Kopegimizi vermek zorundayiz...

Digerleri havlamiyor,sadece kapilari caldigi zaman.

Benim korktugum,sizin dediginiz gibi is mahkemeye falan giderse ve kopegimizin cok ses cikarttigini kanitlarlarsa,o zaman ne olur ? Dedigim gibi sokaktan bile duyuluyor sesi.

bakım maddeler gayet açık ve net
kurallar da belli gerçekten o ciddi boyutta gürültüyü çıkarabilecek bi ırk yok bile denmiş iddalı bi şekilde
yarım saat aralıksız havlaması bile şikayet unsuru olamıyo belli kurallaarı var

(4) Cevre İl Müdürlüğü’nden gurultu seviyesinin tespiti (fiyatı 20-25 milyon civarı). Yani kendi evindeki köpeğin çıkardığı sesin kamuyu rahatsız edip etmediğinin tespiti. Ses tespiti "desibel" olarak yapılıyor. Bumda birkaç önemli nokta var:

a) Ses tespiti mikrofonu köpeğin ağzına dayayarak yapılmaz. Şikayetçi olan kişinin evinden, yani başka bir daireden yapılır. Ayrıca tek bir kere köpeğin yüksek sesle "hav" demesi, ölçüm için yeterli değildir. Bu isin usulü, MÜHÜRLÜ bir teyp kullanılarak şikayetçi kişinin evinden en az bir gün boyunca sürekli ölçüm yapılmasıdır. Çünkü gurultu kirliliği, "SÜREKLİ ve belli bir düzeyin üzerinde olduğunun tespiti" demektir. Bu konuda ısrar etme hakkına sahipsiniz.

b) Genel çevrenin ses düzeyini de muhakkak ölçtürüyorsunuz.Eğer genel çevrenin ses düzeyi köpeğinkine çok yakınsa köpeği savunma hakkınız doğuyor. Örneğin genel çevrenin sesi 70 desibel çıktı, köpeğinki 75 çıktıysa şu şekilde bir savunma yapılabilir: 'Arada çok az fark var, veya hiç yok, nasıl oluyor da köpeğin sesi bu genel ses düzeyi içinde rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor?' İsin asli, hemen hemen hiçbir köpek gün boyunca yüksek sesle havlamaz, dolayısıyla hayvanin sesi çoğunlukla cevre ses düzeyinin altında kalır. Rahatsız edici ses siniri, kanunlara göre 120 desibelden baslar, bu da yaklaşık 3-4 otomatik yer kazma aletinin ayni anda çıkardığı sese denk gelir ki hiçbir köpek bu sesi çıkaramaz. Yani kanunlar gereği, gurultu sebebiyle hiçbir köpek evden atılamaz.

c) Diğer bir savunma yöntemi: Eğer apartmanda başka havlayan köpek varsa haliyle köpekler haberleşmek için havlayacaklardır. Bundan doğal birsek yoktur, bu köpeğin içgüdüsel bir davranışıdır. Bu durumda neden benim köpeğim şikayet konusu oluyor da diğeri olmuyor? (Bu savunma tamamen şikayet sahibinin taraflı davrandığının ispatına yönelik kullanılabilir).

d) Köpeğin sesi ciddi boyutlardaysa, ama ses tespiti yapılmamışsa eğer, şikayet sahibinin elinde hiçbir delil yok demektir. O zaman savunmada "Neden ses tespiti yapılmadan şikayet ediyor? Gürültülü olduğu nereden belli?" denilebilir.

(5) Köpek sahibinin kusuru olmadığının ispati da gerekli. Yani köpek sahibi olarak ben köpeğimi balkona mi kıtlıyorum? Ya da aç mi bırakıyorum? Köpeğimin havlaması için herhangi bir neden yaratmadığımı ispat edersem eğer, bu durumda tek ihtimal (köpek temel itaat eğitimi de aldığına göre) bir başkasının köpeğin havlamasına sebep olduğudur. Mesela kapıya vurup taciz ederek (3), veya apartmanda başka köpek varsa (4c). Bu beyanı da veteriner hekim ya da yakın bir komşu rahatlıkla verebilir.

Tandan beyin ısrarla üzerinde durduğu üç nokta:

**Şikayet sahibinin SÜBJEKTİF olduğunun ispatına yönelik her turlu savunma ise yarar.

**Yasal belge olmadan (mahkeme emri) hiç kimsenin eve gelip hayvanin sesini ölçemez. Bunun için de sık ayet sahibinin dava açmış olması gerekir.

**Eğer bilimsel bir ses olcumu yapılmamışsa verilen para cezasının hiçbir anlamı yoktur, tamamen geçersizdir.

Simdi bir de veteriner hekimin (Tandan bey) başından gecen olayı tam olarak anlatalım:

Köpeği çok havladığı için şikayet edilmiş. Ses ölçümcüler gelmiş, hayvanin sesini ağzına mikrofonu dayayarak ölçmüşler (ki bu tamamen yasa dışı, mahkeme emri olmadan kimse evinize girme hakkına sahip değildir, bunu kesinlikle unutmayın!). Hayvan da havlamış tabii garip alete. Tandan Bey hiç sesini çıkarmamış. Ama tutanağa hayvanin sesinin ölçüldüğü mesafeyi (10-20 cm gibi) isletmiş!.. Ayrıca cevre ses düzeyini de oracıkta ölçtürerek tutanağa isletmiş. Daha sonra mahkemede gerektiği gibi olcum yapılmadığını kolayca ispat edebilmiş. Tekrar ölçmeye geldiklerinde ise şikayet sahibinin evine mühürlü teyp koydurup gün boyunca hayvanin sesini ölçtürmüş. Ayrıca yukarıdaki maddelerin de çoğunu yapmış. Ve sonuçta hayvanin gurultu kirliliği yaratmadığı ortaya çıkmış. Davayı kazanmış. Simdi havlayan, ama yeterince yüksek havlamayan, uslu köpeğini istediği gibi apartmanda besleyebilecek.. Apartmandaki herkes köpeği sevdiğinden ve "şikayetçi değilim" dilekçesi verdiğinden asla yönetim planında "köpek beslenemez" diye bir maddeyi imzalamayacaklar.

Son düzenleme:
Evde oyalanacağı hiçbir şey yok mu? Meşgul olacağı bir şeyler olsa...İlgisizlikten sıkıldığı için yapıyor olabilir. Siz evde yokken televizyon veya radyo açık bırakabilirsiniz insan konuşmalarının olduğu ses kayıtları gibi...
Benim de miniğim ilgisiz kaldığında havlama uluma yoluna gidiyor biz bu şekilde üstesinden geliyoruz kemikle oyalanmaya bayılır evde kimse bulunmayacaksa kemik veriyorum akşama kadar onla oyalanır..
Başkaları rahatsız olacak diye ondan vazgeçmeyin hem köpeğin davranışını değiştirmeye çabalamalısınız onu verdiğiniz yerde de aynı problem olursa oradakilerde sizin gibi vermekte bulursa çözümü kaç kere sahip değiştirebileceğini düşündünüz mü?
Oralarda eğitim çiftlikleri varsa eğitime göndermek de olabilir hem sosyalleşir hemde sözünüzü geçirmenizde daha etkili olabilir.
Diğer ülkelerde hayvanlarla ilgili daha çok imkanlar var diye biliyorum...
Vermeyi düşünmeden başka çözüm yolları üretmeyi deneyin lütfen...

merhabalar Türkiyede akşam 10dan sonra sabaha kadar aralıksız sürekli havlarsa sorun olur mahkeme açılıar zabıta ölçüm cıhazını koyar akşamdan sabaha deli gibi aralıksız havlarsa ve onun bir sınırı var ona çıkarsa mahkeme tahliye kararı verir fakat o sınır ses yüksekliğini gçeebilecek köpek sesi yok dünyada
ev sahibinize durumu anlatın sonrası önemli değilsir size özellikle karşı cepa alamazlar apartmanda başka köpekler varsa zabıta gelirse karnesini sorar gider evinize vs almayın zabıtayı yetkisi yok
neyse bunlar sonraki işler bence köpeğiniz ağladığında hemen ilgilenmişssiniz oda bunu kullanıyor evde ağladığında siz asla ilgi göstermeyin siz sürekli evdeyseniz size çok alışmıştır yalnızlık çekiyorduk o yüzden
benimde köpeğim var onunda kemirme sorunu vardı yalnız kalınca her yeri kemirir ceza verirsdi
size önerim siz giderken ona pres kemkiklerden verin yada paça alın ona bayılıyor verin oyalansın kagucuk oyuncaklar var onlardan alın olmazsa onunla oynasın kagucuk olarak kong clasic öneririm
televizyonu açık bırakın ve sizin kokunuzun sindiği bir tişört vs giydirin yada yattığı yere koyu geldiğinizde oyuncağını kemiğini alın başka zamanlar vermeyin çünkü bıkar siz giderken verdiğinizde ilgilenmez
eğer sorunlarınız devam ederse en kısa zamanda eğitmenle görüşmeniz gerekli köpeğinizi gözden çıkarmayın işini bilen bir eğitmen için 2 dakikalık uygulamalar sonucunda sorununuz çözülür

Radyo falan acik birakmayi denedik,pek sonuc vermedi.Kemik,oyuncak vs. onlari da giderken verdik.Ilk baslarda aglamiyo ama sonradan basliyo.
Biz bebekken aglarken yanina gitmedik,tepkisiz kaldik,bu sekilde alistirmistik zaten.Simdi neden bu sorun cikti,bi cozebilsek....

bi sağlık sorunu yok belli ki şımarıklıktan yapıyo
yanına geceden giydiğiniz bi kıyafetinizi koysanız belki daha sakinleşir
bi oda da kapalı değil de mi evin her yerinde gezebilliyo
neden bu kadar sıkıldığını anlamaya çalıştığım için soruyorum
internette köpek geişimi ile ilgili bi çok bilgiye ulaşabilirsiniz
değişik yöntemler deneyin derim

enteresan bi düşünce... pes etmeyip ne yapacak, komşulara siz istediğiniz kadar rahatsız olun çok da tınnn mı diyecek? ne medeniyet...

enteresan bi düşünce... pes etmeyip ne yapacak, komşulara siz istediğiniz kadar rahatsız olun çok da tınnn mı diyecek? ne medeniyet...

hanımefendicim insanlar konuşur, köpekler havlar, kediler miyavlar, kuşlar cikcikler ve öter...
bu örnekler hayvanlar alemi boyunca uzar gider...
nedir bu kendimiz dışında olan bitene tahammülsüzlük
bi köpeğin havlama sesi midir insanı tek rahatsız eden
yani insanlar rahatsız olmasın diye tüm canlıların ses tellerini yok mu edelim
evcil hayvan besleyemelim mi
kaldı ki rahatsız olduk denilen şikayetlerin hiç biri
ses seviyesini aşacak durumda olmadığı mahkemece tespit edilmiş
yani maksat komşunun rahatszılığı değil genelde kıllığı ile alakalı oluyo..

Son düzenleme:

sorun komşunun kıllığıysa ona bişey diyemem, ama konu sahibi arkadaş köpeğin sesinin apartmanın dışından bile duyulduğunu söylüyor. sonuçta o apartmanda hastası olur, yaşlısı olur, vardiyalı çalışanı olur, ders çalışanı olur. kimseyi rahatsız etmeye hakkımız olmadığını düşünüyorum. ha bir de hayvanların apartman köşelerinden ziyade doğal ortamlarında yaşamalarının daha uygun olduğunu düşünüyorum ama o ayrı konu.

upsss bende tam köpek almak üzere okudum bu yazıyı bizde köpek bakıyoruz çok seviyorum bekar iken yazlık evimizde 12 tane vardı..Evlendim yine vazgeçmedim sevdamdan puff sorun sıkıntı hele şikayet olur ise ama çok istiyorummm (

bu arada meraktan soruyorum cinsi ne ?

öncelikle merhaba,

bende köpek sahibiyim ve apartman da yaşıyorum kiracıyım. ve hayvan seven bir kişi bile yok apartman da besleyen de yok.

köpeklerim ben evde yokken eğer ışık kapalı kaldıysa havlıyorlar. onun dışında pencerelerden ve bolkondan uzak kalmalarını sağlıyorum ben evde yokken. ben evde değilken sadece koridoru kullanıyorlar.
ona bşr arkadas alma şansınız var mı?
sosyal bir köpek ise bir arakdas köpekle evde bıraksanız bir kaç kez belki yavaş yavaş bu davranışından uzaklaşabilir.
ayrıca siz evde yokkken sizden hoşlanmayan bir komşunuz kapı tıklatıp onu kışkırtıyor olabilir mi?

Eşinizle beraber sizin sesinizin kayıtlı olduğu bir cd yi evden çıkarken açarsanız belki faydası olabilir. Biryerde okumuştum bunu.

Cockerlarla alakalı takip ettiğim bir forumda birkaç bilgi var. Aynen kopyalıyorum.

Bu soruya bir veteriner hekim cevap vermiş. Cevabı aynen şöyle.

Bu yöntem bana çok mantıklı geldi. Bunuda denemenizde fayda var bence. Ayrıca bu yöntemi kendisine Prof.Dr.Tamer Dodurka tavsiye etmiş.

Ve bahsettiğim eğitimin sonucunda konu açan kişi şöyle bir cevap vermiş. Baya etkiliymiş gibi duruyor.

Umarım bu bilgilerin faydası olur.

Bilgiler icin cok tesekkur ederim.Bu dediklerinizi kucukken denemistim cogu sonuc verdi.Tekrar duzenli olarak baslicam bastan.Dediginiz gibi simarikliktan yapiyor kesin.....Cinsini sormussunuz,kucuk olan bi cins tam adini bilmiyorum cunku kirma,ama cok sevimlidir.Gorenler golden yavrusuna benzetiyor....Ona bi arkadas getirme sansimiz yok maalesef =(...Bu arada buldugum ilgili kisilere soruyorum hep neden olabilir diye,buyudugu,hormon degisikligi yasadigi icin olabilir diyorlar.

Bu arada bizimki biz evdeyken odaya kapattigimizda aglamiyor.Evden gittikten bi 5 dk sonra falan basliyor.

Birde şey geldi aklıma,
erkek mi bilmiyorum ama erkek köpekler etrafta döneminde olan dişi kokusu aldığında da huzursuzluk yapabiliyorlarmış bir yakınımızın köpeği bu durumda baya huysuzluk yapıyordu..Çiftleşme durumları olabilir mi ki? Sonradan geliştiğini söylemiştiniz bu durumun...

Evet,benim de aklima o geldi,cinsi erkek ve bazen garip hareketleri olabiliyor,Ayrica son zamanlarda azgin oldugu zamanlar var.Ne yapsak ki ?

Evet,benim de aklima o geldi,cinsi erkek ve bazen garip hareketleri olabiliyor,Ayrica son zamanlarda azgin oldugu zamanlar var.Ne yapsak ki ?

kısırlaştıracaksınız o da siz de etraftaki komşularda rahatlıcak
evde köpek beslemedim ama kedilerim var
kızgınlık dönemlerinde feci huysuz oluyolar
veterinerle görüşüp gelişiminin uygun olup olmadığını öğrenin ve kısırlaştırın sağlığı için.

Veterineri ile görüşün durumu anlatın o size kısırlaştırmayı veya çiftleştirmeyi önerebilir ama çiftleşince de devamlı isteyebilir en iyisi kısırlaştırmak. Apartmanınızda veya yakınınızda dişi köpeklerden biri dönemindeyse onu hissedip huysuzluk yapıyor olabilir. Umarım sorun budur bunun çözümü kolay:) O zaman gitmek zorunda kalmaz...
Benim köpeğim dişi, döneminde olduğunda inanın sokak köpekleri bile bazen penceremizin altında toplanıp uluyorlar..Bu konuda hissiyatları baya iyi

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…