• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

"Kürdistan" adlı üçüncü parti geliyor

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
Genel Sekreteri Mesut Tek'in Türkiye'ye dönüşünden sonra yasal alanda faaliyet yürütme kararı alan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesini vererek tabela asacak. PSK'nın siyasi parti sıfatı kazanmasıyla birlikte Türkiye'de "Kürdistan" adıyla kurulmuş üçüncü parti faaliyete geçmiş olacak.
Sitene Ekle
-kurdistan-adli-ucuncu-parti-geliyor-7113025.Jpeg

Namık Durukan/Ankara

Uzun yıllar Türkiye ve Türkiye dışında yasa dışı faaliyet yürüten Kürt siyasi oluşumları, yasal alanda faaliyet için çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz yıl Mehmet Emin Kardeş'in genel başkanlığında Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T)ile Mustafa Özçelik'in liderliğindeKürtçe adı Partiya Azadiya Kürdistanê olarak ilan edilen Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) partileşmişti. Bu iki partinin ismiyle ilgili yargı süreçleri devam ediyor.

Merkez Diyarbakır olacak

İki partinin isim değişikliğine yönelik dava süreci devam ederken "Kürdistan" adıyla üçüncü parti bugün kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na vererek faaliyet gösterecek. DünAnkara'da Mesut Tek'in başkanlığında partileşme için ilk adım atıldı. 96 kişiden oluşan Parti Meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdi. Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK) adıyla bugün İçişleri Bakanlığı'na resmi başvuru yapılacak. PSK'nın kuruluş dilekeçesini İçişleri Baanlığı'na vermesi ile birlikte Türkiye'de "Kürdistan" adıyla üçüncü parti kurulmuş olacak. Diyarbakır merkezli faaliyet yürütecek olan PSK bünyesinde HAKPAR'dan da çok sayıda Kürt siyasetçinin de yer alması bekleniyor. Parti dilekçesini Bakanlığa verdikten sonra özellikle Güneydoğu Bölgesi'nde tabelasını asarak aktif olarak faaliyet sürdürecek.

Kendi adımızla var olmak istiyoruz

Tek, parti adında "Kürdistan" ismine yer verilmesinin gerekçesini, "Öteden beri Türkiye'de yasaklı olan sosyalizm değil Kürdistan'dır. Biz bir kez daha söylüyoruz ki, Kürdistan bizim için kırmızı çizgidir. Bazı arkadaşlarımızın isim değişikliği talebi bu bakımdan tarafımızdan reddedilmiştir. Biz siyaset sahnesinde kendi adımızla var olmak istiyoruz. Mahkemenin bunu engelleyeceğini tahmin edebiliyoruz. Fakat biz de mücadelemize devam edeceğiz" sözleri ile aktardı.

Yasal faaliyet tartışma konusuydu

Kürt orjinli Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR), uzun yıllar Kürdistan Sosyalist Partisi'nin (PSK) yasal kolu olarak faaliyet gösterdi. Ancak PSK lideri Kemal Burkay'ın Avrupa'dan Türkiye'ye gelmesi ve HAKPAR'ın başına geçmesi ile 7. kongrede PSK liderliğine Mesut Tek getirilmişti. Tek'in de Türkiye'ye dönüş kararı alması sonrası Kürdistan Sosyalist Partisi yasal bir parti olarak Türkiye'de faalyet kararı aldı. Bu kapsamda kısa süre önce yeni bir parti için girişim başlatıldı. PSK'nın onursal lideri olarak kabul edilen Burkay'ın kurulacak parti içinde yer alması beklenmiyor. HAKPAR içinde bir süreden beri PSK'nın yasal alanda faaliyet gösterip göstermemesi yönünde tartışmalar yapılıyordu. HAKPAR yönetiminde PSK'nın ismi konusunda görüş ayrılıkları partisel ayrışmaya yolaçtı.
http://www.milliyet.com.tr/-kurdistan-adli-ucuncu-parti/siyaset/detay/2253929/default.htm

La adamlar alenen topraklarımızdan pay istiyorlar bir de parti kuruyorlar olmayan devletlerinin adına. Ne kadar demokratik ülkeyiz aslında, yani git medeni, demokratik Avrupa'da böyle bi mok ye, mümkün değil yaptırmazlar.

Hadi Almanya'da Demokrat Türkiye Partisi kuruyoruz, sayımız çok fazla, Almanya'nın doğusu bizim falan de. Hadi sıkıysa dene...

kimisi kürdistanı, devlet adı olarak değil, o bölgeye verilen isim olarak söylüyoruz diyor, bilemiyorum tabii ama bu isim başlarına iş açacaktır
Kürt arkadaşlara sormak lazım böyle bişey var mı diye, ben o coğrafyaya uzak olduğumdan bilemiyorum

Azınlık haklarını savunmak maksadıyla kurulmuş, o bölgede yaşayan kimselerin isimlerini almış (örn:kürt partisi gibi) siyasi partiler birçok ülkede var.
Ki, Kürdistan o bölgeye örneğin Amed gibi takılmış, yakıştırılmış isim olarak görülüyor. Bu doğrultuda düşününce, bir Wend halkının partisinden farkı kalmıyor.

Ben de hiç ılımlı olmayacagim kimse kisura bakmasin ne o oyle kurdistan ne demek resmen irkcilik kimse sunu unutmasin bizim merkeziniz ankara dir diyarbakir da şirin bir Türkiye nin anadolu kentidir

Küçük Ortadoğu pardon Büyük Ortadoğu Projesi rızası için bir sürü senaryo ve oyun oynanmakta. Bu oyunun içinde olanları, destekleyenleri ve alkılayanları Allah'ım en iyi şekilde cezalandırsın.

Ülkenin kültürüne ayak uydurmayana kalk git diyebiliyormuşuz. Bölücülere de daha hakaretvari kovabilme hakkına sahibimdir umarım. Kürdistan kuracaklarını sanan yarım akıllılar siz sadece bir piyonsunuz! Şimdi Ruslara köpeklik yapıp Abd nin maşalığını seve seve yapıyorsunuz ya sizinle işleri bitince sizi Araplardan daha beter yapacaklar. Yine katil dediğiniz bu devlete sığınmaya çalışacaksınız. Bu kadar alçak ve gurursuzsunuz işte. Size bu topraklardan bir taş bile yok. Defolup gidin kukla olduğunuz devletlerin yanına.

Ne kadar ılımlı yorumlar gelmiş... Hayret ki ne hayret!
Başka konularda esip gürleyenler, neden bu kadar ılımlı bu konuda?
Ay resmen başımıza taş yağacak. Kürdistan nedir bir kere!
S...rım öyle parti ismine ben!

o bölgenin ismi olabilir dedim kültürel olarak, yani oranın kültürüne göre, yorumlar derken... zaten olup olmadığınıda bilmiyorum kürt arkadaşlara sormak lazım dedim?
terörist kökenlilerse tabii ki böyle bi parti kurulmasın kk da terörizmi destekleyen hiç bir üye olduğunu sanmıyorum, siyasetin editörü olarak ben okumadın rastlamadım en azından...

o bölgenin ismi olabilir dedim kültürel olarak, yani oranın kültürüne göre, yorumlar derken... zaten olup olmadığınıda bilmiyorum kürt arkadaşlara sormak lazım dedim?
terörist kökenlilerse tabii ki böyle bi parti kurulmasın kk da terörizmi destekleyen hiç bir üye olduğunu sanmıyorum, siyasetin editörü olarak ben okumadın rastlamadım en azından...
Karadeniz Bölgesi ne Lazistan mı deniyor ki; İmralı daki Yaratık istedi diye o bölgeye Kürdistan deniyor. Ben Kürdüm bana İmralı daki yaratık kürtlük öğretmesin.

Karadeniz Bölgesi ne Lazistan mı deniyor ki; İmralı daki Yaratık istedi diye o bölgeye Kürdistan deniyor. Ben Kürdüm bana İmralı daki yaratık kürtlük öğretmesin.

tamam canım doğrusunu öğrenmiş olduk senden, ben bilmiyorum çünkü türküm ve ankaradan ötesine geçmişliğim yok, o yüzden kürt arkadaşlara soralım dedim

Son düzenleme:
Kürdistan
Bu madde Kürdistan adlı coğrafi bölge hakkındadır. Başlığın diğer anlamları için Kürdistan (anlam ayrımı) maddesine bakabilirsiniz.

Divânu Lügati't-Türk’teki harita (11. yüzyıl)Kaşgarlı Mahmud'un çizdiği haritada (1074) arapçada Kürdlerin Toprağı anlamına gelenArd'ul Ekrad, Ard'ul Şam (Şam toprağı) ve Ard'ul Irāqayn (Irakı Acemi ve Irakı Arabi) arasında.

Sözlükteki haritanın Türkçeleştirilmiş versiyonu.

1893'de II. Abdülhamit döneminde basılmış,Osmanlı Devleti'nin Ortadoğu'daki topraklarını gösteren harita. Haritanın tam ortasında کردستان(Kürdistan) kelimesi bulunmaktadır.
Kürdistan (Arapça: كردستان Kurdistân; Farsça:کردستان Kordestân; Kürtçe: 'Kurdistan / کوردستانKwırdıstan', antik ismi Corduene[1][2][3][4])Kafkaslar'ın güneyi ve Orta Doğu'da, Ermenistan,Irak, İran, Suriye ve Türkiye'ye ait toprakların bir kısmını kapsayan jeokültürel bölge.[5][6] Siyasî bakımdan özerk, federal bir bölge olarak uluslararası resmî tanınmaya sahip olan tek bölgeIrak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir.[7] Ayrıca resmi olarak tanınmış Kürdistan Eyaleti, İran'ın kuzeybatı bölgesinde eyalet statüsüne sahiptir.

Kürdistan
Bu madde Kürdistan adlı coğrafi bölge hakkındadır. Başlığın diğer anlamları için Kürdistan (anlam ayrımı) maddesine bakabilirsiniz.

Divânu Lügati't-Türk’teki harita (11. yüzyıl)Kaşgarlı Mahmud'un çizdiği haritada (1074) arapçada Kürdlerin Toprağı anlamına gelenArd'ul Ekrad, Ard'ul Şam (Şam toprağı) ve Ard'ul Irāqayn (Irakı Acemi ve Irakı Arabi) arasında.

Sözlükteki haritanın Türkçeleştirilmiş versiyonu.

1893'de II. Abdülhamit döneminde basılmış,Osmanlı Devleti'nin Ortadoğu'daki topraklarını gösteren harita. Haritanın tam ortasında کردستان(Kürdistan) kelimesi bulunmaktadır.
Kürdistan (Arapça: كردستان Kurdistân; Farsça:کردستان Kordestân; Kürtçe: 'Kurdistan / کوردستانKwırdıstan', antik ismi Corduene[1][2][3][4])Kafkaslar'ın güneyi ve Orta Doğu'da, Ermenistan,Irak, İran, Suriye ve Türkiye'ye ait toprakların bir kısmını kapsayan jeokültürel bölge.[5][6] Siyasî bakımdan özerk, federal bir bölge olarak uluslararası resmî tanınmaya sahip olan tek bölgeIrak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir.[7] Ayrıca resmi olarak tanınmış Kürdistan Eyaleti, İran'ın kuzeybatı bölgesinde eyalet statüsüne sahiptir.

Birileri vikipediye koyunca kesin bilgi mi oluyor yani? Bakın kürt kardeşimiz ne diyor?:
http://m.ulke.com.tr/video-galeri/21858-bitlisli-vatandastan-pkkyi-bitirecek-teklif

O kurdistan dediginiz toprak mezariniz olsun insallah. Gozyasiniz kurumasin en sevdiklerinizden bulun insallah. Kan golune cevirdiginiz vatan kaniyla bogulun insallah. Yiyecek ekmeginiz icecek damla suyunuz kalmasin.Can ceke ceke son nefeslerinizi verin.Yaktiginiz onca canin misli ciksin sizden.kor ateslerde yanin insallah. Ne kadar beddua etsem az size. Pislikler. Kurt halki dediginiz insanlar bile sizden tiksiniyor.

Birileri vikipediye koyunca kesin bilgi mi oluyor yani? Bakın kürt kardeşimiz ne diyor?:
http://m.ulke.com.tr/video-galeri/21858-bitlisli-vatandastan-pkkyi-bitirecek-teklif
Vikipedi:Güvenilir kaynaklar
Bu sayfa Vikipedi için biryönergedir. Sayfanın içeriği, uygulanması gereken bir standart olarak Vikipedistler tarafından benimsenmektedir. Ancak değiştirilmesi mümkündür ve sağduyuyla ele alınması gerekmektedir. Sayfada değişiklik yapmadan önce, bu değişikliklerin Vikipedistlerden onay aldığına emin olun. Uygun görmediğiniz bir madde varsa, tartışma sayfasında sebepleri ile açıkça belirtin.
Kısayol:
Vikipedi maddeleri güvenilir basılmış kaynaklaradayanmalıdırlar. Bu sayfa güvenilir kaynakları nasıl saptayacağımız konusunda yol göstermek için hazırlandı. Bu sayfa ile ilgili bazı temel ilkeler şunlardır:

Üzerinde tartışılan ya da tartışmaya açık olan her madde bir kaynağa ihtiyaç duyar ve bu kaynağın bulunması yükümlülüğü maddeyi ekleyen ya da düzelten kişiye aittir. Kaynağı olmayan ya da kaynağı yetersiz olan maddeler tartışılmaya açık hale gelir ve her an silinebilirler. Bazen kaynaksız bir bilgiye sahip olmaktansa, bilgi sahibi olmamak daha iyidir.[1] Maddelere nasıl kaynaklar eklenebileceğinin örnekleri ve bu konu hakkındaki tartışmalar bu yardımcı sayfada bulunabilir.

Back