• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kopya çekmeye vesile mi oldum?

ordinary

🇹🇷 Çocuklar uyurken susulur, ölürken değil 🍉
Pro Üye
7 Mart 2013
6.455
19.436
448
Kızlar merhaba,
Az önce aldığım bir haber sonrası keyfim fazlasıyla kaçtı. Aşırı derecede pişmanlık duyuyorum.

Bir arkadaşım doktora yeterliliği sınavı için sınava hazırlanıyordu ve takıldığı konular vardı. Ben de soruların cevabını yapay zekaya sahip olan sohbet uygulamasından bulup bu arkadaşla paylaştım. Aklına takılan başka soru varsa oraya sorabileceğini söyledim.

Gel zaman git zaman bu arkadaş uzaktan eğitimden dolayı yeterlilik sınavına çevrim içi katılmış. Tahmin edin napmış? Hocalara fark ettirmeden tavsiye ettiğim o sohbet uygulamasından kopya çekmiş. Muhtemelen kalacağı bir sınavdı ama geçmiş. Konulara hakim değildi, ki aynı alandan olup konuya hakim olan arkadaşı bile kalmış sınavdan. Jüri zorluyor anlayacağınız.

O kişi için kopya çekmek normal bir durum. Hak, hukuk vs bilmez. Geçen haftalarda lafını geçirmişti, uyarmıştım kopya konusunda. Bir fayda etmemiş demek ki.

Vicdanım o kadar rahatsız ki. Oturup ağlayasım var. Yardım ettiğime bin pişman oldum. O uygulamadan sınav esnasında faydalanacağı hiç aklıma gelmezdi.

Sanırım vicdanımı rahatlatmaya ihtiyacım var. Ben o uygulamayı önerdiğim için bundan mesul muyum? O uygulamadan bahsetmeseydim kopya çekmekte zorlanacaktı, yine çekmeye çalışırdı bir türlü

Forumda Nihat Hatipoğlu olsaydı bunun günahısı nedir diye de sorardım 🤣

En iyi cevap
Suç fakültede bence eşşek değiller ya artık generative AIdan haberleri olmasın ... yani artık bilimsel makalelerde bile, makaleyi verirken bir bölüm oluyor etik konularla ilgili bu makaleyi yazarken yapay zekadan yardım aldın mı diye. İçerik değil ama yazım dilini düzeltmek için kullandıysan kabul ediliyor mesela.

Suç fakültede, insanlar o sınava yıllarca hazırlanıyor böyle bir iş şansa bırakılıp uzaktan sınav mı olur?? PhDne değer veriyorsan adam gibi atlar gidersin sınava. Böyle bir saçmalığı ilk kez duydum PHD yeterlilik sınavı uzaktan olamaz. 5 para etmez bir fakülte, onların verdiğin PhDnin de hiçbir değeri yoktur bence.

Adam gibi birkaç ünv hariç zaten diğer okullardan PhDyim diyenlere zaten şüpheyle yaklaşıyorum, fakültelerde...
Bu mantıkla uygulamayı yapanlar da suçlu. Senin iyi niyetle önerdiğin şeyi o farklı amaçla kullanmış. Bıçağı yapıp satan adam adam bıçaklamadan sorumlu tutulabilir mi?
Bu örnekleri görmeyeydim iyiydi. Ne güzel de suçlu değilim diye karar vermiştim. Ben uygulamayı çıkarsaydım veya bıçak yapıp satsaydım kendimi suçlardım sanırım. Sorun bende sanırım 🤣

Yazılı değil, sözlü sınavda yapmış bu işi. Bir hocanın kıllanması lazım ki gidip kayıttan cevaplarını aratsın.

Açıkçası arkadaş teknoloji özürlüsü biraz. Hiç duymamış o uygulamayı.
Ay bi de, teknoloji özürlüsü olup sözlü sınavda bu kadar profesyonel kullanmayı nasıl becermiş? Sizi yiyor olmasın bu arkadaş belki çalışkandır baya.

Jürideki bazı hocalar şehir dışından diye çevrim içi yapmışlar. Dandik üniversite de değil. Yalnız kız girdiği tüm doktoraya giriş sınavlarında başarılı olmuş. Kongrelerden kongrelere koşuyor. Tuttuğunu koparan biri. Ama işte arka plan biraz farklı.

PhD olaylarında ben de artık şüpheyle bakıyorum. Bizim her türlü ağzımıza etmişlerdi doktoranın başından sonuna kadar ama farklı ünidekilerin 4,00 ortalamalarını ve rahat yeterlilik sınavlarını duyunca bir sövmedim değil. Onlar yükseldi, ben hala bekliyorum bu özgüvensizlikle.

Yani saçmalık, sınavda jüriysen oturursun oturduğun yere. Hocalar da ciddiyetsiz, hala fakültenin ciddiyetsiz olduğunu düşünüyorum. Adı olan bir üniveristeyse, gerçekten çok yazık, bomboş doktora mezunları üretiyorlar. Arkadaşın da gayet ahlaksız biri, şoyle bir şeyi yapmak da korkunç. Toplumun geldiği ahlak düzeyi utanç verci, kim nerde fırsatını buluyorsa sahtecilik yapıyor artık.

Sözlü sınavda sorulabilecek şeyleri yazılıda sormuşlar. Yazılıda sorulabilecekleri sözlüde. Kısa sürmüş zaten sınav da. Ben sınav ortasında mı diye tekrar ve tekrar sordum. Ekrana bakmadan yazdım demiş. Daha fazla detay soramadım pişman olduğumdan. Belki notebook ekranına telefonu dayamıştır. O kısmı ben de anlamadım. Hocaların yüzüne bakıyorum veya düşünüyorum ayağına ekrandan okumuş olabilir. Tecrübesiz biri değil kopyada sonuçta, cesaretlidir kendisi.

Bilemiyorum yine de çok mümkün gelmedi. Ben de araştırma görevlisiyim bazen sınavlar online olunca biz de öğrencilerden kamera açmalarını talep ediyoruz. Ben bile anlıyorum elini kolunu nereye koyuyor gözü nereye kayıyor, hatta şöyle diyim ekranı değiştirdiğinde öğrencinin yüzüne yansıyan ışıktan farklı bir sayfaya geçtiğini anlıyorum bazen. Koca koca profesörler doçentler anlamayacak mı? Ya göz yumup önemsememişler ya da bu olayı sallamış arkadaşınız.

Kızlar merhaba,
Az önce aldığım bir haber sonrası keyfim fazlasıyla kaçtı. Aşırı derecede pişmanlık duyuyorum.

Bir arkadaşım doktora yeterliliği sınavı için sınava hazırlanıyordu ve takıldığı konular vardı. Ben de soruların cevabını yapay zekaya sahip olan sohbet uygulamasından bulup bu arkadaşla paylaştım. Aklına takılan başka soru varsa oraya sorabileceğini söyledim.

Gel zaman git zaman bu arkadaş uzaktan eğitimden dolayı yeterlilik sınavına çevrim içi katılmış. Tahmin edin napmış? Hocalara fark ettirmeden tavsiye ettiğim o sohbet uygulamasından kopya çekmiş. Muhtemelen kalacağı bir sınavdı ama geçmiş. Konulara hakim değildi, ki aynı alandan olup konuya hakim olan arkadaşı bile kalmış sınavdan. Jüri zorluyor anlayacağınız.

O kişi için kopya çekmek normal bir durum. Hak, hukuk vs bilmez. Geçen haftalarda lafını geçirmişti, uyarmıştım kopya konusunda. Bir fayda etmemiş demek ki.

Vicdanım o kadar rahatsız ki. Oturup ağlayasım var. Yardım ettiğime bin pişman oldum. O uygulamadan sınav esnasında faydalanacağı hiç aklıma gelmezdi.

Sanırım vicdanımı rahatlatmaya ihtiyacım var. Ben o uygulamayı önerdiğim için bundan mesul muyum? O uygulamadan bahsetmeseydim kopya çekmekte zorlanacaktı, yine çekmeye çalışırdı bir türlü

Yazılan ve söylenilen sözlerin, verilen tavsiyelerin; hırsıza yol göstermek olabileceğini yaşayarak tecrübe etmişsiniz.

Olayı forumda anlatarakta; benzer yapıdaki başka insanlara yol göstermiş oldunuz.

Sonuç olarak: aynı yolu izlemelerine vesile olduğunuz kişi sayısı artmış olabilir.

Son düzenleme:
Ordinary, burada senin hiç bir kabahatin yok. İyi niyetle bir yol gostermissin ama arkadaşın çok fırsatciymis. Dokunma sarhosa yikilana kadar gitsin demişler, elbet bir yerde patlar.

Çevrim içi doktora yeterlilik sinavini da ilk defa duyuyorum şaka gibi. Kendime mi soveyim, sisteme mi soveyim ki bu sistem nice intihalci Profesör üretmiş sistemdir. Bu kadarı artık tüy dikmek olmuş.

Bilemiyorum yine de çok mümkün gelmedi. Ben de araştırma görevlisiyim bazen sınavlar online olunca biz de öğrencilerden kamera açmalarını talep ediyoruz. Ben bile anlıyorum elini kolunu nereye koyuyor gözü nereye kayıyor, hatta şöyle diyim ekranı değiştirdiğinde öğrencinin yüzüne yansıyan ışıktan farklı bir sayfaya geçtiğini anlıyorum bazen. Koca koca profesörler doçentler anlamayacak mı? Ya göz yumup önemsememişler ya da bu olayı sallamış arkadaşınız.
Belki de doktora öğrencisidir, yeterlilikte niye yapsın ki diye düşünüp şüphelenmediklerinden önemsememişlerdir. Şu anda ben daha da merak ettim.

Ay bi de, teknoloji özürlüsü olup sözlü sınavda bu kadar profesyonel kullanmayı nasıl becermiş? Sizi yiyor olmasın bu arkadaş belki çalışkandır baya.
Kendi çalıştığı alanda iyi olduğunu iddia ediyor. Ayrıca muhtemelen yılların kopyacısı. Tam ÖSYM sınavlarında da çekmiştir diye yazacaktım ki sanki öyle bir anısını anlattığını hatırlar gibi oldum. Tövbe yaa. İnşallah yanlış hatırlıyorumdur. Bunu da sorayım ona.

Ordinary, burada senin hiç bir kabahatin yok. İyi niyetle bir yol gostermissin ama arkadaşın çok fırsatciymis. Dokunma sarhosa yikilana kadar gitsin demişler, elbet bir yerde patlar.

Çevrim içi doktora yeterlilik sinavini da ilk defa duyuyorum şaka gibi. Kendime mi soveyim, sisteme mi soveyim ki bu sistem nice intihalci Profesör üretmiş sistemdir. Bu kadarı artık tüy dikmek olmuş.
2020 pandemiden beri savunma, yeterlilikler çevrim içiye de döndü. Bir ara sadece yüz yüze oldu. Şimdi deprem sebebiyle yine çevrim içi. Hocaların işine de geliyordur. Sınavlar sisteme kaydoluyor diye biliyorum, enstitüye kayıtlar tealim ediliyor vs.

Ben olsaydım sınav çevrim içi olsa bile sınava girecek kişiyi okula çağırırdım. Kendisi zaten okula gidip gelebilen biri. Covidin göbeğinde okulda yeterliliğe, tez savunmasına giren arkadaşlarım oldu eski üniversitemde.

Vay be kopyanın geçirdiği evrime bak. Bacağa yazmaktan robota sormaya geçildi. Yapay zeka öncesi de millet tez makale çalıp doçent profesör falan oluyordu. Teknoloji özürlü diyorsunuz, sözlü sınav anında kopya çekememiştir. Belki de programa sorunca daha kolay anlamıştır ve hafızasına almıştır.

Bu akademinin geleceği için genel bir sorun. Yani sadece bizim ülkede yok. Benim eşim yapay zeka uzmanı hatta ismi verilen programın algoritmaları için çalıştı. Tekerleğin icadını geri çeviremediğimiz gibi yapay zekayı da durdurmak mümkün değil. Binlerce kişi çalışıyor bunları geliştirmek için. Bizim akademi dünyası hala eski tas eski hamam. Tez sunumlarında pasta börek yeme derdindeler.

Bana da pek mümkün gelmedi bu şekilde kopya çekebilmesi. Konuşma sırasında yapay zekanın cevabını beklemek falan çok belli olur. Bir de başka yere bakıyor olsanız bile kameraya bakıyormuş gibi gösteren bi ai vardı adını hatırlamıyorum ama belki onu da kullanmıştır 😂
Yanlışlıkla intihal yaptıysam gibi takıntılı düşünceler beni bunaltıyor bazen. Sonra bu tipleri görünce biraz rahatlıyorum 😅 Bugün online bi sınavım vardı kendi notlarımdan bazı cümleleri kopyalayıp yapıştırdım. Kendi yazdığım metni başka yere yapıştırırken bile bok gibi hissettim, kendimi sahtekar olmadığıma ikna etmeye çalışırken bu konuyu görmek beni biraz tetikledi 🤓

Yazılı değil, sözlü sınavda yapmış bu işi. Bir hocanın kıllanması lazım ki gidip kayıttan cevaplarını aratsın.

Açıkçası arkadaş teknoloji özürlüsü biraz. Hiç duymamış o uygulamayı.

Sözlüymüş ya demek ki çalışmış ezberlemiş hakim olmuş konulara. Öğrenciler zaten kopya hazırlarken konuları öğreniyorlar istemeden.

Kızlar merhaba,

Siz nereden bileceksiniz ki böyle bir şey yapacağını sizin yaptığınız tamamen yardım amaçlı bir eylem

Doçentlik sınavında patlar ama oraya kadar gelebilir mi bilmiyorum.
Doçentlik sözlüsü var.Onda daha çok yapılan yayınlardan soruyorlar.Sadece yapay zekadan gecemezdi.ayrica yeterlilik sadece sözlu değil hem sözlü hem yazılı.Arkadasinizi kıskanıyorsunuz bence.Ondan daha iyi olan diye belirtmissiniz.bunu siz ölçemezsiniz ki.

bu kadar duyarlı olmak nasıl bir duygu ben bunu daha çok merak ettim🤦‍♀️
banane ben yardımcı olmak için site önermişim. gerisi onu ilgilendirir günahı sevabı kul hakkı vs vs. ben niye sorumluluk hissedeyim.

Telefondan sormuş soruları. Kısa cevaplıymış zaten. Mesajları bir daha okudum da.

Tamam yinede geçmesine etki edecek faktör yüzde 40 olur max. Siz ısrarla kopya çekti, kopya çekerek geçti diyorsunuz ama mümkün değil sadece kopya çekerek geçmesi.

Geçen fatih altaylı bile tvde bu uygulamanın yanlış bilgi verdiğine dair bir olayını anlattı. Yazar-kitap kaynak konusunda sistem hata veriyor. Temel fizik ve temek matematikte de hataları var.

Chat sayfasını açıyor,
soruyu yazıyor,
yapay zeka cevabı yazmaya başlıyor,
cevabın yazımı bitiyor,
Soruyu soran kişi cevabı okuyacak,
Ve karşı tarafa yani kameraya doğru ekrana bakmadan konuşacak,

Bu öyle 30 saniyelik, dikkat çekmeden yapabileceği bir şey değil.

Arkadasinizi kıskanıyorsunuz bence.
Kıskanma kriterlerinin hiçbirine haiz değil. Ben sadece sevdiğim kişileri ve şeylerin paylaşılmasını kıskanırım. Arkadaş, renk, film gibi. Diğer şeyler umurumda değil.

Ondan daha iyi olan diye belirtmissiniz.bunu siz ölçemezsiniz ki.
Kendi ifadesi. O bile kaldı, ben nasıl geçeceğim diye dert yandı bana. Ben de yardımcı olmaya çalıştım bu yüzden.

Arkadasiniz olduguna emin misiniz? Hakkinda boyle dusundugunuzu bilseydi keske. Siz olmadan da o sinavi bir sekilde gecerdi o size tesekkur amacli abartmistir senin sayende gectim falan demistir hosunuza gidecegini dusunerek. Doktoradan gectigimde hakkimda buna benzer haketmedi vari dusunen birileri olduysa onlari allaha havale ediyorum. Ben kopya cekmedim ama insanlar basariyi kiskaninca nereden saldiracaklarini sasiriyorlar. Baska bir yonumu kendince elestirip yine beni dr olmaya deger bulmayan olmus olabilir. Ve bu tur insanlar benden uzak allaha yakin olsun. Ha bir de yakin arkadasim sandigim biri de sunumumu elestirmisti istemedigim halde. Bana hic iyi niyetli gelmediniz
Ben konu sahibinin arkadasini kiskandigni düsünmüyorum. Arkadasi kendi agzi ile kopya cektigini belirtmis. Bana göre kopya cekmek diger ögrencilere cok büyük haksizlik ve bu haksizlaga tesvik ettigini düsünüyor. Vicdani rahat degil.
Iyi niyetli olmayan sizsiniz sanki.

Bu arada konu sahibi kendini bosuna üzme. Herkes kendi iradesinden sorumlu.

Tamam yinede geçmesine etki edecek faktör yüzde 40 olur max. Siz ısrarla kopya çekti, kopya çekerek geçti diyorsunuz ama mümkün değil sadece kopya çekerek geçmesi.

Geçen fatih altaylı bile tvde bu uygulamanın yanlış bilgi verdiğine dair bir olayını anlattı. Yazar-kitap kaynak konusunda sistem hata veriyor. Temel fizik ve temek matematikte de hataları var.

Chat sayfasını açıyor,
soruyu yazıyor,
yapay zeka cevabı yazmaya başlıyor,
cevabın yazımı bitiyor,
Soruyu soran kişi cevabı okuyacak,
Ve karşı tarafa yani kameraya doğru ekrana bakmadan konuşacak,

Bu öyle 30 saniyelik, dikkat çekmeden yapabileceği bir şey değil.
Yazışmaları paylaşsam daha rahat ederdim ama açık etmek de istemiyorum. Şunu direkt yazayım: "Kanki mülakat anını yapay zeka sayesinde geçtim". Afalladım bunu görünce. Nasıl yani diye sordum, detay pek vermedi. Tek kalemlik cevapları olan sorulardı, hocalar cevaplarımdan ikna olmayınca uygulamaya sordum da hocalar cevapları öyle kabul ettiler dedi.

Sözlü sınavı ayrıca öyle klasik sözlü sınavlarındaki gibi değil. Hocalar da aralarında konuşup tartışıyorlar, soruyu daha anlaşılır kılmak için farklı şekilde soruyor veya soru hakkında açıklama yapıyorlar. Bundan da faydalanmış olabilir. Cümlelerini toparlaması için zaman verilmiştir.

Tekrardan o şahsa sordum. Resmi olarak sonuç ilan edilmemiş. Kendi emeğiyle girse geçecek kadar cevaplamış mıdır onu merak ediyorum. Eğer geçerdim derse içim rahatlayacak. Bana geçemezdim gibi konuştuğu için dert oldu bu durum.

Yazışmaları paylaşsam daha rahat ederdim ama açık etmek de istemiyorum. Şunu direkt yazayım: "Kanki mülakat anını yapay zeka sayesinde geçtim". Afalladım bunu görünce. Nasıl yani diye sordum, detay pek vermedi. Tek kalemlik cevapları olan sorulardı, hocalar cevaplarımdan ikna olmayınca uygulamaya sordum da hocalar cevapları öyle kabul ettiler dedi.

Sözlü sınavı ayrıca öyle klasik sözlü sınavlarındaki gibi değil. Hocalar da aralarında konuşup tartışıyorlar, soruyu daha anlaşılır kılmak için farklı şekilde soruyor veya soru hakkında açıklama yapıyorlar. Bundan da faydalanmış olabilir. Cümlelerini toparlaması için zaman verilmiştir.

Tekrardan o şahsa sordum. Resmi olarak sonuç ilan edilmemiş. Kendi emeğiyle girse geçecek kadar cevaplamış mıdır onu merak ediyorum. Eğer geçerdim derse içim rahatlayacak. Bana geçemezdim gibi konuştuğu için dert oldu bu durum.

Kendisi zaten sorulara cevap vermiş, yapay zeka kullanarakta sorulara verdiği cevapların devamını getirmiş gibi olmuş. Yani yapay zeka ile ayrıntısını anlatmış, fikir almış gibi olmuş.

Yani şunu demek istiyorum sadece yapay zeka sayesinde geçmemiş arkadaşın sınavı. Zaten kendi cevaplatı vermiş, belliki konuya hakim biri. Yüzde 30 40 lık etkisi olmuş. Daha fazla değil. Sözel bir alan olduğu için sınavda telefondan google, pdfler kullanarakta kopya çekebilirmiş. Sınava giren diğer kişilerin de kopya çekip çekmediğini bilemezsiniz. Büyük ihtimal değil kesin çekmişlerdir.

Dert edilecek pek bir şey yok aslında. Arkadaşın sınav sırasında telefon kullandıysa diğerleri de kullanmıştır.

Back