Kraliçe'nin uşağı Selahattin Demirtaş

Yok tabii ki o açıdan bakınca bölücü olabilir, Osmanlı padişahı açısından ama. Selahattin Demirtaş açısından değil.
Elbette, gerçi bazı kaynaklarda Vahdettin'in gizlice yardım ettiği de yazılır Mustafa Kemal'e ama bu daha ıspatlanmadı sanırım, ders kitaplarında yer verilmiyor böyle bir şeye.

Bu arada Çanakkale Muharebesi Kurtuluş savaşının cephesi değildir(Kurtuluş savaşının sadece üç cephesi oldu Doğu cephesi, Batı cephesi, Güney cephesi.) Çanakkale Muharebesi kaybettiğimiz Birinci Dünya Savaşının cephesidir. Çanakkale savaşını kazanmayıp kaybetseydik sonuç gidişat yine aynı olup değişmeyecekti çünkü 1. dünya savaşını zaten kaybettik. (Kanal cephesi, Çanakkale cephesi, Irak cephesi, Kafkas cephesi, Suriye Flistin, Hicaz Yemen cepheleri I. dünya savaşının cepheleridir)
Evet, Canakkale 1. dunya savasinin bir muharebesidir ancak o savasta bogazlarin hakimiyetini kaybetse idik Kurtulus savasini kazanmamiz cok daha zora girecek, belki de imkansiz olacakti. Biz 1. dunya savasinda kaybetmedik, ittifak devletleri kaybettigi icin biz de kaybetmis sayildik. Onlar da kaybetmezlerdi ama Amerika son anda girerek savasin seyrini degistirdi. Neyse, tarih uzmani degilim, o yuzden ayrintilari hatirlamam, genel tabloyu bilirim sadece. Ataturk isyanci sayilmistir, ama dusmanlar icin.. Osmanli yakalama emri cikartmak zorunda kalmistir, emir altinda oldugu icin.

Evet, Canakkale 1. dunya savasinin bir muharebesidir ancak o savasta bogazlarin hakimiyetini kaybetse idik Kurtulus savasini kazanmamiz cok daha zora girecek, belki de imkansiz olacakti. Biz 1. dunya savasinda kaybetmedik, ittifak devletleri kaybettigi icin biz de kaybetmis sayildik. Onlar da kaybetmezlerdi ama Amerika son anda girerek savasin seyrini degistirdi. Neyse, tarih uzmani degilim, o yuzden ayrintilari hatirlamam, genel tabloyu bilirim sadece. Ataturk isyanci sayilmistir, ama dusmanlar icin.. Osmanli yakalama emri cikartmak zorunda kalmistir, emir altinda oldugu icin.
1. dünya savaşı sonrasında imzalanan Mondros ateşkes antlaşmasının 1. maddesi
"Çanakkale ve İstanbul Boğazlarının açılması, Karadeniz’e serbestçe geçişin temini ve Çanakkale ve Karadeniz istihkamlarının İtilaf Devletleri tarafından işgali sağlanacaktır." yani Çanakkale cephesini kazanmamız savaşın sonucunu değiştirmedi. Çanakkale ve İstanbul boğazları itilaf Devletleri’nin denetimine bırakıldı.
Mondros-Ate%C5%9Fkes-Antla%C5%9Fmas%C4%B1-i%C5%9Fgal-edilen-yerler.jpg

Tabi orada yazılan ve tüm dünyaya örnek olan mücadelemizin şanı, tarihe altın harflerle kazınmıştır. Mücadelemizin dünyada örneği azdır. Olabilir tabi ki, yanlış hatırlıyor olabilirsiniz, karıştırıyor olabilirsiniz. Çok normal.. Ben de mesleğim icabıyla detayları biliyorum zaten.

1. dünya savaşı sonrasında imzalanan Mondros ateşkes antlaşmasının 1. maddesi
"Çanakkale ve İstanbul Boğazlarının açılması, Karadeniz’e serbestçe geçişin temini ve Çanakkale ve Karadeniz istihkamlarının İtilaf Devletleri tarafından işgali sağlanacaktır." yani Çanakkale cephesini kazanmamız savaşın sonucunu değiştirmedi. Çanakkale ve İstanbul boğazları itilaf Devletleri’nin denetimine bırakıldı.
Mondros-Ate%C5%9Fkes-Antla%C5%9Fmas%C4%B1-i%C5%9Fgal-edilen-yerler.jpg

Tabi orada yazılan ve tüm dünyaya örnek olan mücadelemizin şanı, tarihe altın harflerle kazınmıştır. Mücadelemizin dünyada örneği azdır. Olabilir tabi ki, yanlış hatırlıyor olabilirsiniz, karıştırıyor olabilirsiniz. Çok normal.. Ben de mesleğim icabıyla detayları biliyorum zaten.
Evet, Canakkale zaferi onemli bir basaridir ve tarihciler tarafindan da milli mucadelenin dogdugu yer olarak kabul edilir. Canakkale zaferi kazanilmamis olsa idi Osmanli Devleti 1919lara kadar surmeyecekti ki.. 1915 te bogazlarin ve Istanbulun ihtilaf guclerinin eline gecmesi ile bitik olacakti zaten. Ben tarihten pek anlamam ama bu savasin onemini bilecek kadar anliyorum. Bak, bu konuda bir haberden bir yorum belki ne demek istedigimi daha iyi anlatir:

"İttihat Terakki'nin tam iktidar olduğu dönemde orduda ciddi bir yapılanmaya gidildi. Ordu, tasfiye harekatıyla yeniden yapılandırıldı. Balkan Savaşlarındaki deneyimden hareketle ve gelen savaşın yaklaşmakta olduğu bilinciyle de ciddi tedbirler alındı. Diğer yandan unutmamak lazım ki, Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı'nın elinde ölüm-kalım kalmıştı. Türkler, Balkan Savaşı'na kadar savaşlarda, vatan duygusunu pek ön plana çıkartmamıştı. Kaybedilen yer artık gitmişti, geriye kalan tek yer anavatan ve İstanbul'du. Kafkaslardaki uzak diyarlardan, Yemen'den, Hicaz'dan çekildiğinizde yaşayacağın, sığınacağın yer vardı. Çanakkale'yi kaybettiğinizde yaşayacak yeriniz yok demekti. Yani Çanakkale Savaşı'nın kaybedilmesi, vatanın kaybedilmesi anlamıyla denk geliyordu. Bu nedenle Çanakkale'deki direniş, Osmanlı'nın son bir parlaması, son zaferidir."

X