Konu kızım...

oğlum kuzeni doğduktan sonra hırçınlaşmıştı. çalıştığım için ananesi sürekli kuzeninin evine götürüyordu. çocuğa zarar vermeye çalışıyor itiyor vuruyordu. bir sürü etkinlik yapardık, hepsini reddetti, eline kalem almayı bile bıraktı....

hep öyle gidecek sandık. bir süre sonra oda bu duruma alıştı.. büyüdükçe çok güzel oyunlar oynamaya başladılar...

sizin kızınızda mevcut duruma alışacak... biraz sabır.

pedegog dediğiniz psikolog mu? psikiyatrist mi?

A
Herkes kızıyor, nasihat ediyor demişsiniz, içten içe bu şekilde yanlış yaptığınızı hissediyorsunuz diye tahmin ediyorum.
Kızmak anı kurtarmak başka bir işe yaramaz. O korkar, mahsunlasir ama daha fazlasıyla geri döner.
Zor davranışlar =zor duygular
O yüzden önce kızınizin duygusunu anlayın, yansıtın, sarılın , yapma demek yerine olumluya odaklanın.
Şu anda çok sinirlenmiş gibisin. ..... olması seni sinirlendirdi.
Vurduğu zaman ellerimiz sevmek için, yemek yemek için , bu evde kimseye zarar vermiyoruz gibi yaklaşın.
Her akşam muhakkak günü konuşun. Duygularına alan açın.
Belki bir süre kuzenleri ile vakit geçirmesini azaltmak iyi olabilir. Okuldan gelmesine yakın atıştırmalık,tost vs. Hazırlayın. Havalar ısınıyor artık. Parka gidin birlikte yiyin, sohbet edin.

Yakın yaşlarda ve küçükler,anlasamamalari normal bence. Benim kızimla kuzeni arasında 3 ay var,küçükken bir araya geldiklerinde illaki kriz çıkıyordu,asla keyifli oynadılar,güzel bir gün gecirdiler diyemezdik. Şu an büyüdüler sorun yok aralarında,çok güzel iletişimleri.
Ha sizin durumunuzda muhakkak boşanma,taşınma ek olarak çocugunuzu etkilemiştir ama düzeltebilirsiniz. Maaile uyarmak doğru gelmiyor bana. Siz müdahil olun bir süre sadece, uyarın en başında vurma kuzenine diye,baktınız vuruyor,hadi bakalım odamıza gidiyoruz o zaman diyip odaya götürün mesela. Sıkılacak illaki yanına gitmek isteyecek,en başında yine uyarın güzel güzel oynayacaksan gidelim diyerek,baktınız yine sorun cıkıyor yine ayırın çocuğunuzu oradan ama kızmayin,sadece anlatın sebebini. Böyle böyle çözebileceğinizi düşünüyorum. Bir süre tek kalmayacaklar,baslarında olacaksınız tabi ama bu şekilde sizin çocuğunuz da sürekli herkes tarafından kızılan,uyarılan olmaz. Zamanla yaptığının yanlış olduğunu anlar. Tabi ki uzman desteği alın,ben uzman değilim,anneyim,bu şekilde çözüyorum benzer sorunlari.
Ikisine de yazık yani çocukların. Bu şekilde olmaz,ikisi de üzülüyor sonunda.

Bol bol duygularını kabullendiğini göstermeniz lazım. En zor davranışında dahi sevgiyle karşılık vermek bir süre sonra o davranışın sönmesini sağlıyor. Yapma, etme diye kızdıkça çocukta davranış pekişiyor. Sen büyüksün, ablasın vs demek çocuğa gereksiz sorumluluk yüklüyor. Şu an ihtiyacı olan şey anlaşılmak ve sakince duygularının kabullenilmesi. Baş edemediği duygular olduğu belli. Akşam uykusundan önce eleştirmeden, duygular üzerine, yaptıkları üzerine konuşmak faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Zaten psikoloğa gidecekmişsiniz ama bu dönemde siz ne kadar regülesiniz, aileniz ne kadar regüle onu da bir düşünün.

Bu çocuğun babası nerede? Maddi manevi yok adam ortada. Kızının psikolojisinin bozulmasına nasıl göz yumuyor? Çocuk boşanma travması yaşamış şimdi de kalabalık evde üst üste yaşamak zorunda. Kendine özel alanı oyuncağı dolabı vs yok. Kreşte duyuyordur çocuklardan benim odam şöyle oyuncaklarım böyle diye. Babam aldı babam getirdi götürdü vs kolay değil o yaşta. Adamın peşine düşseniz, en azından kiranıza yardım etse kızınız tam gün kreşe gider çalışırdınız.

ay 15 ayda da mı varmış kardeş kıskançlığı. ben de 3 yaş sıkıntılı diyordum
Benim iki kızımın arasında 13 ay var. İkinci doğunca haliyle büyük olanla daha az ilgilenebildim. O yüzden çok hırçınlaştı. Kendini yerlere atmaya başladı. Bir kaç gündür kardeşinin bakımına onu da dahil etmeye çalışıyoruz. Ana kucağında beraber sallıyoruz. Kardeşini öpüyor. İnşallah aklı erdikçe kabullenir ve birbirlerinin en iyi arkadaşı olurlar. Benim ikinciyi doğurma motivasyonum buydu. Biz geç (42) anne-baba olduk. İnşallah kızlarım bizden sonra birbirlerine sahip çıkarlar. Eşim tek çocuk ve hayatı boyunca eksikliğini hissetmiş.

Babasına, evdeki durumu anlatıp, çocuğun psikolojisi bozuldu, biz küçük bir eve taşınsak , kirayı öder misin deseniz ne cevap verir? Onun da kızı sonuçta psikolojisi bozulan çocuk.

benimkiler arasında 33 ay var. benim de motivasyonum bu yöndeydi. biz de aynı süreçleri yaşadık yaşıyoruz. biz de geç anne baba olduk. ben 38 im eşim 46. inşallah umduğumuz gibi olur sağlıkla huzurla

Sanırım öyle. Öyle hareketleri var ki deli dersiniz allah korusun. Resmen sinir gülmesi geliyor çocuğa. Bas bas içli içli ağlarken bir anda kahkaha atmaya başlıyor...
Çok üzüldüm yavruya da size de çünkü ne kadar gerilirsiniz anlayabiliyorum, gece uyuduğu zaman bi oh çekiyorsunuzdur eminim. inşallah pedegog işe yarar. Bu aralar bireysel oyalayın onu evde, uzaklaştıkça belki sizde biraz rahatlarsınız. Ablanızın kızı içinde durum kötü.

3 yasinda cocuk krese veremem birakacak kimse yok dediniz sanki ama ise girip tam gun krese verirseniz evdeki stres biraz azalir aksama o yorgunlukla herkese daha az vakit kalir haftasonu icinde disari cikarsiniz .sizin calismaniz lazim daha onceki konularda da dedim esinizi ölse gitse nafaka gelmeyecek giden sizden gidiyor farkinda degilsiniz

Insan stress oluyor anliyorun.
Sakin sakin yaniniza oturtup konusun desem,o yastaki kiz cocugu icin fayda olurmu emin olamadim.
Allah sabir versin

5 yaş sendromu denilen bir şey de var maalesef. Tam her şeyin farkına vardıkları bir yaş. Neyin oyun neyin gerçek olduğunu bildikleri de.

Sakinleştiği anlarda bol bol konuşun ama unutmayın yakın uzak yaş fark etmeksizin bu yaşta sürekli agresif ve kavgacı olabiliyorlar.

6 yaş oğlum 8 yaş ve 4 yaş erkek kuzenleri ile 10 dk özlem giderip sonra birbirine girerler, öyle bir durum ki bir daha yan yana gelmesin bu çocuklar dediğim olmuştur

Bunun birkac sebebi var:
Ilk sebebi duzen değişikliği, daha kalabalik bir eve gelmek, konfor alaninin kısıtlanması, belki kendine ait odanin artik olmamasi, ozel alaninin kalmamasi. Bu kosullari anca calisirsaniz duzeltirsiniz. Cocugunuz artik 5 yasinda, anaokuluna gitmeli. Kendisi yiyebilir, tuvalete gidebilir, bakim gerekmiyor, birinin gözünün önünde olmasi yeterli. Diger konudan hatırlıyorum sizi. Eski esiniz nafakayi arttmiyordu. Bu sekilde hayatinizi idame ettiremezsiniz. Hayat akip giderken aldiginiz 3.000tl nafakayla, bu hayat pahaliliginda anca 1 sene daha gecinirsiniz, seneye o para pul olur.
Ikinci sebebi ise toplum icinde sürekli uyarilmasi. Yanlis bir hareket yaptiginda 3 5 kisi birden ayiplamasin. Annesi olarak "kizim gelir misin, bisey konuşacağım " diye odaya cekip uyarinizi başbaşa iken yapin.

Ayrılıktan dolayı travmasını yansıtıyor olabilir zaten pedagog yardımı alacakmışsınız. Ekstra seveceği spor dans müzik gibi şeylere de yönlendirip sıkıntısını atabilirsiniz maddi güç tabi gerekiyor inşallah feraha çıkarsınız

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…