• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Küçük Ağa, ‘Yalancı ve rüşvet veren bir çocuk’

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Küçük Ağa dizisinin minik kahramanı Mehmet Can’ın kötü örnek olduğu ve çocukların ahlaki gelişimine zarar verdiği gerekçesiyle Kanal D’ye yaklaşık 156 bin TL ceza kesti.
Sitene Ekle
-yalanci-ve-rusvet-veren-bir-cocuk--4818990.Jpeg

ÖNDER YILMAZ / Ankara

RTÜK raporunda dizinin kahramanı Mehmet Can için, “yalancı güvenilmez, insanları kandıran, rüşvet veren, ailesine ve büyüklerine karış gelen, kural tanımaz, başkalarının huzurunu hiçe sayan, özel hayatın gizliliğini umursamayan, sözünde durmayan intikam alan, gösterişi seven ve benzeri kötü özelliklere sahip bir çocuk” profili çizdi.

RTÜK’ün hazırladığı rapora göre, 9 Eylül 2014’te Kanal D’de yayınlanan Küçük Ağa adlı dizide Mehmet Can’ın, “uçağa hamster sokmaktan, kızlara kur yapıp onlarla otel odasında ailelerinden gizli parti vermeye, rüşvetle tekne kaçırıp kaptanlığını yaparak bakşa ülkenin sularına girmeye ve ülkelerarası ilişkileri germeye, ünlü bir futbolcunun nişanlısını aldattığı kadınla fotoğraflarını çekip internette paylaşarak futbolcunun nişanlısıyla ayrılmasına sebep olmaya, büyüklerine yalan söyleyip onları kandırmayı iş bilerek yeri geldiğinde intikam almaya kadar” kötü örnek olacak birçok yaramazlığı ekrana aktarıldı.

Vatandaşlar da şikâyetçi
Dizinin yayınından sonra RTÜK’e çok sayıda vatandaş şikayette bulunarak, “Çocuk karakteri playboy benzetmesi yapılarak parti düzenlemeleri çocukları olumsuz etkileyecek yönde”, “Rüşvete teşvik aşılanıyor”, “Evden kaçmayı özendiriyor. Yalan söyleme, sözünde durmama alışkanlığı çocuklarımızı olumsuz etkiliyor” şeklinde ifadeler kullandı. Raporda, Mehmet Can’ın dizinin son bölümündeki tüm davranışlar tek tek mercek altına alınarak değerlendirildi. Bilimsel Kitap ve yayınlardan alıntıların da yapıldığı raporda, Mehmet Can profili için şu ifadeler kullanıldı:

‘Zarar veriyor’
“8 yaşındaki Mehmet Can adlı karakter, kendisinden beklenmeyecek derecede davranışlar sergilemekte ve bu davranışlarıyla özellikle izleyici yaşıtlarına zarar veriyor.”
milliyet

Rating ugruna dizilerin kalitesi dusmeye basladi. Bu dizi basindan beri hic hosuma gitmedi ama cocuklarin ahlakini bozmamak adina butun dizilere bir sinirlama getirilmeli, para cezasi yetersiz. :KK12:

Son düzenleme:
Dizi ve evlilik programları tv'de olmaması gerekenler sıralamasında ilk 2'yi oluşturur, amcam teyzeme, yengem enişteme hopladı gibi programlarda kaldırılsın.
Her kanala en çok izlenen saatlerde günde en az 4 saat kamu yararına programlar konulması lazım ama tabii içeriklerinde genel kültür, eğitim, hukuk vb olacak ki bir faydası olsun.

İşte geçen gün de dedim ya
Gün geçmiyor ki bi saçmalık olmasın ....
Gerçekte öyle bi çocuk var olamaz zaten.

hiç izlemediğim bi dizi,izlediğim bi kaç dizi var
şu aralar benim adım gültepe'yi çok beğeniyorum

Diziyi izlemediginden bilgim yoktu .
Nasıl bir karakter oluşturmuş senaristi böyle , dizideki kötü adamının anlatıldığını sandim bir an icin .

Dizi ve evlilik programları tv'de olmaması gerekenler sıralamasında ilk 2'yi oluşturur, amcam teyzeme, yengem enişteme hopladı gibi programlarda kaldırılsın.
Her kanala en çok izlenen saatlerde günde en az 4 saat kamu yararına programlar konulması lazım ama tabii içeriklerinde genel kültür, eğitim, hukuk vb olacak ki bir faydası olsun.
Dusuncesi bile guzel, ama bilincli bir toplumdansa beyni uyusturulmus bir millet daha cazip bazilarina gore.:KK51:

Dusuncesi bile guzel, ama bilincli bir toplumdansa beyni uyusturulmus bir millet daha cazip bazilarina gore.:KK51:

Büyükleri tv başına kilitliyorlardı, çocuklarda nasibini almaya başladı maalesef, eskiden çocuklar için ne güzel programlar vardı, bir Uykudan Önce programıyla çocuklar diş fırçalamayı, yalan söylememeyi, temizliği, arkadaşlık ilişkilerini öğreniyorlardı, şimdi diziler yapıyorlar çocukları olmadık fantastik bir dünyanın içine sokuyorlar, bu dizinin adı bile fena, nedir öyle Küçük Ağa, ağalık düzeni zaten bir sıkıntı, birde çocukluklara ağa olmayı mı öğretiyorlar?

Bir sürü kanal var, her kanalda da hergün birkaç dizi oynuyor, bazısı var bu dizilerin hepsini takip ediyor, hiç mi sıkılmaz insan?
Aç bir haber programı, bir belgesel seyret değil mi? Benim ki hayal zaten, yapmazlar böyle birşeyi, yaparlarsa da benim söylediğim amaca hizmet eder mi meçhul.
Dizilerle evlilik programları kalksa o bile yeter, ben ona da razıyım, en azından tv bağımlısı insanlar bağımlılığından kurtulur, sosyal hayata karışır.

Büyükleri tv başına kilitliyorlardı, çocuklarda nasibini almaya başladı maalesef, eskiden çocuklar için ne güzel programlar vardı, bir Uykudan Önce programıyla çocuklar diş fırçalamayı, yalan söylememeyi, temizliği, arkadaşlık ilişkilerini öğreniyorlardı, şimdi diziler yapıyorlar çocukları olmadık fantastik bir dünyanın içine sokuyorlar, bu dizinin adı bile fena, nedir öyle Küçük Ağa, ağalık düzeni zaten bir sıkıntı, birde çocukluklara ağa olmayı mı öğretiyorlar?

Bir sürü kanal var, her kanalda da hergün birkaç dizi oynuyor, bazısı var bu dizilerin hepsini takip ediyor, hiç mi sıkılmaz insan?
Aç bir haber programı, bir belgesel seyret değil mi? Benim ki hayal zaten, yapmazlar böyle birşeyi, yaparlarsa da benim söylediğim amaca hizmet eder mi meçhul.
Dizilerle evlilik programları kalksa o bile yeter, ben ona da razıyım, en azından tv bağımlısı insanlar bağımlılığından kurtulur, sosyal hayata karışır.
Bi de evlilik programi sunuculari kendilerini topluma oyle sevdirmis ki, annem dahil bayiliyorlar kadinlara. Gunduz kusagi kadin programlarindan nefret ediyorum zaten, basima agrilar giriyor, midem bulaniyor. Kesinlikle bu tur programlarin o saatte yeri olmamasi lazim tvde.
Cocuklarin tertemiz beyni bu aptalca seylerle doldurulamayacak kadar degerli. Simdiki cizgi filmler bile cocuklari aptal yerine koyuyor. Basarabilirsem eger cocuguma hic tv izletmek istemiyorum.
Bazen dusunuyorum annem okumamis bi kadin, kimilerine gore cahil, ama o akliyla bize oyle guzel seyler izletirdi ki bize, trt de resim yapan bi amca vardi kivircik sacli, onun sayesinde resim derslerine ilgim artti. Dizi desen hic hatirlamiyorum izledigimi. Simdiki cocuklar Yaman, Mira, Behlul, Bihter herkesi biliyor valla....

Son dönemdeki etkileri görmezden gelinemez ama ben daha da eskilere giderek Televizyonun hayatımızı ne kadar etkilediği üzerine bu aralar bir hayli düşünür oldum. Özellikle de burada farklı farklı konuları okurken izlediğimiz şeylerin bizi çok yanlış çıkarımlara sevk ettiğini gördüm. Örneğin son günlerde BDV'de üvey annelik üzerine birkaç konu açıldı, denk geldiyseniz. Bir imaj var genelin aklında, üveyse kötüdür diye. Düşünüyorum da böyle gaddarca çıkarımlarda bulunmamızın altındaki sebep aslında bize yansıtılanlar, senelerdir izlediklerimiz. Bana öyle geliyor.

Daha başka bir sürü konuda toplumun algısıyla oynandığı bir gerçek. Sekreterlik, hosteslik gibi meslek gruplarının mesela toplumdaki imajı genel olarak atıyorum bir öğretmen, doktor, mühendis gibi olmuyor. Bunun sebebini de açıkçası Türk filmlerinde gördüğümüz patronunun sarkıntılık ettiği çalışanlar ya da bu tarz meslek gruplarına senaristin/yönetmenin uygun görüp de giydirdiği kostümler, takınmasını istediği tavırlar olarak görüyorum.

Şimdilerde de moda olan vurdulu kırdılı filmler ve zenginlerin hayatlarının gösterildiği diziler de yine bizim algılarımızla oynuyor, geçmişteki örneklerinden de destek alarak tabii ki. Yani özetle ben bu durumun yeni yeni ortaya çıktığını düşünmüyorum, aslında geçmişte de vardı fakat artık daha fazlalar. Sonuçta bütçeleri artık eskisi gibi kısıtlı değil. Daha fazla üretmeye(!) uygun şartlar var elinde yapımcıların o yüzden çoğalmış olmaları da normal :KK14:

Çoluk çocuk güzel ???? Örnek alsın diye yapmışlar diziyi???
Bizim evdede epey kavgası oldu bunun.
Benim bücür arkadaşlarından duymuş , bir bölüm izledik. Kalkıp dövesim geldi valla küçük ağa karakterini.
Şimdi izin vermiyorum sözde, ben yokken geçen pc den izlemiş 4-5 bölümünü..
Bela oldu başıma ...

Back