• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kız çeyizi nasıl olmalı

nişanlım karslı ben artvinliyim nişan bohçasında kız kardeşinin çeyizinde olan süslü havlulardan koymuşlar bir tane de hazır seccade takımı almıştım onun içinde havlu da var bohça açılırken kayınvalidem kürtçe söylenmeye başladı sinirli birşeyler söyledi bilmediğimden anlamadım meğer o havlu neden dantelsiz neden hazır seccade alındı diye kızmış görümceme :52:
ben götürdüğüm bohçaya iğne danteli havlu kenarı koydum valla aldı vermedi oğluna çok begenmiş saatlerce inceledi

benim teyzemin eşi karslı onlar öyle ya sen altta kalmamışsın haha güldüm şimdi iyi yapmışsın o zaman :9::9::9:

onların getırmesı gereken bohcayıda ben yapmıştım herşeyi kendim aldım sırf aileme mahcup olmamamak için ama degdı dogrusu

melooo ben hiçbişey anlamadım bu saydıkların ne zaman gidiyo damadın evine :52: şimdi ben düşünmüştümki bohçayı bana nişanda getirmesinler yani bohçadan kasıt hani kıza alınır ya işte terliğiniden çantasına makyajına kadar ben onları düğüne yakın alsınlar kendi evime koyarım diye düşünmüştüm hatta annemde annesi de onayladı. ama onun harici ne bohça gidicek ne zaman gidicek :6:

benimde çarşaf takımım pike takımım ve karyolam var ben ördüm onları ama kendime ördüm 1er takım hepsi. annem onları geçirticez demişti kullanırım niye kullanmayayım 6 aya yaptım 1 parçayı :1: ama onlardan kv'ye de mi yapıcammm

bohça sana kalmış nişanda söze düğüne yapılır bohça biz nişanda yaptık nişanlım bana bende ona bohça götürdüm düğünde ise sadece onun ailesine ve yakın akrabalarına yapılır bohça ben yapmıycam :47: nişan bohçamda herşey kararında yaptım maksat ailem hevesli ve kalabalık sülalem var mahçup olmayayım diye nişan takıldıktan sonra bohça açıldı adettendir gelen hediyeleri gördüler

melooo ben hiçbişey anlamadım bu saydıkların ne zaman gidiyo damadın evine :52: şimdi ben düşünmüştümki bohçayı bana nişanda getirmesinler yani bohçadan kasıt hani kıza alınır ya işte terliğiniden çantasına makyajına kadar ben onları düğüne yakın alsınlar kendi evime koyarım diye düşünmüştüm hatta annemde annesi de onayladı. ama onun harici ne bohça gidicek ne zaman gidicek :6:

benimde çarşaf takımım pike takımım ve karyolam var ben ördüm onları ama kendime ördüm 1er takım hepsi. annem onları geçirticez demişti kullanırım niye kullanmayayım 6 aya yaptım 1 parçayı :1: ama onlardan kv'ye de mi yapıcammm

kaynanaya güzel bir pike koymak lazım canım ama şöyle birşey var herşey karşılıklı onlar sana yapmayıp ucuzuna kaçarlarsa sende benim gibi yapmazsın olur biter :52:

hiç demiyorlar çocuğumuz mutlu olsun varsın adetler eksik olsun diye. ne olur yani hazır seccadedir pike takımıdır bilmemnedir götürsen. Hiç anlamıyorum adet adet diye tutturanları.
canım benim , sen kendi bütçene göre kendi beğendiğini al. gelin olan sensin sen naz yapcaksın, seni mutlu etmeye çalışcaklar. kayınvalide adayını değil. Onların zaten hali hazırda mutlu olmaları gerekiyor.

anneme sordum o da öyle dedi ilk erkek tarafı getirirmiş bohça işte elibe ayakkabı çanta pike takımı seccade fln olur dedi. sonra bizde onlara götürür ama eğer onlar getirirse dedi :53: ahhh hiçbişey bilmiyorum yaaa bi de kızlar şu set takımları çok pahalı 7 -10 bin arası. bozdurunca 2 bin bile etmiyor siz onlardan aldınız mı

vala benım sana tavsıyem kullanmıcann hıcbırsey alma evde depo gıbı ne öyle.dantel kullanacaksan yap ama sandık beklyennnn herseydenn uzak dur..ayrıca hedıyelıklerde de fazla abartma sankı cok olunca cok mu ıyı olacaklarr....klasık bohça tarzı koyy hıc kendını uzme al hazır patık namazlık basortusu corap terlik .vs koy yeter...yenı evlenen arkadaşlarımda goruyorumm hep dıyorlar ne cok gereksız sey almışız dıe koyacak yer bulamıyorlar...allah tamamına erdırsınnn....

dantelden zarar gelmez varsın olsun hepsi el emeğim göz nurum ilk okulda başladım üniversiteye kadar ördüm tabi ki onları mutlu edecekse hediye ederim herşey karşılıklı

Guzel bir konu olmus aslinda. Alinacak mutfak esyalardan tutun da, mobilyaya kadar her turlu detaylari paylasiyoruz elimizden geldigince. Fakat bu dantel-igne oyasi gibi seyleri paylasmak bir turlu nasib olmadi.
Kendi kullanimimdan da tecrube ederek, benim tavsiye edeceklerim sunlar olacaktir:
Evlenen yeni gelin kizin ceyizinde olmazsa olmazlar....

• Yatak odasi takimi: ben igne oyasini cok begendigim icin, yatak odasi takimim (ortu olarak) mevcut. Cok zarif ve guzel duruyor, o yuzden imkan mevcutsa igne oyasi tavsiye ederim bunun icin... Yatak odasinda bir diger onemli sey ise, yatak ortusudur. Ceyizinizde kendi tarziniza gore yeni gelin yatak ortulerinden muhakkak olsun, cok $IK duruyor, ayrica ozel zamanlarda da kullanilabilecek birsey.. Tabii firfirlari ile ugrasmak zor gelecekse (onu serip kaldirdiktan sonar, illa tekrar kullanimda utu isteyecektir) o zaman tavsiyem tafta kumas modeller veya fransiz danteli tarzinda olanlar. Hem kaldirip saklamasi hem de tekrar serildiginde utusu kolay olacaktir... Bunun haricinde tabii gunluk kullaniminiz icin bir yatak ortusune ihtiyaciniz olacak. Ben bunun icin kolay bir yontem buldum. Polo`nun cok guzel battaniyeleri var. $IK ve kullanimi kolay. 1 adet ondan edindim, 1 adette babam zamaninda almisti pamuklu bir yatak ortusu. Onu da kullaniyorum. Yaz gunlerinde ozellikle, yatak ortuleri yikanmak istiyor, donusumlu kullaniyorum, rahat oluyor.

• Salon takimi: benim aldigim fransiz danteli bir takim vardi, genelde hergunluk onu kullaniyorum. Ama onunda zor bir yani, yikanip utulenmesi. Uzerindeki boncuklarda dokulme dahi olabiliyor. O yuzden kullanimi biraz rahatsizlik verici olabiliyor. Ilerde degistirmeyi dahi dusunmuyor degilim... Eger bu tarz bir ortu takimi alacaksaniz fazladan bulunsun diye, biraz arastirma yapin derim. Kullanimi rahat ortu olmasinda fayda var... Son gunlerde de igne oyasi ve dantel olan takimlarimdan kullanmaya basladim. Ceyizini hazirlayan kizlara sunu tavsiye etmek isterim. Dantel veya igne oyasi takimlarinda parcalar cok onemli. Ozellikle odanin bazi raflarinda baska, digerlerinde baska ortuler olmasini istemiyorsaniz, bol parcasi olan bir takim edinin (sehpalar, vitrinler, konsolun camli bolumu olacaksa oraya ortuler gerekebilecek). Bu takimda da muhakkak masa uzeri icin, sehpa uzeri ve konsol ustu icin parcalar bulunsun.

• Mutfak takimi: ben tek takim aldim, fakat mumkunse siz 2 takim bulundurun. Cok gerekli mi tartisilir, cunku ben dip temizlik yaptigim gunlerde direk bu ortuleri kaldirip yikiyorum, dolaplari temizleyene kadar zaten onlar (yaz gununde) kuruyorlar bile. Utuleyip tekrar seriyorum yerlerine... Ama siz daha rahat degisim yapabilmek icin dusunebilirsiniz.. Ben cok SIKILGANIMDIR bu tarz seylerde, o yuzden ikinci bir takim almayi dusunuyorum... Bir de ben mutfagim belli olduktan sonra aldim bu takimi, cunku fayanslarima ve mutfagima uygun olsun diye... IYi ki de oyle yapmisim...

Gelelim su imrenip yaptirdigim dantelli yatak ortulerine, hani su ara dantel denilenler var ya, o kadar emege yazik diyorum simdi. Gercekten kullanmiyorum ve kullanacagimi da sanmiyorum. Sizlerde cok dantele duskun, illa kullanirim demeyecekseniz yaptirmayin derim veya yapmayin. Ben ceyizimin bir cok dantel ve el emeklerini kendim yaptim. Bazen diyorum yazik o kadar emege... Ama heves iste... Ancak bu tarz carsaf takimlari dogumda, sunnette gibi zamanlarda kullanilacaktir diye dusunuyorum.

Benden simdilik bu kadar, sorulariniz olursa cekinmeden sorun.. Severek yanitlarim... :34:

Iki aylik nisanliyim tabiki nisanlilik öncesine dayanan malum ceyizlerden bende de var:) 50 dantelli havlu 20 gunluk renkli havlu 25 dantelli mutfak havlusu 10 patik 25 oyali yazma 8 namaz tulbenti 25 lif var ayrica 3 takim salon danteli ve 1 er takimda mutfak ve yatak odasi var annem illa birer takim daha yapayim bişeyi yok demesinler diyor bakalim:))) bunlarin disinda su an etamin seccade isliyor kendisi:)))nisandan hemen sonra 1 tanede pike takimi yaptirdik simdilik bu kadar ama annem anneannem ve teyzelerim sagolsunlar hepsi bana ceyiz yapiyor.

Bizde bohca olayi ise şöyle oldu bana nisandan once geldi bizde nisanlima dugunden once goturecez. Bana gelen bohcada ic camasiri kiyafet vs haric kayinvalidemin dokudugu yelek seccade 5 er tane dantelli havlu lif yazma ve patik vardi. Biz nisanlimin bohcasina ise ic camasiri vs haric 3 er tane havlu ve lif seccade takke tespih koyacagiz. Ayrica dugunden sonra el opmeye giderken götürmek icin kayinvalide kayin peder ve kardeşlere de hediyeler hazirlayacagiz simdilik bu kadar:)

anneme sordum o da öyle dedi ilk erkek tarafı getirirmiş bohça işte elibe ayakkabı çanta pike takımı seccade fln olur dedi. sonra bizde onlara götürür ama eğer onlar getirirse dedi :53: ahhh hiçbişey bilmiyorum yaaa bi de kızlar şu set takımları çok pahalı 7 -10 bin arası. bozdurunca 2 bin bile etmiyor siz onlardan aldınız mı

Biz nisan takilarini alirken seti de almistik o donem altin ucuz diye nisanlim alalım dedi cok beğenerek almistik bilekligini nisanlim nisanda bana takmisti. Tam set olarak takmak icon dugunu bekleyecez ama evet onlar bozdurunca bilezik yada altin kadar para etmiyor malesef:(

Ben de kendimden örnek vereyim.

Yatak örtüleri

1. Kayınvalidem pudra pembe yazlık yorgan ve yatak örtüsü olarak kullanılabilen saten bir örtü yaptırdı. Çok koş değil. En azından o çok fırfırlılardan değil. Severek kullanıcam

2. Mor gibi gül kurusu gibi bir renk de ben aldım yatak örtüsü. Şu evlilik seti denilenlerden, nevresim takımlı,havlulu falan. O da şık bir şey. Saten.

3. Bir adet de açık renklerde tay tüyü denilen kumaştan günlük yatak örtüsü aldım.

Başka da almayacağım.

Salon takımı

Sadece 1 tane kayınvalidemin yaptığı etamin gibi bir şeyin üzerine işleme salon takımım var. 4 parça. Annem yapmadı, yaptırmam da almam da. Sevmiyorum.

Havlu

Yatak örtülü evlilik setinin içinden 2 banyo havlusu, 4 el yüz havlusu, 4 minik havlu çıktı.

Bunun haricinde ben 4 büyük, 4 küçük havlu aldım. (misafirlerim banyo yapabilsin diye)

Ayrıca toplam 15 tane falan el yüz havlum var.
4-5 tane de mutfak havlum var.

Belki 3-4 tane daha hem el yüz havlusu hem de mutfak havlusu alırım.

Bu arada hiç birisi dantelli işlemeli kenarlı falan değil. Onlarla uğraşamam ben :)

Yemeni ve patik hiç istemiyorum. Banyo lifi 3-4 tane olsun.

Back
X