KPSS Matematik Soru çözüm sayfası

Son düzenleme:

Merhaba canım,

1. soruyla uğraştım ama yapamadım. Yapabilen olur inşallah, çok meraklandım çünkü :)
3. soruna hiç bakmadım, çember konusunu hatırlamıyorum.
2. soruyla ilgili birkaç şey yazacağım. Umarım saçmalamam :)

a[SUP]2[/SUP] + b[SUP]2[/SUP] küçükeşit 4 eşitliğinde önce 3 hariç olmak üzere, 4ten küçük sayıların karelerini düşündüm. Negatif sayı olarak, sadece -2 ve -1i kullanabilirim. Deneme yanılma yöntemiyle bir şeyler buldum.

(a,b) için;

(0,0)
(0,1)
(0,2)
(1,0)
(1,1)
(2,0)

şimdi bunların negatiflerini düşünüyorum:

(0,-1)
(0,-2)
(-1,0)
*(-1,-1) * işareti koyduklarıma dikkat. Burda bir istisna var. 3 durumu da düşünmek zorundayım.
*(-1,1)
*(1,-1)
(-2,0)

aaa evet canım gayet mantıklı. Ama gereksiz, tuhaf, çirkin bir soru hiç beğenmedim çıkmaz bu tarz yaa :26:

Matematikçi kızlar, bir sorum var. Bakar mısınız acaba?

Eki Görüntüle 839571

Bence matematikle alakasi yok bu sorunun ama yine de soyle soyleyeyim. Mantik sorusu mu acaba?

A dan B ye 1 birim olsun. V olan B ye 1 birim gider, 3v olan 3 birim C ye gider. Sonra V olan C ye 1 birim, 3V olan D den C ye 3 birim gider. Yani C de karsilasirlar.

Çok teşekkür ederim canım. Aslında dediğin gibi mantık sorusuna daha çok benziyor. Ama mat. kitabımda hareket problemleri testine koymuşlar bu soruyu.

Ben sorunun şunu demek istediğini biliyorum aslında. Hızlı olan karenin çevresinde bir tur atıyor ve yavaş olana yetişmeye çalışıyor. Nerde yetiştiyse, işte orası buluştukları nokta. Ama şöyle bir şey var ki denklem kuramıyorum. Yani soruyu ilk gördüğümde çözüm yöntemini göremiyorum. Baya düşündükten sonra aklıma geldi cevabı.

Bir de, senin alıntında altını çizdiğim yeri anlamadım. 3V olan, 3 birimde D' ye gitmiş olmaz mı?

Arkadaşlar Merhaba,
Emptychild çok iyi düşünmüşsün bu topiği, çok sevdim. Şimdiden desteklerin için teşekkür ederim. Ben de çözemediğim soruları ekleyim madem :)

Evet o C yi yanlis yazmisim. D olacak o kismi. 3v olan 3 birim D ye gider. Zaten D den C ye gider demisim ikinci kisimda. D ler C ler karismis ama anlamissin. :)

3 adim ve 1 adim gibi dusun kolay olacaksa boyle sorularda . Mesela ben senden hizli yuruyorum , sen daha yavassin . 3 kat daha hizli yuruyorsam senden uc kat daha fazla yol alirim. Tabi ki pratikte arabalarda boyle bir sey soz konusu degil insani baz almalisin. Kolay gelsin.

Eki Görüntüle 840281

A B arasındaki yolu bulalım önce: ters yöne giden araçlar için denklemimiz; /yol/ = (v1+v2)*t

/AB/ = (40+20)*2 = 120 km

Şimdi ilk aracın aynı yöne giden son aracı kaç saatte yakaladığına bakalım, aynı yöne giden araçlarda denklem; /yol/ = (v1-v2)*t

Buna göre; 120 = (40-30).t ---> 10t = 120 , t:12 saatte yakalar.

Eki Görüntüle 840287

çemberimiz 8 eş parçaya ayrılmış..Kolay olsun diye çemberin çevresine 8 cm diyelim..

8 = (3v+v) ---> v=2..

Bundan sonra herhangi bir araçtan mantık yoluyla gidebilirsiniz..Misal, 3v hızlı aracı alalım, v=2 olduğuna göre bu araç 6 birim gidince diğeriyle karşılaşıyor..6 birimde karşılaştıklar nokta C..C den tekrar 6 birim gittiklerinde karşılaştıkları nokta D..D den 3. kez 6 birim gittiklerinde karşılaştıkları nokta G noktası olur..

Eki Görüntüle 840291

Önce kaç saat sonra karşılaştıklarını bulalım;

(30+20)t = 400 --->t=8 saat sonra karşılaşıyorlar..

Buradan orantı kuracağız...

Bu araçlar 8 saatte 400 km yol aldıklarına göre, 3 saatte kaç km yol alırlar?

400*3 / 8 =150 km yol alırlar..

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…