Kronik Yorgunluk

daylight

Suna Keskin
Kayıtlı Üye
6 Mayıs 2008
2.455
45
Dengeli beslenme ile yorgunluğunuzu hafifletebilirsiniz. yasakkelime

Günümüzde birçok kişinin yaşadığı kronik yorgunluk sendromunun tedavisinde belirlenmiş bir beslenme yöntemi yok. Ancak dengeli beslenme ile yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları gibi semptomları hafifletebilirsiniz.

Belirtiler gribe benziyor

Birçok kişinin şikâyeti olan konik yorgunluk sendromunun genellikle grip benzeri belirtileri var, ancak aydınlanmış bir nedeni veya tedavi için uygulanan özel bir kür bulunmuyor.

Kısa süreli hafıza kayıpları

Genellikle kilo kaybına neden olan bir yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde hassasiyet, eklem ağrıları, konsantrasyon bozukluğu, uykuya rahat dalamama, egzersizden 24 saat sonra dahi süren bitkinlik hali ve kısa süreli hafıza kayıpları semptomlar arasında sayılabilmektedir. Ayrıca kronik veya tekrarlayan düşük ateş görülebilir.

Kronik yorgunluk sendromu için herhangi laboratuvar testi yoktur.

Kontrol edilemeyen stres başka hastalıkların yanı sıra kronik yorgunluk sendromunun da en önemli nedeni olarak görülür. Tedavide spesifik bir beslenme yöntemi bulunmamaktadır ancak dengeli bir beslenme uygulamanın önemi ise tartışılamaz.

Beslenme önerileri

Bağışıklık sistemini güçlendirip, enerji verecek besinler tüketilmelidir. Özellikle sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Meyvelerde C vitamini açısından zengin kuşburnu, karpuz, mandalina, kivi ve portakal tercih edilmeli. Ispanak, pazı, sivribiber, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi sebzelerin tüketimi artırılmalıdır.

Alkolü azaltmak da yorgunluktan kurtulmada en önemli etkenlerden birisidir. Çünkü alkol bağışıklık sistemini zayıflatır ve yorgunluğa sebep olur.

Kafeine dikkat!

Kafein içeren içecekler de makul ölçülerde tüketilmelidir. Kafein; sinir sistemini uyarır ve uykuya dalmayı etkileyerek semptomları şiddetlendirir.

Çinko içeriği zengin olan besinler; özellikle deniz ürünleri, kırmızı et, yumurta, süt, kuru baklagil ve tam tahıllar tüketilmelidir.

Eklemde sorun varsa bunları yiyin!

Elzem yağ asitleri tüketilmelidir. Bu sendromun bazı nedenlerinden biri de eklemlerde meydana gelen inflamasyon ve bezlerde oluşan şişliklerdir. Bu semptomlar elzem yağ asitlerinden zengin beslenme şekliyle hafifletilebilir. Örneğin; balık, ceviz, fındık, badem, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.

• Magnezyum, kas ve sinir sisteminde etkindir.

• Magnezyumun yeterli alımı kasları rahatlatacaktır. En iyi kaynakları; kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve tam tahıl taneleridir.

• Günde 2,5-3 litre su içilmesi yararlı olacaktır.

Sebze tüketin

Yorgunluğu giderici besinler olan elma, kayısı, kivi, muz gibi meyveler ile maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, havuç, patates, turp, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve yeşil çay tüketilmesi önerilir.

Yorgunluk veren besinler arasında olan çok yağlı, şekerli ve hazır besinler, sakatatlar ile alkol, asitli içecekler, kahve tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

Demir eksikliğine bağlı kansızlık varsa...

Yorgunluğun temel nedenlerinden biri, demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Bu nedenle haftada 2-3 kez yağsız kırmızı et tüketilmeli ve yanında C vitamini içeren besinler (sebze-meyve) yer almalıdır. Ayrıca kuru meyvelerin demir içeriği yüksek olduğundan, ara öğünlerde tercih edilebilir.

Son olarak uyku düzenine dikkat edilmeli. Her gün yedi-sekiz saat rahat ve huzurlu bir uyku uyumaya çalışılmalıdır.
 
ya bende de hep yorgunluk var bedenimde.ne kadar uyuyrsam uyuyayım hep yorgunum,daha çok yatmak istiyorum her tarafım ağrıyor:uhm:
 
Arkadaşlar her ne kadar kronik yorgunluk sebebpleri beslenme ve bu gibi şeyler olarak söylensede kişinin içinde bulunduğu ruhsal durum psikolojik zorlamar da başlı başına büyük bi etken bence çözümse kendinize ayıracağınız güzel bir gün doğayla iç içe olun evden çıkın artık hayata ve kendinize güzel bi gülümseyin bakın o zmaan ne oluyorrrr...
 
bu tarz duurumlarda vücudun istediğinin tersini yapmanın çok faydasını gördüm ben ... canım yataktan çıkmka istemorsa inadına klakıp marekte yürüyn gelin ...vs ... kendimizle en iyi biz başederiz diye düşünüyourm ..ama çok çok kötü duurumdaysa eğer bu belirtiler bence terapist ile görüşün muhakkak yıpratmaya gerek yok vücudu..
 
bende aynı dertten yakınıyorum... ben zaten depresyon tedavisindeyim 8 ay falan oldu ama 3 aydır gidemedim doktoruma çok para üst üste cağırıyor ilacımı hala alıyorum ama dozunu düşürmüştü depresyon sırasında çok agresif ve uykuya hasrettim çok kilo vermiştim epeyce bir düzeldim şu anda sakinim vara yoğa sinirlenmiyorum kiloda aldım ama sabahları yataktan cıkmak istemiyorum uyanınca ama bir arkadaşımızın dediği gibi tam tersini yapıyorum yataktan fırlıyorum güzel bir kahvaltı edip sabah türk kahvesi ve tek günde tek sigara keyfimi yaptıktan sonra yorgunluğumdan eser kalmıyor akşama kadar koşuşturuyorum ama sabahları yataktan çıkmak istemiyorum ama uyumak istesemde uyumam çünkü uykumu almış oluyorum 8 saat yeterli bende uyuyorum zaten...
 
valla alın bendende o kadar.sabah uyandığım saatler en sağlam oldugum saatler.zaman geçtikçe üstüme yorgunluk çöküyor.akşam kıpırdayacak halim kalmıyor.çocukken uykusuzluktan muzdariptim;şimdide uykudan.gözümü açamıyorum.nerdeyse işyerinde bile uyuycam.hep yorgunum hep yorgunum.8 saat uyuyorum.öğünlerimi hiç kaçırmam.sigara yok alkol yok.ama neden böylryim bilmiyorum.offff ya.
 
ben de sabhaları kalkamıyorum...yataktan kalkmak bana nasıl zor geliyor anlatamam...
akşam işten döndüğümde de enerjim sadece yemek ve ortalık toplamaya yetiyor, ekstra hiç bir şeye elim ermiyor
 
Benim sürekli bir yorgunluğum var. Uyuyorum dinleniyorum ama yorgunluğum hiç gitmiyor. Akşam işten eve gelince yemek dışında iş yapamıyorum çok zor geliyor kolumu kaldıracak halim olmuyor. Dün pazardı çalışmadığım ve tatil yapabildiğim tek gün. Ctesiden temizliğimi yaptığım için bütün pazar hiç abartmıyorum yattım uyudum ama bu sabah yine yataktan sürünerek çıktım. Nedenini bilemiyorum ama bu uyuşukluk hissi beni çok rahatsız ediyor.
 
Bencede psikolojiyle alakası var.Bende yataktan kalkamıyorum çok yorgun ve halsiz oluyorum.Özellikle canım sıkkın ise.Her tarafım tutulmuş bir şekilde sabahları uyanıp işe gitmek ne kadar kötü yaabenneyaptımki
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…