Lazlar, gürcüler, çerkesler, yahudiler de terör örgütü kurup, sivil vatandaş katlederse, bomba patlatırsa, asker öldürürse devlet ahh canlarım ne de güzel örgüt kurmuşlar, gidip madalya takalım demez. Devlet durup dururken adamlara savaş açmış algısı yapmayacak kadar zeki buluyorum seni, lütfen yapma Allah aşkına.
Ben de bu ülke de yaşıyorum, onlarca kürt sınıf arkadaşım, ünv arkadaşım, iş arkadaşım, Ünv hocam oldu ve birçok esnaf tanıdım. Bakın İstanbul'a gidin kapalıçarşıya, Mısır çarşısına çoğu doğu kökenlidir ticaret yapanların. Sokakta simit, mısır satanların çoğu kaldı ki başkasına iş yaptrımazlar. Azımsanmayacak şirket sahibi kürt var OSB'ler de. Eşimin işi nedeniyle biliyorum, bir OSB'de 150 firmanın yarısı neredeyse doğu kökenli diyor. Yani bir tanesinin bile ezildiğini ben mi görmüyorum? Hep size mi denk geliyor fakiri fukarası acaba?
Ayrıca doğuluyu doğulu diye ezen kadar, doğu da doğulu olmayanı ezen var. Her şey fazlasıyla karşılıklı iken bu fakir edebiyatı sizi de sıkmıyor mu? Ya bir sürü kürt arkadaşım var, hepsi gayet memnun hayatından.
Ayrıca inşaat da çalışıyorlar evet çünkü vasıfsız nüfusları aşırı çok ve doğudan sırf inşaat da çalışmak için geliyorlar. Adamlar okumaya önem vermiyor, okumuyorlar, çocuklarını okutmak istemiyorlar. 10 çocuk yapıyorlar ne yapalım Allah aşkına? Git Gebze'ye fabrikalar da kürt işçi dolu. Kendi tercihleri bu, ne iş olsa yaparız diyorlar. Ne yapalım Bahar, onca ünv mezunu işsiz varken, bu inşaat işçisi arkadaşlara fabrika da yöneticilik mi verelim? İşsizlik ülke sorunu iken, üç kuruşa çalışan yüz binler varken bunu sadece kürtler yaşıyor gibi lanse etmek, cidden anlayamıyorum. Hayır sadece kürt işçi, kürt fakir, kürt ezilen yok,ülkecek eziliyoruz.Lütfen yapma lütfen yaaaa...
Devlet dillerine ve renklerine karşı nefret duydu, küçümsedi. Bu, doğu ile batı arasında ki refah seviyesinde ki uçurumu tetikledi. İstanbullu beyaz yüzlü, sarı saçlı melek çocuğun ayağı kayınca ağlayanlar, doğu da okula gidemeyen çocukları hatta kurşunlananları boşverdi. Halk ırkçı. Halk iş verirken, işçi alırken, yatırım yaparken kendinden saydığını ön planda tutuyor.
Devletin bir ırka yönelik pasifleştirme, ötekileştirme ve ezme politikası güttüğünü ilk defa mı görüyorsun? Yapma Zeymurel, bir çok ülkede bu var.
Mesela örnek vereyim; Meksika'nın yerlisi Maya'lar o ülkenin asıl sahipleri olmalarına rağmen daima dışlandılar. Bu, başkan adayı olurken bir ırksal engelin konulması şeklinde değildi. Daha kökten çözdüler işi; başkan çıkabilecek okulları inşa etmediler. Siyasete atılanları meclis dışı bıraktılar, kovdular. Biraz sivrilen, dikleşen kimseleri terörist olmakla suçlayarak hapislere tıktılar, haber alınamadı. Sonra ayaklanma oldu, biz de insanız, biz de iş istiyoruz naraları yükseldi. Bunu haber yapan gazetecisinden politikacısına kadar hepsi kayıplara karıştı. Ardından gizli birlikler oluşturuldu, Zapatistalar var oldu ve "Ya Basta! (Artık Yeter!)" naralarıyla başkent istila edildi. Şehir çatışmaları, haberlerde vandalizm olarak sunulan kavgalar, eylemler yaşandı. Zapatistalar Lacandon ormanlarına çekilerek Anarşist koloniler kurdular. Dağları işgal ettiler ve helikopterleri düşürecek sistemler geliştiridiler. Devletin giremediği, yasak bölgeler inşa ettiler. Dünyaya seslerini duyurdular. Şimdi aynı dik duruşla, hükümetlerine ve ellerine silah alana kadar katledilişlerini görmezden gelen halka meydan okuyorlar.
Mesela bir işe girmek için ya da şirket sahibi olmak için Maya olmamak gerektiği şeklinde bir yasa olmamasına rağmen bu insanlar isyan ettiler. Çünkü fakirdiler, dışlandılar. Ezildiler. Tüm bunları yaşamak için anayasada o ırka yönelik maddelerin yer almasına gerek yok, bir fikir ve destekleyicileri ile işi pekala kendi yöntemleriyle halledebiliyorlar.
İşte, aynısı Tc için de geçerli.
Senin mantığına göre, dünya da ayaklanma hakkı kimsede yok, çünkü hiçbir devlet sebepsiz yere insanlara savaş açmaz, öyle mi?
Yanılıyorsun. Yukarıda verdiğim örnek gibi, yüzlercesi yaşandı.
Asıl ben de şöyle düşünüyorum; hiçbir halk ayaklarını uzatarak tv izlemek dururken, ellerine silah alıp f16'ları, tankları ve ordusu olan bir devlete karşı ayaklanmaz.
Artık canlarına tak etmesi gerekir.
Artık, ölümü boşverecek kadar acı çekmiş olmaları gerekir.
Benim de "ben Türküm yeaa" diyen Kürt tanıdıklarım var, gayette memnunlar, tabi Kürtçe konuşmadıkları ya da "aslımı inkar edemem kardeş!" demedikleri sürece. O zaman yüzlerinde ki gülücükleri görürüm...
İşsizlik ülke sorunu, Kürt'lerin uğradığı ötekileştirme politika ise sadece onların, öyle mi?
Zeymurel kimse memnun olduğundan vasıfsız olmaz. Zor hayat koşulları, eğitimsizlik buna sürükler. Kimse bir başkasının çayını demlemek, tabaklarını yıkamak ve azarlarını işitmek istemez. Köle gibi çalıştıktan sonra alınan bin liralık maaşta çok feci hissettirir, sen de bilirsin.
Hayat buna sürükler. Koşullar seni ya vasıfsız yapar ya da BMW'li zengin velet.
Doğuda çalışma, okuma olanakları yok.
Ceylan Önkol üzerine düşen havan topu yüzünden öldü, nasıl okusun?
Ve daha nicesi gibi.
Bu video'yu izle Zeymurel. Ve daha sonra bana "devlet yapmaz!" de.