Kemik ve kas erimesi başlar veya artabilir.
Depresyon ve psikolojik rahatsızlıklar artar
Kortizon migde asit salgısını artırır ve miğde mukozasını bozar. Ülsere yatkınlığı artırır.
Kan şekerinin yükselmesine neden olur.
Kortizon vücutta ödemin artmasına ve tuzun tutulmasına neden olur. Bu da tansiyonu, kalp-damar yetmezliği ve böbrek rahatsızlıkları olan bireylerin mevcut durumlarında sorunların artışına neden olabilir.
Kan yağlarında artışa neden olur.
Normalde kortizon vücudumuz tarafından salgılanan bir hormondur. Kan şekerinin düzenlenmesinde ve protein metabolizmasında görevlidir. Bazı hastalıklarda dışarıdan kortizon eklemek gerekebilir. Belli bir süre ve yüksek dozda alınan kortizonun vücuda bazı olumsuz etkileri vardır.
Kortizol hormonunu yükselterek (cusing sendromu)hızlı kilo alımına neden olabilir. Bu bireyler özellikle vücudun üst kısımları yağlanarak bir anda vücut yapılarının değişiminden şikayet ederler.
Kortizon böbreklerden tuzun geri emilimini artırırken potasyumun atımını da hızlandırır. Zaten bu nedenle kan basıncı da yükselir. Potasyum yetersizliğinde kas güçsüzlüğü, hormonal aktivitelerde bozulma ve kalpte sorunlara yol açar. Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir.
Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.
Kan yağlarının yükselmesine neden olduğu için yağlı besinler, kızartmalar, sakatatlardan uzak durulmalıdır. Ayrıca kortizon kullanan bireylerde hızla kilo artışı meydana geldiği, depresyondan dolayı kullanılan ilaçlarda metabolizmayı yavaşlattığı için yağlı besinlerin kullanımın sınırlanması ayrı bir önem taşımaktadır.
Glisemik indexi düşük besinlerle beslenilmelidir. kortizon kan şekeri üzerine olumsuz etki yarattığı için kepek, çavdar, yulaf, tam buğday gibi glisemik indexi düşük besinler kullanılmalı beyaz un, pirinç ve tatlılardan gibi besinlerden uzak durulmaldır. Konserveler, meyve suları, soda, kola gibi gazlı içecekler, bisküvi, gofret, kraker, zeytin, salça, şekerlemeler, midye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri ve balıklar, salam-sosis gibi şarküteri ürünleri, sakatatlar, ıspanak, tuzlu peynirler, süt tozu, krakerler, salata ve makarna sosları, kabartma tozu, hazır çorbalar, dondurulmuş gıdalar, bunyon, tuz içeren her türlü baharat ve yemeklere konan katkı maddeleri, sodyum (tuz) içeriği çok yüksek besinlerdir.