Kürtaj olanlar dusuk yapanlar acilll yardım

  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU1

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #1
kizlar dusuk nasil olur bilginiz varmi????
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #3
Düşük ve rahimdışı hamilelik
Hamileliğin altıncı ayına kadar, düşükten söz edilir. Altıncı aydan sonra erken doğum söz konusu olur. Zaten düşükler en sık, ilk üç ay boyunca olur.

Bir düşük tehdidi nasıl ortaya çıkar?

Hamileliğiniz normal başlıyor görünüyordu ve birden bazen karnın altında sancılara eşlik eden bazı kanamalar fark ettiniz. Paniğe kapılmadan önce kendinize adetlerinizin teorik zamanı olup olmadığını sorun. Hamileliğin ilk iki, üç ayında hamile bir kadının biraz kanaması olabilir. Bu kanamaların hiçbir önemi yoktur. Bu durumun dışındaki bütün kanamalar bir alarm sinyali sayılmalı ve gecikmeden sizi bir hekime yönlendirmelidir. Yalnızca o, sizi inceleyerek bu kanamanın anlamını bulmayı deneyecektir. Hemen anlamak çok zordur ve vakaların çoğunda geleceği görmeyi denemek için hekim yumurtanın görünüşü ve hacmine göre hamileliğin normal nitelikte olup olmadığını belirlemeye izin veren bir ekografi isteyecektir.

Belki de hekim, hamilelik hormonunun (Beta H.C.G.) normal bir oranda salgılanıp salgılanmadığını görmek için bir ölçüm isteyecektir.

Ne yapmak gerek?

Genelde bir düşük tehdidinin geleceğini anında görmek olası değildir. Beklerken ne yapmalıdır? Olayların nasıl gelişeceğini görmek için beklemekten başka yapılacak bir şey yoktur. Düşük mü değil mi? Ve bu rahatsız durum birkaç gün ya da hatta birkaç hafta sürebilir.

Eskiden bir düşük tehdidi olduğunda, anneye dinlenmesi öğütlenir ve otomatik olarak hormon tedavisi yazılırdı. Bu tavır şimdi terkedildi. Hormon tedavileri hiçbir işe yaramıyor artık (gelişmeyen bir yumurtanın rahimde tutulmasının uzatılması durumu dışında). Dinlenme, erken doğum tehdidinde gerekliyse de, düşük tehdidi karşısında yararı yoktur. Kesin bir teşhis konmadıkça kanama durumunda etkinliği durdurmak ve durum karşısında gerekenleri belirleyecek bir hekime görünmek uygundur.

Buna karşın, eğer düşük tehdidi bilinen bir nedene bağlıysa, örneğin boynun aşırı açıklığı gibi, özel bir tedavi gerekli görülür.

Ne olacak?

Bazı durumlarda, her şey yolunda gider. Kanamalar azalır, boyun kapalıdır, rahim gelişmeyi sürdürür. Hormon ölçümlerinin sayılan düzenli olarak artar. Ekografi, hamileliğin evriminin sürdüğünü onaylar. Bununla beraber, ancak hekim düşük tehdidinin yok edildiğine karar verdiğinde normal yaşama dönebilirsiniz.

Birçok kadın, düşük tehdidinden sonra oluşum bozukluğu olan bir çocuk dünyaya getirme kaygısını taşır. Bu kaygının gerçekliği yoktur. Eğer düşük gerçekleşmiyorsa ve hamilelik sürüyorsa, normal bir doğum geçirme şansına, bir başka hamile kadar sahiptir. Diğer durumlarda, tehdit yavaş yavaş kesinleşir Kanamalar düzenli olarak artar, rahmi artık gelişmez, ekografi hamileliğin kesilişini onaylar. Düşüğün kendisi de karın altında hissedilen "kolikler"in eşlik ettiği kanamalarla ortaya çıkar. Bu kolikler yumurtayı atan rahim kasılmalarıdır.

Eğer şiddetli bir kanama yoksa, evinizde kalabilirsiniz. Ani bir düşük otomatik olarak kürtaj gerektirmez. Buna karşın vücuttan atılan her şeyi saklayın ve hemen hekime gidin. Yalnız hekim, düşüğün tamam olup olmadığını ve yumurtanın herhangi bir parçasının rahimde kalıp kalmadığını söyleyebilecektir. Kalan parça bir iltihap ya da bir kanamaya neden olabilir.

Yine de eğer önemli bir kanama varsa, acilen hastaneye ya da kliniğe gidin.

Düşükten sonra ne kadar süre dinlenmek gerek?

Normal olarak birkaç günde ayağa kalkarsınız. Bir düşükten sonra uzun sürebilecek bir bunalım dönemi yaşanmasına sık rastlanır. Bu bunalım psikolojik olarak, bir çocuk beklediği için mutlu bir kadının düşlerinin birden yıkıldığını görmesi şeklinde açıklanıyor. Bunalım aynı zamanda bir hamileliğin yarıda kesilmesini izleyen hormonal bir dengesizlikle (doğumdan sonra olduğu gibi) fiziksel olarak da açıklanıyor. Eğer böyle bir bunalımdaysanız ve endişeliyseniz, hekime bundan söz etmekte tereddüt etmeyin.

Bir düşükten sonra, gelecek hakkında kendinize sorular soracaksınız. Bu düşüğün nedenini ve bir sonraki hamilelikte tekrarlamasını engellemek üzere alınacak önlemleri öğrenmek isteyeceksiniz. Hekim yeniden adet görmeye başladığınızda birkaç inceleme yaptırtarak zaten bu işe başlayacaktır. Bu incelemelerin yararını anlamanız için, ani bir düşüğün başlıca nedenlerini bilmeniz gereklidir.

Öncelikle, önemli bir şey vardır. Genelde düşük bir kazadır. Sonrasında kadın, diğer hamileliklerini iyi yürütür. Vakaların çoğunda (%70) bu düşükler kromozon anormalliklerine bağlıdır. Kromozomların sayı, şekil ve bölünme anormalliği, çoğunlukla yaşayamayacak kusurlu bir yumurtaya varıyor. Düşük, bir şekilde, doğanın kendi kendine, yumurtayı dışarı atarak düzelttiği bir hatadan ileri geliyor. Bu kusurlu yumurtalar arasında çoğunlukla "saydam yumurta" denilen embriyonun varolmadığı yumurta bulunur. Yalnızca yumurtanın eklentilerini oluşturmaya yönelik bölüm gelişmiştir. Kromozom anormalliğinden kaynaklanan bir düşük, sonraki hamileliklerde kaygı yaratmamalıdır.

Diğer durumlarda tersine, düşüğün temelinde bilinmediğinden ve tedavi edilmediğinden, arka arkaya düşüklere neden olabilecek sürekli bir neden vardır.

Tekrar eden düşükler

Arka arkaya düşükleri yaratacak nedenler arasında, şematik olarak üç büyük grup belirlenebilir:

1. Rahim seviyesinde yatan bölgesel nedenler,
2. Annenin hastalıkları,
3. Hormon yetersizlikleri.

Rahimdeki bölgesel nedenler: Yumurtanın normal gelişimi şunların bileşimini gerektirir:

Yumurtayı barındıran rahim,
Rahmi kaplayan mukoza,
Rahmi kapatan boyun .
Bu üç, öğeden birinin herhangi bir anormalliği düşüğe neden olabilir.

RAHİMDIŞI HAMİLELİK

Yumurta rahimde yuvalanacağı yerde, anormal bir şekilde, bir boruda yuvalanabilir. Üçüncü aydan önce genelde gelişecek yeri olmadığı için ölür. Ama önce, yavaş yavaş borunun çeperinde gezecek, onu çizecek, hatta büyük kazaya neden olarak boruyu patlatacaktır.

Cerrahi bir müdahaleyi olabildiğince erken uygulayabilmek için rahimdışı hamileliğin teşhisini en erken şekilde yapmak kaçınılmazdır. Başka bir çözüm yoktur. Rahimdışı hamilelik gelişemez. Pratikte rahimdışı hamilelik, adetlerin belli tarihinden bile önce olagelen ve kadını hataya düşürebilen kanamalarla belli olur. Hemen, bazen çok çok yoğun olan sancılar hissedilir. Teşhisi, iki inceleme yönlendirir: Beta HCG (hamileliğin varlığını gösteren hormon) ölçümü ve rahmin boş olduğunu, boruda anormal bir görüntünün varlığını gösteren ekografi. Bir başka inceleme de bu teşhisi onaylar, kolioskopi. Karın çeperi seviyesinde küçük bir çizikten sokulan ışıklı bir tüp, karnın içine bakmaya ve rahimdışı bir hamileliğin varlığım onaylamaya izin verir. Rahimdışı hamilelik, ya bir klasik müdahaleyle ya da kolioskopiyle ameliyat edilmelidir. Eğer hamileliğin başında sancıların eşlik ettiği kanamalarınız varsa, gecikmeden hekime danışmak çok önemlidir.

Rahimdışı bir hamilelik geçirmiş bir kadın daha sonra bir ya da daha çok hamileliği gayet iyi yürütebilir. Bu durumun nüksetme niteliğine sahip olduğu da doğrudur. Eğer daha önce bir rahimdışı hamilelik yaşadıysanız, adetlerin en küçük bir gecikmesinden sonra, yine hamile olduğunuzdan eminseniz, en küçük bir anormallikte çabucak bir hekime görünmekte tereddüt etmeyin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #5
Kürtaj

--------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------




Kadın olsun, erkek olsun kürtaj kelimesini duymayan yok gibidir. Buna karşın yine pekçok kişi kürtajın sadece bebek aldırmak olduğunu düşünür. Oysa kürtaj en çok istenmeyen ya da zorunluluk durumunda gebeliğin sonlandırılması için uygulalan bir işlem olmasına karşın kelime olarak sadece bu işlem için kullanılan bir terim değildir.

Kürtaj kelime anlamı ile kazımak anlamına gelir. Örneğin diş hekimleri de diş etlerindeki lezyonarı temizlemek için kürtaj yaparlar. Sozcüğün doğru şekli kürtaj değil küretajdir. Ancak dilimize kürtaj olarak yerleşmiştir. Kadın Hastalıkları ve Doğum branşında kürtaj terimi rahim içerisinden herhangi bir dokuyu birtakım aletler ile kazıyarak alma işlemi için kullanılır. Bu dokular gebelik ürünü olabileceği gibi biopsi ya da tedavi amaçlı alınan dokular da olabilir.Kadın hastalıkları ve doğum bölümünce yapılan küretajlar iki aşamalıdır. Birinci aşama rahim ağzının genişletilmesi (dilatasyon), ikinci aşama ise küretajdır (curettage). Bu nedenle işlem için kullanılması gereken en doğru terim ingilizce Dilatation and Curettage kelimelerinin başharflerinden oluşan D&C'dir.Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kürtaj kadın doğum hekimlerinin en çok uyguladığı cerrahi işlemlerin başında gelmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.

Türleri

Kürtaj (kadın hastalıkları ve doğum'da kullanıldığı şekliyle) rahim içinden doku almak anlamına geldiğine göre sadece gebelik sonlandırmak için yapılmaz.

Özellikle kanama bozukluklarında ve monopoz sonrası kanamalarda teşhis amaçlı küretaj yapılabilir. Yine infertilite (kısırlık) araştırmalarında yumurtlama olup olmadığını anlamak vb. amaçlı kürtaj uygulanabilir.

Gebelik Boşaltımı
Üreme çağındaki kadınlarda en sık uygulanan kürtaj şeklidir. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacı ile yapılır.

Probe Küretaj
Kanama bozukluklarında ve özellikle menopoz sonrası kanamalarda teşhis amaçlı yapılan işlemdir. Özel aletler (küret) ile rahim içi, bazal tabakaya kadar kürete edilir (kazınır). Şiddetli ve uzun süreli kanamalarda hem altta yatan sebebi tespit edebilmek, hem de kanamayı durdurmak için uygulanır. Bu açıdan bakıldığında aynı zamanda bir tedavi şeklidir. Bu işlem sayesinde endometrial hiperplazi, rahim kanseri, rahimde yaşa bağlı zayıflama (atrofi) teşhisi konabilir.

Fraksiyone küretaj
Uygulanış amacı probe küretaj ile hemen hemen aynıdır. Ancak burada rahimin içini döşeyen endometrium tabakasından ve rahim ağzının içini döşeyen endoservikal kanaldan ayrı ayrı örnekler alınır ve pataolojik tahlile gönderilir. Özellikle rahim kanseri ve rahim ağzı kanserinin ayrımında önemli bir teşhis aracıdır.

Endometrial Dating
İnfertilite teşhisinde yumurtlamanın olup olmadığını anlayabilmek için adet siklusunun 21. gününde endometriumdan örnek alınır. Yumurtlamadan sonra salgılanan progestron hormonunun etkisi ile endometrium sekresyon (salgılama) fazına girer. Endometrial dating'de amaç endometrium durumunun adet siklusu ile uyumlu olup olmadığı anlamaktır. Bu amaçla rahim içinden özel bir küret ile tek bir örnek alınır.

Revizyone küretaj
Kendiliğinden olan bir düşükten sonra içeride kalan parçaları temizlemek için yapılan küretaja verilen isimdir. Düşüğün tam olduğu yani içeride parça kalmadığı düşünülse bile revizyone küretaj yapılması prensiptir.

Ayrıca doğumdan sonra içeride plasenta parçaları kaldığından şüpheleniliyorsa, Boom küret adı verilen özel küretler ile kalan parçalar alınır. Bu işlemde revizyone küretaj olarak değerlendirilir.

Nasıl yapılır

Hayatında ilk defa kürtaj olacak kadınlar işlemin nasıl yapıldığını bilemedikleri için büyük korku yaşarlar. Bazı kadınlar daha önceden bu tür bir operasyon geçirmiş arkadaşlarından duydukları sayesinde konu hakkında bilgi sahibi olabilirler. Bu bölümde kürtaj işleminin nasıl yapıldığı ayrıntıları ile anlatılmaktadır.

Kürtaj genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Lokal anestezi uygulandığında rahim ağzının her iki yanına ilaç enjekte edilir. Bu anestezi sadece rahim ağzı özel bujiler ile dilate edilirken duyulan ağrıyı digerdiğinden, lokal anestezi ile yapılan işlemlerde acı duyulabilir.

Bizim tercihimiz kürtajın genel anestezi ile yapılması yönündedir. Bu sayede hem hasta ağrı ve acı duymaz, hem de işlemden kaynaklanan komplikasyon riski en aza indirilmiş olur.

Kürtaja karar vermeden önce sadece pozitif olan gebelik testine itbar edilmemeli, mutlaka ultrason ile gebeliğin varlığı ve rahim içinde yerleştiği teyid edilmelidir.

Kürtaj ilk olarak muayene ile başlar. Bu aşamada kişi idrarını yaparak mesanesini boşalttıktan sonra iç çamaşırını çıkartıp muayene masasına geçer. İdeal olan kişinin bu aşamadan önce özel önlükler giymesi ve kendi kıyafetleri ile işlem odasına girmemesidir. Jinekolojik muayene masası özel bir masadır ve kişinin işlem için en uygun pozisyon olan lithotomi pozisyonunda, yani bacaklarını özel bölümlere yerleştirerek yatmasına olanak verir. Eğer genel anestezi uygulanacak ise hastaya bu aşamada ince bir katater yardımı ile damar yolu açılır ve anestezi uzmanı bir hekim tarafından ilaç verilir. Hasta birkaç saniye içinde uyur. Önemli olan anestezinin kadın doğum hekimi ya da bir başkası tarafından değil bu konuda tecrübeli bir anestezi uzmanı tarafından verilmesidir.

Hasta uyuduktan sonra pozisyon verilir ve ilk önce rahimin durumunu ve büyüklüğünü değerlendirmek için jinekolojik muayene yapılır. Rahimin özellikleri anlaşıldıktan sonra vajinal spekulum yerleştirilir. Spekulum ile rahim ağzı görünür hale gelir. Vajina ve serviks antiseptik solüsyonlar ile yıkanarak olası bir enfeksiyona karşı önlem alınır. Lokal anestezi uygulanacak ise bu aşamada yapılır ve serviksin her iki yanına ilaç enjekte edilir. Daha sonra serviks yani rahim ağzı tenekulum ya da tekdişilli adı verilen bir alet ile tutulur. Bu işlem ağrı verebilir. Tenekulum çekilerek rahimin düz bir hale gelmesi sağlanır.

Buji adı verilen aletler yardımı ile rahim ağzı genişletilmeye başlanır (dilatasyon). Bunun için mümkün olan en ince buji kullanılır. Bujiler çaplarının milimetre cinsinden büyüklüğüne göre numaralandırılır. Genelde 6 ya da 7 numara bujiye kadar dilate edilir. İşlem daha önce doğum yapmış olanlarda kolay olmakla birlikte, şahsi tecrübelerimize göre gebe kadınlarda rahim ağzı zaten 6-7 milimetre dilate olmuş olduğundan çoğu kadında dilatasyona gerek kalmaz.

Dilatasyon işlemi tamamlandıktan sonra plastik kanüller rahim ağzından geçirilerek, rahim boşluğuna ulaşılır. Bu kanüller meşrubat içmek için kullanılan pipetlere benzerler. Kanül yerleştirildikten sonra, ucu bu amaç için üretilmiş 60 santilitrelik, vakum yaratan özel enjektöre bağlanır. Enjektörün düğmesi açılarak negatif basınç oluşması sağlanır ve enjektör ileri geri hareket ettirilerek rahim içi temizlenir. Bu işlem lokal anestezi altında hastaya oldukça rahatsızlık ve acı vermektedir. Rahim içi tamamen temizlenene kadar işleme devam edilir. Eğer içeride parça kalmasından şüphe edilir ise kesin küretler ile kavite iyice temizlenir. Eskiden kullanılan bu küretler günümüzde artık pek tercih edilmemektedir. Hem rahim delinmesi hem de işlem sonrasında rahim iç zarlarının yapışmasına bağlı ileride gelişebilecek kısırlık ihtimali keskin küretler ile çok artmaktadır. 10 haftalıktan küçük gebeliklerin sonlandırılmasında keskin küretlere gerek yoktur. Eğer tıbbi bir neden ile ve hekimler kurulu kararı ile 10 haftadan büyük bir gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmiş ise bu işlem daha büyük kanülleri vakum cihazlarına bağlayarak yapılır ve ardından keskin küretler ile parça kalıp kalmadığı kontrol edilir.

Biopsi amaçlı yapılan kürtajlarda da en ince kanüller kullanılabilir. Ancak burada ince kesin küretlerin tercih edilmesi patolojik tanı açısından daha yararlı olabilir.

Kavitede parça kalmadığından emin olunduktan sonra kanüller ya da küretler çıkartılır. Tenekulum yerinden alınır ve eğer çıktığı yerde kanama varsa baskı uygulanarak durdurulur. Vajina tekrar antiseptik solüsyonlar ile yıkanır. Ardından spekulum çıkartılır.

İşlem lokal anestezi ile yapılmış ise hasta 5-10 dakika dinlendikten sonra kalkabilir ve gidebilir. Genel anestezi uygulanmış ise hasta uyandırılır. Uyanma süresi genelde kullanılan ilaca bağlı olarak 5-10 dakika kadar sürer. Hasta 60-120 dakika kadar dinlendikten sonra evine gidebilir.

Eve giderken hiçbir kimse kişinin kürtaj olduğunu anlayamaz. Dışarıdan fark edilebilecek herhangi bir belirti yoktur. Evine gönderilen hastaya antibiyotik, ağrı kesici ve kanama azaltıcı ilaçlar verilebilir. Hasta genelde 1 hafta sonra ultrason kontrolüne çağırılır.

Kürtaj sonrası 2-3 gün kadar kanama olabilir. Ancak hiç kanama olmaması da anormal bir durum değildir ve inceleme gerekmez. Kanama olmamasına rağmen şiddetli ağrılar var ise inceleme gerekir.

Kürtaj basit bir işlem olmakla birlikte, bana göre muayenehane ya da poliklinik şartlarında değil hastane şartlarında yapılmalıdır.

Riskleri

Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi ister genel anestezi ile ister lokal anestezi ile yapılsın küretajın da birtakım riskleri vardır. Bunlar anesteziye bağlı riskler ve işleme bağlı riskler olarak 2 ye ayrılır.

Anesteziye Bağlı Riskler
Lokal anestezi ile yapılan işlemlerde en önemli risk işleme başlarken rahim ağzı özel bir alet yardımı ile tutulduğunda duyulan ağrı nedeni ile ani tansiyon düşmesi ve bayılmadır. Vazovagal senkop adı verilen bu durum oldukça sık görülür. Yine duyulan çekilme hissi nedeni ile bulantı ve kusma görülebilir.

Genel anestezinin riskleri ise hastanın yaşı, genel sağlık durumu, var olan sistemik hastalıkları, allerjik öyküsü gibi faktörlere bağlıdır. Bu faktörlerden doğan riskleri en aza indirmek için genel anestezi mutlaka ve mutlaka bir Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı tarafından verilmelidir. Bu uzman hastanın durumuna göre en uygun ilaç ya da ilaçları seçecek bilgi ve tecrübeye sahiptir. Genel anestezi ile yapılacak olan işlemlerin muayenehane ya da poliklinik değil hastane şartlarında yapılması daha uygun olur.

İşleme bağlı riskler
Rahimin delinmesi (Rüptür)
Gebe bir rahim, gebe olmayan bir rahim'e göre çok daha yumuşakdır. Bu nedenle işlem esnasında yapılan dikkatsiz ve sert bir hareket rahimin delinmesine neden olabilir. Rahim delindiği fark edildiğinde hemen işleme son verilir ve hasta müşahade altına alınır. Eğer delinen bölgeden karın boşluğu içine kanama oluyor ise hastada spesifik belirtiler ortaya çıkar. Bu durumda acilbir ameliyat gereklidir. Hastanın karın boşluğu açılarak delinen yer onarılır. Çoğu rüptür vakasında delinme uterusun fundus bölgesinden olduğu için kanama olmaz ve delinen bölge bir süre sonra kendiliğinden kapanır. Eğer işlem esnasında rüptür olduğu fark edilmez ise barsaklar, mesane, rektum gibi organlar hasar görebilir ve bu durumda hastada hayati tehlike yaratacak boyutlara varabilecek riskler doğar. Bu durumda acil bir ameliyat ile zedelenen dokuların onarılması hayat kurtarıcıdır.

Rahim delinmesi işlem dikkatli yapıldığı taktirde son derece nadir görülen bir komplikasyondur. Risk gebelik yaşı büyüdükçe artar.

Rest plasenta
Küretajın en sık görülen komplikasyonu halk arasında parça kalması olarak anılan "rest" durumudur. Belirli bir sure sonra ortaya çıkan fazla miktarda olan ve kesilmeyen kanama ile kendini belli eder. Tedavide yeniden küretaj gerekir. Ciddi bir tehlike yaratmaz. 5 haftadan küçük ve 10 haftadan büyük gebeliklerde daha fazla görülür.

Enfeksiyon
Diğer bir komplikasyon ise enfeksiyondur. Genelde işlemden 5-6 gün sonra ortaya çıkar. Gelişen enfeksyon tüplere kadar yayılırsa tüplerde yapışıklık ve tıkanıklığa sonuçta da kısırlığa neden olabilir. İşlem esnasında hijyen ve sterilite kurallarına uyulursa risk azalır. Bazen kişinin kendisinden kaynaklanan faktörler neticesinde enfeksiyon ortaya çıkabilir. İdeal olan her kürtaj işleminden sonra koruyucu amaçlı antibiyotik tedavisi uygulamaktır.

Gebeliğin devamı
Çok küçük gebeliklerde bazen gebelik ürünü boşaltılamayabilir ve olay devam edebilir. 5 haftalıktan küçük gebeliklerde daha sık görülür.Fark edildiğinde 1 hafta sonra işlemin tekrarı gerekebilir. Bu nedenle kürtajın en erken 5-6. haftalarda yapılması uygun olur.

Rahim içinde kan birikmesi (Hematometra)
Son derece nadir görülen bir durumdur. İşlem sonrası rahim ağzı sımsıkı kapanır ve kan rahim içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur. Rahim ağzının ince bir buji ile açılması sorunu çözer.

İşlemin yapılamaması
Bazen daha önceden geçirilmiş operasyonlar ya da rahimdeki şekil bozukluklarına bağlı olarak rahim içerisine katater sokulmaz ve kürtaj yapılamaz. Böyle bir durumda hasta anesteziden uyandırılır, ağzıdan ve vajinalyoldan uygulanan bazı ilaçlar ile rahim ağzının açılması sağlanır ve daha sonra kürtaj gerçekleştirilir.

Yapışıklık
Bir başka risk ise küretaja bağlı gelişen ve Asherman sendromu adı verilen durumdur. Burada rahimin iç duvarlarında yapışıklıklar ve dolayısı ile adet kanamasında azalma ve hatta kısırlık görülebilir. Nedeni metal küretler ile rahimin gereğinden fazla kazınmasıdır. Tanısı rahim filmi çekilerek konur.Tedavisi cerrahidir.

Aşırı Kanama
Özellikle büyük gebeliklerde işlem esnasında aşırı miktarda kanama olabilir. Kanama durdurulamaz ise hasta şok tablosuna girebilir. Oldukça nadir görülen bir durumdur.

Adet gecikmesi
Kürtaj sonrasi ilk adet genelde 4 hafta sonra görülür. Kürtajın yapıldığı gün adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilir ve normalde kaç günde bir adet görülüyor ise o kadar süre sonra ilk adetin olması beklenir. Nadiren bu süre 60 güne kadar uzayabilir. Eğer beklenen günde adet görülmez ise mutlaka jinekolojik değerlendirme gerekir. Eğer adet gecikmesine gebeliğin devamı, Asherman Sendromu gibi bir komplikasyon neden olmamış ise ya da gebelik devam etmiyor ise ilaçlar ile adet kanamasının olması sağlanır.

Kürtajın tüm riskleri gebelik haftası büyüdükçe artar. Bu nedenle kürtaja karar verildiğinde yasal sınır olan 10. haftanın geçirilmemesi gerekir. 10 haftadan büyük gebelikler illegal olduğu için genelde hastane şartlarında değil izbe muayenehanelerde uygulanmaktadır. Bu durumda zaten artmış olan risklerin daha da katlanmasına olanak sağlar. Medyada büyük gebelik sonlandırılırken hayatını kaybeden pekçok genç kadının haberleri maalesef sıkça yer almaktadır. Adet gecikmeniz olmasa bile gebelik şüpheniz varsa mutlaka bir jinekoloğa müracaat ediniz.

İşlemden önce:

İşlemin yapılacağı merkeze mümkünse yanınızda işlemden sonra size eşlik edebilecek bir arkadaşınızla geliniz.
İşlemden 6 saat öncesinden ağızdan birşey almayınız. Buna su da dahildir.
İşlem odasına alınmadan önce mutlaka tuvalate giderek mesanenizi boşaltınız.
İşlemden sonra

İşlemden sonra ayılma odasına alınarak burada 30-60 dakika kadar dinleneceksiniz.
İşlem sonrası normal bir şekilde evinize ya da işinize gidebilirsiniz. Doktorunuz başka bir şekilde önermediyse herşeyi yiyip içebilirsiniz. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süredir aç olduğunuz için şekerli birşeyler yemenizde yarar vardır.
Genel anestezi sonrası 6-8 saat araba kullanmak gibi dikkat isteyen aktivitelerde bulunmamanız uygun olacaktır.
İlk 1-2 gün adet sancısı benzeri ağrılarınızın olması normaldir. Bu durumda doktorunuzun size önereceği ağrı kesicileri alabilirsiniz.
Doktorunuz operasyon sırasında size koruyucu antibiyotik yapmamış ise daha sonra kullanımınız için reçete verebilir.Bu antibiyotiği doktorunuzun tarif ettiği şekilde kullanınız.
İşlem sonrası 3-4 gün kadar kanamanız olabilir. Kanama ile birlikte ufak pıhtı ya da parçalar da düşebilir. Bu tamamen normal ve beklenilen bir durumdur.Buna karşılık kanamanın olmaması da anormal bir durum olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle kanamanız olmasa da endişelenmeyiniz.
İşlem yapılan günü son adet kanamanızın ilk günü gibi kabul edebilirsiniz buna göre yaklaşık 1 ay sonra ilk adet kanamanız olacaktır. Eğer 40 gün içinde adet görmezseniz mutlaka doktorunuzu arayınız.
Kanamanız devam ettiği sürece havuza, denize, jakuziye girmek sakıncalıdır. İşlemden hemen sonra duş şeklinde ayakta banyo yapabilirsiniz.
Kanamanız devam ettiği sürece cinsel ilişki sakıncalıdır. Kanamanız bittikten sonra ilişkiye girebilirsiniz.
Kanamanız adet kanamasından fazla miktarda olursa ya da ateşiniz 38 derecenin üzerine çıkarsa mutlaka doktorunuza haber veriniz.
Aksi belirtilmediği taktirde işlemden 1 hafta sonra kontrol randevunuza gidiniz
Kürtajın Yasal yönü

Ülkemizde gebelik sonlandırılması amacı ile yapılan küretajlar yasa ile tanımlanmış ve sınırlandırılmıştır. Buna göre 18 yaşından büyük ve evli olan kadınlar hem kendi hem de eşlerinin rızası ile küretaj olabilirler. Evli olmayan kadınlarda eş rızası aranmaz. 18 yaşından küçük kişiler ise ancak veli veya vasilerinin onayı ile kürtaj olabilirler. Kürtaj bir mahkeme sonucu verilmiş bir karar ise işlemden önce mahkeme kararının tebliği gerekir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #6
senağlamamerhaba canim sorma ya bebegimi icimde kaybettim suan 1 haftam var ama iki gundur kanamam var ben bebegi dusurmek istiyorum dogal yontemle bu sabah iki parca dusurdum kan topagi gibi acaba o bebek olabilirmi????????????????????????????????????
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #7
canım seni üzmek istemem ama sanırım düşürüyosun
düşüğün arkasından üzülmücekmişsin sağlıklı bebek olmadığı için
bebek atıyormu kendini
tabi üzülmemek elde değil..................
allah sabır veersin geçmiş olsun cnm
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #9
canim zaten bebegim 3 haftadir olu bebek icin yapacak birsey yok ona uzuldum ama ne care simdi ben kurtaj olmadan bebegin dogal yollarla dusurmek istiyorum ama bir haftam var ne yapabilirim
 
canım,düşük yaptırıcı haplar var,dr una sorup ondan kullansana?niye kendini bu kadar yıpratıyosun,bedeninde ölü bir canlıyla yaşamak çok daha acı verici değil mi? bence bir an önce temizlen canım..hem senide zehirler sonra...
 
Bence hemen aldırmalısın kalan parçaları, allah korusun seni zehirlemeye başlarsa cok geç olabilir.Allah sağlık versin yine olur, bende 5 haftalıkken düşürdüm sakın kötü düşünme, bana doktorum önümüzdeki ay bile hamile kalabilirsin dedi.Dediğim gibi senin sağlığın yerinde olucak ki sağlıklı bir bebeğin olsun.Hemen aldır ve eski sağlığına kavuşmaya bak gerisi kolay:)
 
:teytey:Kizlar Kurtaj Oldum Cok Sukur Demek O Parcalar Belirtiymis Dun Oldum Kurtuldum Herkese Tesekkurler
 
gecmiş olsun canım arkadaşımda düşük yaptı kendiliğinden düşmüş allah ayrdımcınız olsun kimsenin başına vermesin allah.
 
geçmiş olsun canım kaç haftalıktı bebeğin bende mayıs ayında 8 haftalık düşük yaptım kendi kendine düştü benimki ama çook sancı çektim kürtaj olmadığıma sevimdim aslında gerek kalmadı çünkü...
tekrar geçmiş olsun arkadaşım üzülme olur mu?
 
bende düşük yaptım ama parça falan gelmedi o yüzden hemen kürtaja aldılar kürtaj korkulacak kadar kötü değil artık anesteziyle uyutuyolar hiç bir şey duymuyorsun.Sadece etkisi geçince biraz sancı ağrı yapıyor okadarr,Allahım kimseye ve bana bidaha aynı acıyı vermesin çok zor yaşadığım için bilirim.Olsun Rabbim bizlere daha sağlıklı bebekler nasip eder inşallah
 
hepiniz sagolun canlarim hersey icin allah kimlseye vermesin
 
senağlamakizlar cok sanci cektim anlatamam kivrandim iki buklum oldum bebisim 7 haftalikken kalbi durmustu beni bunun uzerine 3 hafta beklettiler insaf yani ben cekmeyeyimde kim ceksin allah kimsye vermesin
 
öncelikle geçmiş olsun canım niye bekletiyolar ben anlamadım ki benimde bebeğim ölmüştü 2 aylıkken sadece araya pazar günü girdi diye 2 gün beklemiştim ama o 2 günü bana sorun zaten p.tesi günü zehirlemye başlamaştı beni neyseki anestesi ile kurtulmuştum dilerim Allahım kimselere yaşatmaz böyle bir şeyi tekrar geçmiş olsun en yakın zamanda yeniden hamile kalırsın dualarını eksik etme
 
öncelikle geçmiş olsun canım niye bekletiyolar ben anlamadım ki benimde bebeğim ölmüştü 2 aylıkken sadece araya pazar günü girdi diye 2 gün beklemiştim ama o 2 günü bana sorun zaten p.tesi günü zehirlemye başlamaştı beni neyseki anestesi ile kurtulmuştum dilerim Allahım kimselere yaşatmaz böyle bir şeyi tekrar geçmiş olsun en yakın zamanda yeniden hamile kalırsın dualarını eksik etme

canim benim sagol allahim kimselere yasatmasin gece 3 te sancilandim anlatamam coook aci bi duygu hepinizin dualarini bekliyorum allaha emanet olun
 
Canım çok geçmiş olsun allahım kimseye yaşatmasın o acıları.asyacım allahım inşallah tez zamanda bebek müjdeleri verdirir sana.Kendine iyi bak:1hug:
 
Back