Diş sayısının önemi yok. Genel anestezi her zaman risktir. Bademcik ameliyatı okurken de risktir diş tedavisi de. Çocuk akıllı duran bir çocuksa lokal anestezi elbette tercih edilmeli. Kısaca diş sayısına değil çocuğa bağlı nasıl tedavi edileceği. Ama çocuk durmazsa tükürük içinde dolgu yada kanal tedavisi olacağına genel anestezi altında düzgün şekilde tedavi edilmeli dişlerGenel anestezi ile yapıldığında malum 12 dış . Anestezi sonrası çocukta komplikasyonlar meydana gelme riski lokalden daha fazla değil midir?
Çocuk izin vermiyor diye mi 12 dışı genel anestezi ile yapıyorlar?
Yorumunuz çok kıymetli, çok teşekkür ederim.Ay valla bayadır giriş yapıp yorum yapmıyordum konuyu okuyunca dayanamadım. Devlette çalışan çocuk uzmanı diş hekimiyim . Şaşırdım bu kadar insanın bunu garip bulmasına . Açıklayayım aklımda kalan soru işaretlerini.
Eğer çürük sinirleri etkilediyse mecbur kanal yapılacak kanal demek sinirleri tedavi etmek demek. Süt dişlerinde sinirler çok yukarıda o yüzden ufak çürükler bile sinirleri etkiliyor maalesef .Biz çocukken yapılmıyordu bir şey de olmuyordu diyenlerin kaçırdığı toplumun yüzde doksanı dişle uğraşıyor en iyi ihtimalle ortodontik tedavi ihtiyacı bile aslında bu çürük dişlerin oluşturduğu yer kaybından kaynaklanıyor . Tüm dişler tedavi olmalı ki ağızdaki mikroorganizma yükü azalsın böylece aslında tüm ömrü etkileyecek bir tedavi .
Kaplama da şöyle süt dişi zaten küçük ve çürümeye ana dişlerden daha yatkın organik yapısı fazla olduğundan . Doktor bir bölgeye dolgu yapar ama çocuk diğer bölgeyi çürütür . Kaplama dediğimiz şey çok basit zaten boy boy fabrikasyon şeklinde var . Dolgunun üstüne tık yapışıyor . Öyle dişi çok küçültmek filan yok. Çok sağlıklı dünyada kabul görmüş bir şey zaten. Abd de hele aşırı rutin Türkiye’de keşke yaygınlaşsa . Biz devlette rutin uyguluyoruz . Hani özel olunca maddi kaygı vb soru işareti olursa diye . Herhangi bir dolgu dört yıl zor dayanır ama kaplama misler gibi dayanıyor ben açıkçası kanal üstü olunca asla dolgu yapmam direkt kaplama .
Anestezi konusu da şöyle. Eğer çok işlem varsa çocuk tek tek hem yaptıramıyor hem doktordan nefret ediyor . Altı yaş arada bir yaş . Yaptıran da var yaptırmayan da . Zaten anestezi tam da bu durumlar için var . Küçücük çocuk diye . Büyük olsa önerilmez zaten .
Herkes sayıya takılmış da şöyle bir okul taraması yapılsa çocukların ağzı görülse böyle demezler . Ülkenin çürük oranı o kadar ama o kadar fazla ki. Zaten sekiz azı diş var ve biri çürürse yandaki de otomatik çürüyor ya da alt çürükse üstü de çürüyor bir bakmışsın hepsi çürümüş . Öyle hızlı ilerliyor ki veli anlamıyor bile. Siz görmemişsinizdir de ışık altında veya röntgenle görünüyor zaten . Bu arada çocukların ağrı eşiği de yüksek bence . Daha bugün beş yaş çocuk geldi kocaman bir apse boynun altı bile dolmuş. Çocukta sıfır ağrı hiç anlamadım nasıl ağrısız oluyor . Anne de şaşırdı . Muhtemelen alttaki dişi de zarar görmüştür böyle büyük enfeksiyona ama çocuk sıfır ağrı. Hiç anlayamadım ben de . Düşecek diye yaptıramamazlık yapmayın düşecek de düşene kadar kaç sene var .
Etkilenmemek elde değil. Çok geçmiş olsun size de. Oğlumda henüz ağrı veya başka bir rahatsızlık veren durum yok ama anladığım kadarıyla tedavi edilmediği sürece daha kötüye gidecek. Siz de umarım içinize sinen bir hekim bulup tedavinizi olursunuz. Çocuklar hep sağlıklı olsun.Merhaba bende son çıkan haberden etkilenenlerdenim maalesef. Benim oğlumda 5.5 yasinda 11 diş var yapilmasi gereken. Özelde ki doktor uyutarak yapılır dedi devlette aynı yanıtı verdi. Ama ben çok kararsızım yarın tekrar hem devlete hem özele randevu aldım oğlumu ikna edip en azından 2 şer 2 şer yapılmasını istiyorumsürekli ağrı kesici ve antibiyotik döngüsü içindeyiz bundan dolayı da çok rahatsızım fakat yüreğimde pır pır uyutulmasini istemiyorum
Evet başka görüşler de alarak en kısa zamanda tedavi ettireceğim. Ben kendim hiç diş problemi yaşamadım belki de bu yüzden oğlum için geç kaldım.Pandemi zamanının sonlarında kontrol için devlet hastanesinin diş bölümüne gittim, şikayetim yoktu amacım kontroldu. Neredeyse bütün dişlerime dolgu dedi şok oldum yaptırmadım. Daha sonra başka bir diş hekimine gidip durumu anlattım kim söyledi bu dişlere dolgu diye kızdı. İnanmadım 2 ayrı diş hekimine daha gittim sonuç hiç bir problem yok. Bence başka bir diş hekimine daha gidin.
Eğer gerçekse kaplama yaptirmazdim ama diğer dolgu ve kanalları yaptırırdım çocuğuma. Ağrımaya baslarsa dayanamaz daha çok ufak
Benim de sağlam dişime dolgu yapmışlar, bunu bana daha sonra başka bir işlem için gittiğim doktor söyledi. Geçen ay da Ağız sağlığı merkezine gittim, iki üç kere röntgen çekildi farklı yerlerde, dolgu yapıp gönderdi sorunlu dişimi. İlerleyen günlerde inanılmaz bir ağrı yaşadım ve özel bir kliniğe gittim, tekrar röntgen ve sonucu kanal tedavisi. Böyle olunca da bizlerin kafası karışıyor, doğru hekimi bulabilmek çok önemli diş tedavilerinde.Pandemi zamanının sonlarında kontrol için devlet hastanesinin diş bölümüne gittim, şikayetim yoktu amacım kontroldu. Neredeyse bütün dişlerime dolgu dedi şok oldum yaptırmadım. Daha sonra başka bir diş hekimine gidip durumu anlattım kim söyledi bu dişlere dolgu diye kızdı. İnanmadım 2 ayrı diş hekimine daha gittim sonuç hiç bir problem yok. Bence başka bir diş hekimine daha gidin.
Eğer gerçekse kaplama yaptirmazdim ama diğer dolgu ve kanalları yaptırırdım çocuğuma. Ağrımaya baslarsa dayanamaz daha çok ufak
Biz de kızımıza geçen yıl 6 yaşında genel anestezi ile 9 dişine bu işlemleri yaptırdık. Aslında konu sahibi de tam anlamadığı için aktaramamış. Şimdi şöyle ki; çocukların dişleri 12 yaşına kadar bir fiil değişiyormuş bu kanal tedavisi uygulanan dişler genelde erken çürümüş 12 yaş civarı değişmesi gereken süt dişleri. Yani 6-7 yaşında bu dişler çürümüş olunca 12 yaşa yetisemeden erkenden düşüyor. Erken düşünce uzun süre alttan diş gelmezse diğer dişler çıkacak dişin önüne geçiyor damak yapısı bozuluyor, eğer erkenden yeni dişi gelirse de bu defa çikolata ve şekeri en çok yedikleri, dişlerine iyi bakamadıklari dönemde kalıcı dişler çıkmış oluyor. Normal seyrinde giden bir çocuk 12 yaşında yepisyeni dişleri ile hayata başlarken bizim çocuklar çoktan o dişleri çıkartıp çürütmüş oluyor.iyi implant dememis
sut dise kanal tedavi bana cok mantiksiz geldi. kanal tedavisi dedigin sinirleri aliyor dolduruyor falan. hangimizin 6 yasindaki disiyle 16 yasindaki disi - cenesi bir ki. bu kadar küçük yasta böyle bir isleme gercekten gerek var mi?
kaplama falan yok artik. kaplama dediginiz disi inceltip bir ömürlük yok edip yapay bir şeyle kaplamak. cidden 6 yasinda cocugun kaplamasi olsa ne olmasa ne, benim yegenim 8 yasina girecek hala bazi disleri düşüyor bazilari cikiyor daha tamamlanmadi. 6-9 yas arasi cocuklarin agzinda disleri fare götürmüş olur zaten. gayet normal bir sey.
bence baska doktorlara da gosterin. ben olsam bir ömürlük etkileyecek kaplama falan yaptirmazdim. annem 60inda yaptirdi kaplama - ki A kalite ürün secti elma bile yiyemiyor.
Bir baska dis doktoru daha muayene ettirin. Siz bir sey demeden bekleyin doktor ne diyecek aynısı derse mecbursun maalesef. Ama kanal tedavisi yaptırman sart o disleri düsmesi daha uzun süre var. Bir de cocugunuz aksamları seker cikolata tarzı yedirmeyin disleri fırcalatsanız bile disleri cürütüyorMerhaba hanımlar
Bugün oğlum ilk defa diş muayenesine gitti, 6 yaşında. Gözle görülen iki dişte çürük var. Ben bu dişlere dolgu vs daha basit işlemler beklerken diş hekimi 2 kanal tedavisi, 4 yarım kanal tedavisi, 3 kaplama, 2 dolgu ve bir diş için çekim uygulanması gerektiğini söyledi. Belirgin bir rahatsızlığı, ağrısı vs olmadığı için baya şaşırdım. Tabii uzmanlık alanım değil o yüzden bir şey diyemiyorum ama bu genel anestezi beni çok korkutuyor. Şimdiye kadar da duymamıştım süt dişlerine kanal tedavisi, bu da benim cahilliğim.
Biraz panik oldum, daha önce küçük çocuklarıyla bu süreçlerden geçmiş hanımların tecrübesini dinlemek isterim. Herkese şimdiden teşekkürler.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?