• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kpss-çözemediğimiz sorular-gk/gy

1. Osmanlı devletinde halkın eğitimini sağlamak amacıyla, özgün eğitim kurumları dışında oluşturulan kurumlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
a cami
b tekke
c zaviye
d kahvehane
e sıbyan

2. -ülke hanedanın ortak malıdır
- ülke padişah ve oğullarına aittir
- kardeş katli vaciptir.
- yönetim hanedanın en yaşlı üyesinin hakkıdır.

Osmanlı devletinde süreç içerisinde benimsenen bu veraset anlayışlarının amacı aşağıdakilerden hangisidir?

a şehzadelerin yönetim hakkını belirlemek
b adalet sistem,ini düzenlemek
c yönetimin sürekliliğini sağlamak
d yönetim şeklini değiştirmek
e osmanlı hanedanı içerisindeki hiyerarşiyi düzenlemek

hadi bakalım kızlar :)

1. Osmanlı devletinde halkın eğitimini sağlamak amacıyla, özgün eğitim kurumları dışında oluşturulan kurumlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
a cami
b tekke
c zaviye
d kahvehane
e sıbyan

2. -ülke hanedanın ortak malıdır
- ülke padişah ve oğullarına aittir
- kardeş katli vaciptir.
- yönetim hanedanın en yaşlı üyesinin hakkıdır.

Osmanlı devletinde süreç içerisinde benimsenen bu veraset anlayışlarının amacı aşağıdakilerden hangisidir?

a şehzadelerin yönetim hakkını belirlemek
b adalet sistem,ini düzenlemek
c yönetimin sürekliliğini sağlamak
d yönetim şeklini değiştirmek
e osmanlı hanedanı içerisindeki hiyerarşiyi düzenlemek

hadi bakalım kızlar :)
Pusuda bekliyor gibi oldum ama:)) 1 d, 2 c gibi geldi bana

1-E
2-C
Diyesim var :)
Ayrıca 1. soruda özgün değil de örgün olsa gerek diye düşünüyorum.

image.png

pofu özgün kelimesini kitap yanlış yazmıştır örgün eğitim o :) bak şöyle bir görsel buldum bu da ilk soruyu açıklıyor.

Kahvehane yerine kıraathane denmemesi dikkatimi çekti ve o yüzden o şıkta takıldım. Sayende öğrenmiş olduk, iyi olan kazansın:)))

1) a cevapbı hariç hepsi nemin sonuçları ama a cevabına baktıgımızda nem olmadıgı zamanlarda çıkıyor karadeniz çevresinde enerji potansiyeli fazla oldugu zaman nem yagış bıraktıgından nem olmassa enerji kaybı olur.
3)toprak yapılarına baktıgın zaman sadece teffeni ovasının toprağı değişiktir. bu soru baya bilgi gerektiyor.
4)bu soruda gayet açık çünkü şıklara baktıgımız zaman sadece a sorusu çıkıyor ağaç kökleriniin varlıgı önceden orda önceden ağaç oldugu ve kesildigi anlaşılmakdatadır
5)bu soruda akdeniz ve ege bölgesinin sadece kayaç yapısı değişiklik gösterir litolojik yapı=kayaç yapısı denemektir.

2 tanecik türkçe sorum var :)

1. .... söylemek gerekirse, bu sanatçının başarısı, işlediği konulardan değil, en geniş kapsamlı bir düşünceyi, en az sözcükle anlatabilme gücünden doğmaktadır.

bu cümlenin başına aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

a. açıkca
b. özetle
c. kısaca
d. şöyle
e. kestirmeden

2. Marmara'da her yelken
Uçar gibi neşeli

yukarıdaki dizelerde olduğu gibi, kimi sözler benzetme amacı gütmeden kendi anlamları dışında kullanılır.

aşağıdaki dizelerin hangisinde bu örnektekine benzer bir kullanım vardır?

a. dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal
b. ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım
c. etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda
d. bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı
e. kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda

Birinci soruda d şıkkı dışındakiler hemen hemen aynı anlamda ifadeler gibi geldi bana. "Şöyle"nin anlamı daha farklı diye düşündüm.

İkinci soruda da teşhis mi intak mı ismini hatırlayamadığım bir sanat kullanılmış hem verilen cümlede hem a şıkkında.

Sanatın ismi ad aktarması yani mecazı mürsel imiş. Kusura bakma üzerinden zaman geçtiği için kavramları tam hatırlamıyorum ama araştırıp doğrusunu yazmak istedim :)

İkinci soruda insana mahsus bir özellik cansız varlığa aktarılmış, neşeli gemi gibi, şanlı hilal gibi.

Birinci soruda d şıkkı dışındakiler hemen hemen aynı anlamda ifadeler gibi geldi bana. "Şöyle"nin anlamı daha farklı diye düşündüm.

İkinci soruda da teşhis mi intak mı ismini hatırlayamadığım bir sanat kullanılmış hem verilen cümlede hem a şıkkında.

cnm net olarak şöyle dediğinde birşeyi yeni açıklıyormuşsun, diğerleri ise eskiden söylenen bişeye örnek cümlelermiş ,
2. soruda ben "cennet vatan" ile karıştırdım, ama ikisi de çok benziyordu o an :D
,öss sorusuydu bunlar

İkinci soruda insana mahsus bir özellik cansız varlığa aktarılmış, neşeli gemi gibi, şanlı hilal gibi.
evet cnm biraz sonra fark ettim :)

d-a cvplar cnm

Aşağıdakilerden hangisinin Antalya bölümü ile Doğu Karadeniz Bölümü arasında farklılık göstermesi mutlak konum ile açıklanamaz?
A-) orman üst sınırı
B-) gündüz süresi uzunluğu
C-) yaz turizmi süresi
D-) yıllık yağış miktarı
E-) kalıcı kar sınırı

Arkadaşlar cevap d verilmiş, anladım ama e de olamaz mı? Kalıcı kar sınırı yükseltiyle ilgili değil mi daha çok, enlem etkili mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim.. herkese başarılar :))

Aşağıdakilerden hangisinin Antalya bölümü ile Doğu Karadeniz Bölümü arasında farklılık göstermesi mutlak konum ile açıklanamaz?
A-) orman üst sınırı
B-) gündüz süresi uzunluğu
C-) yaz turizmi süresi
D-) yıllık yağış miktarı
E-) kalıcı kar sınırı

Arkadaşlar cevap d verilmiş, anladım ama e de olamaz mı? Kalıcı kar sınırı yükseltiyle ilgili değil mi daha çok, enlem etkili mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim.. herkese başarılar :))

canım orman üst sınırı dediği şey ormanların başlama noktası, bu mutlak konum ile alakalı, yanlış hatırlamıyorsam karadenizde ormanlar deniz seviyesinden başlıyordu
gündüz süresi uzunluğu da mutlak konum, kuzeyden güneye doğru artardı
yaz turizmi süresi de mutlak konum çünkü antalya ekvatora daha yakın daha sıcak
yıllık yağış miktarı aslında bu mutlak konumla alakalı değil, bitki örtüsü-rüzgarlar-konum- yani bi çok nedeni var
kalıcı kar sınırı da orman üst sınırı gibi mutlak konumla alakalı, mesela karadeniz de 400 metrede iken akdenizde 1200 metrededir gibi...

Back