yoktu. Büyük şehirlerde imkan olduğu kadar çocuk için tehlikede çok. Bence eğer siz memnunsanız sırf eğitim için büyük şehir demeyin bulunduğunuz yerde kendi gayretinizle ve bulunduğunuz ilçedeki öğretmenlerden büyük şehre göre çok daha makul fiyatlara destek alarak çok daha donanımlı bir çocuk yetiştirebilirsiniz.