- 23 Haziran 2009
- 134
- 170
- 303
- Konu Sahibi sui_generis
-
"Bu tip etik olmayan,toplum tarafından onay görmeyen,yasak aşklar,üçüncü kişilerin içerdiği konular tarafsız gözlemlenemeyeceği için yasaktır.
Bu nedenle konu yorumlara kapatılmıştır. "
Bu iletiyi görmekten siz de yorulmadınız mı?
Nerede aynı anda 30'dan fazla kişinin okuduğu, ciddi tartışmaların sürdüğü, konu sahibinin tepki çektiği ve eleşirildiği konu varsa kısa süre sonra bu gerekçeyle kapatılmasına şahit oluyoruz.
"Etik" olmanın ve "toplum tarafından onay görmenin" neye göre ve kime göre olacağı tartışması bir yana, bu tarz konuların "tarafsız gözlemlenemeyecek olması" neden kapatma nedeni teşkil ediyor bunu anlayabilmiş değilim.
Burada hiçkimse bilimsel bir tez ortaya atma amacı taşımıyor. Dolayısıyla kimsenin konuları tarafsız biçimde ele almak gibi bir kaygısı yok. Zaten forumun bir tartışma (dispute değil discussion anlamında) ortamı olması farklı görüşlerin çatışabilmesinden ileri gelmiyor mu?
Ama yok! Nerede birbirini destekleyen yorumların arka arkaya sıralandığı konular var, bu konular sayfalarca uzayabiliyor. Ancak çoğunluğa ters bazı görüşler kaleme alındığında "etik" olmadığı ve "toplum tarafından onay" görmediği gerekçesiyle konu kapatılıyor.
Kısacası, kadınlar kulübünü çok sesliliğe davet ediyorum.
cunku onceden biliyorlar tartısmaların nereye gidecegini bazen oyle cirkinlesiyorki yorumlar birbirine hakaret vs vs bu yuzden bastan bu tarz konuları kapatmak daha iyi..
Forumda eski fakat yeni aktif üyesiniz sanırım
Zira bahsettiğiniz sebeplerden dolayı zamanında kapanmış konuların ne derece çirkinleşebildiğini görmemişsiniz
Hakaretlerin havada uçuştuğu,birbirlerinin düşüncesine saygının olmadığı,tartışma değil nefret kusma tarzı yorumlar
Tarafsız bir şekilde ele almamak başka,kendi fikirlerini hakaretle saygısızlıkla başkalarına empoze etmeye çalışmak çok başka şeyler
Seviyeli bir tartışma ortamı olsa konuların devam etmesinde bir sakınca görülmezdi emin olun
Kimse burada hakaret küfür görmek
Konularda gereksiz ve seviyesiz tartışmalar yüzünden forumun huzurunun kaçmasını istemez
Hepsini anlıyorum, fakat bu durumda hakaret eden veya küfreden üyeyi cezalandırmak ve yazdıklarını silmek gerekmiyor mu? Açtığı konu hakkında bilgi almak isteyen konu sahibi ve ona yorum yazmak isteyen üyeler neden forumda yazmaktan mahrum bırakılıyor bu şekilde?
Küfür, hakaret, tartışma vb. olmadığı halde, konuların bu gerekçeyle kapatıldığına sıkça şahit oldum üstelik.
Nerede aynı anda 30'dan fazla kişinin okuduğu, ciddi tartışmaların sürdüğü, konu sahibinin tepki çektiği ve eleşirildiği konu varsa kısa süre sonra bu gerekçeyle kapatılmasına şahit oluyoruz.
"Etik" olmanın ve "toplum tarafından onay görmenin" neye göre ve kime göre olacağı tartışması bir yana, bu tarz konuların "tarafsız gözlemlenemeyecek olması" neden kapatma nedeni teşkil ediyor bunu anlayabilmiş değilim.
"Burada hiçkimse bilimsel bir tez ortaya atma amacı taşımıyor. Dolayısıyla kimsenin konuları tarafsız biçimde ele almak gibi bir kaygısı yok. Zaten forumun bir tartışma (dispute değil discussion anlamında) ortamı olması farklı görüşlerin çatışabilmesinden ileri gelmiyor mu?
"Ama yok! Nerede birbirini destekleyen yorumların arka arkaya sıralandığı konular var, bu konular sayfalarca uzayabiliyor. Ancak çoğunluğa ters bazı görüşler kaleme alındığında "etik" olmadığı ve "toplum tarafından onay" görmediği gerekçesiyle konu kapatılıyor.
Kapanıyor çünkü biz tartışmayı bilmiyoruz tartışma kültürümüz henüz o kadar gelişmedi. Ne zaman birbirlerimizin görüşlerine saygı duyarak kendi fikirlerimizi açığa vurmayı ve hakaret etmeden, birbirimize saldırmadan tartışma ortamı yaratabilmeyi başarırsak işte o zaman bu sebeplerden ötürü konular kapanmaz. Nasıl ki her toplum hak ettiği gibi yönetilirse burda da kadınlar kulübü ahalisi olarak böyle olaylarla karşılaşıyoruz aksi halde site yöneticilerinin de söylediği gibi hakaretler, aşağılamalar, saygısızca sarf edilen sözler havada uçuşuyor o konuda kapanmaya mahkum oluyor.
Zaten kendinizde cevabını biliyorsunuz.Birbirini destekleyen mesajlar elbette sorun teşkil etmiyor.Ama kapatma nedeni bir kadının iki-üç kişiyle aynı anda ilişki yaşaması,evli kadının eşini aldatması ise genel toplum ahlakına göre "ahlaksızlık"tır .Bu tür ahlaksızlıklara göz yumamayacağımız için bu içerikte konulara izin vermiyoruz.Konu sahibi bu tür dertlerini başka platformlarda dile getirebilir,ama kadınlar kulübünde değil:)
Bu durumda eşi tarafından aldatılan kadınlara, "seviyorsan affet" tarzı yorumlar yapan üyelerin olduğu konuları da kapatmak gerekmez mi? Zira bu üyeler de benzer bir "ahlaksızlığa" göz yummuş oluyor bu şekilde... Demek ki, konuda dikkat çekilen erkeğin kadını aldatması olduğu zaman sorun yok, ama kadın erkeği aldatıyorsa "ahlaksız" olduğu gerkeçesiyle konusu kapatılıyor. Bu nasıl bir çifte standart?
Ben sorunlu gördüğüm noktayı iyi açıklayamadım sanırım... Hakaret, küfür, dalaşma vb. içeren paylaşımların kapatılmasına hiçbir itirazım olamaz. Konu bu değil zaten. Dolayısıyla bu doğrultuda bir savunmaya gerek yok.
Ben, hangi ahlak ve hangi etiğe göre konuları sınıflandırıyor ve gerekli gördüklerinizi kapatıyorsunuz diyorum. Daha açık ifadeyle, bu yetkiyi nereden alıyor ve neye istinaden insanların paylaşımlarını kendi etik süzgecinizden geçirip sansürleyebiliyor veya engelleyebiliyorsunuz diyorum.
Siz, "kadının eşini aldatması ahlaksızlıktır, ben de bu ahlaksızlığa göz yumamam diyorsunuz"
Artık buna diyecek hiçbir şeyim olamaz... Demek ki burası özgür bir tartışma platformu olmanın çok uzağında; ancak, belli kişilerin beğenilerin şkillenen "kontrollü" fikir alış verişine izin verilen bir paylaşım alanı.
Yabancı forumlarda geziniyorsanız görmüşsünüzdür... editörlerin konulara müdahalesi genel forum kurallarına ve imla kurallarına uygunluk, hakaret ve küfür içeren paylaşımların engellenmesi ile sınırlıdır. Yani yalnızca biçime ilişkindir. Editörler, konuların içeriğine müdahale edip beğenmediklerini, "ahlaka aykırı" bulduklarını sansürleyemez. Yalnızca editörler değil, forumun tüm üyeleri beğenmese bile sansürleyemez. Zira bu paylaşım hakkına aykırıdır. Üye "ahlaksız" damgasını yemeyi göze alıp öyle bir konu açtıysa, sonuçlarına da katlanacaktır. Ama editörlerin paylaşımların içeriğine müdahale etme hakkı yoktur, olamaz.
Elbette böyle dertleriniz olmayabilir sizin. "Evet, kadınlar kulübü özgür bir tartışma platformu değil, belli ahlaki kurallarla sınırlanmış kontrollü bir paylaşım alanı" diyorsanız eğer, zaten buna diyecek birşeyim olamaz. Hatta yalnızca buna değil, bu forumda diyecek hiçbir şeyim olamaz... O zaman da, en azından benim açımdan, zaten sorun kalmaz.
Çok seslilik adına aykırı yorumların aldatmaların anlatmanın sakıncası olmadığınımı söylüyorsunuz.
O kadar şey yazdım, yalnızca bu bölümüne mi takıldınız?
"Akırı yorum", neye göre kime göredir diyorum.
Ben insanların eşlerini aldatmasının ahlaksızlık olduğunu düşünebilirim. O üyeye bu konuya ilişkin fikrimi de söylerim. Ama editör, o üyenin konusunu kapatarak, "sen eşini aldattın, ahlaksızın, o halde burada paylaşımda bulunamazsın, senin burada yerin yok" demiş oluyor ki bu da ne kadar sınırlı bir düşünce özgürlüğü anlayışımız olduğunu gösteriyor bana kalırsa.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?