Köpüklü Türk Kahvesi

Libyana

Allah var, Allah yâr...
Kayıtlı Üye
1 Haziran 2008
5.942
33
683
Kahve tarifinden önce "Türkler ve Türk Kahvesi" üzerine mini bir yazı paylaşalım.
Türkler için kahve içmek bambaşka bir keyiftir.
Beraberinde getirdiği dostluk, sevgi ve paylaşım için bir fincan kahveye büyük anlamlar yüklenir. "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" sözü bunu en iyi şekilde vurgular. Kahve içmek Türk halkı için o kadar büyük önem taşır ki, dilimizdeki "kahvaltı" kelimesi kahve-altı sözcüklerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmıştır.
Kahve ikramı da dostlukların pekişmesinde önemli bir yer tutar. Ev sahibi misafirine verdiği değeri, hazırladığı ve özenle sunduğu kahvesi ile gösterir. Evlilik öncesi kız istenirken, gelin adayının damadın ailesine kahve yaparak ikram etmesi de âdettendir. Kahvenin kabulü ise ikramda bulunanı onurlandırır. Dilimize yerleşen "kahvesi içilir olmak" ve "bir kahveni içerim" deyişleri bunu ifade eder.
Bol köpüklü kahveler içildikten sonra sohbet daha da uzar ve sıra kahve falına gelir.

iyi çekilmiş türk kahvesi
şeker
su
(bakır cezve)

Gelelim kahvenin tarifine (bilmeyen genç kızlarımıza duyrulur) :
Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir.
İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyun (kalitede su etkendir).
Her fincan için iki çay kaşığı kahve (5 gr), iki çay kaşığı şeker ilave edin (ya da şeker arzuya göre).
Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın.
Bir süre sonra kabaran köpüğü ister tatlı kaşığı ile ister dökerek fincanlara pay edin.
Kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara boşaltın.
Türk Kahvesi sunulurken yanında su verilmesi âdettir. İçilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar.
Not : Toplu tüketimde, orta şekerli sunulması daha pratiktir.
Alıntıdır.

Son düzenleyen: Moderatör:
bir kahvekolik olarak bu başlığa yazmam gerekir diye düşündüm. kahveyi ben şahsen 3 farklı şekilde yapıyorum. birincisi yukarıda anlatılan gibi. ikincisi su yerine süt koyarak ( çok hafif oluyor), üçüncüsü ise şeker yerine bitter çikolata koyarak. :kahve: :delphin:

bir kahvekolik olarak bu başlığa yazmam gerekir diye düşündüm. kahveyi ben şahsen 3 farklı şekilde yapıyorum. birincisi yukarıda anlatılan gibi. ikincisi su yerine süt koyarak ( çok hafif oluyor), üçüncüsü ise şeker yerine bitter çikolata koyarak. :kahve: :delphin:

bitterle mükemmel oluyor canım hakkaten:kahve:sengözlerimebaksanab

bend ekahwe hastasıyım ama çikolatayla dneemedim
az mı koyuyosnz çikolata

bide kızlar ben damla sakızlı türk kahvesi aldım
mükemmell:D

ben de cok guzel kahve yaparim :)) bol kopuklu ,kahva muhabbetle guzel oluyor ,cikolatali deniyeyim hic aklima gelmemisti guzel olur herhalde ,kucuk bir anim var kahveyle aklima getirdiniz yazayim bari :)) kahve yapmayi gurbete gelince ogrendim mecburen yapan yok :)) esimin ailesi geldiginde tanisma isteme soz donemleri falan kahveyi annem yapardi (kahvede eline su dokulmez :)) neysem evlendik bir zaman sonra esimin ailesine gittik,yemekten sonra annesi kizim hadi babana bir kahve yap senin kahven cok guzel oluyor dedi ,anne dedim ben kahve yapmayi bilmemki annem yapardi kahveleri siz geldiginizde yazik kadincagiz guzel bir kahve yapti caktirma dedi babana :)) ben de kendim yapmis gibi ikram ettim ,kayinpederim gelinim ne guzelmis bu kahve annene (yani kayinvalidem icin ) ogret o guzel yapamiyor dedi bilmiyorki kahveyi zati o yapti

bend ekahwe hastasıyım ama çikolatayla dneemedim
az mı koyuyosnz çikolata

bide kızlar ben damla sakızlı türk kahvesi aldım
mükemmell:D

ben şekerli içerim kahveyi o yüzden 1 parça koyuyorum çikolatadan. kendi damak tadına göre değişir. sakızlı türk kahvesi hiç duymamıştım deneyeyim bi. ha bu arada azerbaycan kahvesi diye de bişey var anlatılmaz içilir a.s.

ben şekerli içerim kahveyi o yüzden 1 parça koyuyorum çikolatadan. kendi damak tadına göre değişir. sakızlı türk kahvesi hiç duymamıştım deneyeyim bi. ha bu arada azerbaycan kahvesi diye de bişey var anlatılmaz içilir a.s.

şutarafagitti kahvekolik,azerbaycan kahvesi nasıl oluyor arkadaşım?
Google amcaya da sordum ama detaylı bilgi alamadım :dilcikar: ben de arkadaşıma sorayım dedim Şeniz
Turk kahvesi olağanüstü bir lezzet;en azından benim için
Şekerli içerim :utangac:
2 gün önce yaptım misafirlerimize köpüğü az oldu :a015:
Bir arkadaş önce suyla şekeri kaynat sonra kahve kat demişti mukemmel oluyormus;hatta gıttıgı heryerde evsahıbıne degıl ona yaptırıyorlarmıs ama
ben beceremedım mı ne tutmadı :çok üzgünüm:
En ıyısı bıldıgım klasık sekıl..
Farklı yapan özel puf noktaları olan arkadaşların paylaşımlarını bekleriz..yerimseniben

Son düzenleme:
ben tam bir kahve hastasıyım diyebilirim..favorilerim..damla sakızlı,çikolatalı,kakuleli ve tabiki sadeeea.s
ben kahveyi cezvede diil fincanda yapıyorum..bunun için elektrikli ocağa ihtiyacımız var..
fincanın içine 1 tatlı kaşığı kahve,yarım tatlı kaşığı şeker ve suyunu koyuyoruz..hiç karıştırmıyoruz..fincanı orta sıcaklıktaki elektrikli ocağa koyuyoruz..bi süre sonra şekeri ve kahveyi yavaş yavaş içine çektiğini göreceksiniz..hiçbaşından ayrılmamalısınız çok yavaş pişiyor ama bi anda kabarıyor köpükleri..köpükler kabarınca bi bezle (eliniz yanmasın) fincanı ocaktan alıyosunuz..cezvede asla bu kadar çok köpük yapamazsınız..ayrıca fincanda yaptığınız için fincan sıcak oluyor ve kahveniz bitene kadar asla soğumuyor..ilk denemenizde taşırabilirsiniz belki ama bi kaç denemeden sonra tepe oluşturacak kadar köpürecektir...yanınada çikolatalı badem şekeri yada kuş lokumu koyarak servis yapabilirsiniz..Afiyet olsun hanımlarrra.s.

ay assosda tatildeyken bicafe vardi ama bi gör şirinliği yaşlilar kahvehanesi gibi .
Köylü yaşli amcalar takilirdi sohbet ederdik
ve deeeee yaninda sakizli türk kahvesi.bakir cezvede kömür ateşinde pişerdicokacimcoookcokacimcoook
BEN DE KAHVEYİ ŞÖYLE YAPARIM:ÖLÇÜLER AYNI DA KAHVEYİ CEZVEYE KOYARIM BİKAÇ DAMLA SU KOYARIM O ÇAMUR GİBİ OLUR BULAMAÇ HALİNİ ALIR YANİ ŞEKERİNİ DE KOYARIM İYİCE KARIŞTIRIRIM.SONRA SUYUNU KOYAR BİKERE KARIŞTIRP KENDİ HALİNE BIRAKIRIM.KISIK ATEŞTE PİŞER.GERİSİ SİZİNKİYLE AYNI LİBYANACIM
KIZ CANIM ASSOSDAKİ KAHVEYİ ÇEKTİ YAKTIN BENİ YAAAAA:1shok::1shok:cokacimcoookcokacimcoook.

şutarafagitti kahvekolik,azerbaycan kahvesi nasıl oluyor arkadaşım?
Google amcaya da sordum ama detaylı bilgi alamadım :dilcikar: ben de arkadaşıma sorayım dedim Şeniz
Turk kahvesi olağanüstü bir lezzet;en azından benim için
Şekerli içerim :utangac:
2 gün önce yaptım misafirlerimize köpüğü az oldu :a015:
Bir arkadaş önce suyla şekeri kaynat sonra kahve kat demişti mukemmel oluyormus;hatta gıttıgı heryerde evsahıbıne degıl ona yaptırıyorlarmıs ama
ben beceremedım mı ne tutmadı :çok üzgünüm:
En ıyısı bıldıgım klasık sekıl..
Farklı yapan özel puf noktaları olan arkadaşların paylaşımlarını bekleriz..yerimseniben

ayyy canım çok pardon yaa, yunanistan kahvesi diyecektim azerbaycani nerden çıkarttım anlayamadım. baya geç bi saatte yazmıştım ondandır belki kafamçokkarıştı. yunanistandan bi arkadaş getiriyor bize sanırsam Türkiye' de yoktur. eğer bilen varsa bulabileceğimiz yeri paylaşır inş bizimle. bende 2 fincandan fazlasını köpürtemiyorum fazla ya görücü gelecek yakında inş anneme yaptırmayı düşünüyorum sırnaşık şey

anlattigin iyi olmus gi libyos :utangac:
yapmasini bilmiyorumda , ay kendimi pek bi beceriksiz gördüm :utangac:
gecen serkos ´a dedim, sen yaparsin kahveleri :utangac:
o süper yapiyomus :1shok: :asigim:
yaparim didi, tabi yapacak :dilcikar:

bende tam bir türk kahvesı canavarıyım sütlüsünü yaparm ve zevkle icerimhihoyyyt bazende şekersiz yapar yanına kücük kahvelı yada cıkolatalı fındıklı cerezlerden alırım cok güzel oluyooooo:kahve:

:mymeka: anam hatun 40 yasına geldı daha hala kahve yapmasını bılmıyyy ustelık evde kaldı :roflol::lepi:

Zaten bu tarıftekı amacım sırf turk kayfesı yapamadıgı ıcın evlenemeyen kızlarımıza yardım olsun dıyeydı...:utangac: kaydirigubbakcemile3
Zamanında bız de cektık cunku bılırım :roflol:
Kahve makınasıyla yapmıstık kahveyı saglam ossun diyi...
Öptüm

Son düzenleme:
yaa ne güzel zevk kahve içmek..ama ben hiç hazedemedim kendisinden, içtiğim an midem bulanıyor..sadece türk kahvesi değil tüm kahvelere (nescafe, capuccino v.b tarzına da) karşı böyle bir iğrentim var, neden bilmiyorum

:mymeka: anam han 40 yasına geldı daha hala kahve yapmasını bılmıyyy ustelık evde kaldı :roflol::lepi:

Zaten bu tarıftekı amacım sırf turk kayfesı yapamadıgı ıcın evlenemeyen kızlarımıza yardım olsun dıyeydı...:utangac: kaydirigubbakcemile3
Zamanında bız de cektık cunku bılırım :roflol:
Kajve makınasıyle yapmıstık kahveyı saglam ossun diyi...
Öptüm

sende beceriksizsin zati buyir :mymeka: :dilcikar:

kendi yaptığım kahvenin püf noktasını söyliyim; kahvenin suyunu mümkünse buz gibi kullanın....buzluktan değil ama çok soğuk su olmalı.....deneyin çok köpüğünüz olacak:))

kendi yaptığım kahvenin püf noktasını söyliyim; kahvenin suyunu mümkünse buz gibi kullanın....buzluktan değil ama çok soğuk su olmalı.....deneyin çok köpüğünüz olacak:))

Ilık su kullanıyoruz genelde;bu şekilde de deneyeceğim arkadaşım...Teşekkürler bilgi için..Şeniz

arkadaşlar bir yerde izlemiştim.

fincan için 1 tatlı kaşığı kahve, bir tatlı kaşığı şeker ve fincan sayısı ve ölçüsü kadar suyu iyice karıştırıp ocağa koydu. tam kabardığı zaman bir kere daha karşıtırdı ve fincanlara koyarak ikram etti.

çok güzel görünüyordu cokacimcoook ama ben denedim olmadı. yani kendi usulüme göre yaptığım zaman genelde oluyordu yaparım ama olmadı :sm_confused:

belki siz denediğinizde olur. bu da benden denenmiş bir tarif olsun :teytey:

Back
X