Kızım kreşe gitmek istemiyor. Nasıl sevdirebilirim?

naneli_limon

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
29 Mart 2012
796
90
118
Mrb. Karı koca çalışıyoruz. Kızıma bugüne kadar dönüşümlü baktk babasıyla. Ama artık ayarlayamıyotuz ve bu sene 3.5yaşında kreşe yazdrdk. İlk başlarda çok hevesliydi. O kadar mutluyduki gideceği için renk renk kalemler, boyalar, arkadaşlar... tam gün yazdrdk ve ilk zamanlar mutlulukla giden çocuk artık hiç gtmk istemiyo. Devlet okılu ve imkanları malum. Özele yazrdsaydk aynı bıkkınlk olurmuydu acaba? Şimfi hiç istemiuo gitmk. Sordığumuzda şu çovuk bana kötü dedi, şu dil çıkarıyo gibi basit sebepleri var. Bende yeni doğum yaptm ikizlere ve istesem onada bakarım ama olan bana olacak. Bu kıza kreşi tekrar nasıl sevdreblrm ? Acaba 2.dönm okula yollamazsam seneye yollasam bu okulla ilgili olumsuz imajı unutur mu? Lütfn yardm

Basit değil aslına bakarsanız kızınızın sebepleri. Şayet okulda arkadaşından dahi olsa negatif bir tavır görüyorsa ,öğretmeni müdahale etmiyorsa korkuyor olabilir. Gitmek istememesi normal. Burada özel,devlet okulu ayrımı giriyor devreye,özel okullarda öğretmen sayısı fazla olduğundan,müdahale etme,farkında olma durumları daha fazla,tek öğretmen olan bir okulda farketmeyebilir öğretmen doğal olarak,dolayısıyla müdahale de etmemis olur. Çocuğunuzda mutsuz olabilir,gitmek istemeyebilir.
Bunun dışında,bence konuşun,dinleyin,çözüm önerisi sunun"arkadaşın kötü birşey söylerse,öğretmenine söyle"diyebilirsiniz,öne çıkan bir arkadaşı varsa sorun yaşadığı,ismi belli olan,öğretmeniyle konuşabilirsiniz,yanyana oturtmayabilir yada daha yakından gözlemler diye düşünüyorum.

Öncelikle pedagoglara göre kardeş doğunca okula gönderilen çocuklar kendilerini dışlanmış hissediyormuş.devlet anaokulu gözlemlerimse hiç ilgili değiller.çocukları oyun oynamaya bırakıyor çoğu öğretmen.Kızıma arkadaşları bikaç kez vurmuş öğretmenin haberi bile yok.bence okuldan daha çok soğumasın alın şimdilik.anneniz falan yardım edemez mi birlikte baksanız.veya kreşe verdiğiniz paraya yardımcı tutun yükünüzü hafifletir.

Haklı, bu kadar küçük yaşta illaki gitmek zorundaysa özele gitmeli bence.
Zira devlette imkanlar kısıtlı, ilgi alaka keza ona göre.
İmkanının varsa bir müddet göndermeyin ve daha sonra sizinde uygun bulduğunuz özel bir anaokuluna öncelikle yarı zamanlı gönderin.
Biraz alıştıktan sonra yavaş yavaş süreyi uzatırsınız.

kreşten almanız, okul istendiği zaman bırakılabilir duygusunu oluşturabilir çocukta. Zaman zaman benim kızım da yaşamıştı böyle şeyleri. ama ben devlete güvenemeyip özele gönderdim tabi ve şikayet ettiği konular hemen çözüme kavuşturulduğu için sıkıntı uzamadı bizde. sınıflarında hırçın ve biraz da şiddete eğilimli bi arkadaş varmış. o çok rahatsız etmişti kızımı, elinden zorla oyuncak alma falan... ve gitmek istemiyorum arkadaş bana vuruyo dedi. hemen kameralardan izlendi. vurma yoktu ama bi zor kullanma vardı. üstelemenin anlamı yok dediler bu şekilde okul hakkında önyargıları büyüyebilir deyip sınıfını değiştirdiler.
ilk zamanlar bunlar oluyor. sonra problemlerin çözülebilir şeyler olduğunu idrak ediyor çocuklar zaman geçtikçe. şimdi 4 yaşında benim kızım ve gerek arkadaş gerekse başka sıkıntılarını öğretmeniyle paylaşıyor. direk okuldan soğumuyor. ama alırsanız kreşten ve sonra tekrar kreş düşünürseniz, her sorunda kreş değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. çünkü çocuk işin bu şekilde yürüdüğünü düşünüp öyle pekiştiriyor.

kreşi sevdirecek olan siz değil okul yönetimidir. Kızım okula gitmek istemiyorum dediği zaman bunun altında yatan sebepleri müdürü, öğretmenleri ve psikologları araştırıp, çözüme kavuşturup yeniden kazanıyorlardı kızımı. Sağolsun müdüre hanımımız çocuklara en az evlerindeki konfor ve rahatı sağlamak zorundayım şeklinde bir prensip edinmiş. Çocuklar burda mutlu olmalı ki sizler de işinizde evinizde huzurlı olmalısınız diyor. Devlet okullarında aynı duyarlılık yok mu acaba.. ?

Ben de küçükken ağlayarak giderdim hiç sevmezdim İçim acıdı ya gitmese olmaz mı?
O yaştaki çocuk kreşin konforunu vs algılayamaz bence yani özelle devletle alakası olduğunu sanmıyorum.demek ki arkadaşlıkları kötü size de onları şikayet etmiş baksanıza.şimdi size basit sebepler gibi geliyor bana da öyle geliyor ama küçükken ağır geliyordu dolayısıyla kızınız için bir sorun bu.gitmesin ya üzüldüm valla bırakabileceğiniz biri yok mu ya da yardımcı falan alsanız.ama ilk kreşini değişin özele gönderin belki orayı sever öğretmenlerini arkadaşlarını sever.ben küçükken özele mi devlete mi gittim bilmiyorum ama öğretmenlerimi de sevmezdim çocuk psikolojisinden anlamıyorlardı bence.

Ben bu kadar küçük çocukların kreşe bir de tam gün gitmelerine üzülüyorum ya zaten ilkokula başlayacaklar o zamana kadar keşke eğlenebildikleri kadar eğlenip mutlu olabildikleri kadar mutlu olsalar. Gerçi kızınızın da zorluklarla baş etmeyi öğrenmesi gerek ama yaşı küçük sanki ben bilemedim ki :)

Bu şikayetler bebekler geldikten sonra arttı mı

yani çocuklar her şeyi bilir

annesine ne derse onu okuldan alır bunu da bilir

evde bebekler kalıyor siz kalıyorsunuz o da evde kalmak için kendisine gerekçe yaratıyor olabilir

biraz oyunla bu durumu sorun sınıfta nasıl oynanıyor öğretmen ne yapıyor yaramazlık yapan çocuğa ne oluyor vs vs

bebekler evde ne yapıyor o yokken mesela yani kızınız ne yaptıklarını düşünüyor

bence kardeşleri olduktan sonra gitmek istemiyordur.

siz eve kendınıze bir yardımcı tutsanız o kreş parasına bence sizinde yukunuz hafifler ,

çocgunuzda okul bir süre kapanmış açılınca tekrar gideceksin diye telkinde bulunursunuz.

bence çocuk kendini dışlanmış gibi hissediyor kardeşler geldi anne evde onlara bakıyor beni kreşe yolluyor gibi onların dünyası çok farklı .@blodgunes dediği gibi eve birini tutabilirsiniz

bende kızımı iki ay gönderdim aglamasina dayanamayıp aldım.ne yaşadıklarını bilmiyoruz ki...kucukler henuz....tam gün çok.cok fazla.....birdr kardeşi olacakken gönderme bizde doğru gelmedi istenmediğini dusunebilir

Basit sebebler demissiniz ama cocuk icin agir seyler belli ki okulda problemi var siz problemin ustune gidn cocugun korkusuu yenin ogretmeniyle ordaki problemi olan cocugun velisiyke konusun..okuldan almayin cocukta yer eder ilerde her istedigini yaptirmaya calisir

Yenı dogum yaptıgınız ıcın muhtemelen kızınız sıze tepkı olsun dıye yapıyor bunları
Uzmanlar eger cocuk krese vs gıtmıyorsa cocuk , kardeslerı dogduktan sonrada hemen baslatılmaması gerek dıyorlar

Çok sağolun arkadaşlar. Daha doğum yaptğmı bilmiyor ama kardeşinin olacağını biliyor. Bebekler şuan küvözde ve kızım 2 aydır bıktı okulundan. Devlet okulları çok ilgili olmaz nasıl olsa her halükarda işlerine devam edecekler kovulma korkusu yok. Ama özel kreşlrr kendilerini beğenrmek zorunda. Başta özele göndermediğime pişmanm . Ve keşke yarım gün yollasaydk da bıkmasaydı :-( herhalde 2.dönem hiç göndermeyiz ama çok üzülüyorum. O ilk okula gittiği günü hiç unutmuyorum o mutluluğunu ve şuanki bıkkınlığını ve mutsuzluğunu..:-(

Bir rehber ogretmen olarak ve gözlemleri mi de katarak birseyler söylemek istiyorum.
Ne zaman doğum yaptınız okula basladan önce mi yoksa başladıktan sonra mı.
One sürdüğü sebeplerin dogrulugu var mı araştırdeniz mi.
3.5 yas tam gün için bence uzun bir süre yarım güne indirme şansınız var mı.
Şimdi pek çocuk kardes olma olayını aynı şekilde karşılayamayabilir. Yani bazısı kabullenir bazısı kıskançlık gösterir bazısı hircinlasir bazısı gerileyebilr bazısı yaşı ne olursa olsun okulda olmayı dislanmislik olarak algilayabilir vb.
Bunların hangisini yaşıyor en iyi siz bilebilrsiniz yada bir pedagog la görüşebilirsiniz.
Bir öğrencimiz 3.sınıftaydi ve kardeşi oldu her gün okulu ayağa kaldiriyor du Karnım ağrıyor yok başım yok boğazım. Bazen de şu bana vurdu bu bana söyle dedi.araştırınca ve konuşunca annemle kardeşim evde kalıyorlar. Birlikte oynuyorlar bende evde olmak istiyorum diye söyledi. Düşünün 9 yaşında.
Kızınız evde olmadığı vakitlerde sizin ne yaptığınızı kardesleriyle nasıl vakit gecirdiginizi düşünüyordum muhtemelen.
Onların çok şanslı olduğunu ve sizinle evde kaldıklarını kendinin okula atılmış olduğu gibi senaryolar kuruyorsa eğer evde olmayı isteyecektir.evde olmak için de bahaneler uretmesi gerektiğinin bilincindedir.
Öncelikle one sürdüğü bahanelerin gerçek olup olmadığını araştırın ki kendinin onemsendiginin farkına varsın. Sonra eve geldiğinde mümkün olduğunca onunla vakit geçirin ki sizin onu sevdiğinizi hissetsin.
Mutlaka bir uzmandan ya da okul Reh.ser.yardım alın. Neden her ne olursa olsun çözüme kavuşturulması lazım ki okula yada kardeşlerine olumsuz duygular beslemesin.
Ama lütfen evdeyseniz eğer once yarım güne indirin.1.sınıfa başlamasına daha en ez 3 yıl var bu sürenin ne kadarını evde sizinle gecirirse onun için çok iyi olacaktır.
M

.

Kreşte çocuklara ne yaptıklarını düşünüyorsunuz? Zaten eğlenip mutlu olup sosyalleşiyorlar. oğlumun okulunda anne babaya gitmek istemiyorum diye nazlanıp onlar gidince gülüp oynayan çocuklar çoktu mesela. Bence 3,5 yaşında bir çocuğun evde bakımı daha riskli, arkadaş ihtiyacını bir şekilde doyurmak gerekiyor.

Aaa ben işkence edip ölesiye dövdüklerini düşünüyordum hep kreşlerde...Sabah kalkıp gidiyor ondan dedim. Ayrıca benden önceki ya da sonraki yoruma bakarsanız anlarsınız küçükken kreşe gidip sosyalleşen üyemiz ne demiş :) ülkedeki psikolojisi bozuk insanları da küçükken kreşe gitmeyip sosyalleşmemelerine bağlayalım isterseniz ne de olsa bu çalışmayan annelerin bile sırf çocukları sosyalleşsin diye onları kreşe yollamaları yeni moda oldu...

Ya özür dilerim ben konuyu ayrıntılı okumadan cevap yazdım aceleden. kardeşler varmış yeni doğan şimdi öğrendim .. Şu bilgimi de size aktarmak istiyorum, bir pedagog dan direk dinledim bunu. Eğer evde küçük kardeş varsa,çocuk tarafından annem onlarla evde kalıyor beni istemiyor şeklinde algılanabiliyomuş. Hatta çocuk bütün gün, acaba onlara ne alıyor, şimdi ne oyunu oynuyolar, ne yediriyor diye kurabilirmiş.. duyunca tuhaf geliyor ama eğer böyle hissediyorsa yavrum gerçekten mutlak bir müdahalede bulunun. destek falan alın mesela. bizim okulda öğretmenlerimizden başka, çocuklarımızı grup içinde sürekli izleyen ve onlara destek olan psikologlarımız da var.. ya da gerçekten özele verin imkanınız varsa

Elbette yeni moda oldu, eskiden sokaklar güvenliydi, çoğu kişi sokaklarda akşama kadar kendi yaşıtları ile annelerinin gözetimi altında sosyalleşirsi, şuan bu imkana ğek sahip sayılmayız. Örneğin bizim kocaman bahçemiz vardı, arkadaşlarla birlikte saatletce oynardık, annem yemek zamanı bişeyler hazırlardı, hep birlikte yerdik falan.
Elbette bu imkanlara şuan sahip olan kişiler kreşe be gerek var diyebilir, ama olmayan kişiler için kreş bir kurtarıcı.
Şahsen modaya uyup oğlumu okula göndermek için gün sayıyorum, ilk gün özçekimimizi de yapıp paylaşırız sosyal medyadan ...