- 12 Mart 2011
- 2.837
- 1.182
- 373
- Konu Sahibi _asmunikal_
-
- #23.441
İyi akşamlar canlar,
Wigan İskelesi Yolu bitti. Sosyalist düşüncenin neden çuvalladığına dair 'bence' oldukça yerinde tespitlerle dolu bir kitaptı. Günümüz Türkiye'sinde de sıkça gözlemlediğim ve Orwell'in de ta 1900lü yıllarda yazdığı gibi devam eden tavırlara ışık tutmuş nedenini nasılını ve çözüm yollarını göstermiştir yazar. Sosyalistlerin ve/veya sosyalizmi savunanların oldukça büyük bir kısmına eleştiri getirmiş bu kitapta. Bahsi geçen ingiliz toplumu olsa da okurken aslında bizde dahi olan sosyal sınıflardan ve bireylerin nasıl da ait oldukları sınıflarından tüm sosyalist düşüncelerine rağmen kopamadığını emekçinin yanında geçinen ve bu yönde bol bol söylem yapsa da emekçilerle vakit geçirmekten kaçınan onlara tepeden bakanlardan bahsetmiş. Kendinden ve geçmişinde de bu eleştirdiği tavırlara sahip oluşundan bahsetmiş. Klişeleşmiş 'kapitalist', 'proleterya', 'mülksüzleştirenlerin mülksüzleştirilmesi' gibi kelimeleri dillere pelesenk etmek yerine sosyal bakımdan aynı gemide olan düşük ve güvensiz gelirli kişileri bir çatı altında toplayarak ve bunu sadece kol işçisi diye bahsettiği hepimizin kafasında oluşturulmuş tipik imge olan baretli, kirli tulumlu işçi yerine aynı zorluklarla yaşamını sürdüren katipler, tezgahtarlar, öğretmenler vs. de katarak sosyalist hareketin başarılı olabileceğinden bahsetmiş.
Kitaptan alıntıladığım bir cümle şöyle ;
''Gerçek şudur ki devrim kendine soyalist diyen birçok insan için birliktelik kurmak istedikleri bir kitle hareketi değil ‘’bizim’’ – zeki olanların- ‘’onlara’’ _ alt tabakalara_ dayatacağı bir dizi reformdur.''
Başlarda çok keyifle gitmedi çünkü para hesapları vardı şilin pound vs bunlar benim kafamda bir fikir oluşturmadığı için sıkıldım ama tespitleri, eleştirileri, çözüm önerileri kısımlarını ki kitabın büyük kısmı bunlardan oluşuyor keyifle okudum. ( Bu kitabı okurken aklıma sık sık Baldırıçıplak Hayırseverler kitabı geldi sanki bribrinin devamı niteliğindeydi yazarları farklı olmasına rağmen.)
Katılmadığım daha doğrusu abartılı gördüğüm makineleşme ile ilgili olan kısımdı belki o dönemdeki insanlarım makineleşmeye yaklaşımıyla alakalı olabilir bu. Sosyalizmle makineleşmeyi birbirine bağlı tutmus fazlaca bunu anlamadım. Sonuçta makineleşmenin kaçınılmaz olduğu fikri elbette bizim yaşayarak gördüğümüz bir gerçek.
Sevgili arkadaşlarım biraz uzun oldu kusura bakmayın.
Teşekkür ederim canımBayıldım yorumuna canım, yüreğine, kalemine sağlık.
Ekledim sonu gelmeyen listeme.
Çarçabuk sağlığına kavuşur umarım kediciğin Cicoretti.Geç bir günaydın hepinize arkadaslarım,
sabahtan kedimi veterinerlik fakultesine götürdüm 3 saat oralarda kaldık çocuğuma ekolar, ultrasonlar direk grafiler çekildi 15 gün sonra da kontrolümüz var benim yavrumu da dualarınıza alırsanız çok sevinirim çok ciddi değil şuan durumu ama etkin tedavi olmazsa ömrü kısalabilir diye korkuyorum.
George Orwell Wigan İskelesi Yolu syf 212 bugun bitiririm umuyorum.
Bitince Peruk Gibi Hüzünlü'ye başlayacağım @minerva1988 cigimin tavsiyesi üzerine.
keske yenilemeseydim zaten okuduğum kitaplarımı basan yayın evlerini bulamıyordum orada bir de site tasarımını çok sevmemistim açıkcası e o zaman kızlar 1000kitaba gecelim mi hepimiz?
hoşgeldiniz neler okuyorsunuz biraz bahsedin dilerseniz yoksa pek faydamız dokunmayabilir bir de 50 tl üzeri zaten her sitede kargo bedava 1-2 kitap alacaksanız o baska tabi ben genelde toplu aldıgımdan söyleyeyiim dedim.
Evet Melinda 1000K ya da gelgünaydınlar
vikitaptan vazgeçemiyorum ama sizler 1000kitapta diye orayı da güncellemeye çalışıyorum
hebaya veremedim kendimi dün, bu günlerde bi depresyonda gibiyim, kafam çok dolu
o sebeple dün evde Tess Gerritsen Sessiz Kız'a başladım, Heba'yı da yanıma getirdim, bakalım okuyabilirsem okuyacağım
anneme üzülmem bir yandan, işle ilgili sıkıntılarım da var, bazen her şey insanın üstüne gelirmiş gibi olur ya öyle hissediyorum
doğum iznime de az kaldı ama şu son zamanları ağız tadıyla geçiremiyorum
geçen işle ilgili hiç yapmadığım bir hata da yaptım zaten
derdimi döktüm kaçıyorum
sizleri seviyorum
Seçmeni sevdim böyle biterken boğazında bir şeyler düğümleniyor ya o hissi seviyorum . O zaman deli kadın hikayelerini dr seveceksin :))Gunaydinlar,
Yalçın Tosun Peruk Gibi Huzunlu bitti.minerva1988 onermisti ve oyku tercih etmememe ragmen cok begendim. Sizlere de tavsiye ediyorum. Oykulerin cogu yarim kalmiscasina bitiyor ben boyle sonlardan da hoslanmam ama o yarim kalista o kadar cok sey anlatiyor ki size vermek istedigini verdigini hissettiriyor.
Yeni kitabim Eduardo Galeano Kadinlar su an yanimda degil bugun baslarim ama.
tesekkur ederim canim cok sagol.Herkese Günaydın,
"Bulantı"ya devam 5 sayfa okuyabildim,geriye kaldı 60 sayfam.
Çarçabuk sağlığına kavuşur umarım kediciğin Cicoretti.
Hesap açtın mı 1000K da?sanırım kendi adımla bulabilirsin beni.
hah onu unutmustum soracaktim ben de sana. Stokta yoktu geldiyse onu da ekleyeyim.Seçmeni sevdim böyle biterken boğazında bir şeyler düğümleniyor ya o hissi seviyorum . O zaman deli kadın hikayelerini dr seveceksin :))
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?