aynen öyle canımbizde tokatlıyız. mesela biz mutfağı komple (küçük ev aletleri, süpürge filan aklına ne geliyosa herşeyi) aynı şekilde yatak odası takımı alcaz. halıyı perdeleri filan yaptırcaz. erkek tarafı da beyaz eşya ve salonu alcaklar perde ve halılarıyla birlikte.Janita ' nun da dediği gibi herşey anlaşma dahilinde olur . bunlar işin formalitesi.
eşyalar bahane, sevdiğinle bi ömür geçirmek şahanee
aynen öyle canımburda çok değişik şeyler okuyorum. bazı kızlar onu takmadı, bunu yapmadı, değer vermedi vs diye yakınıyor şaşırıyorum. ama bazıları da ailelerin imkanları olduğu halde ama kız tarafı, ama erkek tarafı evlatlarına hiç yardım etmiyor. bu da çok tuhafıma gidiyor. allah geçim versin yaa, bunların hepsi babannemin dediği gibi cidden görümlük. ağız tadı varsa olmayanlar da sonradan olur, kimin evi dört dörtlük ki?
amin canım aminnnnn.... altınları daha önceden almış diye sorun edenleri bile okudumdurum elverdiğinde tabikide herşey yapılmalı ama sadece bunu huzur sağlayıcı tek şey olarak görmemeli. yeterki sev yeterki sevil gerisi hallolur zamanla... aynı şekilde burda görüyoruz; eşyaları hediyeleri tam olup da sonrasında kavgaları gürültüleri eksik olmayanlar var.. aman ağzımızın tadı bozulmasın
amin canım aminnnnn.... altınları daha önceden almış diye sorun edenleri bile okudumveya doğum günümde hediye almamış diyenleri. belki doğum günlerine önem vermiyorlar di mi ama? sorun ararsak buluruz, sorun ararlarsa bulurlar. güzel bakalım, güzel görelim. bir de fesatça düşünmeyelim, hasedlik yapmayalım nasibimiz bağlanmasın. ben buna çok inanıyorum. hasedlik yapanlara allah nasip etmiyor yaa
canım gereksiz kaprislerle, tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış tavırlarıyla, manevi huzuru maddi şeylerde aramayla bu işler halledilmiyor değil mi? güzel bir iletişim, en başta güven, saygı ve sevgiyle her şey yoluna girer diyenlerdenim. rabbim utandırmasınbizde de çeyizi kız tarafı alır her yerde olduğu gibi.küçük ev aletleriyle birlikte.birde yatak odasını kız tarafı döşer komple.yalnız keskin kural değil bunlar.benim babam yatak odası yerine evin komple halılarını döşedi ve oturma grubu aldı.bende durum dahada farklı oldu..
kayınpederim yok benim.nişanlım tek başına evi aldı,içini yaptırdı istediğimiz gibi,mobilyalarını, perdelerini aldı.ekstradan benim çeyizimi de aldı.çünkü bende ailemin karşılamasını istemiyodum şuan çalışmadığım içinde çeyizimi de kendisi almak istedi.babam sadece evin halılarını alıcak o da önceden bu işle ilgilendiği için.almak istemediğini hissetseydik eğer onuda nişanlım kendisi alıcaktı.benimde katkım olabilseydi keşke ama ailelere yük olmadığımız için çok mutluyum ben.bu arada karşılıycak durumdalarda :)
canım gereksiz kaprislerle, tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış tavırlarıyla, manevi huzuru maddi şeylerde aramayla bu işler halledilmiyor değil mi? güzel bir iletişim, en başta güven, saygı ve sevgiyle her şey yoluna girer diyenlerdenim. rabbim utandırmasın
maşallah canım allah daim etsinbende öyle düşünüyorum.huzur kaçırmaya gerek yok sonuçta karşı tarafta imkanları doğrultusunda en iyisini en güzelini yapmak ister.ne altın konusunda ne eşya düğün konusunda hiçbi talebim olmadı.nişanlım sağolsun beklediğimden benim isteyebilceğimden fazlasını yaptı.çeyizimi bile aldı ama onuda talep etmedim sadece ailemin almak istemediğini hissettiğim için, keşke çalışıyo olsaydım dedim,ailemin almasını istemediğimi olabilseydi kendim almak istiyceğimi söyledim.o da sevgililer gününde bana çeyizimi almam için kredi kartı çıkartmış onu hediye etti başka bi hediyeyle birlikte.hatta yeri geldi ben bu kadarına gerek yok dedim,eşya ve düğün salonu konusunda.ailem oturma grubunu almaya pek gönüllü değildi yine hissettiğimiz için onuda kendisi almak istediğini söyledi.halıları almak istiyolar sürekli soruyolar artık onu aileme bıraktık. zevklerimiz farklı olduğu için çatışmalar oluyo zaman zaman ama stresli bi dönem neticede o kadarını normal karşılıyorum.iletişimimiz,birbirimize saygımız, sevgimiz, elektriğimiz herşey çok iyi :) amin canım benim :)
heryere gore degisir cnm. mesela kz tarafi bizde kucuk ev aletlerini alir mutfagi kiz dizer yatak odasida kiz tarafina aittir bulasik makinasni kiz tarafi alir kucuk beyaz esyalardan aklina ne gelyorsa ama buz dolabini iste koniusark kararlastrlr erkek te alir kiz da kim hangisini derse erkek tarafı mobilyaları, halı ve perdeleri, televizyon alir yani esyalar icin kalp kirmaya degmez konusulr o anlaslr kim ne derse o alinr cnm smdiden hayrli ugurlu olsun :)kızlar ya biri bana yardım etsin. şimdi çeyiz için kız tarafı ne alır erkek tarafı neleri alır bunları hiç bilmiyorum benn. yardım edin banaa. :) her yörenin ki farklı mı olur ya da aynı benzer midir ???????????
hmm anladımm teşekkür ederim canımmoyy oyyy oyyy sen de mi bu kervana katılıyorsun?allah kolaylık versin
canım yöre yöre farklılıklar olsa da, yine de toplum bu konuda görev dağılımı yapmış. ben bursalıyım. bizde kız mutfakta aklına ne gelirse, yatak odası ve banyoda aklına ne gelirse çeyiz olarak götürür.
elektronik eşyalardan da: çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, davlumbaz, elektrik süpürgesi, mutfak küçük el aletleri, saç kurutma makinesi vs.
mobilyada ise, mutfak masası ve sandalyeleri, yatak odası veya oturma odası gurubu, o odanın perdesi ve halısı.
erkek tarafı ise diğer mobilyaları, halı ve perdeleri, televizyon ve buzdolabını alır.
bunun yanında imkanları varsa gençlerin oturacakları evi tedarik eder. (benim k.pederim güzel bir muhitte bir ev verdi. nişamlım da içinin tadilatını yaptırıyor)
ayrıca altınlarını ve düğün masraflarını karşılar.
ama bu çok keskin kurallar çerçevesinde olmaz. her şey imkanlar dahilindedir. k.pederim bütün yatırımlarını çocuklarını ev sahibi etmek için kullanmış. arkada bekarı da var. o yüzden, beyaz eşyaları ve mobilyaları nişanlım kendisi alacak. k.pederim altınları daha önce hazır etmiş. (zevkine göre istersen değiştirebilirsin dediler, ben zaten takmayı düşünmediğim için değiştirmeyi düşünmüyorum) düğün düşünmüyoruz. nikah sonrası 50-60-70 kişilik çok yakınlara şık bir yerde yemek verilecek. onun masrafını k.pederim karşılayacakmış.
bunun yanında k.validem ara ara çeyizime koyabileceğim şık hediyeler alıyor. her şey anlaşmaya bağlı canım.
hakkımızda hayırlısı olsun
Kimin neye gücü yetiyorsa onu alsın :)kızlar ya biri bana yardım etsin. şimdi çeyiz için kız tarafı ne alır erkek tarafı neleri alır bunları hiç bilmiyorum benn. yardım edin banaa. :) her yörenin ki farklı mı olur ya da aynı benzer midir ???????????