Kitap Seerken Nelere Dikkat Edersiniz?

Ben kitap alırken,kitapçıdan olsun yada bir arkadaşımdan seçiyo olayım herneyse ilk ismine kapağına sonra mutlaka arkasındaki kısa özetini okurum sonrada kitabın en son sayfasını okurum neden bilmem ama kitabın son sayfasında neler olmuş nasıl bitmiş önemli....millet sonuna gözünün ucuyla bakmaz heyecan olsun merak edeyim diye bende sonundan başlıyorum:9:

Yazarı çok önemli benim için. Çünkü iyi bir yazar çok basit bir konuyu bile öyle bir işler ki hayran kalırsınız.

Yazar hakkında pek bir fikrim yoksa kitabın ismine bakarım. Eğer çok şatafatlı bir ismi varsa anlarım ki fos çıkacak. Çünkü şahaserlerin isimleri hep basit olur. Örneğin, Anna Karenina, kitap Anna Karenina'nın öyküsünü anlatır ve adı da Anna Karenina'dır. Tolstoy etkileyici bir isim bulmaya çalışmamıştır kitabına çünkü Anna Karenina zaten mükemmeldir. İsimle göz boyamaya hacet yoktur.
İnanın işe yarıyor. Ne zaman süslü püslü adı olan bir roman alsam içi boş çıkar.

Eger sevdigim bir yazar degilse ya da bekledigim bir kitap degilse oylesine kitabevinde dolasirken bulmussam onu arka kapaktaki yazisini okurum oncelikle, sonra da on kapagina bakarim hosuma giderse alirim :17:

öncelikle arkadaşların okuyup begendiği tavsiye ettiği kitapları alırım. internetten kitaplar hakkında olumlu-olumsuz yorumlara bakarım. rastladıysamda önsöz ve arka kapaktaki yazıyı varsa son sayfalardaki yorumlara bakarım.. okumaya değmiyecek kadar çok kitap var malesef..:68:

Yazarına, konusuna ve kesinlikle arka yüzünü okurum. internettende araştırırım ona göre alırım

Konusuna ve üslubuna bakarım. Önce arka kapaktan konuyu okurum sonra sayfaları karıştırır göz gezdiririm. Dili ağır, cümleler ağdalı olmalı. Edebi yönü ağır basmalı. Çok sevsem de polisiye romanları ve yabancı yazarları pek okumuyorum. Cümleler çok basit ve daha çok hareket anlatıyor. Oysa ben kelimelerle dans edilmesini, onlarla tablolar çizilmesini ve ruhuma dokunmasını , hissetirmesini isterim kitabın :)

Herşeyden önce ismi ilgimi çeker, sonra arka kapağına bakarım ve konusu da hoşuma gidiyorsa alırım. Yazarı benim için önemlidir ama çok fazla değil.

Okuduğum kitaba göre kriter değişiyor..

Mizah kitapları okumayı çok severim. Böyle bir kitap alacaksam; dilinin yalın olması, yazarın espri anlayışı benim için önemli bir unsur..

Kişisel gelişim kitabı alacaksam, zaten kitaplarını severek okuduğum sadece Ahmet Şerif İzgören'in kitaplarını alıyorum.. Biraz alaycı, biraz umursamaz fakat son derece gerçekçi yazıları beni çekiyor..

Korku kitaplarında Stephen King 1 numaram. Onun kitaplarında bir kriter aramıyorum zaten kendisini ispat etmiş, sıkmadan germenin en usta yazarı bence..

Bunların dışında, yeni nesil yazarların günlük tarzı yazdığı kitaplar bana çok eğlenceli geliyor.. Bakıyorum da gerçekten toplumdan kesitler var ve bizden biri gibi yazdıkları için daha samimi buluyorum.. Ayrıca kitabın arkasını okuduğum zaman bende heyecan uyandırıyorsa tamamdır.. :27:

Yazarına dikkat ederim, şayet tanımadığım bir yazara ait bir kitapsa, en çok satanlar listesinde gözüme çarpmıştır. merak ettiğim için, fikir sahibi olmak adına alırım.

yazarına bakıyorum. tanımıyorsam özgeçmişine bakarım. özgeçmişi yoksa bu nasıl kitap der bırakırım zaten :)

Çok şeye dikkat ediyorum.
En çok satanlar bölümüne hiç bakmam, nedense itici gelir bana :44:
Kitabı görerek, inceleyerek alırım. Netten almadım hiç, kitabevinde aradığım kitap yoksa bile sipariş veriyorum, kitabevi getirtiyor.

Yayınevine dikkat ederim. İmla hatalarıyla dolu kitaplar insanı okumaktan soğutuyor. :20:
Bazı sevdiğim yazarların kitaplarına özellikle bakarım. Konusunu beğenmişsem alırım.
Her kitabın konusuyla ilgili arka kapaktan biraz bilgi edinirim. Kitabın içini açıp okumaktan hoşlanmıyorum, bakmam gerekirse hızlıca göz gezdiririm. okunmuş izlenimi veren kitapları sevmiyorum, almam...
Mesleki kitapları seçerken, yazarının özgeçmişine, ünvanına (prof, doc, vb.) dikkat ederim. Bu aralarda bir de Kaynakçasına ve baskı bilgilerine bakmaya başladım. Özellikle küçük yayınevlerinin bu konuda titizlik göstermediğine çok şahit oluyoum.
Yeni kitaplar yerine, bugüne kadar dayananları daha çok seviyorum. Baskı sayısı- baskı yılına bakarım bazen...
Konusuna, içeriğine dikkat ederim.
Fiyatına da dikkat ederim. Sırf ciltli diye, gereksiz yere fiyat yükseltilmesini anlamıyorum. Cildin maliyeti sanki 5-10-20 TL sanki... Fiyatları uçuruyor resmen... Özellikle ilgilendiğim bir kitapsa alırım yine...
Cep boyu kitapları da sevmiyorum, daha uygun fiyatlı, taşıması kolay oluyor ama sevemedim...
Tavsiyelere dikkat ediyorum.
Fırsat reyonu tarzı köşelere de bakarım, çok ilginç ve kaliteli kitaplar bulabiliyorum o köşelerde. Her türlü kitap okuyabilirim.

Bunların hepsine sahipse o kitabı alırım gibi bir düşüncem asla yok :)) Bunlar, o kitabı almam için bahanem oluyor sadece... İçime sinenlerin hepsini alıyorum.

Kitapçıya aklımda olan kitabı almak için gitmediysem, önce türüne (ve hangi bölümde bulunduğuna), sonra yazarına (takip ettiğim bir yazar mı diye), kitabın kapağına ve açıklamasına da baktıktan sonra dikkatimi çekerse uygun bir fiyata almaya çalışırım. Bazen o kadar isterim ki fiyat umurumda olmaz.

Son düzenleme:
ismini duyduğum bir kitapsa eğer önce internetten kitabı okuyanların yorumlarına bakarım. kitapçıda gördüğüm bir kitapsa eğer önce ismine sonra yazarına konusuna ne yazarın diğer kitaplarına bakarım kısa bir araştırma yapmadan almam

Kitabı elime alır arka kapağını okurum önce sonra içinden herhangi bir yerini açıp okurum dili çok önemli benim için.
Önceden karar vermişsem internetten araştırırım biraz kullanıcı yorumları yazarın diğer kitapları...

Ben aşk kitapları okumam.Daha doğrusu Canan Tan gibi yazarların yazdığı aşk kitapları.
Özellikle dünya ve türk klasiklerini okurum benim için edebi değeri olması gerek.Bunların haricinde tarih konulu kitapları da çok severim.Bu ara mitoloji kitaplarını da okumaya başladım.Ayrıca polisiye tarzda kitapları da sevmem.Kitap seçerken benim kriterlerim bunlar.

Back