Kızlar ilaca rağmen yükselen tsh , gebelik, iyotlu tuz kullanımı ?

Zeytin_zey

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2023
1.898
1.987
53
31
Kızlar gebeliğimin ilk haftalarında (6. Haftaydı sanırım )tsh yüksekliği çıkmıştı, 3 lerde. 25 mg lik tiroid ilaçlarına başladım bir haftada düştü hemen 1lere. Doktor 1 ay sonra tekrar bakalım gerekirse dozu artırırız dedi

Ben de 15 gün sonra sağlık ocağına gittim genel kan ve idrar a baktırmaya , tsh da bakmışlar bi baktım tekrar 3 olmuş. ( bu arada ekleyeyim ilk yüksek çıktığı ve sonra düştüğü değerlere özel hastanede , en son yüksek çıkan değere sağlık ocağında baktırdım , farklı yerlerde yapıldı)

Doktora tekrar gittim, tamam 50lik yapalım ama gebelikte bu dalgalanmalar olabiliyor. O yüzden 1 ay demiştim dedi. Aydan aya bakma sebepleri buymuş.

Şimdi 10. Haftadayım sayılır. YouTube da birkaç doktorun önerisi ve buradan da edindiğim bilgilerle iyotlu tuzun hamilelikte kullanılabileceğini okudum. Ve sipariş ettim bi 20 gündür de kullanıyorum.

Ama aklım şuna takıldı, gebelikten mi tekrar tiroid düzeylerim değişti yoksa iyotlu tuz kullandım o mu etkiledi.
Aklıma gelmedi doktora da sormadım

İnternette araştırınca bazı kaynaklar iyotlu tuz kullanılmamalı diyor bazı kaynaklar aksine kullanılmalı diyor tsh yüksekliğinde. Kafam allak bullak oldu. Sizce bu iyotlu tuz kullanımını bırakmalı mıyım

İyot eksikliği hipotiroide sebep olduğu için iyotlu tuz öneriliyor genelde. Hamilelikte kullanılan multivitaminlerin içinde de hep iyot var. Sadece iyotlu tuz kullanmak tsh’ı etkilemez diye biliyorum

Tsh değerinize sağlık ocağında baktırmayın kanı çok beklettikleri için yüksek çıkıyor. Ayrıca yükselmişse bile normal benim de bir ay yüksek oluyor doz arttırıyoruz düşüyor. Tuza vs dikkat etmiyorum gebelikten önce de tiroid hastasıydım.

İyot eksikliği hipotiroide sebep olduğu için iyotlu tuz öneriliyor genelde. Hamilelikte kullanılan multivitaminlerin içinde de hep iyot var. Sadece iyotlu tuz kullanmak tsh’ı etkilemez diye biliyorum
Kullandığım folik asitin içinde de iyot var. Bi doktora danışacağım ama ister istemez kafama takıldı, sağ olun

Doktor zaten ilk hafta ilerleyen zamanda dalgalanmalar olacak ona göre 100 e kadar bile çıkabiliriz , aylık kontrol edelim yeter demişti. Yani normalde böyle bi şey yoktu gebelikte çıktı.

Bir de dediğiniz gibi sağlık ocağındaki sonuç cidden çok geç çıktı beklettiler haliyle :/ bir de 15 gün önce b12 değerim 400lerdeyken (özelde ) sağlık ocağında 200e düşmüştü. 15 günde b12 im bu kadar düşmesine de şaşırdım o da apayrı bi konu

Tuzu doktorunuza sorun ama gebelikte dalgalanma oluyor
Benim tsh yüksekti
Düzelttik öyle gebelik oluştu
Hamile kaldığım ay birden fırladı 3 lere
İlaç dozu arttırdık direndi direndi direndi yine yükseldi
75 e kadar çıktım ilaç dozunda
Endokrinoloji Doktorum her ay kontrole çağrıyordu
O şekilde sorunsuz tamamladım gebeliği

Ben ilk gebelik için kan verdiğimde tsh a da bakmışlar 3,79 çıkmıştı çok korktum özelde verdim 1,29 o gün tövbe ettim bir daha asla sağlık ocağında vermem diye gidip şehir hastanesinde veriyorum ben gebeliğin başında 50 mg kullanıyordum şuan hafta içi 100 hafta sonu 125 mg. Yani evet yükselebilir dozunuz

Sorunsuz tamamlamanıza çok sevindim
Peki birkaç şey sorucam , aydan aya mı kan verdiniz bu süreçte çünkü kendi doktorum ayda 1 bakalım diyor

Bir de gebelikten sonra tsh değerleriniz nasıl devam etti

Ay içim rahatladı sağ olun zaten 1 gün sonra sonuç çıktı o da normal değildi

Peki siz bu dozlar yükselirken ne sıklıkla kontrol yaptınız tsh için , ayda 1 mi

Benim de tshım yüksekti.İyotlu tuz olayını duymadım hiç.Sizin gibi önce 25 mg başladım.Sonra 50 ile devam etrim.Aylık kan testleri yaptırdım.Hamileliğimin sonuna kadar da devam ettim.Bu arada tsh baktırırken serbest T4 değeri de önemli o da tiroid ilgili.Bi ara ona da baktırın.(hamileliğim bitti 3 ay sonra kan testi yaptım ilaç kullanmadım doğumdan sonra tiroid değerlerim gayet normaldi

Sizin için çok sevindim , gebelik tiroidi gibi bi şey olmuş o zaman , dilerim benimki de öyle olsun çünkü gebelikten önce hiçbir sorun yoktu.
Mutlaka t4 bakılıyor o hep düşük çıkıyor allahtan

Sorunsuz tamamlamanıza çok sevindim
Peki birkaç şey sorucam , aydan aya mı kan verdiniz bu süreçte çünkü kendi doktorum ayda 1 bakalım diyor

Bir de gebelikten sonra tsh değerleriniz nasıl devam etti
İnşaAllah darısı size olsun
Aydan aya verdim kan.
Zaten 25 lik kullanıyordum hamile kaldığım ay tsh 2,15 miydi neydi tam hatırlamıyorum.
Hamile kalır kalmaz gel demişti doktorum (kadın doğum değil endokrinoloji doktoru)
4 haftalık hamileyken gittim kan verdim 3 küsürlere çıkmıştı bile daha ilk günden.
Sonra ilacı 50 ye çıkardı ama düşmedi 3 ten aşağıya. Sonra 75 lik yazdı onunla 2 ye kadar düştü. Gebelikte arttığını duymuştum zaten. Doktor da o yüzden çağırdı her ay.
Ayda bir kez gidiyordum endokrine,kan veriyordum her seferinde.
Doğumdan sonra 1 kere gittim. Onda da 2 küsür çıkınca bir daha peşini bıraktım fakat ben doğumdan hemen sonra adet olmaya başlamıştım düzenliydi hem de ama son zamanda bozuldu yine. Sanırım tsh da bozuldu yükseldi.
Çünkü o adet düzensizliği yapıyor. Yine gitmemde fayda var.

Gebelikten önce de tiroit hastasiydim gebelikle birlikte epey dalgalanma oluyor aylık düzenli baktırın. Kahvaltı da tere yiyin. Bi de ilacı bir iki yudum suyla icin fazlasiyla değil. Ben uyaninca hemen yemek istiyorum doktorlar en az 1 saat ilactan sonra bekleyin diyor. Ben de gece uyanip veya sabah erken saatlerde uyku arasında iciyorum ilacimi. Cabuk düzelen bi deger sıkıntı yapmayin :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…