Konuların etik olmadığı-tarafsız gözlemlenemeyeceği gerekçesiyle yoruma kapatılması

sui_generis

Guru
Kayıtlı Üye
23 Haziran 2009
134
170
303
"Bu tip etik olmayan,toplum tarafından onay görmeyen,yasak aşklar,üçüncü kişilerin içerdiği konular tarafsız gözlemlenemeyeceği için yasaktır.

Bu nedenle konu yorumlara kapatılmıştır. "

Bu iletiyi görmekten siz de yorulmadınız mı?
Nerede aynı anda 30'dan fazla kişinin okuduğu, ciddi tartışmaların sürdüğü, konu sahibinin tepki çektiği ve eleşirildiği konu varsa kısa süre sonra bu gerekçeyle kapatılmasına şahit oluyoruz.
"Etik" olmanın ve "toplum tarafından onay görmenin" neye göre ve kime göre olacağı tartışması bir yana, bu tarz konuların "tarafsız gözlemlenemeyecek olması" neden kapatma nedeni teşkil ediyor bunu anlayabilmiş değilim.
Burada hiçkimse bilimsel bir tez ortaya atma amacı taşımıyor. Dolayısıyla kimsenin konuları tarafsız biçimde ele almak gibi bir kaygısı yok. Zaten forumun bir tartışma (dispute değil discussion anlamında) ortamı olması farklı görüşlerin çatışabilmesinden ileri gelmiyor mu?
Ama yok! Nerede birbirini destekleyen yorumların arka arkaya sıralandığı konular var, bu konular sayfalarca uzayabiliyor. Ancak çoğunluğa ters bazı görüşler kaleme alındığında "etik" olmadığı ve "toplum tarafından onay" görmediği gerekçesiyle konu kapatılıyor.

Kısacası, kadınlar kulübünü çok sesliliğe davet ediyorum.

bence etik olmadığı için değil (üzücüde olsa net ortamındayız ve bu tür ilişkileri yaşayan çok kişi vardır )
konuları tartışamayıp sonucunda kavga ettiğimiz için kapanıyor

Ama bazen oyle konular aciliyor ki,aklimiz sasiyor ve sonu olmayan tartismalara yol aciliyor.
Bu durumda ben hakli buluyorum,3kisilerin oldugu,aldatmalar vb konularin tek tarafli yorumlanmasi imkansiz.

cunku onceden biliyorlar tartısmaların nereye gidecegini bazen oyle cirkinlesiyorki yorumlar birbirine hakaret vs vs bu yuzden bastan bu tarz konuları kapatmak daha iyi..

Son düzenleme:
cunku onceden biliyorlar tartısmaların nereye gidecegini bazen oyle cirkinlesiyorki yorumlar birbirine hakaret vs vs bu yuzden bastan bu tarz konuları kapatmak daha iyi..

Aynen.. Ve maalesef daha istisnai bir durum görmedik...

Bu arada konunuz içeriğine uygun başlığa taşınmıştır..

Son düzenleme:
Forumda eski fakat yeni aktif üyesiniz sanırım
Zira bahsettiğiniz sebeplerden dolayı zamanında kapanmış konuların ne derece çirkinleşebildiğini görmemişsiniz
Hakaretlerin havada uçuştuğu,birbirlerinin düşüncesine saygının olmadığı,tartışma değil nefret kusma tarzı yorumlar
Tarafsız bir şekilde ele almamak başka,kendi fikirlerini hakaretle saygısızlıkla başkalarına empoze etmeye çalışmak çok başka şeyler
Seviyeli bir tartışma ortamı olsa konuların devam etmesinde bir sakınca görülmezdi emin olun
Kimse burada hakaret küfür görmek
Konularda gereksiz ve seviyesiz tartışmalar yüzünden forumun huzurunun kaçmasını istemez

Son düzenleme:

Hepsini anlıyorum, fakat bu durumda hakaret eden veya küfreden üyeyi cezalandırmak ve yazdıklarını silmek gerekmiyor mu? Açtığı konu hakkında bilgi almak isteyen konu sahibi ve ona yorum yazmak isteyen üyeler neden forumda yazmaktan mahrum bırakılıyor bu şekilde?

Küfür, hakaret, tartışma vb. olmadığı halde, konuların bu gerekçeyle kapatıldığına sıkça şahit oldum üstelik.

Bu tip konular hakaretler ve cirkinlesmeler yüzünden sana ortamdan gercek hayata tasiniyor, mahkemeye kadar gidebiliyor.
Herkes tartismayi bilmiyor malesef, tartismayi kavga zannediyorlar. Insanlar kendi düsüncesine uymayan fikirlere siddetle karsi cikip karsi tarafi yerebiliyor. Toplumun belli kurallari var (her ne kadar hepimizi kapsamasa da), bu kurallara uymayan insanlar büyük tepkiler alip dislaniyorlar. Tepkiler fazla olunca araya hakaret giriyor ve sanal ortamda büyük tartismalar olabiliyor. Yani sizin bahsettiginiz gibi seviyeli tartismalar olmuyor burada her zaman...
Kadinlar kulübü yönetimi de olacaklari daha önceden tahmin edebildikleri ve bu tip olaylarla ugrasmak istemedikleri icin önlem olarak kapatiyorlar konuyu.

Seviyesiz tartışmaya dahil olanların içinde konu sahibi de oluyor zaten
Bu sebeple gereken kişiler ceza alıyor ve konu yorumlara kapatılıyor
Bu tür konuları açan üyelerin çoğu farklı fikirler duymak amacıyla değil,
Kendi fikirlerine uygun yorumlar yapılmasını beklediği için konu açıyor
Aksini kabul edemedikleri için tartışma kavgaya dönüşüyor

Konuların daha tartışma olmadan kapatılması konunun çoğunlukla fake olduğunun anlaşıldığı durumlarda gerçekleşiyor
Forum yöneticilerinin ve çoğu aktif üyenin tecrubelerine dayanarak konuların ne amaçla açıldığı anlaşılabiliyor

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Son düzenleme:
Kapanıyor çünkü biz tartışmayı bilmiyoruz tartışma kültürümüz henüz o kadar gelişmedi. Ne zaman birbirlerimizin görüşlerine saygı duyarak kendi fikirlerimizi açığa vurmayı ve hakaret etmeden, birbirimize saldırmadan tartışma ortamı yaratabilmeyi başarırsak işte o zaman bu sebeplerden ötürü konular kapanmaz. Nasıl ki her toplum hak ettiği gibi yönetilirse burda da kadınlar kulübü ahalisi olarak böyle olaylarla karşılaşıyoruz aksi halde site yöneticilerinin de söylediği gibi hakaretler, aşağılamalar, saygısızca sarf edilen sözler havada uçuşuyor o konuda kapanmaya mahkum oluyor.

Ciddi tartışmalar,tepki çekmek,eleştiriler..sonu saygısızlık,hakaret,seviyesizlik=konu kapatma sebebi

Etik olmak ve toplum tarafından kabul görmek topluma göre oluyor.Toplumda yerleşmiş ahlak kuralları vardır buna uymayanlar tepki çeker.Toplum bu konuda taraftır,tarafsız olamaz.Sonu tartışma,hakaret ve seviyesizlik=konu kapatma sebebi

Konu toplumun ahlak kurallarıysa tarafsız gözlemlenemiyor.

Zaten kendinizde cevabını biliyorsunuz.Birbirini destekleyen mesajlar elbette sorun teşkil etmiyor.Ama kapatma nedeni bir kadının iki-üç kişiyle aynı anda ilişki yaşaması,evli kadının eşini aldatması ise genel toplum ahlakına göre "ahlaksızlık"tır .Bu tür ahlaksızlıklara göz yumamayacağımız için bu içerikte konulara izin vermiyoruz.Konu sahibi bu tür dertlerini başka platformlarda dile getirebilir,ama kadınlar kulübünde değil:)

Sonuç olarak arkadaşımız çok iyi açıklamış,işin özü budur:)

Son düzenleme:
Arkadaş çok güzel bişiye değinmiş tebrik ederim. Bende buna anlam veremiyorum. Tamam konu yorumlarla büyük tartışmaya gidiosa konu yorumlara kapanmaz konu silinir o zaman. Kişi kendini savunamadan konuyu yorumlara kapatmanız insanlar üzerindeki düşüncelerini çok kötü etkiliyebiliyo. Kişiye hakaret ediliyo orda kişi de kendini tam savunucakken bi bakmış konu yorumlara kapatıllmış. Ama isteyen kapatılan koyunu istediği kişi üye olsun olmasın googlede bile aratsa etiket çıktığında konuyu görebiliyo. Ve akabinde yorumlarıda. Kişide öyle hakarete uğramış ve kendini savunamadığı için başkaları tarafından başka gözle bakılabiliyo. Bence çok mantıksız. Konular size çok saçma geliosa o zaman konuyu kökten kaldırmalısınız. Konu durduğu yerde durmamalı o zaman. Silinmeli. Bir daha forumda görülmemek üzere bence tabi bu benm fikrim.

Zaten kendinizde cevabını biliyorsunuz.Birbirini destekleyen mesajlar elbette sorun teşkil etmiyor.Ama kapatma nedeni bir kadının iki-üç kişiyle aynı anda ilişki yaşaması,evli kadının eşini aldatması ise genel toplum ahlakına göre "ahlaksızlık"tır .Bu tür ahlaksızlıklara göz yumamayacağımız için bu içerikte konulara izin vermiyoruz.Konu sahibi bu tür dertlerini başka platformlarda dile getirebilir,ama kadınlar kulübünde değil:)

Bu durumda eşi tarafından aldatılan kadınlara, "seviyorsan affet" tarzı yorumlar yapan üyelerin olduğu konuları da kapatmak gerekmez mi? Zira bu üyeler de benzer bir "ahlaksızlığa" göz yummuş oluyor bu şekilde... Demek ki, konuda dikkat çekilen erkeğin kadını aldatması olduğu zaman sorun yok, ama kadın erkeği aldatıyorsa "ahlaksız" olduğu gerkeçesiyle konusu kapatılıyor. Bu nasıl bir çifte standart?

Ben sorunlu gördüğüm noktayı iyi açıklayamadım sanırım... Hakaret, küfür, dalaşma vb. içeren paylaşımların kapatılmasına hiçbir itirazım olamaz. Konu bu değil zaten. Dolayısıyla bu doğrultuda bir savunmaya gerek yok.

Ben, hangi ahlak ve hangi etiğe göre konuları sınıflandırıyor ve gerekli gördüklerinizi kapatıyorsunuz diyorum. Daha açık ifadeyle, bu yetkiyi nereden alıyor ve neye istinaden insanların paylaşımlarını kendi etik süzgecinizden geçirip sansürleyebiliyor veya engelleyebiliyorsunuz diyorum.

Siz, "kadının eşini aldatması ahlaksızlıktır, ben de bu ahlaksızlığa göz yumamam diyorsunuz"

Artık buna diyecek hiçbir şeyim olamaz... Demek ki burası özgür bir tartışma platformu olmanın çok uzağında; ancak, belli kişilerin beğenilerin şkillenen "kontrollü" fikir alış verişine izin verilen bir paylaşım alanı.

Yabancı forumlarda geziniyorsanız görmüşsünüzdür... editörlerin konulara müdahalesi genel forum kurallarına ve imla kurallarına uygunluk, hakaret ve küfür içeren paylaşımların engellenmesi ile sınırlıdır. Yani yalnızca biçime ilişkindir. Editörler, konuların içeriğine müdahale edip beğenmediklerini, "ahlaka aykırı" bulduklarını sansürleyemez. Yalnızca editörler değil, forumun tüm üyeleri beğenmese bile sansürleyemez. Zira bu paylaşım hakkına aykırıdır. Üye "ahlaksız" damgasını yemeyi göze alıp öyle bir konu açtıysa, sonuçlarına da katlanacaktır. Ama editörlerin paylaşımların içeriğine müdahale etme hakkı yoktur, olamaz.

Elbette böyle dertleriniz olmayabilir sizin. "Evet, kadınlar kulübü özgür bir tartışma platformu değil, belli ahlaki kurallarla sınırlanmış kontrollü bir paylaşım alanı" diyorsanız eğer, zaten buna diyecek birşeyim olamaz. Hatta yalnızca buna değil, bu forumda diyecek hiçbir şeyim olamaz... O zaman da, en azından benim açımdan, zaten sorun kalmaz.

Çok seslilik adına aykırı yorumların aldatmaların anlatmanın sakıncası olmadığınımı söylüyorsunuz.

Daha önceki cevabımda da söyledim
Konuda düzgün,saygılı ve seviyeli bir tartışma ortamı olsa konu yorumlara kapatılmaz
Ve bu forumda hiçkimse çirkin kavgalar hakaretler görmek istemez
Bunu editör sıfatımla değil paylaşımda bulunan bir kullanıcı sıfatımla söylüyorum
Tartışmayı bilmeyen insanların olduğu,huzurun olmadığı bir forumda bulunmayı ben ve benim gibi düşünen hiçbir üye istemez

Ayrıca 'konu sahibi kendini savunamadan konu kapatılıyor' denmiş
Buradan da konu sahibinin farklı fikirlere açık olduğu ve kendine zıt fikirler duymak istediği için konu açmadığı anlaşılır
Herkesin onun gibi düşüneceğini bekleyerek konu açmak zaten özgür tartışma ortamının doğmasına engel olur
Bu noktada kendinizle çelişiyorsunuz

Kadının eşini aldatması ne kadar etik değil ise (size göre etik olabilir burası mutlak demokrasi sistemi ile yönetiliyor*)

Erkeğin de kadını aldatması etik değildir
Fakat kimse mağdur bir kişiye kötü yorumlar yapmayacağından (insan doğasına aykırı) konuda seviyesiz tartışmalar çıkmıyor haliyle konunun yoruma kapatılmasının bir gerekçesi olmuyor

Herkes tartışmayı birbirine hakaret etmek ya da kendi fikirlerini empoze etmek olarak algılamasa
yöneticiler tarafından bir sorun teşkil etmez hiçbir konu

Edit:Konu kapatılmasının gerekçesi olan açıklamayı çok fazla kafanıza takmışsınız
Konuda tartışma küfür vardır tarzı bir gerekçe çok da resmi olmazdı değil mi?

Ayrıca editörler kafalarına göre konu kapatma yetkisine sahip değil
Bizler de tıpkı üyeler gibi kötü yorumları KİB butonuyla yöneticilere bildiriyoruz

*Bilmeyenler için bknz.
Mutlak demokrasi: Çoğunlukçu demokrasi veya mutlak demokrasi (démoc-ratie absolue) çoğunluğun kararlarının uygulandığı ve bu kararların mutlak olduğu demokrasi çeşididir. Yasalar, azınlık hakları, kuvvetler ayrılığı gibi etmenler çoğulcu demokraside alınan kararları sınırlandırırken çoğunlukçu demokraside, çoğunluğun aldığı kararlar sınırsız ve mutlaktır.

Son düzenleme:
benim de diyecek bir çift lafım var.kapatılması iyi güzel birşey gerçekten.etik olmayan tartışma yaratan konular kesinlikle kapatılmalı.örneğin üyenin biri ciddi bir sorununu paylaşıyor.çözüm bulmak amacıyla gelmesi gereken bir kaç kişi geliyor ya dalga geçiyor yada ciddiye almıyor.dahası konu başlatanı yalancılıkla suçlayanlar oluyor,çok zekilermiş de yalancıları hemen anlıyorlarmış gibi (!) bunlar kapatılmalı mesela çünkü bu gibi örneklerde tartışma uzar.bu tip konuların kapatılması iyi.ama kkda gözlemlediğim birşey daha var editörler veya moderatörler ile sanal ortamda canımlı cicimli konuşan bütün üyelerin çok büyük özgürlükleri var.istediği konuya istediği yorumu yapabilir,istediği kişiye hakaret edebilir ve bunun sonunda ne bir ceza alır ne de açtığı konu kapatılır.kendilerini yüksekte görmeleri,herkesi lafa ''canım'' diye başlayarak ki bu laf en nefret ettiğim laftır aşağılamaları da cabası.ama onlara birşey olmuyor işte.ben bunu gözlemledim...

Kişinin özgürlüğü başkasının özgürlüğünün başladığı yerde bitmeli. Bundan sonrası diğer kişinin özgürlüğünü gaspa girer bence. Burada özgürlük adına birine istediği saygısızlığı yapıp, karşı tarafa cevap hakkı doğurup, ondan gelecek cevaba yine cevap verip bir kısırdöngü yaratılıp kapanan çok fazla konumuz var.

Ve bu ülkede yaşıyorsanız bilirsiniz ki bazı etik ve ahlaki kavramlar vardır. X ülkede kabul gören bir durum bizim ülkemizde çok ters anlaşılabilir. Bunun doğruluğunun yanlışlığının tartışılması bizlere çok fazla maalesef. Çünkü bir üyemizin de dediği gibi saygı çerçevesinde tartışmayı bilmeyen bir milletiz. Belki de genlerimize işlemiş bir savaşçılık vardır kimbilir. Başka forumlarda birisi eşini / sevgilisini aldattığını, evlenmeden çocuk sahibi olduğunu rahatlıkla anlatabiliyordur belki. Ama bizim sitemizde böyle bir konunun sükunet içinde devam edip çözüme kavuşması pek mümkün değil.

Ayrıca bütün eski üyeler bilir bu sitede demokrasi değil diktatörlük vardır : ) Site içinde tartışma, çekişme, huzursuzluk yaratacak her konuya müdahale edilir. Belki bu yüzden bazen zorlanarak da olsa 230 bin ayrı fikir barındırıyor bu site. Bazen üyeler fikirlerini belirtirken söyleceklerini törpüler bazen de yönetim. Bu nedenle sınırsız özgürlük istiyorsanız hele de bir toplum için ahlaki değerler taşıyan bir konuda orası burası değil..

Çok seslilik adına aykırı yorumların aldatmaların anlatmanın sakıncası olmadığınımı söylüyorsunuz.

O kadar şey yazdım, yalnızca bu bölümüne mi takıldınız?

"Akırı yorum", neye göre kime göredir diyorum.

Ben insanların eşlerini aldatmasının ahlaksızlık olduğunu düşünebilirim. O üyeye bu konuya ilişkin fikrimi de söylerim. Ama editör, o üyenin konusunu kapatarak, "sen eşini aldattın, ahlaksızın, o halde burada paylaşımda bulunamazsın, senin burada yerin yok" demiş oluyor ki bu da ne kadar sınırlı bir düşünce özgürlüğü anlayışımız olduğunu gösteriyor bana kalırsa.

Bana bu şekilde açılmış ve mesaj gelmeden uyarı yazılarak kapatılmış bir konu gösterebilir misiniz? Çok samimiyetle soruyorum bunu. Az önce bir derdim var bölümünde ufak bir araştırma yaptım da. Gördüklerimin hepsinde üyeler sağolsun tartışmaya başlamışlardı.

Ha ayrıca bu tarz konular maalesef sitede istisnası pek olmayan aynı sonla kapanır. Daha açar açmaz konu kapatılmaz ama gözden kaçan bir durum mu oldu diye merak ettim..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…