• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Küçük çocuklarda kanal tedavisi ve genel anestezi korkusu

• Konu Sahibi Konu Sahibi vian
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Son zamanlarda diş konusunda ülkeye bir şey oldu ya.
Kliniğin kapısından geçmek 50, 4 5 sefer git gel yapacağın işlemler 150 bin üstüne mal olmaya başladı.
Uzmanı değiliz tabi ki doğruyu bilmiyoruz ama implant yaptırdığı için dişçiye kendisiyle gelen 8 yaşındaki çocuğunu bir kontrol edilsin diye muayene ettiren arkadaşıma da buna benzer bir liste çıkarttılar. Onda kaplama yoktu bu arada.
Başka görüş alırdım ben olsam. Şikayeti yoksa da ellemezdim gibime geliyor.

Sanırım yapılacak işlem çok fazla olduğu için lokal anesteziden hiç bahsetmedi. Aslında oğlum sakince muayene oldu, bilmiyorum belki işlem de yaptırabilirdi ama onun bahsi hiç geçmedi. Benim tecrübesizliğime denk geldi, çok detay soramadım. Hangi diş çekilecek, hangiler kanal tedavisi olacak, ben sormadım doktor da tek tek açıklamadı. Genel bir liste çıkardı.

Maşallah cesur delikanlıya. 🌼 Elbette ben de daha kötü olmasını, ağrı çekmesini istemem. Oğlum durur muydu bilmiyorum, lokal anestezi hiç söz konusu olmadı ben de şaşkınlıktan fazla soru soramadım.
Annesi,

Babam (68 yasinda) 1 ay once kaplama yapilacak disleri icin lokal anestezili dis torpuleme ve kanal islemi gordu, 1 aydir adam basinin agrisindan surunuyor, yemek yiyememesi de cabasi cunku kaplama yapilacak dişlerin oturmasi, apselerinin gecmesi vs bekleniyor. Gecen gun gecici kaplamalari takildi (daha baska islemleride olacak) ama bas agrisi henuz gecmedi. Beyin tomografisi cekilmek zorunda kaldi, sonuc bekliyoruz.

Korkutmak istemem, eminim isinin ehli bir dis hekimine muayene olmussunuzdur ama ben olsam birkac dis hekiminden daha gorus alirdim, devlette ya da bir universite hastanesi dis hekimliginde de mutlaka muayene ettirirdim. Hepsinin karari bu kadar cok islemse de uygulatirdim, sonucta dis agrisi korkunc birsey.

Kızım 7 yaşında devlete gidiyoruz diş hekimine
En fazla dolgu yapiliyor
Geçen ay çürük fazla diye çekti dr
Süt dişi zaten çikar dedi

Sizin ki para tuzagı resmen
Devlete gitmenizi tavsiye ederim

Devlette cocuk icin dis randevusu nasil aliyorsunuz?

Süt dişler dökülecek olarak görülse de bir yerde çürük köke inerek arkasından gelen dişlerin de sağlam olmasını engelliyor diye bir yazı okumuştum.
Elbette bence de çürük olan dişlerin tedavi edilmesi gerekir. Benim anlamadığım sadece 2 dişte çürük var. Bunlara kanal tedavisi gerekse tamam ama diğer 10 diş neden bu kadar işlem gerektiriyor onu o anki şokla soramadım. 2 tam 4 yarım kanal tedavisi dendi. 1 diş zaten çekilecek.

Annesi,

Babam (68 yasinda) 1 ay once kaplama yapilacak disleri icin lokal anestezili dis torpuleme ve kanal islemi gordu, 1 aydir adam basinin agrisindan surunuyor, yemek yiyememesi de cabasi cunku kaplama yapilacak dişlerin oturmasi, apselerinin gecmesi vs bekleniyor. Gecen gun gecici kaplamalari takildi (daha baska islemleride olacak) ama bas agrisi henuz gecmedi. Beyin tomografisi cekilmek zorunda kaldi, sonuc bekliyoruz.

Korkutmak istemem, eminim isinin ehli bir dis hekimine muayene olmussunuzdur ama ben olsam birkac dis hekiminden daha gorus alirdim, devlette ya da bir universite hastanesi dis hekimliginde de mutlaka muayene ettirirdim. Hepsinin karari bu kadar cok islemse de uygulatirdim, sonucta dis agrisi korkunc birsey.
Mutlaka başka görüşler de alacağım. Dediğini gibi yetişkinler için bile zor işlemler bunlar. 😢

Son zamanlarda diş konusunda ülkeye bir şey oldu ya.
Kliniğin kapısından geçmek 50, 4 5 sefer git gel yapacağın işlemler 150 bin üstüne mal olmaya başladı.
Uzmanı değiliz tabi ki doğruyu bilmiyoruz ama implant yaptırdığı için dişçiye kendisiyle gelen 8 yaşındaki çocuğunu bir kontrol edilsin diye muayene ettiren arkadaşıma da buna benzer bir liste çıkarttılar. Onda kaplama yoktu bu arada.
Başka görüş alırdım ben olsam. Şikayeti yoksa da ellemezdim gibime geliyor.
Başka görüşler de alacağım mutlaka. Dediğiniz gibi uzmanı değiliz, hekim ne derse güvenmek zorundayız ama çok üzüldüm daha 6 yaşında, ağrısı bile olmayan çocuğa 6 kanal, 3 kaplama, 1 çekim, 2 dolgu 😓

Aynı anda 12 dişe işlem yapılacak genel anestezi altında. Öncelik sırasıyla lokal anestezi ile işlem yapma söz konusu olmadı, hepsini bir seferde yapmak istiyorlar.
Oooo gerçekten mi?
Bir kaç doktora muhakkak gösterin 12 dış çok fazla. Geçen ki haberide gormussunuz ben bahsetmek istemedim olumsuzluk olmamasi adına inanın o haberden sonra çok tedirgin oldum. Allah korusun. Sakın bir kaç doktora gozukmeden işlem yapmayın. Kanal dolgu vb işlem toplam 12 işlem aynı anda yapılacak ve küçük bir çocuğa. Özelde ayrı sorun devlette ayrı sorun. Siz de bilirsiniz elbette ama naçizane tavsiyem.

Devlette cocuk icin dis randevusu nasil aliyorsunuz?
İstanbul üniversitesi diş hekimliği fakültesi için her gün saat 12 de sanirim bir sonraki gün için randevu açılıyor, internet sayfası üzerinden ilk muayene için randevu alabiliyorsunuz. Sanirim telefon ile de randevu alınabiliyor. Google da istanbul üniversitesi diş hekimliği randevu yazarsanız çıkacaktır.
En azından bir genel muayene hemen yapılmış olur bu sekilde.
Diğer devlet kurumları nasıl inanın pek bilgim yok ama ağız diş sağlığı merkezlerinde de uzman diş hekimleri de var.

6 yaşında ki çocuğun süt dişlerinin dökülüp daimi dişlerinin yerine gelmesi yaklaşık4- 5 yıl sürer. Eğer süt dişlerine zamanında tedavi edilmez ise alttan gelecek olan daimi dişe yer kalmaz ve çapraşıklık oluşur. Süt dişlerine kanal tedavisi yapılır özellikle ortalama 11 yaşında değişecek olan süt ikinci azılar ise mutlaka yapılmalı. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra diş kırılmasın diye kaplama denilen paslanmaz Çelik kron uygulaması yapılır ki dişin ömrü uzun olsun. Siz 2 çürük görebilirsiniz ama 2 diş arası arayüz çürüğü denilen gözle görüşmeyen çürükler olabilir. Yapılacak diş sayısı fazla olduğu için genel anestezi tavsiye etmişlerdir. Gene de başka bir pedodontiste götürün içiniz rahat etsin. Bu arada zamanında yaptırmadığınız işlemlere 12 yaşından sonra daha çok para ödemek zorunda kalırsınız bilginiz olsun. Lütfen hiç bir fikri olmayan kişilere sormak yerine başka çocuk diş hekimlerinin fikrini alın. Çünkü gelen yorumlar birbirinden bilgisizce

Bu arada bence adaptif bir cocuksa muhakkak devlet hastanesi veya üniversitesi hastanesinde de bir muayene ettirin. Genel anestezi zaten riskli bir durum, hele küçük çocuklarda cok daha riskli. Ameliyathane ortamı nasıl, nasıl bir ekip anestezi işlemini uygulayacak, ne kadar süre yatış yapması gerekecek gibi konuları da sorgulamak gerekiyor. Parasini geçtim sonuçta insan evladı için her şeyinden kısabiliyor, onlar için varız.

Oooo gerçekten mi?
Bir kaç doktora muhakkak gösterin 12 dış çok fazla. Geçen ki haberide gormussunuz ben bahsetmek istemedim olumsuzluk olmamasi adına inanın o haberden sonra çok tedirgin oldum. Allah korusun. Sakın bir kaç doktora gozukmeden işlem yapmayın. Kanal dolgu vb işlem toplam 12 işlem aynı anda yapılacak ve küçük bir çocuğa. Özelde ayrı sorun devlette ayrı sorun. Siz de bilirsiniz elbette ama naçizane tavsiyem.
Ben de çok tedirginim. Mutlaka birkaç doktordan daha görüş alacağım. Malesef bu haberler sık sık gündeme geliyor. İnsan ne yapacağını bilemiyor. Hekimlere güveniyorum elbette ama çok da endişeliyim. Hemen karar vermeyeceğim mutlaka başka görüşler de alacağım.

6 yaşında ki çocuğun süt dişlerinin dökülüp daimi dişlerinin yerine gelmesi yaklaşık4- 5 yıl sürer. Eğer süt dişlerine zamanında tedavi edilmez ise alttan gelecek olan daimi dişe yer kalmaz ve çapraşıklık oluşur. Süt dişlerine kanal tedavisi yapılır özellikle ortalama 11 yaşında değişecek olan süt ikinci azılar ise mutlaka yapılmalı. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra diş kırılmasın diye kaplama denilen paslanmaz Çelik kron uygulaması yapılır ki dişin ömrü uzun olsun. Siz 2 çürük görebilirsiniz ama 2 diş arası arayüz çürüğü denilen gözle görüşmeyen çürükler olabilir. Yapılacak diş sayısı fazla olduğu için genel anestezi tavsiye etmişlerdir. Gene de başka bir pedodontiste götürün içiniz rahat etsin. Bu arada zamanında yaptırmadığınız işlemlere 12 yaşından sonra daha çok para ödemek zorunda kalırsınız bilginiz olsun. Lütfen hiç bir fikri olmayan kişilere sormak yerine başka çocuk diş hekimlerinin fikrini alın. Çünkü gelen yorumlar birbirinden bilgisizce
Siz dış hekimimisiniz? 12 dış e aynı anda operasyon olur mu?
Merakımdan soruyorum benim de evladım var bu gibi durumla karsilasma olasiligim çok yüksek. Biz endişeleniyorum ancak bu kar Doğal süreçler mi? Geçen gün haberlerde gormussunuzdur küçücük bir yavru bu yüzden melek oldu.

Siz dış hekimimisiniz? 12 dış e aynı anda operasyon olur mu?
Merakımdan soruyorum benim de evladım var bu gibi durumla karsilasma olasiligim çok yüksek. Biz endişeleniyorum ancak bu kar Doğal süreçler mi? Geçen gün haberlerde gormussunuzdur küçücük bir yavru bu yüzden melek oldu.
Genel anestezi ile yapılacaksa evet aynı anda tüm işlemler yapılır. Genel anestezi değilse zaten çocuk izin verdiği kadarı yapılır. Haftada 1 dolgu gibi.

Ben de çok tedirginim. Mutlaka birkaç doktordan daha görüş alacağım. Malesef bu haberler sık sık gündeme geliyor. İnsan ne yapacağını bilemiyor. Hekimlere güveniyorum elbette ama çok da endişeliyim. Hemen karar vermeyeceğim mutlaka başka görüşler de alacağım.
Yavrucuğunuza sağlık diliyorum, ışıl ışıl parlasın güzel dişleri. Sağlıkla sorunsuz atlatsın.

Genel anestezi ile yapılacaksa evet aynı anda tüm işlemler yapılır. Genel anestezi değilse zaten çocuk izin verdiği kadarı yapılır. Haftada 1 dolgu gibi.
Genel anestezi ile yapıldığında malum 12 dış . Anestezi sonrası çocukta komplikasyonlar meydana gelme riski lokalden daha fazla değil midir?
Çocuk izin vermiyor diye mi 12 dışı genel anestezi ile yapıyorlar?

Teşekkür ederim yorumunuz için. Evet elbette benim göremediğim sorunlar da olabilir. Sadece bu kadar beklemiyordum ağrısı vs de olmadığı için, o yüzden çok şaşırdım ve endişelendim. Başka hekimlerden de görüş alarak tedavi ettireceğim mutlaka.

Ay valla bayadır giriş yapıp yorum yapmıyordum konuyu okuyunca dayanamadım. Devlette çalışan çocuk uzmanı diş hekimiyim . Şaşırdım bu kadar insanın bunu garip bulmasına . Açıklayayım aklımda kalan soru işaretlerini.

Eğer çürük sinirleri etkilediyse mecbur kanal yapılacak kanal demek sinirleri tedavi etmek demek. Süt dişlerinde sinirler çok yukarıda o yüzden ufak çürükler bile sinirleri etkiliyor maalesef .Biz çocukken yapılmıyordu bir şey de olmuyordu diyenlerin kaçırdığı toplumun yüzde doksanı dişle uğraşıyor en iyi ihtimalle ortodontik tedavi ihtiyacı bile aslında bu çürük dişlerin oluşturduğu yer kaybından kaynaklanıyor . Tüm dişler tedavi olmalı ki ağızdaki mikroorganizma yükü azalsın böylece aslında tüm ömrü etkileyecek bir tedavi .

Kaplama da şöyle süt dişi zaten küçük ve çürümeye ana dişlerden daha yatkın organik yapısı fazla olduğundan . Doktor bir bölgeye dolgu yapar ama çocuk diğer bölgeyi çürütür . Kaplama dediğimiz şey çok basit zaten boy boy fabrikasyon şeklinde var . Dolgunun üstüne tık yapışıyor . Öyle dişi çok küçültmek filan yok. Çok sağlıklı dünyada kabul görmüş bir şey zaten. Abd de hele aşırı rutin Türkiye’de keşke yaygınlaşsa . Biz devlette rutin uyguluyoruz . Hani özel olunca maddi kaygı vb soru işareti olursa diye . Herhangi bir dolgu dört yıl zor dayanır ama kaplama misler gibi dayanıyor ben açıkçası kanal üstü olunca asla dolgu yapmam direkt kaplama .

Anestezi konusu da şöyle. Eğer çok işlem varsa çocuk tek tek hem yaptıramıyor hem doktordan nefret ediyor . Altı yaş arada bir yaş . Yaptıran da var yaptırmayan da . Zaten anestezi tam da bu durumlar için var . Küçücük çocuk diye . Büyük olsa önerilmez zaten .

Herkes sayıya takılmış da şöyle bir okul taraması yapılsa çocukların ağzı görülse böyle demezler . Ülkenin çürük oranı o kadar ama o kadar fazla ki. Zaten sekiz azı diş var ve biri çürürse yandaki de otomatik çürüyor ya da alt çürükse üstü de çürüyor bir bakmışsın hepsi çürümüş . Öyle hızlı ilerliyor ki veli anlamıyor bile. Siz görmemişsinizdir de ışık altında veya röntgenle görünüyor zaten . Bu arada çocukların ağrı eşiği de yüksek bence . Daha bugün beş yaş çocuk geldi kocaman bir apse boynun altı bile dolmuş. Çocukta sıfır ağrı hiç anlamadım nasıl ağrısız oluyor . Anne de şaşırdı . Muhtemelen alttaki dişi de zarar görmüştür böyle büyük enfeksiyona ama çocuk sıfır ağrı. Hiç anlayamadım ben de . Düşecek diye yaptıramamazlık yapmayın düşecek de düşene kadar kaç sene var .

Back