Kitap Okumamak Iin Bahanemiz ok

ekrkebkafk

Nirvana
Kayıtlı Üye
21 Nisan 2007
703
4
643
KİTAP OKUMAK İÇİN

Türk’ün ayırdığı zamanın;
• 300 katını bir norveçli ayırıyor.
• 210 katını bir Amerika’lı ayırıyor.
• 87 katını bir İngiliz ayırıyor.
• 87 katını bir Japon ayırıyor.
Dünya ortalaması bile bizim ayırdığımız zamandan 3 kat fazla..!

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KİTAP (Bir yılda basılan kitap sayısına göre)

• İsrail 1169 kişiye bir kitap
• Almanya 1022 kişiye bir kitap
• Japonya 600 kişiye bir kitap
• Türkiye 10.600 kişiye bir kitap

Türkiye’de 6 Türk’e yılda bir kitap düşüyor.
Halen Yurdumuzda 95 kişiye bir kahvehane, 65.000 kişiye bir kütüphane düşüyor.

Milli Eğitim Bakanlığının 1993 yılında yaptırdığı bir ankette niçin kitap okumuyoruz sorusuna verilen cevaplar:
• %50,2 kitap okuma alışkanlığım yok,
• %16,6 yeterince zamanım yok,
• %10,6 Boş zamanım çok yoğun geçiyor.
• %10,5 T.v. Video... Tercih ediyorum,
• %4,6 kitap fiyatları pahalı,
• %3,4 derslerim çok yoğun,
• %1,9 diğer sebepler ve geriye kalan cevapsız.

TÜRKİYE’DE İŞİN KÖTÜSÜ YARIŞMA KAYGISI DA YOK

• Yılda kişi başına 142 $ harcayarak, dünyada Eğitime en az pay ayıran 5. ülkeyiz.
• Bilgisayar kullanmada 140 ülke içinde 20. Sıradayız.
• Bilgi sahibine gerekli değeri vermediğimizden, Üst seviyede yetişmiş her 100 kişiden 59 u yurt dışına gidiyor.

RAKAMLAR S.O.S VERİYOR...

Evet yazdıkların çok doğru malesef kitap okumaya insan çocukken alışıyor biz anneler herakşam çocuklarımızla oturup yarım saat kitap okusak bu alışkanlık haline geliyor ve bu saatler zamanla yükseliyor bir tavsiye a.s.

• Bilgisayar kullanmada 140 ülke içinde 20. Sıradayız.
bu maddenin degiştigini düşünüyorum. çünkü bilgisayar olmazsa olmaz hale geldi. önemli bir faktör olan fiyat da baya ucuzladı.

kitap konusuna gelirsek. bu konuda bir deneyimim yok ama bana dogru geleni söylemek istiyorum. eger küçük yaştaki çocugumuz kitap okusun diye baskı yapmak yerine, onun yanında karı-koca yanyana kitap okursak. cocukda napıyo bunlar diye merak eder ve okumaya başlar.sonucda cocuk aileden ne görürse onu yapar öyle degilmisengözlerimebaksanab

safir hanım lise üniversite dönemlerimde bende çok okurdum ev iş derken kaldı valla çok özlüyorum okumayı bakalım başlayacağım tekrar inş dediğiniz gibi dönüşümüz muhteşem olur. yalnız çocuklarımız bunu nasıl aşılıyacağız ailede olan bi alışkanlık gibi gelmşyor bana çünkü bizim ailede(bekarlıktan bahsediyorum gerçi şu anda öğle de) benden başka kimse kitap okumaz. ben bile bazen nasıl okumaya alıştığımı hatırlamıyorum. nasıl öğretcez çocuklarımıza...bence çözmemiz gereken önemli konu

ne yazık ki son zamanlarda bende dahil olmak üzere boş zamanlarımızı nette geçiriyoruz artık....ben kızıma şimdiden kitap sevgisini aşılıyorum. bugün il kütüphanesinden aradılar ve kütüphane haftası dolayısıyla kutlama programına davet ettiler. sebep ise en çok kitap okuyan üye seçilmişim ve ödül töreni varmış ödül vereceklermiş 1 nisanda...bu törene kızımıda götüreceğim ki çok güzel bir konuda benimle gurur duysun ve ona örnek olayım...

çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı edindirelim lütfen... bunun tek yoluda onlara model olmak...onlar geleceğimiz ve bilinçli olmaları her zamankinden daha önemli....

Benim icin cocuklarimin birer kitap kurdu olmalari cok önemli.Cok sükür bu aliskanligi kazandirdim onlara.Oglum pek isteyerek okumuyordu.Kütüphane ye üye olan ablasiyla gide -gele simdi bizleri gecti.Dhilek e katiliyorum,anneler lütfen bu sevgiyi asilayin cocuklariniza.Benim burda birisinden duydugum cümle gibi cümle kurmasin ilerde cocuklarimiz."Mine abla kitaptan ne ögrenicem ki?"

bizde okumamak için bahaneler tükenmez bizim evlerimizde tv alışkanlığı hat safhada şimdi bir de bilgisayarlar girdi. evlerimizde kütüphane odamız yok ama misafir ağırlamak için odamız mevcut herşeye para ayırırız ancak kitaplar pahalı eğitimsiz anneleriz ama çok biliriz çocuk yetiştimede üstümüze yok öğretmenlerimiz kendileri iki satır okumaz çoğu nerede alışkanlık kazandıracak sahillere gidin yazın herkes çantasını hazırlar hiç birşeu eksik değildir ama kitap olmaz sahilde tavla okey vs oynarız ancak kitap okumaya vakit kalmaz.. akşam tv başında saatlerce zaplarız ama yatmadan önce elimize kitap alsak uyku basar vs vs vs vs ....
çözüm : herkes bilir ama çok az insan uygular

Bizim ailede de kimse kitap okumazdı ama ilkokulda ki öğretmenim bize her hafta kitap getirirdi ve ben böyle okumayı sevdim. Hatta hala o zamanlar okuduğum kitapların konularını bile hatırlıyorum o kadar beni etkilemişlerdi. Lisedeyken ders kitaplarımın arasına sevdiğim kitapları koyup okurdum hatta bu yüzden ceza alışlığım bile var ama beni kimse yıldıramadı, yıldıramayacak ne internet ne de tv.

Ben kendi adıma konuşursum her akşam yatağımda 1 saat kitap okumadan asla uyuyamam.
Yatıya gittiğim her yere de mutlaka kitabımı taşırım. Benim için güzel bi alışkanlık.
Kitap okumayı çok seviyorum, herkese de tavsiye ediyorum. Alışkanlık kazanmak için bi yerlerden başlamak lazım. Ben küçükken hiç kitap okumayı sevmezdim. Bi kitap hayatımı değiştirdi. Orta okulda türkçe öğretmenim dönem ödevi verdi. Çalıkuşunu oku ve tahlilini yap dedi. Ve o kitapla benim kitap okuma serüvenimi başlattı. Reşat Nuri Güntekin'e hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum...

Ben okurum hem de çok diş fırçalamak, yemek yemek gibidir benim için kitap okumak,
En büyük örneğim babamdı gecelere kadar okurdu, çok özenirdim ona,
Okumayı öğrenir öğrenmezde elime ne geçerse okumaya başladım,
Kitap okumakta kendimle yarışan bir çocuktum,
Hala da öyleyim,

Kesinlikle katılmıyorum size..Kitap okumadan uyuyamıyan bir insanım..Çocuklarımı her akşam 10 dak.onlarla beraber kitap okuyarak uyutuyordum..Büyük kızım kitap okumaktan nefret ediyor..Küçük kızım ise aynı benim giibi saatlerce kitap okumaktan sıkılmıyor..Birazcık çocukların içlerinden gelen bir şey...
:teselli:

her kitap uçsuz bucaksız denizlerde seyahat demektir. ama insanımız bu denizleri keşfetmek yerine kahveye gidip okey tavla oynamayı ya da gereksiz binlerce faliyeti yapıyorlar, zaman öldürüyorlar!!!
bu iki gözü çok gereksiz işlerle yormak yerine yeni şeyler öğrenmek için yoralım

ben kitap okumaynca kendimi huzursz hissediyorum sanki bişiler eksik kalmş gibi hayatımda
kısacası kitap okumadan yapamayanlardanm :1rolleyes:

Biz kolaycıyızdır.

İnternetten kitap yorumlarını özetlerini okuruz. O bize yeter.

Ortaokulda Lisede çok işime yaramıştı bu yurdumun okumamazlığı
Arkadaşların kitap ödevlerini hep ben yaptım.
İyi para kazanmıştım

*Bir dizi şu an 1.5 saat. Sabahkı kadın programları yaklaşık 3 saat sürüyor. Öğle kuşaklaırndaki kadın programları da 2 saat kadar.Kadını erkeği çoluğu çocuğu internet başından kalkmıyor.
Kahvehaneler dolup taşıyor.Bu insnalar hala nasıl zamanım yok der.. Ayrıca kitap okumak insanı yormaz aksine gevşetir, dinlendirir. Tvde abuk sabuk programlar, sapık diziler yada felaket haberleri izleyeceğime kitap okumak çok daha faydalı..

*Maddiyat deniliyor.bir paket sigara kaç para ve günde kaç paket sigara içiyorsun. Ona para var.Fazla fazla fazla kıyafet, ayakkabı, tas çanak çömlek. Onlara nasıl para buluyorsun.

*Ayrıca kütüphaneler ne güne duruyor.Kimse alıp kitap okumuyor diye kapanıyor, kitap okuyanlar faydalanamıyor ir kere.

Kitap okuyanla okumayan o kadar belli oluyor ki daha ağızlarından çıkan ilk lafla..

Ben kitap okuma alışkanlığımı üniversitede kazanmıştım, ondan önce okurdum ama ayda yılda bir kere.. Bölümüm siyaset ve hukuk ağrılıklıydı. Haliyle çok okumak, çok bilmek gerekiyor. Ünideki ilk haftamı hiç unutmıycam, engin tarih, siyaset felsefe bilgisi olan, çatır çatır konuşan arkadaşlarımın yanında öyle cahil kalmıştım ki kendimden utandım.

Hoca ara verir vermez kütüphaneye koştum ve 3 kitap birden almıştım ve büyük bir zevkle 10 günde bitirmiştim.

Yani kitap okuma alışkanlığı ya aileden gelen birşey, ya kişinin içinde olacak ya da benim gibi bir olay kişiyi tetikleyecek, okumaya özendirecek..

İnşallah çok okuyan bir toplum oluruz. Elin japonu yılda ortalama 25 kitap bitiriyormuş o günleri inşallah bizde görürüz..

Son düzenleme:

bu veriler 2007 yilinda kalmiş hatta gömülmüş olmalı
Türkiye bu kadar geri olamaz.
Bunu kabullenemem
ülkemizde her yıl 6 kişiye bir kitap düşemez
bu kadar moron olduğumuzu sanmıyorum, altı sene önce ile şu an arasında uçurum vardır bence
2013 yılında eminim her kişiye ayda en az 2 kitap düşüyordur

bazı kitapların fiyatı pahalı gelebiliyo ama yeni çıkan bir cep telefonu, makyaj malzemesi , ayakkabı vs.ye gelince pek de acımıyoruz paramıza :) buna yeri geldiğinde ben de dahilim tabi halbuki kitap okumak daha güzel ve faydalı.film izlemek de güzel ama kitap okumak daha keyifli. indirimde olan kitaplar da oluyo kitapçılarda. akşamları ve hafta sonları en az bir iki saatimizi kitap okumaya ayırmak zor bişey değil zaten zamanla o alışkanlık kazanılıyo. ben artık fazla dizi izleyemiyorum. bir ya da iki dizi var izlediğim onun dışında kitabımı okumayı tercih ediyorum.. çocukları zorlamak yerine heveslendirmek , teşvik etmek lazım.okumayı öğrendikten sonra keyif alacakları masal veya çocuk kitapları alıp okumayı sevdirmek lazım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…