Kozmetik mağazalarında çalışan uzmanlar hakkındaki düşünceleriniz ??

chegirl

Üye
Kayıtlı Üye
15 Temmuz 2012
48
4
16
İstanbul
kızlar ben artık çok rahatsız oluyorum ve muzdaribim açıkçası.
kozmetik mağazalarından her hangi birşey almaya, bakmaya ya da öylesine gezmeye gittiğinizde peşinize takılan ve size ısrarla bir şeyler satmaya çalışan kızlar (ki bunlara uzman deniyor , neyin uzmanı oluyorlarsa artık) hakkında düşünceleriniz nedir ??
Artık hep beraber bir kamuoyu oluşturmaya çalışalım ama önce rahatsızlıklarımızı ya da varsa memnuniyetimizi dile getirelim istedim.
umarım konu ilginizi çeker ve paylaşımda bulunursunuz.

Son düzenleme:
Yalnız kozmetik mağzalarında değil tüm mağzalarda rahatsız oluyorum peşimde sürekli birinin dolanmasına.
Gerçi satış temsilcisi arkadaşları öyle görevlendiriyorlar ama dibimde biri oldumu rahat edemiyorum.
Normalde tüm askılara bakıp aradan birşey bulacaksam belki, yanımda biri durdu mu veya çok alakasız birşeyi buda var diye gösterdi mi oyalanmadan çıkıyorum.
Kozmetik ayrı bir konu. O kadar kişiye özel ki.
Zaten ihtiyaç dahilinde yardım isteniyor.
Ne gerek var müşteriyi sürekli taciz edercesine ürün önermeye anlayamıyorum

Benim arkadaş çevremden bildiğim kadarıyla sistem şöyle işliyor : Özellikle istanbul ankara izmir bursa gibi yerlerdeki kozmetik mağazalarında çalışan "uzman" sıfatlı arkadaşlarımızın maaşını falan markasını sattığı firma ödüyor. o ürünün satıldığı mağaza bu kızlara bi kuruş para vermiyor, yemek bile vermiyor.örneğin, Roc standının başında duran "uzman" kız maaşını roc-türkiye'den alıyor. roc ta ona sürekli çalışabilmesi için satması gereken kota veriyor. "ayda 500 parça satacaksın" diyor. tabi "uzman" arkadaşımızda satabilmek için bisürü yalan söylüyor , yapışıyor bırakmıyor. Hele 1 tane ürünü gerçekten istediyseniz size 4 tane ürün satmaya çalışıyor. yoksa işini kaybedecek. Burada mağdur kim ? elbette öncelikle bizleriz daha sonra da "uzman" arkadaşımız mağdur aslında. "göbeğini kaşıyan adam" yani mağaza sahibi ise her türlü karda. eleman maaşı vermiyor, sigorta ödemiyor üstelik kasayada sürekli bizim gibi safların parası giriyor.Bir de prim sistemi var ama o konu hakkında bildiklerimi sonra anlatayım.

kızlar lütfen artık buna itiraz edelim.
iyi bir fondoten alıyorsanız diyelimki 30 lira veriyorsanız aslında bunun 5-6 lirasını boşa veriyorsunuz. içinde prim var, "uzman" maaşı var. gereksiz paraları da biz ödüyoruz. her bakımdan mağdur oluyoruz.

ayrıca rahat rahat alışveriş yapamıyoruz.
uzman çalışan mağazalardan alış veriş yapmayalım da günlerini görsünler.

Kesinlikle katılıyorum. Aklımda olan bir şeyi alıp çıkacakken, ihtiyacın olmayan şeyleri zorla satmaya çalışıyorlar. Geçen gün Flormar'ın rimelini zorla sattı mesela. O kadar çok konuştu ki, sussun diye aldım artık. Sinir oldum. Ayrıca uzmanlıkları da tartışılır. Dikkat ederseniz hepsinin yüzünde tonlarca makyaj var. Cezbetmeye çalışıyorlar herhalde:) Peşimde dolandıkları zaman kendimi hırsız gibi hissediyorum. Sanki her an bir şey çalacakmışım da başıma kontrol için birini görevlendirmişler gibi. Kısacası herkes gibi rahatsızım. Soracağım bir şey olursa zaten sorarım, onun dışında bırakın da rahat rahat bakalım. Daha çok sinir ediyorlar, insanın alacağı varsa da almadan çıkıp gidiyor mağazadan.

Ben de çok rahatsız olurum. Birşeye bakıyorsam iyice incelemek isterim, çevirir arkasını okurum, muadili diğer ürünlere bakarım, ihtiyacım olsa yardıma kendim söylerim zaten. Daha standa yanaşıyorsunuz hemen başlıyorlar ne bakıyordunuz diye... Teşekkür ederim bakıyordum diyorum, yine adım adım peşimden geliyorlar... Bir de yanlış yönlendirme yapanlar da var o daha fena... Özellikle cilt bakımı ürünlerinde ve saç boyalarında gerçekten işini bilen "uzman" kişilere ben pek denk gelemedim, o nedenle ürünleri kendim inceliyorum. Bir ürünü almadan önce nette bakıyorum inceliyorum, kullanıcı yorumlarına bakıyorum. Daha iyi fikir sahibi oluyorum böylece...

Bir de eminim bizlere gereksiz ürünleri satmayı başardıklarında ve biz ödemeyi yapıp mağazadan ayrıldığımızda arkamızdan "yetenekli uzman" övgüsü alıyorlardır. Bu uzman kızları ısrarla peşimize takanın ise bu tuhaf sistem olduğunu ve bu sistemin de mağaza sahipleri tarafından yaşatıldığını unutmayalım lütfen.
Kısacası bizim kazıklanmamız için kurulmuş bir sistem.
Diğer türlü adım başı bir kozmetik mağazası açılamazdı zaten.

Arkadaşım tabi ki almak zorunda değilsin. Herkes beğendiğini almalı. Ayrıca bu sistemlerde temsilci olan birisi %20-%30 prim yanında onun bir üst sorumlusu da satılan ürünlerden %4-5 gibi primler alıyor.

Ama ürünlerin fiyatı çok da fahiş değil çünkü normal mağazadan aldığın zamanda en az %20 kar payı koyuyorlar, bunun yanında kira ve diğer giderler ayrı. Bu sistemlerde bir çok kişiye ulaşıp mağaza kirası eleman çalıştırma için extra gideri olmuyor. İyi Günler...

Aslında dediğiniz gibi, en başında işverenlerin çalışanlarını müşterinin peşinde sürekli dolaşın diye yönlendirmemesi lazım. Ama işverenler biz müşterilerin rahatsız olduğunu nereden bilecek, bunu bildirmemiz lazım bir şekilde... Bir de geçen gün başıma geldi bir giyim mağazasında askıdaki elbiselere bakıyordum, görevli birisi geldi dibime, bakmamı engelledi resmen, aldı ordan birşey, sinir oldum. Öncesinde pardon birşey alabilir miyim dese sorun etmezdim ama pat diye insan böyle rahatsız edilmez ki, sanki orda ben müşteri değilim boş geziyorum... Yani bu durum sadece kozmetik mağazalarında da yok...

Ben uzmanlardan rahatsızlığımı her zaman söylerim zaten. Hiç hoşgörüm yoktur bu konuda. "Amacın satmaksa ben incelemeden almam, soru sorarım bilemezsen de almam" diyorum genelde bişey bildikleri de yok. İçlerinde olgun yaşını başını almış tecrübeli bayanlar varsa onları daha samimi buluyorum.
Geçen hafta Tekin Acarda bir kreme bakıyorum. İçinde tocopherol varmış."Uzman" sıfatlı görevliye sordum bu tocopherol nedir diye. eveledi geveledi ama E vitamini diyemedi.
KK da bu konuyu dile getirmem bile hakikaten çok sıkılmam dolayısıyladır. Ancak görüyorum ki fazla ilgi çekmemiş.
Avon-oriflame gibi konular nedense daha popüler.

Kozmetik mağazalarının sahiplerinin tamamı bence uzmanların rahatsızlık verdiğinin farkında ama umurlarında değil. Kasaya giren para yeterli olduktan sonra sen,ben rahatsız olmuşsun "göbeğini kaşıyan adam" takar mı bunu ??? Daha önce de söyledim : O kadar karlı bir iş ki her köşe başında kozmetik mağazası var. Hatta KK dan bile belli , en popüler konular avon,oriflame falan işte. Onlarda mikro ölçekli mağaza sayılır.

Ben bu duruma şöyle bir çözüm buldum kendimce. Eğer bir yere girince bana bir satış görevlisi yaklaşırsa direk çıkıyorum. Yani sonuçta yaşamsal bir şey almıyorum böyle yerlerden. Onun dışında da olabildiğince büyük ve müşteri başına az görevli düşen yerleri tercih ediyorum.

Geçenlerde bir kozmetik mağazasına girdim, rimel bakmak için. "Satış uzmanı" bir rimel önerdi indirimde diye, getirdi ve denedim. Dedim ki allah allah iyiymiş topaklanma sıfır nasıl ya falan... Sonra demesin mi o rimeli 8 aydır kullanıyoruz hala bir şey olmadı. Üstün zekalılar bitmeye yüz tutmuş rimelleri zaten topaklanma ihtimali yok diye satmaya mı çalışıyorlar nedir anlamadım.

Bir de aslında deneme ürünlere hiç bulaşmamak lazım, çünkü sterilize edildiğini hiç sanmıyorum, mikrop yuvası... Bir de ben konuşmayı sevmiyorum zaten, ihtiyacım olursa sorarım, yoksa pek iletişime girmem, herkes illa konuşmak zorunda sanki, teşekkür ederim ben bakıyorum diyorum hala şu indirime girdi, sizin cildiniz yağlı o size olmaz, bu çok iyidir vs... İnsan bir ağız tadıyla bakamıyor.

Hiç tarzım değildir aslında, denediğim ilk deneme ürünüydü diyebilirim. :)

çok sevimsiz oluyolar be...
bende bi ara giyim mağzasında çalışıyordum...açıkçası müşterinin tepesinde olmaktan hep çekinirdim de patron ilgisiz eleman gözüyle bakıyordu...
utana sıkıla gidiyordum vhala müşterinin yanına...

Başlık yanıltıcı olmuş.Bir kere hiç biri uzman değil.
Daha oksidan kremin vol.lerinden haberdar olmayan bir insan, boya bölümünün uzmanı olamaz.

Peşinize takılan arkadaşı kibarca uzaklaştırın. 1Müsade ederseniz kendim bir bakayım" deyin gitsin.
Çok önemsenecek bir durum değil bana göre.

Ha bazıları edepsiz oluyor.
Vay bana denk gelenin haline.

Arkadaşlar amway, avon, oriflame gibi para kokan konuları sürekli konuşup bu güzel siteyi bence boşu boşuna meşgul etmek yerine lütfen kozmetik mağazalarında çalışan ve insana yapışan bilgisiz "uzman" lar hakkında daha fazla katılımda bulunalım, ses getirebilelim..

hepinizin bu özel 8 mart günü kutlu olsun !!!

Arkadaşlar konu eski ama işim bu olduğu için tek tek cevap vermek istedim hedef beni almazsanız sevinirim :)
anladığım kadarıyla size satış yapan arkadaş bir promoter yani firma elemanı ve evet prim alıyor sattığı markadan kotaları var .Makyajları eleştirmişsiniz ben bu konu hakkında da bilgi vermek istiyorum .Profosyonel eğitimi olmayan satış danışmanları (uzman kesinlikle değiller sadece ürün eğitimi alıyorlar) kendilerini palyaçoya çeviriyorlar ama makyajsız bir güzellik uzmanı görmek ister misiniz? ya da bu kadın bana makyaj uygulaması yapacak bak kendine ne güzel yapmış demez misiniz? o nedenle gerçek bir makyaj şarttır ve zorunludur.benim çalıştığım firma fransız kökenli bir firma olduğundan asıl stratejisi önce müşteri alsın eline sepeti gezsin ve işi düşerse uzman çağırsın ama Türkiye de malesef olmuyor bu rahat bırakıncada azarlanıyorsunuz ilgisizlikten .

uzman kisvesi herkese veriliyor artık hemen hemen kozmetikte çalışıyorsan oooo uzmansın oluyor ama öyle değil.eğitim gerçekten şart.5 büyük firmadan ürün eğitimi sertifikam var ama bunlarla mı uzmanım hayır tabiki bunlarla sadece uzman bir satış danışmanı olunur.Güzellik uzmanlığı profosyonel makyaj ve cilt bakım eğitimi almış olan kişilere mahsus bir sıfattır .Şanssızlığınıza gerçekten üzüldüm satış danışmanlığı ve güzellik uzmanlığı farklı .birde nacizane tavsiyem cilt bakım ürünlerini ilkkez alıyorsanız gerçek bir uzmana danışın.ürfün arkası yazılar sadece özettir

bu çok acımasız değil mi? sistemi tam anlamıyla kavramamış biri olarak duyumlarla yargılamışsınız.sizin anlattığınız promoter sistemi ki hiçbir promoter 30 liralık bir ürünün 5lirasını almaz alamaz plesiyer bile onu almaz.
sistem şudur:
mağazada kendi ürünleri dışında ürün var firma yetkilisi bakar o mağazada kendi ürünleri satışı düşük yollar promotorunu satış hedefi verir promotör hedef üzerinden para alır ürün başı sistemi yoktur.
eleştiriniz komple sektörü hedef almış ama kozmetik mağazalarında uzman ve satış danışmanı olmazsa bunu da eleştireceksiniz.insanlar soyguncu değil 12 saat ayakta kalıp asgari ücret alan kişiler en fazlası 1000lira para alıyor.
Uzmanlara gelince kendi sistemimden bahsedeyim mağaza hedefi bazlı bir çalışma söz konusu ama benim çalışma şartlarım biraz daha rahat diğer arkadaşlara göre diyorum ya Fransız kökenli bir mağaza olduğundan sistemleri çok farklı ve çalışanı çok önemsiyor.Size satılan ürünlerden değil komple hedeften prim alırsınız.ama kişisel hedef verilen güzellik uzmanlığı yapan arkadaşlarımda var tabi.Aldığımız ücret en fazla primsiz 1800 lira primler 200 lira maksimum yani prim öyle herşey değiştirmiyor.

profosyonel danışmanlar ve uzmanların asıl sistemi şudur : müşteriye ihtiyacı olup olmadığı sorulur hayır bakıcam derse rahat bırakılır ihtiyacı olursa o çağırır bazı mağazaların malesef sistemleri ve mağaza sorumlularının ciro hedefleri hırsları danışmanları ve uzmanları bunaa mecbur bırakıyor.
tokopherol E vitami değildir tam homolog bir alaşımdır aslında sorun bu değil hep diyorum o mağazalardakilere sorun uzman mısınız satış danışmanı mı diye çünkü sen kendine ben uzmanım dersen hem ürün eğitimin olacak hem cilt bakımı hem makyaj hemde saç ve vücut bakımı bileceksin gerekirse kimyager kadar bilgin olacak nasıl insanlara denk gelmişsiniz üzüldüm sizin gibi müşteriler gelse keşke bizede ...
hangi kozmetik mağazalarına gidiyorsunuz cidden merak ettim ve üzüldüm açıkçası.o göbeğini kaşıyan adamdan kastınız mağaza sorunlusuysa zamanında bende yaptım inanın işleri satış danışmanı ve uzmanlıktan çok daha ağır.
satış uzmanı diye bir kisve yoktur ya satış danışmanıdır ya güzellik uzmanıdır .size bozuk bir ürün satılmaya çalışıldığında alın o ürünü kesinlikle mağaza sorumlusuna götürün o hakkından gelecektir kişinin.birde çıkmanıza gerek yok sadece gezmek istiyorum derseniz rahat bırakırlar zaten
kesinlikle kapalı kutu deneme ürünleri tercih edilmeli.
oksidasyon kremi bilmeyen uzman olamaz kesinlikle satış danışmanıdır kendisi ki onun bile bilmesi gerekli ne talihsiz durumlar olmuş yahu..
hep genelleme yapılmış yapışan uzman sıfatlı insanlar diyerek ama ben alınmıyorum işimi çok iyi yaptığıma inanıyorum bugğne kadar olumsuz sadece 2 geri dönüş aldım birinde işe gireli 2 hafta olmuştu :)ve eğitimlerimde yoktu kısacası uzman ve satış danışmanı sıfatlarını ayıralım ikisi farklı şeyler uzmanlıkta herkesin harcı değil o kadar eğitimimi 2 günlük mağaza elemanına yedirmem :)

Ben bu konuda yaşadığım sıkıntıyı anlattım şikayet Var'a ..cvp gelmedi..
sevil..
Tekinacar da aynı...

Aynen bu sıkıntılar...

Satış elamanında sanki çok önemli bir görevdeymiş havaları...
Sanki biz onları alamazmışız..
Hani deneyip gidiyoruz kalıcılığına bakacağım diyoruz..
Ben kendi başıma seçmeye çalışıyorum..Önceden araştırıyorum,pek karıştırtmıyorum.
Buna da sinir oluyorlar,çok hakları varmış gibi.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…