arkadaşlar bu gece kızım rahat rahat uyudu demeyi çok isterdim ama yok gün gün uykusuzluğu artıyor şimdi nette gezinirken buldugum bir bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum bu gece bunu deniycem inş sizlerede faydası dokunur
Uyku serisini okuyan bazı anneler uyku rutinini oluşturdukları ve bebekleri rahat uykuya daldığı halde hala sıkça gece uyanmaları olan bebeklerini nasıl bütün gece hiç uyanmadan uyutabileceklerini soruyorlar. Ben de artık kopyala yapıştır şeklinde gönderdiğin bu e-maili yazı olarak bloga eklemek istedim.
Özellikle artık 9. aydan sonra yani katı gıda düzeni yerleştikten sonra geceleri uyanmak ve süt içmek veya meme emmek ihtiyaçtan çok alışanlıktan kaynaklanır diyebiliriz. Uyku serisinde önerdiğim gece depolaması ile bence 4. ayda bile 7-8 gibi yatıp ikişer saat ara ile 11-11.30 a kadar iki defa daha uyanmadan süt içen bebek bir derdi olmadığı sürece rahatlıkla sabah 6-7 ye kadar uyuyabilir. En kötü ihtimalle gece 1 kere süt emmeye kalkması normaldir.
Fakat 9 aylık ve daha büyük bebeklerin 2 saatte bir (Yazılarımda uykuların bioritm gibi inişli çıkışlı (bir derin, bir hafif) olduğunu yazmıştım.) meme emmek için kalkması çok büyük bir olasılıkla alışkanlıktır. Tabi benim bu dediğim arka arkaya her gece olan bir durumlar için. Hiç uyanmıyorken 3-4 gün gece uyanması oluyorsa, bunlar diş çıkarma, büyüme dönemine girme ve fiziksel olarak dönmeyi, tutunarak ayağa kalkmayı veya yürümeyi öğrendiği dönemlerde olabilir.
Öncelikle aşağıdaki tavsiyelerimi uygulamadan önce bu uyanmaların alışkanlık olduğuna kanaat getirin. Süte ihtiyacı olduğu için değil, uykusunun hafifleştiği saatlerde rahatça geri uyuyabilmek için kendini rahatlatmak için emzik niyetine emiyor diye düşünğyorsanız okumaya devam.
1. Süt istiyorsa yerine su verin. Meme kesinlikle vermeyin. İlk başta kızar. Hadi kızım/oğlum uyu canım, ben burdayım deyip yine şarkı türkü söyleyin. Çok uzatmadan odadan çıkın. Ağlamaya devam ederse 5 dk bekleyin, tekrar gelin. Yine ben burdayım, hadi uyu oğlum vs, çıkın. Ağlarsa bu sefer 10 dk. Böyle böyle inşallah o uyanmalar kaybolacak.
2. Eğer duyabiliyorsanız, tam kalkmadan (açılmadan) ıkıldanmaya başladığında yanına gidip pışpış, pıtpıt, çok hafif ninni ile geri uyutmaya çalışın.
3. Uyanmışsa yanına gidin. "Bak hala gece karanlık kızım. uyuyalım, yarın kalkıp oynayacağız" vs deyin. Pışpış, pıtpıt, sırtını sıvazlayın. Ben burdayım, sen uyu deyin çıkın. Sonra yine 5-10-15 araları uzatarak, her seferinde ben buradayım kızım hadi uyu diye hem kendisini ikna etmeye çalışın, bir yandan da güven verin.
4. Ağlama çok uzun sürüyorsa, ben buradayım deyip o uyuyana kadar odada kalıp, uyuduktan sonra da çıkabilirsiniz. Biz bazı dönemler böyle yapmıştık.
Bunları yaparken ilk başta çok şiddetli ağlıyorsa kucağınıza alıp sakinleştirip yatağa koyun. Sonra yataktan almamaya çalışın. Ama ona dokunun, poposuna pışpış, sırtına pıtpıt sıvazlama yapın. Eğer vızıldanıp mızıldanma halinde ise sadece başını okşayın, sırtını pıtpıtlayın vs. Ağlamasını tartın; ciyak ciyak ağlar vaziyette tek başına bırakmanızı tavsiye etmem. 5 dk içinde ağlamalar azalmıyorsa veya şiddetlenerek artıyorsa başka bir yöntem deneyin. Vızıldanıp zırıldayan ağlamalar var ise ellemeden yanında konuşmaya, ninni veya pışpış söylemeye devam edin.
Böyle böyle artık gece uyanınca istediği cevabı alamayınca uyanmaktan vazgeçerler. Ama bu süreçte ağlamayı minimale indirmiş olursunuz ve o da ne oluyor bu insanlar nereye kaçtı diye düşünmez.
Uzun ve derin uykulu geceler diliyorum.
baya uykusuz kalacaz ama 2 ,3güne alışır diye düşünüyorum kolay gelsin