- 16 Ağustos 2010
- 292.952
- 602.705
- 43
Bağırsak temizliği, insanoğlunun binlerce yıldan beri hastalıklarının tedavisi için uyguladığı bir arınma yöntemidir. Örneğin 4000 yılı aşkın bir tarihi olan yoga öğretisinde bağırsak temizliğinin genel sağlık için önemi vurgulanmaktadır. Basti yoga öğretisinde bağırsak temizliğinin, Jala Basti de bu amaçla gerçekleştirilen bağırsak lavmanının adıdır. Tarih boyunca bağırsak temizliğinin çeşitli şekilleri vücuttaki zehirleri atmak ve kronik hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Milat öncesi zamanlara ait Mısır papirüslerinde yazıldığı gibi, insanoğlu bağırsağa zaman zaman at sütü, eşek sütü, bal, sirke, zeytinyağı, sarımsak gibi doğal gıdalar vererek şifa aramıştır. Binlerce yıldan beri bilinen bağırsak temizliğinin en modern ve en etkili şekli kolon hidroterapidir.
20.yüzyılda bağırsak temizleme konsepti “bağırsak banyosu” adı altında üniversiteler dahil bütün tıpta kullanılsa da, 2. Dünya savaşından sonra bağırsak banyosu unutulmaya başlandı. 1970’li yıllarda şeker, kilo, tansiyon, depresyon, romatizmal hastalıklar, astım ve cilt hastalıkları gibi kronik hastalıklar artınca bağırsak temizliği ana tedavi olarak tekrar gündeme geldi. 1980’li yılların başında bağırsak banyosu kavramı geliştirilerek kolon hidroterapi adıyla uygulanmaya başlandı.
Kalın bağırsak, bedenimizdeki katı atıkların atıldığı kanaldır. Günümüzde tıbbi literatürde hiç tartışma olmayan bir konu vardır ki, o da besinlerin emilimi ve atıkların atılabilmesi için temiz bir bağırsağa ihtiyaç olduğudur. Sağlıklı çalışan bir bağırsak, sağlıklı bir arınmanın da ön koşuludur. Günde 1-2 defa tuvalete çıkıyor olmak normaldir, ancak kişinin kolon hidroterapiye ve arınmaya ihtiyacı olmadığını göstermez. Sağlıksız bir beslenme ve sağlıksız bir yaşam tarzı kalın bağırsağı zayıflatır, kolon duvarlarında atıklar birikmeye başlar ve bu atıklar sağlıksız bakterilerin üremesine neden olur. Kolon atık maddelerle –feces, bakteri, mantar, virüsler, parazitler ve ölü hücresel materyaller- dolduğunda, sonuç bağırsağın kendi zehrini emmesidir. Bu enflamasyona ve kolon yüzeyinin kabarmasına neden olur ve besinlerin normal emilimi, salgılama fonksiyonu ve kolonun normal kasılma fonksiyonları zarar görür. Bunlar da başka sağlık problemlerine ortam yaratır.
Tecrübeli ve bilgili bir terapistin eşliğinde yapılan kolon hidroterapi arınma programlarında son derece konforlu ve etkili bir uygulamadır. Bağırsaklardaki mukoid plakın atılmasını sağlar. Kolon hidroterapi arınma programı esnasında her gün bile uygulanabilir. Eğer bağırsaklarınız iyi çalışmıyorsa, onların işi diğer arınma organlarına kalacaktır. Örneğin bazı cilt problemleri bu sorundan kaynaklanabilir. Arınma programlarında ciltte rastlanan kaşıntılar ve kızarıklıklar da bedenin yoğun bir arınma süreci yaşadığının işareti olabilir.
Kolon hidroterapinin etkisini arttırmak için uygulama esnasında sürekli olarak kalın bağırsak masajı yapılır. Böylece hem su bağırsağın derin kıvrımlarına kadar ulaştırılmış olur, hem de bağırsağın boşalması desteklenmiş olur. Kolon hidroterapi yaptıran kişiler bu terapiyi basit bir lavmana göre daha rahat ve konforlu bulmaktadırlar. Çünkü bu metotta kişinin ıkınması ve kasılmasına gerek olmayıp bağırsak otomatik olarak hortum sistemiyle boşaltılmaktadır.
Kolon hidroterapinin uygulanış şekli
Bir kolon hidroterapi seansında bir sedye üzerine yatırılan kişiye rektal yoldan bir tüp bağlanmaktadır. Bu tüp, suyun ısısını, hacmini ve verilme frekansını ayarlayan bir cihazla birleştirilerek yaklaşık 40-45 dakika süreyle ve 5-6 defa kişinin bağırsağı suyla doldurulup boşaltılmaktadır. Kolon hidroterapi, tek kullanımlık sarf malzemesiyle ve son derece hijyenik bir ortamda yapılan konforlu bir uygulamadır. Bağırsak yıkaması genelde 37-38 derecelik suyla ve arada bir kısa süreler için verilen 25 derecelik suyla yapılmaktadır. Bu şekilde bağırsak uyarılarak hem düzleşip şişmesi önlenmekte, hem de bağırsağın dolaşımı arttırılarak kasılma gücü arttırılmış olmaktadır. Kolon hidroterapiyle bağırsak kıvrımlarında biriken atık maddeler verilen suyla birlikte boşaltılarak temizlenir. Böylece sağlıklı bir bağırsak florasının oluşmasına ortam hazırlanmış olunur. Kolon hidroterapiyle kalın bağırsak tamamen temizlenir. Enema gibi uygulamalarsa, sadece sigmoid kolonu temizler ki, bu bağırsağın ilk 20-30 santimetresidir.
Kolon hidroterapi öncesinde hafif ve az yenmesi önerilir. Uygulamadan 1-2 saat önce sodyum sülfat tuzu veya veya benzeri bir tuzlu sıvı içilerek bağırsağın daha kolay boşalması sağlanır. Kolon hidroterapi öncesinde yapılacak enema ise rektumu boşaltarak kolon hidroterapinin etkisini arttıracaktır. Seans sonrasında besleyici yiyecek ve içecekler –sebze çorbası, meyve ve seze suları- içilmesi önerilir.
Kolon hidroterapinin etkisini arttırmak için arınmaya yönelik bir beslenme, ozon tedavisi, masaj, egzersiz, manyetik alan tedavisi gibi uygulamalarla bir arada yaptırılması önerilir.
KOLON HİDROTERAPİ SADECE BAĞIRSAK HASTALIKLARINDA DEĞİL, ARINDIRMA TEDAVİSİ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK AMACIYLA DA UYGULANMAKTADIR.
Direk bağırsağı ilgilendiren sindirim problemleri, gaz ve şişkinlikler, kabızlık veya düzensiz dışkılama gibi durumların dışında kolitis ülseroza, kron hastalığı, enfeksiyöz ve non enfeksiyöz kolitler, iltihaplı olmayan divertiküller kolon hidroterapiden ileri derecede yarar görmektedirler.
Sık sık enfeksiyona yakalanma halleri, baş ağrısı, migren ve depresyon hallerinde kolon hidroterapi önemli bir destek tedavisidir. Amerika’da yapılan bir bilimsel çalışmaya göre, bağırsak fonksiyon bozuklukları depresyonların ilk sıralardaki nedeni olarak tespit edilmiştir. Her türlü alerjik durum, sedef, egzema, akne gibi cilt hastalıkları, karaciğer yağlanmaları ve karaciğer fonksiyon bozuklukları, alerjik astım bronşial, romatizmal hastalıklar, kireçlenmeler (artrozlar) kolon hidroterapiden önemli ölçüde yarar görmektedir.
Toksik atıklarla yüklü ve doğru çalışmayan bir bağırsak birçok hastalığın nedeni olabilir. Kronik asidozun giderilmesi ve asit-baz dengesinin sağlanması için uygulanan kolon hidroterapi, obeziteyle savaşımda hareket tedavileri, sağlıklı beslenme programları ve ozon oksijen uygulaması gibi diğer doğal tedavilerle birlikte önemli ölçüde yarar sağlamaktadır. Ayrıca alkol, ilaç ve nikotin bağımlılığında bağırsakta oluşan reseptörleri azaltarak bağımlılıktan kurtulmaya katkı sağlamaktadır.
Kolon-hidroterapinin uygulandığı durumlar
Kolon hidroterapi hem koruyucu amaçlı bir arınma uygulaması olarak, hem de bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Tek başına kolon hidroterapi arınma için yeterli olamayacağı gibi, kolon hidroterapi olmadan da arınmadan söz edilemez. Kolon hidroterapinin hem bedensel hem de zihinsel düzeyde pek çok yararı vardır. Hiçbir rahatsızlığı olmayan bir kişi, bir arınma uygulaması olarak, aşağıdaki etkilerinden yararlanmak için kolon hidroterapi alabilir:
Özellikle hayvansal, unlu, şekerli ve katkı maddeli ürün ağırlıklı beslenenlerde oluşan ve sindirilemeyen atık birikimlerini temizleyerek kolon fonksiyonlarını restore eder. Böylece bedende toksin birikimini önleyerek önemli bir arınma fonksiyonu gerçekleştirir.
Sindirim sisteminin daha etkili çalışmasını sağlar.
Bedensel ve zihinsel enerjiyi arttırır.
Cildi canlandırır, güzelleştirir.
Konsantrasyonu arttırır.
Vitamin, minerallerin ve esansiyel yağ asitlerinin emilimini arttırır.
Kilo verme programını destekler.
Daha sağlıklı bir uyku sağlar.
İlaç, alkol ve sigara kullananlar için önemli bir arınma ve temizlenme uygulamasıdır.
Kişiye hafiflik, zindelik ve rahatlık hissi vererek iyi hissettirir.
Kolon hidroterapi ile ilgili sık sorulan sorular:
Tedaviden önce hazırlık gerekir mi?
Gerekmez. Terapiyi aç veya tok almanız fark etmez. Ancak terapiden önceki bir gün içerisinde hafif şeyler yemiş olmakta yarar vardır.
Bir kolon hidroterapi seansı ne kadar sürer?
Yaklaşık 40-45 dakika. Karın masajı eşliğinde birkaç defa bağırsağa su verilir ve boşaltılır. Kalan artıkları da şahıs tuvalete giderek kendisi boşaltır.
Kolon hidroterapi bağırsak florasına zarar verir mi?
Sağlıklı bir flora bağırsak duvarına sıkı bir şekilde tutunur. Büyük ölçüde sudan etkilenmez. Ancak dışkıda ve serbest olarak bağırsakta bulunan flora azalır. Bu ise zaten amaçlanan birşeydir. Ancak bu şekilde yeni ve sağlıklı bir flora oluşumuna zemin hazırlamış oluyoruz.
Kolon hidroterapi esnasında ne gibi yan etkiler ortaya çıkabilir?
Kolon hidroterapi genel olarak rahatlatan ve ferahlatan bir uygulama olmakla birlikte, toksik birikimlerin temizlenme süreci arınma orucunda olduğu gibi geçici bir “iyileşme krizi” ne neden olabilir. Tıpkı oruçta olduğu gibi, ilk başlarda baş ve eklem ağrıları olabilir. Bunun nedeni ise metabolizma artıklarının mobilize edilerek geri emilimidir. Bu durumda ikinci seansı ertesi gün yaparak şikâyetleri ortadan kaldırabiliriz. Nadiren karın krampları görülebilir. Başkaca bir komplikasyon, hemen hemen imkansızdır.
Kolon hidroterapi kaç seans yapılır?
Genelde 5-6 defa. On defaya kadar yapılabilir. Bir kür programında yapılış sıklığı haftada 2-3’tür.
Kolon hidroterapinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir?
İleri derecede kasık fıtığı
Üzerinden henüz 6 ay geçmemiş bağırsak ameliyatları
İleri derecede kalp ritim bozukluğu
Gebelik
Belirgin ve iltihaplı divertikül halleri
Kron hastalığı
Prostatı çevreleyen kaslarda spazm
Kalın bağırsak veya rektumda tümör
Kaynak:naturmed