- 29 Mayıs 2013
- 2.817
- 4.957
- 333
Teşekkür ederiz siz de İnşallah sorunsuz atlatırsınızEvet siz iyi açıklamışsınız teşekkür ederim. Doktor çok detaylı anlatmamıştı, ben de şaşkınlıktan soramadım pek fazla şey. Geçmiş olsun inşallah hep sağlıklı dişleri olsun
Bu yorumunuz biraz içimi rahatlattı, kendimi çok suçluyorum.Ben belki 3 ayda bir kontrol ettiririm dişlerini. Diş hekimi tanıdık o yüzden çok sık gidiyoruz. İnan 3 ay önce sağlam olan diş bi gidiyoruz mortu çekmiş. Oğlumun dişleri de benim gibi hep sorunlu maalesef. Bazıları böyle oluyor. Onu bırak 6 ayda bir göz muayenesine gideriz. Kızım iki muayene arasında gözü 1.5 numara miyopa gelmiş şok oldum.
O yüzden istediğin kadar rutin kontrol yaş olmayınca olmuyor
Evet bunlar süt dişleri. Dökülecek ama 10-12 yaş arasında dökülüyormuş azılar. Yani bir 5-6 sene daha ağızda kalacaklar. Tedavi edilmeleri gerekiyormuş. Bir diğer problem de şu, görüştüğüm yerler hep özel doktorlar ve genel anestezi işlemini de daha büyükçe kliniklerde yapmak istiyorlar. Yani hastane ortamı değil ve bu da beni korkutuyor.Bunlar sut disleri mi? Oglum suan 5 yasinda. Gece emmesinden dolayi bizim ust dort disiniz iki yas civari kirildi ve curudu. agri yapmaya baslayinca 2 yasinda sunnet ile beraber 4 dise kabal tedavi arkada iki dise de dolgu yapildi. Ben de cok korkmustum cikana kadar agladim histerik bi sekilde. Ama emin olun bosuna korkmusum. Zaten cok az miktarda ilacli m.suyu iciriyorlar once hafif leyla oluyorsonra bizimki doktorun kucaginda cikti ameliyathaneye geldiginde anestezinin etkisiyle biraz agladi kendinde degildi pek yarim saate kendine geldi normale dondu. Fakat 6 yas diyorsunuz. Eger bunlar sut disiyse agri yoksa bence yaptrmayin bukadar islem. Zaten dokulucek. Biz euan kokleri yerinde tutmaya calisiyoruz. Yasi cok kucuktu kokler saglam kalsin ve yeri kaymasin diye yaptrdik.
Malesef ben de duydum o olayı. Beni çok üzdü ve tedirgin etti. Ön dişler görece daha erken düşüyor, sanırım asıl problem azı dişleri de çürümeye başlayınca oluyor çünkü onlar 10-12 yaş arası dökülüyormuş yani çok uzun zaman daha ağızda kalıyorlar ve tedavi edilmezse daha büyük sıkıntılara sebep oluyor. Daha önce gitseydim belki sadece dolguyla hallolacaktı ama çok kısa sürede köklere inmiş çürük ve malesef şimdi kanal tedavisi diyorlar.Benim oğlum 17 aylık gece emdiği için şimdiden 4 dis çürük ben şahsen düşünmüyorum bir sorun olmadıkça müdahaleyi zaten discide zaten düşecek rahatsızlık vermiyorsa gerek yok dedi ki bu işlemler yüzünden yaşanan bir olay duydum o yüzden riske gerek yok bence
Çok geçmiş olsun size de. Ben de lokal anestezi ile yapılabileceğini düşünüyorum en azından genel anestezi riski almak istemiyorum ama henüz bunu öneren bir hekim bulamadım malesef.Kaplamayı bilmiyorum ama kızıma kanal tedavisi ve dolgu yapıldı geçen yaz. Bize de anestezi dediler ama ben göze alamadım. Cok şükür kızım kanal ve dolguda hiç sıkıntı yaşamadı. 6 yaşında yaptırdık bu islemi. Sadece basta biraz acıyor sonrası rahat.
Ben de bu yüzden çok korkuyorum ama henüz lokal anesteziyle ben yapabilirim en azından ufak bir işlemle deneyelim diyen bir hekim bulamadım malesef.Yaptırmayın çok gerekli değilse süt dişleri onlar dökülecek zaten 6 yaşındaymış .kızıminda dişleri hep apse yapıyordu bayağı sisiyordu diş etleri 5 yaşında lokal anesteziyle iki dolgu ile iki diş çekildi. Hiç kıpırdamadı Yapılacaksa bize yapılan gibi böyle iğneyle yada fiş fisfisla uyuşturularak bölgeye öyle yapılsın. Haberlerde daha yeni böyle bir haber vardı 5 yaşındaki yavru diş için yapılan yanlış genel anesteziden vefat etmiş. Aman Allah korusun fakat her türlü önlemi alın.
Ben aslında hekimlerimize güveniyorum ama çocuk söz konusu olduğunda daha da inceliyor insan. Tabii yanlış dişe dolgu, yanlış dişin çekimi bunları da duydum malesef. Ben de başka hekimlerden görüş alacağım.Geçmis olsun, hangi akıl mantıkla sağlam dişe dolgu yapıyorlar.
Ne özele ne devlet hastanelerine güvenemiyorum birşey söylendiği zaman bir kaç kere daha başka hekimlere muayene oluyorum doğruluğu için
Kesinlikle haklisiniz ben de tedirgin olurdum. Ozel hastne tercih etmelisiniz. Biz ekol de olduk mesela dr umuz cok tatliydi. Allah göstermesin bir olumsuzluk olsa hastanedesiniz sonucta. Azi disleri ok ama bukadar islem baska hangi dislere yapilicak. Cocugunuzun muhtemlen on iki disin dusmesine az kalmistr mesela sonra alt iki gidiyo bunlara tedavi uygulamanin anlami yok gb geliyor bana. Tabiki agrisi yoksa cocugun. Sikintisi varsa tabiki yapilsin.. en dogru karari siz verirsiniz anne olarak. Ozel olunca hepsine birden mudahale etmek islerine geliyor. Bizim dr umuz o bakimdan cok durusttu. Dolgu da yapti mesela on kirilan dislere ucret almadi. Tabi dolgumuz dustu tutmadi kok cok kucuk kaldigi icin orasi ayri. Ben olsam ne yaptrrsam yaptriyim muayenehane degil hastane tercih ederdim.Evet bunlar süt dişleri. Dökülecek ama 10-12 yaş arasında dökülüyormuş azılar. Yani bir 5-6 sene daha ağızda kalacaklar. Tedavi edilmeleri gerekiyormuş. Bir diğer problem de şu, görüştüğüm yerler hep özel doktorlar ve genel anestezi işlemini de daha büyükçe kliniklerde yapmak istiyorlar. Yani hastane ortamı değil ve bu da beni korkutuyor.
MerhabalarMerhaba hanımlar
Bugün oğlum ilk defa diş muayenesine gitti, 6 yaşında. Gözle görülen iki dişte çürük var. Ben bu dişlere dolgu vs daha basit işlemler beklerken diş hekimi 2 kanal tedavisi, 4 yarım kanal tedavisi, 3 kaplama, 2 dolgu ve bir diş için çekim uygulanması gerektiğini söyledi. Belirgin bir rahatsızlığı, ağrısı vs olmadığı için baya şaşırdım. Tabii uzmanlık alanım değil o yüzden bir şey diyemiyorum ama bu genel anestezi beni çok korkutuyor. Şimdiye kadar da duymamıştım süt dişlerine kanal tedavisi, bu da benim cahilliğim.
Biraz panik oldum, daha önce küçük çocuklarıyla bu süreçlerden geçmiş hanımların tecrübesini dinlemek isterim. Herkese şimdiden teşekkürler.
Eskiden derken kac yasindasiniz bilmiyorum ama ben 35 yasindayim. Benim zamanimda hic sanmiyorum annem beni disciye goturmus olsun.Gecenlerde benım kardesımın kızınada boyle işlem yaptılar
Tamam iyi hoş doktor konforlu bir şekilde işlem yapıyor ama ben karşıyım
Eskiden bizim dişlerimizde böyle olıyormuydu 3 5 yasındakı cocukların dıslerıne kac ıslem yapılıyor
Hemde bıkac sene sonra düşecek hepsi
Şimdi moda oldu genel anesteziyle diş tedavisi
Gecenlerde benım kardesımın kızınada boyle işlem yaptılar
Tamam iyi hoş doktor konforlu bir şekilde işlem yapıyor ama ben karşıyım
Eskiden bizim dişlerimizde böyle olıyormuydu 3 5 yasındakı cocukların dıslerıne kac ıslem yapılıyor
Hemde bıkac sene sonra düşecek hepsi
Şimdi moda oldu genel anesteziyle diş tedavisi
iyi implant dememis
sut dise kanal tedavi bana cok mantiksiz geldi. kanal tedavisi dedigin sinirleri aliyor dolduruyor falan. hangimizin 6 yasindaki disiyle 16 yasindaki disi - cenesi bir ki. bu kadar küçük yasta böyle bir isleme gercekten gerek var mi?
kaplama falan yok artik. kaplama dediginiz disi inceltip bir ömürlük yok edip yapay bir şeyle kaplamak. cidden 6 yasinda cocugun kaplamasi olsa ne olmasa ne, benim yegenim 8 yasina girecek hala bazi disleri düşüyor bazilari cikiyor daha tamamlanmadi. 6-9 yas arasi cocuklarin agzinda disleri fare götürmüş olur zaten. gayet normal bir sey.
bence baska doktorlara da gosterin. ben olsam bir ömürlük etkileyecek kaplama falan yaptirmazdim. annem 60inda yaptirdi kaplama - ki A kalite ürün secti elma bile yiyemiyor.
Yorumumu yazdikdan sonra yengencin bu terimlerin anlamini yazdigi yorumu okudum banada biraz fazla geldi bukadar tedavi olmasi gereken dis.Eskiden derken kac yasindasiniz bilmiyorum ama ben 35 yasindayim. Benim zamanimda hic sanmiyorum annem beni disciye goturmus olsun.
Yediklerimiz ictiklerimiz hepsi bir faktor.
Modadan ziyade genel anestezi gerektiginde mecbur yapilmali. Curuk dis sinirlere kadar inip abse yaparsa oda cok sancili. Suan 14 yasindaki kizim dunden beri antibiyotik aliyor abseden dolayi inanin dakikalari sayiyo parasetamol icin.
sonradan böyle bir mesaj alintiladi beni. çürümeye yüz tutan disleri yenisi cikacak zamana kadar dusmeden koruma gibi bir gorevi varmis o kaplamalarinYorumumu yazdikdan sonra yengencin bu terimlerin anlamini yazdigi yorumu okudum banada biraz fazla geldi bukadar tedavi olmasi gereken dis.
Daha bugun buyuk kizi disciye goturdugumde 6 yasinda bi cocugun disine antibiyotik verdi abse oldugu icin, sonrasinda disi cekmeyi dusunuyolarmis ama duruma gore bakilacakmis. Bu daha mantikli geldi
Ama kaplama falan bunlar fazla degilmi
Baska bi disciden yorum alsaniz ? Boyle durumlarda herzaman baska yorumlara acik olmak gerek
Mecburi Sezeyani bile 3 farkli konumdan yorum alana kadar kabul etmedim o derece yani
ama yine de bilemiyorum elma yiyebiliyor mu mesela cocuk isira isira kaplamalariyla.Biz de kızımıza geçen yıl 6 yaşında genel anestezi ile 9 dişine bu işlemleri yaptırdık. Aslında konu sahibi de tam anlamadığı için aktaramamış. Şimdi şöyle ki; çocukların dişleri 12 yaşına kadar bir fiil değişiyormuş bu kanal tedavisi uygulanan dişler genelde erken çürümüş 12 yaş civarı değişmesi gereken süt dişleri. Yani 6-7 yaşında bu dişler çürümüş olunca 12 yaşa yetisemeden erkenden düşüyor. Erken düşünce uzun süre alttan diş gelmezse diğer dişler çıkacak dişin önüne geçiyor damak yapısı bozuluyor, eğer erkenden yeni dişi gelirse de bu defa çikolata ve şekeri en çok yedikleri, dişlerine iyi bakamadıklari dönemde kalıcı dişler çıkmış oluyor. Normal seyrinde giden bir çocuk 12 yaşında yepisyeni dişleri ile hayata başlarken bizim çocuklar çoktan o dişleri çıkartıp çürütmüş oluyor.
Bana anlatılan bunlarşahsen biz ikna olmuştuk ve yaptırdık. İyi de bir para vermiştik. 12 yaşta değişecek azı dişlerine de kanal, dolgu ve zirkon kaplama yaptı doktor valla 1,5 yıldır sorunsuz gidiyor yoksa hepsi çürümüştü bizim kızın dişlerinin.
Bu dis konusunda Turkiyede cok basarili hekimler var ondan eminim. Ama bu isi ticariye cevirmis olanlarda vardir diye dusunuyorumsonradan böyle bir mesaj alintiladi beni. çürümeye yüz tutan disleri yenisi cikacak zamana kadar dusmeden koruma gibi bir gorevi varmis o kaplamalarin
ama yine de bilemiyorum elma yiyebiliyor mu mesela cocuk isira isira kaplamalariyla.
İlk bir kaç gün yemekte zorluk çekti ama şuan hiç yokmuş gibi yiyor herşeyi, yaklaşık 1,5 yıl oldu yapılalı.sonradan böyle bir mesaj alintiladi beni. çürümeye yüz tutan disleri yenisi cikacak zamana kadar dusmeden koruma gibi bir gorevi varmis o kaplamalarin
ama yine de bilemiyorum elma yiyebiliyor mu mesela cocuk isira isira kaplamalariyla.
Sizi okuyunca içim rahatladi.Konu sahibi değilim ama 26 aylık kızımı diş hekimine götürdüm bugün ve hala kendime gelemedim.Dislerinde o kadar çürük var ki.8 tane kaplama ve bir sürü doldu kanal birşeyler söyledi.Kafam dumanlandi.Cok kötü oldum.Eve gelince ağladım.cunku çok küçük.Aslinda dikkat ettim.Sekerli beslemedim.Yemek yedi.Cikolata zaten yeni yeni bu petitonun 4 Gr olanindan veriyorum.Cevremde koca koca çikolataları iki tane yiyip , üstüne meyve suyu içenlerin dişleri sağlam.Sanirim bu dis işinin tek açıklaması genetik.Bir dış hekiminden daha görüş alacağım.İyi bir hekim araştırıyorum.Para sorun değil ama sonrasında yaşayacağı ağrı sızı beni endişelendiriyor.Ay valla bayadır giriş yapıp yorum yapmıyordum konuyu okuyunca dayanamadım. Devlette çalışan çocuk uzmanı diş hekimiyim . Şaşırdım bu kadar insanın bunu garip bulmasına . Açıklayayım aklımda kalan soru işaretlerini.
Eğer çürük sinirleri etkilediyse mecbur kanal yapılacak kanal demek sinirleri tedavi etmek demek. Süt dişlerinde sinirler çok yukarıda o yüzden ufak çürükler bile sinirleri etkiliyor maalesef .Biz çocukken yapılmıyordu bir şey de olmuyordu diyenlerin kaçırdığı toplumun yüzde doksanı dişle uğraşıyor en iyi ihtimalle ortodontik tedavi ihtiyacı bile aslında bu çürük dişlerin oluşturduğu yer kaybından kaynaklanıyor . Tüm dişler tedavi olmalı ki ağızdaki mikroorganizma yükü azalsın böylece aslında tüm ömrü etkileyecek bir tedavi .
Kaplama da şöyle süt dişi zaten küçük ve çürümeye ana dişlerden daha yatkın organik yapısı fazla olduğundan . Doktor bir bölgeye dolgu yapar ama çocuk diğer bölgeyi çürütür . Kaplama dediğimiz şey çok basit zaten boy boy fabrikasyon şeklinde var . Dolgunun üstüne tık yapışıyor . Öyle dişi çok küçültmek filan yok. Çok sağlıklı dünyada kabul görmüş bir şey zaten. Abd de hele aşırı rutin Türkiye’de keşke yaygınlaşsa . Biz devlette rutin uyguluyoruz . Hani özel olunca maddi kaygı vb soru işareti olursa diye . Herhangi bir dolgu dört yıl zor dayanır ama kaplama misler gibi dayanıyor ben açıkçası kanal üstü olunca asla dolgu yapmam direkt kaplama .
Anestezi konusu da şöyle. Eğer çok işlem varsa çocuk tek tek hem yaptıramıyor hem doktordan nefret ediyor . Altı yaş arada bir yaş . Yaptıran da var yaptırmayan da . Zaten anestezi tam da bu durumlar için var . Küçücük çocuk diye . Büyük olsa önerilmez zaten .
Herkes sayıya takılmış da şöyle bir okul taraması yapılsa çocukların ağzı görülse böyle demezler . Ülkenin çürük oranı o kadar ama o kadar fazla ki. Zaten sekiz azı diş var ve biri çürürse yandaki de otomatik çürüyor ya da alt çürükse üstü de çürüyor bir bakmışsın hepsi çürümüş . Öyle hızlı ilerliyor ki veli anlamıyor bile. Siz görmemişsinizdir de ışık altında veya röntgenle görünüyor zaten . Bu arada çocukların ağrı eşiği de yüksek bence . Daha bugün beş yaş çocuk geldi kocaman bir apse boynun altı bile dolmuş. Çocukta sıfır ağrı hiç anlamadım nasıl ağrısız oluyor . Anne de şaşırdı . Muhtemelen alttaki dişi de zarar görmüştür böyle büyük enfeksiyona ama çocuk sıfır ağrı. Hiç anlayamadım ben de . Düşecek diye yaptıramamazlık yapmayın düşecek de düşene kadar kaç sene var .
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?