- 25 Ekim 2010
- 1.911
- 1.906
- 358
- Konu Sahibi catterflym
-
"Cibik" rumuzlu üye;
Aileniz adına çok üzüldüm..
Toplum adına çok üzüldüm..
Sizin kısır olmayıp çocuk yetiştirecek olmanıza çom üzüldüm..
O çocuklarında sizin gibi bir "toplum zararlısı" olabilecek olma ihtimallerine çok üzüldüm..
Senin gibi birine bile alınan kırılan sana dert anlatmaya çalışan güzel gönüllü arkadaşlarıma çok üzüldüm..
Peygamber efendiğimiz kötülere bakıp nasıl iyi olacağınızı öğreneceksiniz bu yüzden yaratıldılar demiş yaratılış sebebinin bu olmasına çok üzüldüm senin adına..
Sana çok üzüldüm kalbinin ruhunun ve vicdanın karanlık olmasına..
Allah sana akıl fikir ve vicdan versin umarım..
siz hastalarınız icin bir gosterdiginiz bir hassasiyetten bahsediyorsunuz ama. (ben oyle anladım. )
kısır tıpta olmayan bir kelime midir? gercekten bilmdigim icin soruyorum.
mesela bosanmıs kisilere dul denilmesi gibi reddedilmesi gereken bir kavram olarak bakıp yerine medeni halinin bekar oldugunun yazılması gibi birseyden mi bahsediyorsunuz?
yoksa toplumdan dolayı kelimenin yuklendigi yan anlamlardan oturu mu kullanmıyorsunuz?
Hassasiyetten ziyade, kisir tiptaki infertil kelimesini karsilamadigi icin. Kisir deyince benim aklima asla cocugu olamayacak insanlar geliyor. Mesela herhangi bir sebepten yumurtaliklari alinmis, dogustan yumurtaliklarin olmadigi vs vs durumlar gibi. Infertil ise cocuk sahibi olmakta gucluk ceken kimseler olarak dusunuyorum ben. Ornegin pkos u olup da 3-5 yildir gebe kalamayan, ancak tedaviyle cok hizli yanit verip de gebe kalan insan kisir degil benim gozumde. Kısır yanlis bir kullanim yani.
aslında bence de bu kelimeye bu kadar takılmaya ve uzulmeye gerek yok.
fakat gecmiste cocuk sahibi olamamak hangi cinsiyet olursa olsun "insan" yerine konulmamasına neden olan orneklerle karsılasıldıgı,
ve zamanla bunun "hakaret" amaclı kullanımının yaygınlasması sebebiyle insanlar karsı cıkıyor.
kelimelerle simgelesen toplum hafıza...
bence asıl karsı cıkılması gereken, kısırlıgı 2.sınıf vatandaslık gostergesi gibi goren zihniyet, asıl onla savasmak gerek.
kelimelerle kılıc kalkan oynamak birsey kazandırmaz,
yarın infetiliteyi oyle gorur, oyle kullanırlar...
(keza bosanmak icin de aynı deger yargıları mevcut, dul kadın muamelesi diye dile yerlesmis bir kalıp var, ne acı... )
tıbbı olarak herhangi bir rahatsızlıgım var mı bilmiyorum, es adayımın var mı/olur mu onu da bilmiyorum.
şu an insanlar uzuldugu icin dikkat etmeye calısabilirim,
fakat başıma çekinmeden kısırım der, bunu utanılacak birsey olarak gormez, abuk subuk konusana da cevabını veririm.
ancak boyle bir tavır sergilendigi muddetce insanların algılarının degisecegini dusunuyorum, keza kısır denildigi icin gosterilen alınganlıkların da boyle bitecegini dusunuyorum.
şu an infertilite olanlar boyle yapmıyor mu? demek ki keramet kelimede degil tavırda...
kırmızı cümle doğru da
yeri burası değil, yani bu konu değil
bu konu başka bir amaçla açılmış ve arkadaşlarımız da yeri gelince hassasiyetlerini dile getirmiş
sadece saygı gösterip kullanmayıversek
ne kaybederiz?
yani bu kadarcık hoşgörü gösteremez miyiz?
illa "hayır bunlar aynı kelimelerdir"
"demek ki keramet kelimede değil tavırdadır" (ki bu cümledeki "demek ki" çok yersiz geldi bana)
gibi "doğru" yu (doğru herkese göre değişir de örneklemek için yazdım) mu öğretmeye çalışmalıyız?
inferlitenin Türkçe karşılığı kısırlıktır neden aşağılama olsun ki bu kelimelere fazla takılmayın bence.kısır ne ya?
hiç hoş bir tabir değil yahu. aşağılar gibi.
2 senedir korunmuyorsanız zaten bir sorun olması yüksek bir ihtimal
Benim bir konum var 'kizimin kafasi yamuk' dedigim icin "herkes anne olmamali"gibi kiytirik bir cumle kurulmuştu.Sizin hosgoru uyarinizin yeri burasi da kelimeler degil zihniyet onemli demenin mi yeri uygun degil?
Sonucta iki yorum da konusahibinin derdine bir cozum onerisi degil.
Ayrica karsimdaki insanin tercih ettigi sekilde kullanabilecegimi yazmis olmama ragmen bana hangi hosgorusuzlukten bahsediyorsunuz?
Kendi basima gelse evet takinacagim tavir bellidir, kelimede hata yoksa takilmam, savasacagim sey baskadir, yan anlamlarindan da siyirmaya calisirim. Hayatimin her alaninda da boyle davrandim.
Siz hosgoruyu ogretedurun...
Ustunu ortmenin veya yeni kelimeler bulmanin temel sorunu cozecegine inanmiyorum.
"Bilmemkimin gelini infertilmis, aaa! Vah vah! " sacmaliklari bitmedigi surece tek uzuntumuz tibbi nedenler olmayacak.
Oyle bir duruma hosgoru gosteremem, benim de dogrum bu.
Ancak yaziyi duzeltemedigim icin o sekilde kaldi, sonucta hekimlerce kisirlik baska bir anlama geliyorsa o kelimeyi kullanmak yanlis olur.
Yine de konu sahibinin endisesine bagli olarak bunu bir belirsizlik icin kullanmasini normal karsiliyorum. Yuklenmenin de hos olmadigni dusunuyorum.
Benim bir konum var 'kizimin kafasi yamuk' dedigim icin "herkes anne olmamali"gibi kiytirik bir cumle kurulmuştu.
Ayni konuda 'kafatasi anomalisi' demiştim.
Sonucta plagiosefalinin adi budur. 'Kafatasi anomalisi'
Kiziniz anormal degil, böyle soylemeyin denmisti.
Eger engelli insanlarin ebeveynleri en başta bunu kabul ederse, bununla yasamayi ogrenirse, zannedersem baska insanlar da ocu gibi bakmayacak.
Ama yine de eger cocuk sahibi olamayan insanlar kisir kelimesini hos bulmuyorsa kullanmamak en doğrusu.
öncelikle geçmiş olsunBenim bir konum var 'kizimin kafasi yamuk' dedigim icin "herkes anne olmamali"gibi kiytirik bir cumle kurulmuştu.
Ayni konuda 'kafatasi anomalisi' demiştim.
Sonucta plagiosefalinin adi budur. 'Kafatasi anomalisi'
Kiziniz anormal degil, böyle soylemeyin denmisti.
Eger engelli insanlarin ebeveynleri en başta bunu kabul ederse, bununla yasamayi ogrenirse, zannedersem baska insanlar da ocu gibi bakmayacak.
Ama yine de eger cocuk sahibi olamayan insanlar kisir kelimesini hos bulmuyorsa kullanmamak en doğrusu.
Kisir denemek ya insanin icini aciyor benim esimde cocuk sahibi olamiyor ama ben konduramam kimseye rabbim vermiyor diyelim,,.demek ki bi sorun vardir bunca zamandir olmadigina gore rabbim ne zaman isterseniz o zaman versinarkadaslar son zamanlarda kafama cok takıyorum.o yüzden sizinle paylasmak istedim.biz 3,5 yıllık evliyiz ve en az 2 yıldır korunmuyoruz.ama hıc hamıle kalmıyorum..daha yasım 27 eşiminde 31... Doktoroda gıtmek ıstemıyorum suan maddı olarak ılla olsun dedıgım bır donem degıl...kendı halıne bıraktık ama sızce bu bır sorun oldugunun belırtısı midir.."?
Sizin hosgoru uyarinizin yeri burasi da kelimeler degil zihniyet onemli demenin mi yeri uygun degil?
Sonucta iki yorum da konusahibinin derdine bir cozum onerisi degil.
Ayrica karsimdaki insanin tercih ettigi sekilde kullanabilecegimi yazmis olmama ragmen bana hangi hosgorusuzlukten bahsediyorsunuz?
Kendi basima gelse evet takinacagim tavir bellidir, kelimede hata yoksa takilmam, savasacagim sey baskadir, yan anlamlarindan da siyirmaya calisirim. Hayatimin her alaninda da boyle davrandim.
Siz hosgoruyu ogretedurun...
Ustunu ortmenin veya yeni kelimeler bulmanin temel sorunu cozecegine inanmiyorum.
"Bilmemkimin gelini infertilmis, aaa! Vah vah! " sacmaliklari bitmedigi surece tek uzuntumuz tibbi nedenler olmayacak.
Oyle bir duruma hosgoru gosteremem, benim de dogrum bu.
Ancak yaziyi duzeltemedigim icin o sekilde kaldi, sonucta hekimlerce kisirlik baska bir anlama geliyorsa o kelimeyi kullanmak yanlis olur.
Yine de konu sahibinin endisesine bagli olarak bunu bir belirsizlik icin kullanmasini normal karsiliyorum. Yuklenmenin de hos olmadigni dusunuyorum.
Way ben nere gideeemmm, bonibon bana çok kızmışş"Cibik" rumuzlu üye;
Aileniz adına çok üzüldüm..
Toplum adına çok üzüldüm..
Sizin kısır olmayıp çocuk yetiştirecek olmanıza çom üzüldüm..
O çocuklarında sizin gibi bir "toplum zararlısı" olabilecek olma ihtimallerine çok üzüldüm..
Senin gibi birine bile alınan kırılan sana dert anlatmaya çalışan güzel gönüllü arkadaşlarıma çok üzüldüm..
Peygamber efendiğimiz kötülere bakıp nasıl iyi olacağınızı öğreneceksiniz bu yüzden yaratıldılar demiş yaratılış sebebinin bu olmasına çok üzüldüm senin adına..
Sana çok üzüldüm kalbinin ruhunun ve vicdanın karanlık olmasına..
Allah sana akıl fikir ve vicdan versin umarım..
Ay ağzina sağlık yazmıyoö yazmıyom diyorum ama kendini tutamıyorum.Kısır neden denmez cunku incitici bir kelimedir. Kalkip da biri bana sen kisirsin dese cok üzülürüm.
Tipta bunun adi infertilite'dir.
Ayrıca devlet hastanesine gidip tetkikleri yaptirin bakin bakalim neyiniz varmis. Neden gitmemekte israr ediyorsunuz anlayamiyorum dogrusu...
Biz nerden bilelim ki?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?