Pulmonoloji - Göğüs Hastalıkları Kronik bir Akciğer hastalığı olan BRONŞEKTAZİ yi nasıl bilirsiniz?

  • Konu Sahibi Konu Sahibi sca82
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

sca82

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Şubat 2007
61
1
98
Ankara
BRONŞEKTAZİ

Bronşların doğuştan ya da sonradan dönüşsüz biçimde genişlemesidir. Kronik bronşit bu gelişmenin başlıca sorumluları arasında yer alır.

Bronşektazi, yani bronş genişlemesi çeşitli biçimlerde ve bronş ağacında değişen yaygınlıkta görülebilir. Doğumsal olduğu kadar, bronşlara yerleşen enfeksiyon etkenlerinden de kaynaklanabilen bir bozukluktur. Hastalık uzun süre belirti vermez. Ama iltihaplanma ilerlediğinde ilk kez iltihaba bağlı belirtilerle fark edilebilir.

NEDENLERİ

Bebekken ortaya çıkan bronş genişlemeleri doğumsaldır. Bronş duvarının esnekliğini ve desteğini sağlayan etkenlerin yetersizliği sonucu, bronşlar doğumdan başlayarak sürekli geniş kalır. Aslında edinilmiş bronşektaziler de aynı yetersizlik sonucu gelişir.

Edinilmiş bronşektazilerde birçok bozukluk birlikte rol oynar. Kronik bronş iltihapları sırasında gelişen olaylar bronşun esnekliğini ve direncini bozarak sağlıklı yapısını kolayca değiştirebilir. İnatçı bir öksürük ya da güçlü soluk verirken karşılaşılan bir engel sonucunda bronş içindeki basıncın artması, bronş duvarının çökmesini kolaylaştırır. Bronş çevresindeki dokularda ya da bağdoku artışıyla birlikte gelişen süreçler de bronş duvarını çevreye doğru çekerek bronşun genişlemesine neden olur.

Bronş genişlemesi salgı birikimini kolaylaştırır. Bu da iltihap yapıcı mikropların barınmasına son derece uygun bir ortam oluşturur. Böylece bronş genişlemesi iltihaplanmaya ve bronş duvarında direncin azalmasına neden olur.

BELİRTİLERİ

Bronş genişlemesi uzun süre klinik belirti vermeden sessizce ilerler. Hastalık başka nedenle çektirilen bir akciğer filminde rastlantı sonucu saptanabilir. Ama genişleme yaygınsa ya da özellikle iltihap varsa erken belirtiler görülür.

Bronş genişlemesinin yaygınlaşmasıyla akciğerin işlevsel dokusunda eksilme olacağından solunum zorlaşır. Başlıca belirtiler öksürük ve balgamdır. Bunlar hemen her zaman birlikte görülür. Öksürüğün kuru olmasına çok seyrek rastlanır. Hasta daha çok sabahları uyanır uyanmaz öksürük nöbetine yakalanır ve bunun sonucunda aşırı miktarlara oluşabilen balgam, çıkarır. Çıkarılan balgam gece boyunca genişlemiş bronşlarda biriken salgılardır. Öksürük nöbetiyle birlikte balgam çıkarma vücudun konum değiştirdiği sırada da görülür. Hasta sonunda bronş ağacını öksürerek temizlemek için en uygun olan duruş biçimini öğrenir.

Yaygın ve büyük bronş genişlemelerinde oldukça fazlalaşan balgam bir cam kaba alındığında üç bölüme ayrıldığı görülür: Üstte mukustan oluşan bir katman, arada seruma benzer bir sıvının bulunduğu orta katman, bunların alanda daha yoğun atık maddelerden oluşan irinli bir çökelti. Aynı durum akciğer apsesinde çıkarılan balgamda da görülebilir. Bronş genişlemesinde balgam kanlı olabilir. Ender durumlarda öksürükle kan gelebilir. Aynca balgamda oksijensiz ortamda üreyen bakterilerin bulunması çok kötü bir kokunun yayılmasına yol açar.

İltihap çok şiddetli ve genişlemiş bronşun boşaltılması bazı engeller nedeniyle güç ise, solunum yollarında salgılar birikmeye başlar. Bu durumda düzensiz, fazla yüksek olmayan ateş ve bazen de irinleşmeyle birlikte yüksek ateş görülebilir, iltihaplanmanın yüksek ateşle birlikte uzun sürmesi, hastanın genel durumunu, beslenmesini ve kan değerlerini önemli ölçüde bozabilir.

Nefes darlığı genellikle öne çıkmaz. Belirgin olması, bronş genişlemesinin yaygınlığına ya da bu durumla birlikte akciğer amfizeminin gelişmesine bağlıdır. Bazen akciğerlerde bronş genişlemesi ortaya çıktığından sağlam bronşlar daralarak nefes darlığı yaratabilir.

Hastalığın ağır ve uzun sürmesi durumunda aşırı beslenme bozukluğuna ve kansızlığa da bağlı olarak hipertrofik pulmoner osteoartropati denen kemik hastalığının ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Bu hastalıkta parmak uçları uzayıp kalınlaşırken tırnaklar da düzleşip saat camını andırır. Bunun nedeni bronşun genişlediği bölgelerde atar ve toplar damarlar arasında ağızlaşmaların yol açtığı kısa devreler sonucunda gelişen dolaşım bozukluğudur.

GİDİŞİ

Bronş genişlemeleri, bronşlarda gelişen geriye dönüşsüz özellikte yapı bozukluklardır. Koşullar aynı biçimde sürerse bu genişleme çok daha yaygınlaşır. Daha önce de açıklandığı gibi belirtiler itihaplanmayla ortaya çıkar. Düzensiz aralıklarla görülen, bu belirtiler her keresinde biraz daha uzayıp sıklaşırken genel durum giderek bozulur. İtihaplanmanın yayılması, bronş ağacında enfeksiyonun ilerlemesine, hastalığın her atağa kalkışında daha geniş bir akciğer doku bölgesinin yıkımına yol açar. Sonuçta solunum işlevleri giderek bozulur ve solunum yetmezliği gelişir.

TANI

Küçük bir bölgeyle sınırlı kalan iltihaplanmamış bronş genişlemelerinin tanısı yalnız radyolojik incelemeyle konabilir. Burada kullanılan başlıca radyolojik inceleme yöntemi bronkografîdir. Bronş genişlemesine iltihaplanma eklenirse tanı kolaylaşır. Balgamın bol olması, özellikleri ve en kolay atıldığı duruş biçimleri ya da iltihabın akciğer filmlerinde değişmeden hep aynı bölgede kalması tanıyı yönlendirir.

Ama kesin tanıya bronkografiyle varılır. Bu yöntemde, bronş ağacını röntgen ışınları altında görünür kılan kontrast bir madde verilir. Bu kontrast maddeyle dolarak genişlemiş bronşlar röntgende muz hevengi ya da tespih tanesine benzeyen tipik görüntüler verir. Bronş genişlemesinin büyük dallara da yayılma durumunda, tanıya varmak için bronkoskopiden de yararlanılır.

BEKLENEN GİDİŞİ (PROGNOZ)

Bronş genişlemeleri daha önce de belirtildiği gibi yapısal olarak geriye dönüşsüz bozukluklardır. Bu durumun belli bir bölgeyle sınırlı kaldığı olgular cerrahi girişimle tedavi edilebilir. Cerrahi girişim yapılamıyorsa hastalığın ilerleyici özelliği ve komşu dokuları da yıkıma uğratabileceği dikkate alınarak düzenli ilaç tedavisi uygulanır, îlaç tedavisinde amaç hastalığın ilerlemesini durdurmak ve sağlıklı dokuları korumaktır. Bu tedavi biçimiyle hastalık belirtilerinde uzun süreli gerilemeler sağlanabilir.

TEDAVİ

Bronş genişlemesi dar bir alanda ya da akciğerin bir lobunda ise bu bölge cerrahi girişimle alınabilir. Cerrahi girişim dışında salgıların boşaltılması ve enfeksiyon odaklarının antibiyotikle kurutulması yoluna gidilir. Dolan bronşları boşaltmak için önce akciğer filminde hangi bronşların genişlediği saptanır. Daha sonra hastaya bu bölgeyi en rahat boşaltacak duruş biçimi verilir. Aynca balgam söktürücü ve balgam yumuşatıcı ilaçlar da kullanılır. İçilerek kullanılanların yanı sıra aerosol biçiminde püskürtülerek ya da bir sonda aracılığıyla doğrudan bronşlara gönderilen antibiyotikler enfeksiyon odaklarına karşı yaygın biçimde kullanılmaktadır. Uzun süre kullanılması gereken antibiyotiklerin, gerekli balgam incelemesi yapılıp varılacak sonuçlara göre seçilmesi daha doğrudur.


Arkadaşlar;

Ben de bir bronşektazi hastasıyım. Aynı dertten muzdarip olan herkesi buraya paylaşmaya bekliyorum. Yakınınızda da olabilir bu rahatsızlık. Neticede burası bir paylaşım platformu. Sormak istediğiniz herşeye elimden geldiğince ivedilikle cevap verebilirim. Sevgiler...
 
merhaba canım bende bronşektazi hastasıyım umarım senınkı benım gibi fazla ilerlememiştir ben 2 ay önce akçiğerden ameliyat oldum sol akçiğerim tamamı alındı bu hastalık sınsıce ilerleyen bir hastalık çok dikkatlı olmak gerekiyor ben 6 ayda kontrollere gidiyordum gittiğim doktorum tomoğrafi çektirip iyi der ve eve yolluyordu taki 2 ay önce kanama olunca başka doktorlara gitdik ve akçiğerin alınması gerektiğini öğrendim benim için çok zor günlerdi umarım sen yaşamazsın canım çok dikkat et sık sık doktora git tabi bu işden anlayan doktora git işte benim yaşadıklarım
 
bende bronşektaziliyim hemde yaygın artık çok fazla yürümüyorum oksijen makinemle kardeş kardeş oturuyoruz böyle ne kadar gider bilmiyorum...
 
Merhaba
Öncelikle geçmiş olsun çok. Ben de 2007 de ameliyat oldum. sağ orta lob alındı. Arada bir bende de kanama oluyor ama artık kabullendim çok olağan geliyor. ilk öğrendiğimde ben de dünya başıma yıkıldı sandım. Ama baktım çare yok kabullenmeye, alışmaya başladım. kesinlikle çok hassas bir durum. psikolojik olarak etkilenmiyor değilim. Ama napalım? ölelim mi kahrımızdan? çok şükür yine de Allah ım bugünlerimizi aratmasın.
 
sca82 sen ameliyat olmayı düşünüyomusun yada oldun mu?
aylinciğim; yaseminden alıntı olarak yazmıştım. umarım yeterli olur cevabım. bu arada senin hastalığının seyri nasıl? ameliyat olmuşmuydun? kaç yaşındasın mesela? ilk günden bu yana ne şekilde seyretti hastalığın?
 
Bende bebekliğimden beri olan hastalığa doktorlar 15 yaşıma kadar teşhis koyamadığı için çok ilerledi yaygın, ameliyat olamaz dediler şuan 23 yaşındayım ve ameliyat olabileceğimi öğrendim ama ağır nefes darlığım olduğu için olmadı solunum testindeki fev1 değeri 1.00 in üzerinde olmalıymış benim 0.80 sürekli enfeksiyon oluyo değer yükselmiyo antibiyotik kullanmadanda olmuyo bakalım böyle ne kadar yaşıycaz...
 

ameliyat da kesin çözüm değil, belli bir yaygınlıktan sonra... gerçi ben ameliyattan sonra daha bir rahatım şükür ama; bu da yaşım ilerledikçe hastalığımın hep aynı nitelikte olacagını göstermez. ama seni çok iyi anlıyorum. aynı şeyleri yaşıyoruz hemen hemen. :sinifsinif:
 
peki ne kadara yaptılar bende başka biyerde ameliyat olcamda
canım; çok pahalı bir hastane dediğim yer... Özel sağlık sigortamdan faydalandım ben. eğer doktoruna ve hastanene güveniyorsan ve ameliyata uygunsan bir an önce ol derim.
 
Benim eşim bronşektazi hastası(doğuştan ) ancak cift taraflı iki ciğerdede geri dönüşümsüz genişleme olduğu için ameliyat olamıyor..Bide bu hastalıkla yaşamayı öğrenmek lazım aslında.Çünkü vücut sürekli balgam üretiyor.Eşim şöyle tarif etmişti taaa çocukluğunda öğrettikleri hastalığını;Akcigere giden damarların üstünde sağlıklı insanlarda başakların üstündeki tütsücüklere benzeyen şeyler vardır bunlar nefes alıp verdıkce ıner kalkar buda akcıgerın enfeksıyon kapmasını engeller ama bende tütsücüklerden yok işte o yüzden vucudum saglıklı ınsanlardan fazla balgam uretıyo demıstı..:-( Kendisine iyi baktıkça üşütmedikce sorun yok şimdilik ...
 
evet aynen dediklerinize katılıyorum. dikkatli yaşamak lazım. ama her ne kadar dikkatli yaşansa da ne mis gibi tertemiz bir havada yaşıyoruz, ne de hayat standartları buna müsade ediyor. kendi çapımızda elimizden geldiğince dikkat etmemiz lazım. yoksa mazallah hayatı oldukça zorlaştırıyor bu hastalık. Hele hele ki strese asla girmemek lazım. sağlıklı ve iyi beslenilmesi lazım tabi ki... Napalım. Allah beterinden korusun. niceleri var, halimize şükretmek lazım...
 
öncelikle herkese geçmiş olsun.. ben de bronşiektazi hastası olduğumu yeni öğrendim.. acaba önerebileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri var mı?
 
öncelikle herkese geçmiş olsun.. ben de bronşiektazi hastası olduğumu yeni öğrendim.. acaba önerebileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri var mı?

Selam
geçmiş olsun öncelikle. Bitkisel bir tedavi yöntemi duymadım ama hastalığın akciğerde geri dönüşümsüz bir genişleme olduğunu biliyorum.
 
ben de bronşektaziliyim. spor yapmak hastalığı ilerletmemek hatta aktif alanı büyütmek açısından çok iyi diye biliyorum arkadaşlar.
 
Arkadaşlar benim kuzenim bronşektazi tedavisi görüyor ve sık sık enfeksiyondan hastanede yatıyordu ama son 2 aydır hani tarlalarda çıkan " ayrık otu " varya temiz beyaz köklü olanlarını kaynatıp suyunu içiriyorlar 2 aydır enfeksiyon olmuyomuş çokta iyiymiş biz faydasını gördük herkese söylüyoruz sizde deneyin derim
 
15 senedir uğraşiyoruz
bu hastalığın tedavısı yok bununla yaşamayı oğrenmek lazım
benım oğlumda makınsıyle arkadş onunla yatıyo onunla kalkıyo
artı hastalık cok ılerlemış kalbıde mahvetı kalp buyumesı
pulmınr
hıper tansyon cıktı
benı oğlanın bağişklık sıstemıde yok
sık değişen ummın yertmezlıkalah tum hastalara ve yakınlarına yardım etsın cekenede bakanada cok zor,,,,,,
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…